fbpx

Căutare

Share this article

Deși astăzi citim știrile mai mult online decât print, suntem în căutare de aceleași lucruri ca și până acum: noutate, senzațional, argument, adevăr, surse, viziune, emoție (da, chiar și emoție). Detalii ce definesc, în fond, un material credibil și un jurnalist profesionist, care atrag atenția și deschid minți, care compară și ridică întrebări. Așteptăm, ca și până acum, să fim informați și ghidați căci, dacă este să dăm o definiție modernă jurnalistului, am putea spune că rolul lui de astăzi este asemănător cu misiunea educațională a unui curator de muzeu (George Kennedy, profesor emerit la Missouri School of Journalism). Oricum ar fi, principiile de bază ale jurnalismului de calitate rămân aceleași indiferent de vremuri sau de medii. Pentru că au crezut și luptat în apărarea acestor principii, unii jurnaliști au fost încununați cu lauri, iar alții au pătimit, unii au fost dinstinși cu premii de invidiat, iar alții au fost uciși cu sânge rece. Există (încă) mulți astfel de jurnaliști pentru care etica, moralitatea și adevărul nu sunt doar vorbe, dar haideți să vedem care sunt considerați unii dintre cei mai influenți jurnaliști din toate timpurile, cum au slujit ei jurnalismul și ce au adus nou în această meserie!


John Peter Zenger
, jurnalist de origine germano-americană, este cel care a tipărit, în 1733, ”New York Weekly Journal”, al doilea ziar la vremea aceea din New York și singurul care l-a criticat pe guvernatorul New York-ului, William Cosby. Acesta a fost de altfel și motivul pentru care ziarul a fost ars după primul an de tipărire iar John Zenger a fost închis. Jurnalistul a fost însă eliberat fără acuzații, acesta fiind unul dintre primele cazuri în care o luptă pentru libertatea presei a dus la o victorie în America.


Benjamin Franklin a rămas în istorie ca unul dintre cei mai influenți editori, autori, inventatori și diplomați americani. Puțini știu însă că Franklin, care a ajutat la elaborarea Declarației de Independență, și care a reprezentat Statele Unite în Franța în timpul Revoluției Americane, a fost și un jurnalist vizionar. Acesta a înființat, la începutul anilor 1730, ”The Pennsylvania Gazette”, ziar în care acesta își exprima ideile revoluționare ce au avut o puternică influență în ceea ce privește declanșarea Revoluției Americane și apariția unui nou stat independent și suveran în America de Nord, Statele Unite ale Americii.


William Randolph Hearst, businessman și politician american de început de secol al XX-lea, era cunoscut în epocă drept unul dintre cei mai mari editori și jurnaliști. Acesta a pus bazele celui mai mare lanț american de ziare și companie media, Hearst Communications, și a intrat definitiv în istorie datorită metodelor flamboaiante de a scrie știrile, metode cunoscute cu numele de ”jurnalismul galben”, în care accentul este pus pe senzaționalism.


Joseph J. Pulitzer
, lider național în Partidul Democrat și congresman al New York-ului care a luptat împotriva afacerilor mari și a corupției, este astăzi unul dintre cele mai pronunțate nume, grație, evident, și a premiilor Pulitzer, înființate în 1917 și acordate anual pentru a recunoaște și recompensa excelența în jurnalismul american, fotografie, literatură, istorie, poezie, muzică și dramă. Ca și Hearst, acesta a scris sub semnul senzaționalismului dar a renunțat curând la metodele ”jurnalismului galben” gravitând spre adevărul în jurnalism.


Tom Wolfe
. În anii 1960 și 1970, jurnalismul a cunoscut o transformare radicală căpătând numele de „jurnalism nou”. Printre cei care au contribuit la această schimbare s-a numărat și Tom Wolfe, jurnalist respectat și un autor de bestseller-uri, care a propus introducerea în jurnalism a tehnicilor de scriere ficțională.


Hunter S. Thompson:
Ca și Wolfe, Hunter S. Thompson a fost puternic implicat în noua mișcare jurnalistică. El a fost un susținător al așa zisului „jurnalism Gonzo”, în care reporterii devin parte a povestirii printr-o narațiune la persoana întâi. Thompson s-a sinucis în 2005, dar influența sa asupra jurnalismului și a tradiției literare rămâne extrem de puternică.


Woodward și Bernstein.
Pe vremea când era reporter de investigație la ”The Washington Post”, în 1972, Woodward a colaborat cu jurnalistul Carl Bernstein împreună cu care a semnat o mare parte din știrile originale despre scandalul Watergate, ce au condus la numeroase investigații guvernamentale și demisia președintelui Richard Nixon.


Helen Thomas
, sau prima doamnă a jurnalismului tipărit, este reporter și autor american cunoscut pentru statutul său de membru al Corpului de presă al Casei Albe (a avut acest rol în timpul administrațiilor a zece președinți americani – de la începutul administrației Kennedy până în al doilea an al administrației Obama), dar mai cu seamă pentru vizionarismul ei, abilitatea de a ajunge la miezul unor probleme importante sau pentru criticile sale aspre.


Judith Miller.
Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști ai timpului nostru este Judith Miller, apreciată mai ales pentru povestirile sale exclusive cu Ahmad Chalabi în timpul războiului din Irak. Acuzată, printre altele, pentru o prejudecată anti-islamică pretinsă în scrisul său, Miller a a fost implicată într-o mare controversă după ce a scris despre Weapons of Mass Destruction (WMD, program de distrugere în masă a armamentului nuclear), aceasta fiind acuzată că ar fi folosit informații inexacte.


Seymour Hersh.
Descris drept unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din epoca actuală, Seymour Hersh este cunoscut pentru contactele sale militare exclusive și pentru stilul meticulos în care scrie (influența lui a ajutat, spre exemplu, la remodelarea dezbaterii asupra războiului din Irak).

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO