Căutare

Share this article

Mulţi dintre noi am visat măcar o dată la cum ar fi să fim celebri sau poate să conducem o ţară, o companie multinaţională sau să inventăm ceva remarcabil. Mulţi ne uităm la persoane publice şi ne gândim că sunt oameni liniştiţi şi fără griji. Dar funcţiile sau celebritatea aduc cu ele o mulţime de griji şi de riscuri. Cu cât e cineva mai expus, cu atât se vor găsi oameni care să îl transforme în ţintă, aşa că au nevoie de protecţie sporită 24 din 24 de ore. Iar asta numai viaţă liniştită nu se poate numi. Cei mai protejaţi oameni din lume au parte de cele mai bune gărzi de corp din lume, oameni antrenaţi ani de zile şi puşi în faţa celor mai complicate situaţii.

Cei mai protejaţi oameni din lume – Donald Trump

Preşedintele Statelor Unite ale Americii este, fără îndoială, unul dintre cei mai protejaţi oameni din lume. Avea gărzi de corp şi înainte să intre în politică pentru că nu era doar un om de afaceri cu o avere impresionantă, deci o potenţială ţintă, dar era şi încă este un om cu foarte multe păreri şi nu tocmai populare. Doar că Donald Trump a bătut orice record în materie de cheltuieli în acest sens. Dacă pentru fostul preşedinte al SUA, Barack Obama, costurile de securitate se ridicau la 16 milioane de dolari pe an, Trump a reuşit în numai 10 săptămâni de mandat să ridice costurile la 29 de milioane de dolari. Costurile astronomice au obligat congresul să crească astfel suma alocată pentru protecţia lui şi a familiei la 120 de milioane de dolari pe an, aproape cât s-a cheltuit în cei 8 ani de mandat ai lui Obama.

De unde, totuşi, această diferenţă colosală? În primul rând, actualul preşedinte al SUA merge frecvent la proprietăţile sale, deloc puţine. Orice deplasare de acest fel implică resurse şi, implicit, costuri suplimentare. În plus, familia sa a refuzat să locuiască la Casa Albă, în perimetrul deja aflat într-o zonă de securitate foarte bine pusă la punct, aşa că asta a implicat cheltuieli masive pentru asigurarea protecţiei acestora, atât în locuinţă, cât şi la şcoală sau alte drumuri ce doresc să le facă. Prin comparaţie, Michelle Obama mărturisea în cartea autobiografică Povestea mea că în timpul celor 8 ani petrecuţi la Casa Albă a preferat ca de multe ori să renunţe să-şi însoţească fetele la şcoală sau la diverse activităţi tocmai pentru a nu pune presiune suplimentară pe agenţii de pază.

Foto: bbc.com

Cei mai protejaţi oameni din lume – Regina Elisabeta a II-a

Cel mai longeviv monarh în viaţă din lume este sub protecţia Gărzii Regale, formată de infanterie şi cavalerie, dar şi a infanteriei marine atunci când este cazul. Cum regina foloseşte propriile venituri pentru plata angajaţilor, acoperirea cheltuielilor cu proprietăţile deţinute, precum şi pentru plata celor ce o protejează pe ea şi pe ceilalţi membri ai familiei regale, costurile nu pot fi decât la nivel de supoziţie. Un lucru cert este că regina câştigă aproximativ 64,5 milioane de dolari anual şi are o avere estimată la 500 de milioane de dolari. La fel de sigur este şi faptul că regina beneficiază de un nivel de securitate greu de comparat în întreaga lume, dar şi că are încredere deplină în dispozitivele de protecţie. În 2014, de exemplu, o mişcare islamistă ar fi plănuit un atac terorist asupra reginei, ce trebuia să participe la o ceremonie în Londra. Nu doar că atacul a fost dejucat, dar regina a apărut la respectiva ceremonie în aplauzele impresionante ale mulţimii care nu spera ca aceasta să-şi mai facă apariţia după acest moment.

Foto: eonline.com

Cei mai protejaţi oameni din lume – Papa Francisc

Simbolul şi capul religiei catolice în lume, Papa Francisc beneficiază de protecţie la fel de ridicată precum cei mai importanţi şefi de stat. Vaticanul este unul dintre cel mai bine protejate oraşe din lume, dacă nu cel mai protejat, iar gărzile de corp ale Papei sunt foşti soldaţi de elită elveţieni, antrenaţi să sesizeze chiar şi cel mai mic pericol în fracţiuni de secundă. Garda elveţiană are o vechime de peste 500 de ani şi a fost fondată de Papa Julius II în 1506. Pe lângă foştii soldaţi, orice vizită a Papei oriunde în lume presupune ca statul în care ajunge să pună la dispoziţie cele mai bune dispozitive de protecţie menite să îl ferească pe acesta de pericole.

Foto: seattletimes.com

Cei mai protejaţi oameni din lume – Kim Jong-un

Unul dintre cei mai de temuţi şi detestaţi dictatori din lume este, cum altfel, şi unul dintre cei mai bine păziţi oameni de pe planetă. Este ştiut faptul că liderul suprem al Coreei de Nord este obsedat de faptul că ar fi în mod constant ţinta unor posibile asasinate, prin urmare măsurile de securitate luate pentru el sunt de domeniul SF-ului. Nu doar că merge doar într-o limuzină blindată, însoţită la rândul ei de alte maşini pline cu agenţi de pază, dar aceeaşi limuzină este, la rândul ei, flancată de o mulţime de bodyguazi ce aleargă pe lângă ea. Când merge pe jos, lucrurile sunt şi mai serioase, agenţii de securitate formând practic un zid în jurul lui. Pe lângă angajaţii din Serviciul Secret, Kim Jong-un mai are şi o armată personală formată din 100.000 de soldaţi ce răspund direct în faţa lui. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt prezenţi la fiecare vizită întreprinsă de dictator. Intră prin mulţime, de unde pot observa orice mişcare nelalocul ei şi sunt folosiţi, în acelaşi timp, ca metodă de propagandă.

Foto: time.com

Cei mai protejaţi oameni din lume – Mark Zuckerberg

Fondatorul Facebook beneficiază, fără drept şi poate, de cel mai bun sistem de securitate pe care l-a avut vreodată vreun director de companie. Are 16 bodyguarzi, angajaţi permanenţi, ce îl păzesc 24 de ore din 24, în ture, doar pentru ei cheltuind anual peste 7 milioane de dolari. Sigur, agenţii de pază sunt doar o mică parte din toate măsurile de securitate luate pentru protecţia lui Mark Zuckerberg şi a familiei sale. Deşi la prima vedere poate părea un moft, realitatea este că fondatorul Facebook este o ţintă cât se poate de reală de când compania sa a început să acumuleze date personale din întreaga lume, atât de multe încât e greu de făcut o estimare.

Foto: businessinsider.com
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO