Căutare

Share this article

Bruce Willis, Arnold Scharzenegger sau Sylvester Stallone au creat personaje memorabile în cele mai bune filme de acțiune din toate timpurile: Die Hard, Terminator sau Rambo sunt considerate, și în prezent, adevărate “capodopere” ale genului.

Iată care sunt considerate cele mai bune filme de acțiune din toate timpurile:

Die Hard, 1988

Nu poți să te gândești la filme de acțiune fără să îți vină automat în minte imaginea lui Bruce Willis în Die Hard. Este un film care aproape că nu se demodează niciodată și pe care noile generații îl apreciază la fel de tare. În momentul lansării a făcut furori în cinematografe, având încasări uriașe la box office și transformându-l pe Bruce Willis într-un erou veritabil al filmelor de acțiune. Die Hard e un film tipic pentru acest gen, și, spre deosebire de restul francizei, este un pic mai real: Bruce Willis pare chiar uman în primul film din seria Die Hard J  În “Greu de ucis”, Bruce Willis joacă rolul polițistului John McClane, devenit singura speranță de salvare a unui grup de ostatici, printre care se află și soția sa, blocați într-o clădire din Los Angeles.

Die Hard este un film cu multă acțiune, tensiune, răsturnări de situație, cu multe efecte speciale și cascadorii spectaculoase.

Terminator 2: Judgement Day, 1991

“Hasta la vista, baby!” – iată o frază care a intrat în istorie și care aparține personajului interpretat de Arnold Schwarzenegger în Terminator 2 . Deși au trecut 28 de ani de când a fost lansat, “Judgement Day” rămâne unul dintre cele mai bune filme de acțiune din toate timpurile. Filmul produs și regizat de James Cameron a rămas un clasic al genului, combinat însă și cu elemente SF. Terminator 2 o prezintă pe Sarah Connor și pe fiul ei în lupta contra unui Terminator mult mai avansat, venit din viitor să îl ucidă pe copil. Arnold, și el un Terminator, dar mai puțin dotat, este cel care se ocupă de protecția celor doi.

First Blood, 1982

Cunoscut mai degrabă ca Rambo, “First Blood” este un film de acțiune cu toate ingredientele genului. Cu Sylvester Stallone în rolul unui veteran de război, rămas cu traume în urma experiențelor de pe front, filmul este lăudat și în prezent de către critici, fiind considerat unul exponențial pentru genul de acțiune. Al cincilea și ultimul film din seria Rambo urmează să fie lansat în 2019 și se va numi “Last Blood”.

Lethal Weapon, 1987

Cu Mell Gibson și Danny Glover în rolurile principale, Lethal Weapon a fost un mega succes la lansare. Cu un buget redus, de numai 15 milioane de dolari, filmul a încasat peste 120 de milioane. Lethal Weapon are acțiune, umor, iar cei doi actori sunt plini de carisma și joacă senzațional în rolul unor polițiști total diferiți, dar care trebuie să facă echipă împreună.

Alien, 1979

Deși este un clasic al genului SF, Alien este și în top cele mai bune filme de acțiune din toate timpurile.  “În spațiu, nimeni nu te poate auzi cum țipi” – cu această frază simplă ne este prezentată una dintre cele mai înfricoșătoare ființe extraterestre care a fost vreodată creată. Din fericire, facem cunoștință și cu una dintre cele mai tari eroine din toate timpurile – celebra Ellen Ripley, interpretată de Sigourney Weaver. Alien este, în egală măsură, atât un film SF, cât și unul horror –  unul dintre cele mai bune făcute în istoria cinematografiei.

Predator, 1987

Mulți consideră ca “Predator” ar fi pe primul loc în top cele mai bune filme de acțiune din toate timpurile. Cu  Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Jesse Ventura și Kevin Peter Hall în rolurile principale, Predator este un film science fiction de acțiune. Prezintă aventurile prin care trece o echipă de elită a forțelor speciale, într-o misiune de salvare a ostaticilor de pe un teritoriu de gherilă din America Centrală. Ei sunt vânați, fără să știe, de către o formă de viață extraterestră avansată tehnologic, Predator.

Bourne Identity, 2002

Deși lumea nu era obișnuită cu Matt Damon pe post de erou de filme de acțiune, rolul Jason Bourne i s-a potrivit de minune. În primul film din această serie, Damon joacă rolul unui amnezic care încearcă să își descopere identitatea, pe fondul unei conspirații încâlcite. Filmul a avut încasări uriașe de box office: peste 200 de milioane de dolari.

Fugitive, 1993

Cu Harrison Ford și Tommy Lee Jones în rolurile principale, filmul prezintă povestea lui Dr. Richard Kimble (Ford), un bărbat care a fost condamnat să își petreacă restul vieții în închisoare, fiind acuzat pe nedrept de uciderea soției sale. Reușește să evadeze și încearcă să descopere cine este adevăratul criminal. Adrenalina crește la cote maxime în timpul vizionării The Fugitive, așa că filmul acesta este și el un must see dacă ești un fan al genului acțiune.

Mad Max: Fury Road, 2005

Un film care prezintă practic timp de două ore o urmărire tensionată, “Mad Max: Fury Road” este considerat unul dintre cele mai bune filme de acțiune din ultimii ani. A primit zece nominalizări la Oscar, inclusiv cel mai bun film, cel mai bun regizor, cele mai bune efecte vizuale și cea mai bună imagine. A câștigat însă doar la categoriile cel mai bun mixaj sonor, cele mai bune costume, cel mai bun montaj, cea mai bună editare sonoră, cel mai bun machiaj și cele mai bune decoruri. O colecție impresionantă pentru un film de acțiune. Cu Tom Hardy și Charlize Theron în rolurile principale, filmul a fost intens lăudat de critici în momentul lansării.

Speed, 1994

Cu o mulțime de vedete în distribuție – Keanu Reeves, Dennis Hopper, Sandra Bullock, Joe Morton, Alan Ruck și Jeff Daniels, Speed a fost un super succes în 1994. Cu un buget de 30 de milioane de dolari, filmul a încasat peste 350 de milioane. În Speed, un polițist încearcă să salveze călătorii dintr-un autobuz, în care se afla o bombă. Bomba este programată să explodeze dacă autobuzul încetinește sub 80 km/ora, așa că polițistul face o cursă nebună.

Mission: Impossible — Ghost Protocol (2011)

În ultimii ani, Tom Cruise a devenit un veritabil erou de filme de acțiune. Dintre personajele pe care le interpretează, Ethan Hunt din Misiune Imposibilă se bucură de cel mai mare succes. Ghost Protocol, din 2011, este inclus de specialiști în top cele mai bune filme de acțiune din toate timpurile. Filmul a avut încasări de aproape 700 de milioane de dolari.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO