Cât costă o vacanță în Islanda: țara ghețarilor, a vulcanilor, a cascadelor și a poveștilor cu elfi și troli - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cât costă o vacanță în Islanda: țara ghețarilor, a vulcanilor, a cascadelor și a poveștilor cu elfi și troli

Orășelele sunt la marginea insulei, pentru a nu deranja în niciun fel ghețarii, vulcanii sau cele 10,000 de cascade. Poveștile cu elfi și troli te vor cuceri imediat și vor fi alegerea perfectă pentru momentele în care aștepți, în fața sobei, după aurora boreală. Însă, cât costă o vacanță în Islanda?
Share this article

Islanda este paradisul. Orășelele sunt la marginea insulei, pentru a nu deranja în niciun fel ghețarii și vulcanii. Poveștile cu elfi și troli sunt perfecte pentru iernile cu doar câteva ore de lumină pe zi. Iar vara pentru că ai aproape tot timpul lumină vei avea timp berechet să vizitezi cele peste 10,000 de cascade. Țara asta minunată atrage anual milioane de turiști din toată lumea. Însă, cât costă o vacanță în Islanda?

Gheţari, vulcani, gheizere, băi termale sau cascade. Cei mai frumoşi cai. Şi cele mai fotogenice oi. Plus poveşti cu elfi şi cu troli. Islanda este o ţară desprinsă parcă din cărţile poştale. Un loc fascinant pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată în viaţă. Iar noi am fost anul trecut acolo și îți povestim totul despre ce trebuie să vezi, unde trebuie să stai și, mai ales, cât o să te coste o vacanță în această minunată insulă.

Cum ajung pe insula elfilor? Și cât de scump este?

Noi am fost în Islanda în primăvara anului trecut. Un grup de 5 fete care au vrut să viziteze ghețarii și cascadele, să se întâlnească cu elfi și troli. Am fost acolo în perioada 27 mai – 3 iunie. Așa că am prins două zile libere – 28 mai (Rusalii) și 1 iunie (Ziua Copilului). Și ne-am făcut un super concediu cu doar 3 zile de concediu. Recomandarea mea este să încercați să faceți același lucru pentru că Islanda este clar o destinație în care trebuie să stai cel puțin o săptămână. Iar Reykjavik este locul cel mai puțin interesant din această țară.

Biletele de avion nu au fost chiar ieftine. Am dat 1650 de lei de persoană – dus / întors. La dus cu escală în Stockholm. Și la întors cu escală în Bruxelles. Am zburat de fiecare dată cu altă companie: Tarom, WOW air, Icelandair și Blue Air. Zborurile către Islanda se fac cu operatorii lor, dar ambele companii sunt foarte ok. În plus, poți să mergi în Islanda doar cu buletinul.


Citește și: De unde vin poveştile cu elfi şi troli? Islanda, ţara celor peste 10,000 de cascade


Ce ar trebui să fac și cât mă va costa vacanța acolo?

Islanda este tara celor două lumi. Vara ai câteva ore de întuneric, așa că poți vizita în voie ghețarii, vulcanii, cascade, oceanul sau căsuțele verzi. Iarna ai câteva ore de lumină, așa că poți aștepta la căldură, în tihnă, aurora boreală. Sezonul turistic se deschide prin luna mai, începând de când poți prinde zile cu temperaturi de peste 20 de grade (adică poți sta în tricou). Pentru a putea să te bucuri de țara asta cu adevărat, recomandarea mea este să te pregătești de drum. Închiriază-ți mașină și fă un road trip adevărat. Islanda are, în mare parte, drumuri foarte bune – șosele cu o bandă pe sens.

Însă dacă vrei să ajungi pe ghețar sau pe vulcani, atunci trebuie să o iei off road. Deci, vei avea nevoie de un SUV, de o mașină 4×4. Noi am fost 5 persoane și am avut o Dacia Duster pe care am dat 1,800 lei pentru toate cele 8 zile. Iar combustibilul este mult mai ieftin la ei pe insulă, decât în România. Islanda este clar o destinație de vizitat în grup (4-5 persoane). În acest fel, costurile se împart.

Nu vei vedea poliție. De altfel, polițiștii lor nu poată arme – doar un singur om a fost împușcat vreodată de politie în Islanda. Iar atunci când vei vedea benzinărie, uite-te bine la rezervor și cel mai bine oprește-te și alimentează (dacă îți e foame poți să îți iei și un hot dog – va fi cea mai ieftină mâncare pe care o vei găsi).

Având în vedere că o să fii mai mereu pe drum, nu te aștepta să ai timp de restaurante super fancy. De altfel, pe astea cred că le vei găsi doar în capitală, în rest, o să stai mai mult prin orășele extrem de mici – câteva zeci de locuitori. Așa că așteaptă-te să nu mănânci cine știe ce mâncăruri. În plus, pregătește-te să dai destul de mult pe o mâncare nu foarte bună, o masă în oraș te va costa minim 100 RON/persoană. Oricum ar fi, dimineața să mănânci bine – și în general, ai cam tot ce îți trebuie pentru un super mic dejun la cazarea pe care ți-o alegi pe Airbnb. Noi nu prea am avut timp decât de o cină seara când ajungeam la orășelul în care stăteam peste noapte. În timpul zilei, făceam câte un picnic lângă o cascadă cu lucruri pe care ni le cumpăram în ziua respective (au brutării foarte bune).

Cât mă costă cazarea?

Așa cum am recomandat și mai sus, pentru a te bucura de întreaga țară, cel mai bine este să faci un road trip. Nu te mint, o să fie destul de obositor pentru că o să ai de făcut în fiecare zi mulți kilometri – pentru noi cred că media a fost peste 100km/zi. Dar nu o să regreți.

Noi am avut vreo 8 zile de plimbare prin minunata Islanda (7 nopți). Și pentru că am ales să vedem cât mai mult din insulă, am stat doar în Reykjavik două nopți. În rest, câte o noapte în altă parte. Ca buget, cred că ar trebui să vă luați în calcul o medie de 100 lei / noapte de persoană. Repet, noi am fost 5 persoane, deci prețurile se împărțeau. Așa cum am mai scris și mai sus, cred că este cea mai bună variantă pentru o călătorie în Islanda.

Și unde ar trebui să stau?

Recomandarea mea este să vă căutați cazările pe Airbnb pentru că așa o să puteți alege căsuțe tradiționale și să stați în orășele extrem de mici, cu doar câțiva locuitori. Toate locurile în care am stat aveau loc de self check-in/ check-out. Nu ne-am întâlnit cu niciunul dintre proprietari. Și toate erau perfect mobilitate și utilate. În plus, aveau tot ce trebuia pentru micul dejun.

Din ce am ales noi, am stat în cea mai mică casă din lume, în Neskaupstaður – abia încăpea o persoană pe scară. Iar în dimineața următoare, copii din orășel cu veste fosforescente și cască de protecție ieșiseră la plimbare cu bicicleta, supravegheați de învățătoare.

Cea mai mică căsuță din lume din orășelul Neskaupstaður, Islanda

 

Am avut în Reykjavik un apartament într-o zonă rezidențială super tehnologizat și modern. Tipul la care am stat era designer, așa că avea multe cărți interesante și un fotoliu galben super în living. Plecase împreună cu copii săi în New York pentru câteva luni și își închiriase apartamentul. Noi am fost printre primii oaspeți. Și nu am putut să nu mă uit la pozele lor de familie (erau super drăguți) și la programul detaliat al copiilor.

Iar într-un alt orășel, Skagaströnd, am sta în căsuța Iðavellir, între munți și coasta oceanului. Lângă noi era o bisericuță. În fața casei era malul oceanului. Iar la capătul străduței era o școală (dimineața cât am plecat, toți copii se jucau în curte – baschet sau fotbal).

Căsuța Iðavellir din Skagaströnd, Islanda

Nu mai sta pe gânduri, Islanda este o destinație pe care trebuie să o vezi neapărat măcar o dată în viață … o mică parte din ea, în video-ul de mai jos:  

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora