Cele mai bune gelaterii din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune gelaterii din lume

Într-un local din Singapore găseşti zeci de arome diferite şi unice în fiecare zi. Ce-i aşa unic la ele? De exemplu, aroma de crizantemă albă sau îngheţata cu gust de Hojicha, un ceai verde japonez şi sare de mare.
Share this article

Vă era dor de o găselniţă a oamenilor de ştiinţă? Ei, deşi nu cred că mai era nevoie de un studiu în acest sens, neurologii de la Institutul de Psihiatrie din Londra au descoperit că desertul rece ne face mai fericiţi. Nu are rost să intrăm în detaliile tehnice, e de ajuns să ne uităm la orice copil căruia îi apare în faţa ochilor un frigider cu îngheţată şi lucrurile sunt clare. Nu că adulţii ar fi cu mult mai rezistenţi în faţa minunatului desert. Dacă s-ar organiza excursii care să ducă turiştii la cele mai bune gelaterii din lume sunt convinsă că locurile s-ar ocupa cât ai spune arome. Cine are răbdare până termini de pronunţat “îngheţată”?

Să alegi însă cele mai bune gelaterii din lume este o provocare, mai ales că suntem diferiţi şi avem gusturi diferite. În timp ce unii preferă aromele simple şi clasice, alţii sunt fascinaţi de combinaţii care mai de care mai neobişnuite, precum îngheţata cu aromă de stridii prăjite, cea cu aromă de usturoi sau cea cu Wassabi. Sigur, de pe meleagurile autohtone nu putea lipsi îngheţata cu gust de colivă.

Cum nu am putut să testez personal toate gelateriile celebre din lume, nu că nu mi-aş fi dorit, ca să pot face un clasament la rece, am adunat păreri din toate colţurile pământului şi am selectat 10 dintre cele mai frecvent lăudate.

Unframed Ice Cream este o gelaterie din Cape Town, Africa de Sud care anul trecut a câştigat titlul 1 la categoria “Cea mai bună îngheţată din lume” într-un top al celor mai bune 50 de gelaterii realizat de Big7Travel. Povestea companiei este una parcă tipică pentru zilele noastre. Un bărbat ce locuia în New York şi lucra în domeniul finanţelor şi-a dat seama că nu-şi mai doreşte stresul şi goana aferente şi că ar vrea să îşi urmeze pasiunea pentru îngheţată pe care o avea de multă vreme. L-a cunoscut pe unul dintre maeştrii în domeniu, Stephane Auge şi împreună au decis să construiască o gelaterie care să revoluţioneze lumea şi care, în acelaşi timp, să readucă la locul de cinste desertul copilăriei lor. Aparent, scopul a fost atins.

Luxury Ice Cream este o gelaterie din York, Marea Britanie cu peste 230 de reţete diferite care acoperă toate fructele posibile, nuci de toate felurile, ciocolată şi multe alte ingrediente, unele la care nici nu te-ai fi gândit. Găseşti de la îngheţată cu aromă de pară şi cheesecake cu ghimbir la îngheţată cu aromă de rahat turcesc. Secretul, aici, însă pare să fie legat nu doar de aromele extrem de lăudate şi căutate, ci şi de servirea catalogată drept ireproşabilă şi de localul foarte prietenos aranjat.

Bang Bang Ice Cream and Bakery este un local din Toronto, Canada recunoscut pentru deliciile sale răcoroase şi combinaţiile neaşteptate. Dacă ai visat vreodată la un sandviş cu îngheţată aici e locul potrivit pentru tine. Cei care au călcat pe aici, şi nu doar o dată, spun că nu te poţi decide care arome şi combinaţii sunt mai gustoase. Practic, este locul în care nu poţi să spui că ai o îngheţată preferată pentru că este imposibil să găseşti vreuna care să-ţi placă mai puţin.

Fryst este o gelaterie din Stockholm, Suedia care marşează în general pe fructele de sezon şi orice este proaspăt în momentul preparării. Asta nu înseamnă că nu vei descoperi aici şi arome sau combinaţii extrem de surprinzătoare precum arome de ciocolată de Madagascar, şampanie, prosecco, rubarbă sau lămâie cu bergamotă. Cei care o recomandă spun că cuvintele sunt prea sărace ca să descrie cu adevărat gustul îngheţatei Fryst, aşa că dacă ai drum prin Stockholm păstrează o jumătate de oră şi pentru o vizită aici.

Gelato Messina Circular Quay o găseşti tocmai în Sydney, Australia şi este considerată una dintre cele mai bune gelaterii din lume. Aici pare că şi-au găsit locul maeştrii îngheţatei, atât de pasionaţi de munca lor încât îşi produc singuri laptele şi multe dintre ingredientele folosite în combinaţiile pe care le fac, care mai de care mai surprinzătoare. Iar ce nu produc ei, se asigură că le cumpără din locuri care să le furnizeze ingrediente proaspete şi naturale. Şi-au făcut un titlu de glorie din faptul că nu folosesc absolut niciun produs artificial în îngheţata lor. Au peste 40 de arome în fiecare zi şi sunt celebri pentru torturile de îngheţată la comandă care arată de parcă ar fi fost desenate pe calculator.

Churn este o gelaterie din Phoenix, Arizona în care, la fel ca şi în celelalte locuri menţionate până acum, se pune mare preţ pe naturaleţea produselor folosite. Au câteva arome nelipsite din meniu, aşa-numitele arome ale casei şi multe altele care intră în meniu prin rotaţie, numai bine să nu te plictiseşti dacă eşti client fidel. Printre acestea se regăsesc îngheţata cu lavandă, cea cu plăcintă de căpşune sau cu aromă de covrig cu caramel şi ciocolată.

Birds of Paradise Gelato Boutique este un local din Singapore în care găseşti zeci de arome diferite şi unice în fiecare zi. Ce-i aşa unic la ele? De exemplu, aroma de crizantemă albă sau îngheţata cu gust de Hojicha, un ceai verde japonez şi sare de mare. De altfel, chiar proprietarii spun că produsele lor sunt inspirate din natura înconjurătoare, aşa că să nu te miri dacă ajungi acolo şi ţi se recomandă să guşti din cornetele cu cimbru şi îngheţata de căpşuni cu busuioc. Sigur, au şi combinaţii mult mai puţin “riscante”, dar dacă tot ajungi acolo merită să încerci şi lucruri pe care nu le vei descoperi nicăieri în altă parte.

Emilia Cremeria din Parma, Italia apare şi ea pe lista cu cele mai bune gelaterii din lume. Ţineţi cont însă că s-a rebranduit de curând şi noul său nume este Gioelia Cremeria Italiana. Recunoscută pentru aromele cremoase la cornet şi pentru combinaţiile dulci oferite în pahare din sticlă, gelateria vine şi cu arome speciale, fine, pentru clienţii pretenţioşi. Găseşti aici îngheţata cu aromă de piersică şi trandafiri sau pe cea de iaurt cu mango şi maracuja.

Giapo este o gelaterie din Auckland, Noua Zeelandă ai căror proprietari au transformat producţia de îngheţată în artă. Aici nu mai e vorba doar de aromele naturale folosite şi combinaţiile uimitoare, aici chiar şi numai modul de prezentare te lasă fără cuvinte. Îngheţata-caracatiţă este una dintre cele mai cunoscute producţii ale lor, dar nici îngheţata Maori, Dragoste regală sau Buzele de îngheţată nu sunt deloc de ignorat.

Shubert`s Ice Cream & Candy este un local pe care îl găseşti în Chico, California şi are o istorie de peste 80 de ani. Ba chiar foloseşte şi acum maşinăriile originale, iar numeroasele premii câştigate de-a lungul anilor stau mărturie că lucrurile funcţionează excelent. Merită să încerci îngheţata de boysenberry, una dintre cele mai celebre arome ale lor, dar s-ar putea să nu poţi rămâne indiferent nici la multitudinea de bomboane din magazin.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora