Cele mai bune filme care nu au luat Oscar, deși meritau - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune filme care nu au luat Oscar, deși meritau

Când vorbim despre cele mai bune filme care nu au luat Oscar, nu mi-am imaginat nici o secundă că pe listă sunt incluse multe dintre capodoperele cinematografiei.
Share this article

Când vorbim despre cele mai bune filme care nu au luat Oscar, nu mi-am imaginat nici o secundă că pe listă sunt incluse multe dintre capodoperele cinematografiei. Fiind o pasionată de filme, am pretenția de la mine că știu să spun care este un film bun și care nu, însă m-am ferit de a fi subiectivă și i-am lăsat pe alții să decidă asta. Așa că nu mare mi-a fost mirarea când, pe lista cu cele mai bune filme care nu au luat niciodată Oscar am găsit The Shawshank Redemption, film care de ani de zile se află pe primul loc în topul IMBD cu cele mai bune filme ale tuturor timpurilor. Iar astfel de titluri vei mai întâlni în cele ce urmează. Și văzând toate acestea, nu e de mirare că multora dintre noi ne vin cuvinte colorate în minte atunci când ne uităm la titluri precum The Shape of Water, Moonlight sau Argo, filme care au fost alese ca fiind cele mai bune creații ale anilor respectivi.

Dar să ne uităm puțin mai jos și să vedem care sunt cele mai bune filme care nu au luat niciodată Oscar, deși – părerea mea – meritau cu vârf și îndesat:

Toy Story 2 (1999)

Probabil că nu este corect să numim prima continuare a lui Pixar „ignorată”, dar absența unei categorii de Cel mai bun film de animație la Oscar (care apare abia 2001) a însemnat că a doua aventură a lui Woody și Buzz a primit o singură nominalizare (Cea mai bună melodie originală), pe care a pierdut-o în fața companiei-mamă Disney, ce a venit cu filmul Tarzan. Rămâne cel mai bun film Pixar care nu a fost recunoscut de academie, deși Woody și Buzz au primit un concert de prezentare în acel an!

Psycho (1960)

Alfred Hitchcock, considerat unul dintre cei mai buni regizori din toate timpurile, nu a primit niciodată premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. Cea mai faimoasă lucrare a sa, Psycho din 1960, nu a câștigat niciuna dintre cele patru nominalizări. Se alătură unei liste de filme clasice Hitchcock care au plecat de la gală cu mâinile goale – Păsările, Vertigo, Geamul din spate și North By Northwest, au fost în mod similar evitate. Hitchcock a câștigat un premiu special pentru cariera sa în 1968, iar discursul său scurt și expresia înfricoșătoare au părut că spun totul.

Memento (2000)

Având în vedere felul unic în care a fost povestit filmul revoluționar al lui Christopher Nolan, acesta rămâne un element important în ceea ce privește modul în care Memento nu a câștigat premiul pentru cea mai bună editare în 2001, una dintre cele două nominalizări pierdute împreună cu cel mai bun scenariu original. Eventualul câștigător, Black Hawk Down, a făcut un star fericit – Josh Hartnett.

Drive (2011)

Unul dintre cele mai adorate filme ale anului 2010 a făcut obiectul unei revolte când i s-a refuzat o nominalizare la cel mai bun film, în 2012. Mulți comentatori au crezut că este o prejudecată față de „formula Oscar”, unde dramele prestigioase au șanse mai mari la premii, iar filmele cu cantități mari de sex sau violență nu. Omisiunea Shame-ului lui Steve McQueen în același an părea să susțină acest lucru.

Amélie (2001)

Oricât de incredibil ar părea, capodopera capricioasă a lui Jean-Pierre Jeunet a pierdut la cinci categorii la Oscarurile din 2001, una dintre ele fiind categoria Cel mai bun film în limbă străină (în fața bosniacului No Man’s Land). Mai târziu, Jeunet l-ar fi învinovățit pe Harvey Weinstein într-un interviu din 2015, susținând că magnatul a abuzat atât de mult de sistemul de vot în anii ’90 încât, până în 2001, alegătorii au decis să boicoteze filmele sale.

The Shawshank Redemption (1994)

În timp ce această dramă apare adesea pe listele „Best of All Time”, The Shawshank Redemption a câștigat foarte puține premii. Acest lucru se poate datora faptului că filmul în sine a fost un insucces la lansare, totul, de la titlul vag până la subiectul „deprimant”, fiind învinuit pentru publicul care nu l-a apreciat. A câștigat popularitate doar pe video – stimulat ironic de zumzetul din jurul celor șapte nominalizări la Oscar pe care le-a pierdut!

Seria Harry Potter (2001-2011)

Deși este adevărat că blockbusterele rareori atrag atenția premiilor, nu ne vine să credem faptul că seria de șapte filme, de mai multe miliarde de dolari, nu a obținut niciun premiu pentru efecte, muzică, decor, costume sau măcar machiaj . Din punct de vedere tehnic, seria a fost o ispravă extraordinară, angajând unii dintre cei mai buni creativi din industrie, ce au scos niște produse care vor rămâne în conștiința oamenilor mult mai mult decât alte câștigătoare de Oscar. Revin și întreb: cine se mai gândește la Argo? Dar la Moonlight?

Once Upon a Time in America (1984)

Multe filme din această listă au povești legate de norocul la Oscar, însă capodopera finală a cinematografiei lui Sergio Leone nu a primit nici măcar o singură nominalizare! Lansarea inițială a fost o tăietură autorizată de studio, în care Leone nu are nicio implicare și a dus la o peliculă criticată, cu încasări puține. Ulterior au fost lansate alte ediții îmbunătățite ale viziunii sale și astfel a câștigat aclamarea pe care o merita printre iubitorii de film.

The Shining (1980)

Ceea ce este incredibil la moștenirea groazei seminale a lui Stanley Kubrick, este cât de mult împarte spectatorii. Pentru unii, este o lucrare vizionară care îi inspiră pe producătorii de filme până în zilele noastre (Spielberg a făcut referire la acesta în Ready Player One); pentru alții, este o poveste goală, foarte puțin sau deloc legată de cartea lui King. În ceea ce privește premiile, filmul s-a descurcat prost – fără nominalizări la Oscar și două nominalizări la Premiile Razzie (care „sărbătoresc” cele mai proaste filme ale anului).

American Hustle (2013)

Pe hârtie, povestea lui David O. Russell despre doi escroci (Amy Adams și Christian Bale) forțați să lucreze pentru FBI ar trebui să fie un premiu Oscar: se baza pe evenimente adevărate, se lăuda cu o distribuție împânzită de staruri și includea o transformare a imaginii lui Bale (care a pus aproximativ 20 de kilograme pentru rol). Zece nominalizări păreau să însemne succes, dar 12 Years a Slave și Gravity au fost victorioși, în timp ce American Hustle a plecat acasă fără nimic.

Universul cinematografic Marvel (2008-prezent)

O critică a premiilor Oscar este că rareori recompensează filmele care sunt populare în rândul publicului. În ciuda faptului că s-a schimbat, fără îndoială, cinematografia principală atunci când Iron Man a debutat în 2008, niciun film MCU nu a câștigat un Oscar în nicio categorie (pentru cei care țin scorul, DC’s Universe are o singură victorie – Cel mai bun machiaj pentru Suicide Squad). Cu toate acestea, popularitatea Black Panther și Infinity War) poate face din 2019 anul descoperirii Marvel!

Seven Samurai (1954)

Filmul cu samurai al lui Akira Kurosawa a format o mare parte a cinematografiei occidentale, atât direct (prin remakeul The Magnificent Seven), cât și indirect (se crede că a inspirat elemente din Star Wars, Mad Max Fury Road, A Bug’s Life și multe altele). În ciuda perfecțiunii sale, o antipatie pentru filmele subtitrate aproape că a împiedicat filmul să primească recunoașterea pe care o va obține ulterior, din alte surse.

Clerks (1994)

Minunea miniaturală a lui Kevin Smith, care a costat mai puțin decât bugetul de catering pentru majoritatea filmelor de studio, a fost un punct de reper în industria de film independent. Cu toate acestea, în ciuda câștigării premiilor la Cannes și Sundance, filmul nu a ajuns niciodată pe radarul Oscar. Cu un umor special, filmul a fost considerat nedemn de Academie.

The Master (2012)

A urmări această dramă tensionată despre legătura dintre un fost marinar nebun (Joaquin Phoenix) și un lider de cult (Philip Seymour Hoffman) înseamnă a asista la un duel actoricesc între doi dintre cei mai buni din generația lor. În ciuda ambilor bărbați care au primit nominalizări (alături de Amy Adams), filmul, adesea citat drept unul dintre cele mai bune ale acestui deceniu, a fost exclus atât de la Oscar, cât și de la Globurile de Aur.

Taxi Driver (1976)

Toate filmele lui Martin Scorsese, cu excepția unuia, au fost nominalizate pentru cel mai bun regizor sau pentru cel mai bun film, dar Taxi Driver din 1976 a ieșit fără nimic la Oscar – uimitor, având în vedere influența pe care ar avea-o în cinematografie. Scorsese însuși a câștigat în cele din urmă cel mai bun regizor în 2007 pentru The Departed, spunând „poți verifica de două ori plicul?”

Carol (2015)

Cinematografia LGBTQ + are o relație stâncoasă cu Academia. Drama Carol a fost un favorit căruia i s-au refuzat nominalizările la cel mai bun regizor și la cel mai bun film – incredibil. Vedetele Cate Blanchett și Rooney Mara au fost ambele nominalizate pentru prestația lor lor, dar ambele au pierdut, provocând conversații cu privire la faptul că umilințele au fost motivate de prejudecăți față de situație.

Fight Club (1999)

Prima regulă a Fight Club este … nu câștigați niciun premiu! Satira violentă de la începutul secolului, a lui David Fincher a avut un impact uriaș asupra culturii pop în cei 20 de ani de la lansare, dar perspectivele întunecate și sângeroase ale filmului au fost prea mari pentru Academie, care i-a oferit o nominalizare pentru cel mai bun sunet, dar fără succes.

Do The Right Thing (1989)

Singurul film de pe această listă care are o stradă ce-i poartă numele, drama încărcată rasial a lui Spike Lee este la fel de vitală și excepțională și la 30 de ani după lansare. Considerat controversat la acea vreme, filmul a primit două nominalizări, dar nu a primit premii, și a fost apărat pe scena Oscarului de actrița Kim Basinger, care a condamnat Academia pentru ignorarea unui film care spunea „cel mai mare adevăr dintre toate”.

City of God (2002)

În mod neobișnuit, drama braziliană a fost unul dintre puținele filme în limba străină care nu a fost nominalizată la categoria Cel mai bun film străin, dar a continuat să obțină nominalizări la alte categorii. În ciuda faptului că nu a primit statuete, City of God a continuat să producă o serie și o continuare TV aclamate de critici, dovedind că publicul și-a amintit de el, chiar dacă alegătorii nu!

The Truman Show (1998)

Ca și colegii  săi din prima listă, Tom Cruise și Will Smith, apelul comercial al lui Jim Carrey a însemnat că unele dintre lucrările sale mai substanțiale au fost ignorate. Aceasta include unul dintre cele mai bune filme ale sale până în prezent, drama incredibil de vizionară, care a fost ignorată inexplicabil pentru majoritatea premiilor importante și pierdută în cele trei categorii nominalizate. Carrey a fost la premiile din acel an pentru a prezenta cea mai bună editare și a făcut o referire hilară la propria sa lipsă de nominalizare la cel mai bun actor. #staysafe #stayathome #selfisolation

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora