Cele mai bune drame ale tuturor timpurilor - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune drame ale tuturor timpurilor

Cel puțin primele 15 poziții din lista IMDB sunt la fel de bune pentru a ocupa primul loc. Dar să vedem care sunt cele mai bune drame ale tuturor timpurilor și ce filme ar trebui bifate pentru a te considera un pasionat de cinematografie:
Share this article

Când m-am gândit la cele mai bune drame ale tuturor timpurilor am vrut să alcătuiesc un top al primelor 10, conform recomandărilor IMDB. Însă, scroll-ând prin liste, nu m-am putut opri la 10 deoarece următoarele cinci sunt cel puțin la fel de bune ca primele zece. De fapt, am decis să nu alcătuiesc un top, ci să fac o listă cu primele 10, în ordinea scorului IMDB, dar fără să o nominalizez pe una ca fiind cea mai bună și pe alta ca fiind mai puțin bună. Cel puțin primele 15 poziții din lista IMDB sunt la fel de bune pentru a ocupa primul loc. Dar să vedem care sunt cele mai bune drame ale tuturor timpurilor și ce filme ar trebui bifate pentru a te considera un pasionat de cinematografie:

Forrest Gump (1994)

„Stupid is as stupid does”, spune Forrest Gump (interpretat de Tom Hanks în acest film câștigător al șase premii Oscar) în timp ce discută nivelul său relativ de inteligență cu un străin în așteptarea unui autobuz.

În ciuda IQ-ului său peste normal, Gump duce o viață cu adevărat fermecată înconjurat de multe dintre cele mai memorabile evenimente din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Fără să-și propună, Forrest îl învață pe Elvis Presley să danseze, devine vedetă în fotbal, îl întâlnește pe John F. Kennedy, servește cu onoare în Vietnam, îl întâlnește pe Lyndon Johnson, vorbește la un miting anti-război la Monumentul de la Washington, petrece cu Yippies, învinge echipa națională chineză la tenis de masă, îl întâlnește pe Richard Nixon, descoperă intrarea în Watergate, deschide o afacere profitabilă de creveți, devine un investitor în Apple Computer și decide să străbată țara în lung și în lat timp de câțiva ani. În parada întâmplărilor din viața lui Forrest, el nu o uită niciodată pe Jenny, fata pe care a iubit-o în copilărie și care azi are o viață mult mai tulburată ca a lui. Un film de excepție ce e musai de văzut măcar o dată în viață.

The Shawshank Redemption (1994)

Tim Robins joacă rolului lui Andy Dufresne, un tânăr bancher condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea soției sale și a amantului acesteia, însă el declară tot timpul că este nevinovat. În închisoare Andy îl întâlnește pe Red (Morgan Freeman), un „lup bătrân” care se află de 20 de ani în acea închisoare și care știe cum merg lucrurile. În timp ce stabilește o strategie prin care să câștige încrederea gardienilor sfătuindu-i cum să aibă grijă de banii lor, Andy lucrează la un plan ingenios de evadare, dar și de pedepsire a tiranicului director al închisorii. Un film plin de pilde ce nu trebuie ratat, mai ales că este pe Netflix.

The Godfather (1972)

Cine nu a văzut The Godfather, trebuie cumva să o ia de la capăt cu cinematografia. The Godfather este cumva filmul de căpătâi al unui cinefil. Subiectul ar putea fi unul banal și anume transferarea puterii de la șeful unui clan mafiot către fiul său, însă jocul actorilor, scenariul și ideea pusă în scenă în anul 1972 sunt absolut impresionante.

American Beauty (1999)

Cum sună o Lolita modernă într-o interpretare tragico-comică? Al naibii de bine când în film apar Kevin Spacey și Annete Bening.

American beauty este povestea lui Lester Burnham, un soț și tată până odinioară normal care trece prin criza vârstei de mijloc și începe să nutrească sentimente periculoase și nesănătoase pentru o adolescentă apetisantă, nimeni alta decât cea mai bună prietenă a fiicei sale. Frumusețea poate apărea de oriunde în acest film, iar tu trebuie să o descoperi. Și e super simplu deoarece este pe HBO Go.

Schindlers List  (1993)

Acest film este unul dintre cele mai bune filme despre al doilea război mondial și despre holocaust.

În Polonia ocupată de nemți în timpul celui de-al doilea război mondial, industriașul Oskar Schindler devine îngrijorat de soarta lucrătorilor săi evrei și încearcă să salveze cât mai mulți de la moarte. Cine intră oare pe lista lui?

Batman Begins (2005)

După ce s-a antrenat cu mentorul său, Batman își începe lupta pentru a elibera Gotham City de corupție și de crimă. Filmul poate fi văzut pe Netflix.

The Godfather: Part II (1974)

Viața timpurie și cariera lui Vito Corleone din anii 1920 în New York City sunt înfățișate, în timp ce fiul său, Michael, își extinde și își consolidează relația asupra sindicatului infracțiunilor de familie. Filmul este cel puțin la fel de bun ca prima parte.

Goodfellas (1990)

Un alt film despre mafie, dar, mai important decât orice, despre prietenie. Este povestea lui Henry Hill și viața sa în mafie, viață în care sunt colorate relația cu soția sa, Karen Hill și prietenii săi, Jimmy Conway și Tommy DeVito, în sindicatul criminalistic italo-american.

American History X (1998)

Recunosc că după ce am văzut acest film am luat o pauză de 10 minute pentru a-mi limpezi mintea, după care am început să revăd secvențe din film, nevenindu-mi să cred ceea ce tocmai văzusem.

Un fost skynhead neonazist, jucat impecabil de Edward Norton, încearcă să-și împiedice fratele mai mic să aleagă calea lui. Un film de o brutalitate excesivă, cu o morală impresionantă.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

Acest film reprezintă probabil rolul vieții lui Jack Nicholson. Subiectul este unul destul de simplu, dar neobișnuit pentru anul 1975: Un criminal pledează nebun și este internat într-o instituție de psihiatrie, unde se răzvrătește împotriva asistentei abuzatoare și strânge în jurul lui pacienții speriați.

Leon (1994)

Mathilda, o fată de 12 ani, este luată cu reticență de Léon, un asasin profesionist, după ce familia ei este ucisă. O relație neobișnuită se formează pe măsură ce ea devine protejata lui și învață meseria asasinului. Dacă până atunci Léon avea în sufletul lui doar planta pe care o îngrijea și nutrea unele sentimente pentru sticla de lapte nelipsită din frigiderul lui, de aici înainte inocenta Matilda îi arată că viața poate fi și altfel. O dramă emoționantă, un film clasic al cinematografiei mondiale, semnat de Luc Besson.

The Green Mile (1999)

Filmul reprezintă adaptarea celebrului roman al lui Stephen King, scris în 1996. Acțiunea se petrece în 1935, în sectorul condamnaților la moarte al unei închisori din America și prezintă povestea relației speciale care se dezvoltă între șeful gardienilor (Tom Hanks) și unul dintre condamnați, un munte de om, acuzat de violul și uciderea a două fetițe. Condamnatul pare însă o ființă inocentă, sensibilă și naivă, ce are niște puteri paranormale și care, prin felul său de-a fi, îl face pe gardian să se îndoiască de vinovăția lui.

No Country for Old Man (2007)

Filmul este o adaptare după romanul scriitorului american laureat al premiului Pulitzer, Corman Mccarthy și prezintă esența răului contemporan adus de traficanții de droguri. Cu o distribuție uimitoare și o acțiune plasată în timpurile noastre, cu un scenariu adaptat și o regie semnată de frații Joel și Ethan Coen, „No country for Old Man” este un film obligatoriu de văzut, deși nu cred că este cinefil care să nu-l fi trecut în lista lui de preferate.

Llewelyn Moss descoperă o camionetă părăsită, înconjurată de câțiva soldați morți, dar încărcată cu multă heroină și două milioane de dolari. De aici înainte urmează o serie de catastrofe în lanț, patronate de Javier Bardem ce joacă rolul unui gangster periculos care dă cu banul atunci când decide viața cuiva.

A Clockwork Orange (1971)

Spui „Portocala mecanică” și mai spui Stanley Kubrik și teoretic nu trebuie să mai spui nimic. Acest film a fost retras din Marea Britanie timp de 30 de ani deoarece, deși a avut un succes nebun la premieră, criticile au fost necruțătoare, Kubrik fiind considerat nebun că a produs un asemenea film. Un film care nu este altceva decât o satiră la slugărnicia și perfidia societății.

Este de fapt povestea șefului unei benzi de criminali extrem de brutali care ajunge la închisoare unde primește cel mai negru tratament al vieții sale. Ca să scape de închisoare acceptă să fie cobai într-un experiment menit să taie răul din sufletul lui, însă lucrurile nu merg așa cum și le-a imaginat.

City of God (2002)

Acest film, din punctul meu de vedere merită un binemeritat loc întâi în topul celor mai bune filme ale tuturor timpurilor. Este un film inspirat din fapte reale, mai exact din realitatea unei suburbii din Rio de Janeiro, văzută de regizorul brazilian în cele mai mici detalii. Este povestea a două destine de copii ai aceluiași cartier, unul care își dorește să ajungă criminal, celălalt care visează să devină cel mai de temut gangster. Se împlinesc ambele vise dar cu un preț. Merită văzut.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora