Cele mai bune prăjituri de Crăciun. Rețetele mamei mele - LIFE.ro
Mergi la conținut

Când vine vorba de cele mai bune prăjituri de Crăciun, de fiecare dată mă întorc la caietul de rețete al mamei, îngălbenit de vreme și pătat cu tot felul de ingrediente. Când a fost să-mi aleg „zestrea” am cerut să-mi rămână mie acest caiet, chiar dacă multe dintre foile lui stau să zboare în neant. Am copiat fiecare rețetă într-un alt caiet, chiar dacă azi avem la îndemână milioanele de rețete de pe internet, probabil doar din nostalgia de a răsfoi foile atunci când sunt în căutare de idei de ceva bun.

Și ca să ne întoarcem la subiectul nostru: Cele mai bune prăjituri de Crăciun, m-am gândit să îți dau câteva variante din bucătăria mea 

În fiecare an, de Crăciun, mai ales de când am copii, fac cozonac, fursecuri și cel puțin un tort. În casă trebuie să miroasă a scorțișoară, ghimbir, portocală și multă vanilie. Iată care sunt cele mai bune prăjituri de Crăciun, pe care le-am ales să le pregătesc anul acesta:

Cele mai bune prăjituri de Crăciun: Babka

De câțiva ani am decis să înlocuiesc cozonacul clasic, cel la care frământam o zi întreagă cu Babka. Și prepararea lui durează mult, dar asta pentru că e nevoie de timpi mari de așteptare la crescut și la frigider. Însă, ce iese la final…. nu am cuvinte. Imaginează-ți că ai cel mai bun cozonac din lume, peste care mai pui o lingură de Nutella. Și, ca aroganța să fie completă, îl și însiropezi.

Hai să-ți dau rețeta mea.

Ingrediente pentru doi cozonaci:

Aluat:

550 g grame de făină albă (3 nule îi spunea mama, adică cea cu 3 zero-uri pe ea)

100 de grame de zahăr

2 lingurițe și jumătate de drojdie uscată

O jumătate de linguriță de sare

3 ouă

150 de grame de unt la temperatura camerei

120 ml lapte

Coajă rasă de portocală (sau de lămâie, doar ți-am spus că-mi place să miroasă în casă a portocală)

cele mai bune prăjituri de Crăciun

Umplutură:

100 de grame ciocolată amăruie

100 de grame nuci tocate (poți să le ții înainte câteva minute la cuptor)

120 de grame de unt

50 de grame de zahăr pudră (eu pe acesta nu-l mai pun că e dulce ciocolata)

30 grame de cacao

Citește și: Am vorbit despre meniul de Crăciun cu Chef Samuel Le Torriellec, Chef Alexandru Chioaru, Remus Nica și PrăjiturEla

Sirop:

În rețeta originală nu e trecut siropul de zahăr, dar eu l-am încercat și a fost nebunie. Într-o crăticioară pui pe foc un pahar cu apă și o jumătate de pahar cu zahăr. Plus coajă de portocală. Lași să fiarbă până se leagă și când e gata cozonacul, cald, abia scos din cuptor, îl torni peste.

Dar hai să vedem cum se face cozonacul:

Combină făina cu zahărul, drojdia, sarea și coaja de portocală în bolul mixerului sau robotului de bucătărie. Sau într-un castron în care vei amesteca cu mâna. Adaugă ouăle și laptele, iar după ce aluatul a devenit omogen, adaugă câte o lingură de unt. Vei frământa vreo 10 minute cu mixerul sau, mult mai mult cu mâna, până ce aluatul se desprinde de pe pereții vasului și devine elastic.

Îl bagi apoi la frigider, unde va crește încet 12 ore.

Când au trecut aproape cele 12 ore, te apuci să faci umplutura.

Topește ciocolata cu untul la baie de aburi, după care adaugă cacaoua, zahărul și nucile. Lasă să se răcească la temperatura camerei și gata.

Urmează partea puțin mai grea. Unge două tăvi de cozonac sau tapetează-le cu hârtie de copt. Scoate jumătate din aluat din frigider și întinde-l pe masa pudrată bine cu făină. Aluatul întins trebuie să aibă cam 1 cm grosime. Pune jumătate din umplutură și întinde-o, lăsând o margine goală de aproximativ 2 centimetri, de jur împrejur. Acum rulează-l pe lung, pune-l într-o tavă și lasă-l la congelator 10-15 minute, până repeți procedura cu al doilea cozonac.

Scoate cozonacul rulat din congelator, așază-l pe suprafața pudrată cu făină și taie-l pe jumătate, pe lung. Lipește capetele de sus și începe să împletești cele două fâșii, cu ciocolata în sus (cu partea tăiată în sus). Pune cozonacul în tavă, lasă-l acoperit cu un prosop încă o oră și jumătate, iar apoi bagă-l la cuptor. Se coace la 190 de grade Celsius, timp de 25-30 de minute. La final, ți-am spus, eu torn sirop de zahăr pe el.

Cele mai bune prăjituri de Crăciun: Fursecuri de iarnă

La capitolul fursecuri am mai multe variante. De obicei fac fursecuri cu unt pe care le tai în diferite forme de Crăciun, iar după ce se coc le decorez cu royal icing colorat. Și, evident, nu lipsesc cornulețele cu nucă și fursecurile cu gem.

Iată rețele pentru fiecare:

Cornulețe cu nucă

cele mai bune prăjituri de Crăciun
Foto: Savori Urbane

Ingrediente: 150 de grame unt, 75 de grame zahăr pudră, 75 de grame nuci măcinate, 200 de grame de făină, coajă rasă de lămâie.

Toate ingredientele se frământă pe o planșetă sau pe masa din bucătărie, iar apoi se lasă la rece aproximativ 30 de minute. Se modelează sub forma unor bumeranguri (nu prea subțiri la vârfuri ca se ard), se așază în tava cuptorului și se coc la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 10-12 minute. După ce se răcesc se pudrează cu zahăr farin.

Fursecuri cu degetarul (adică fursecurile umplute cu gem)

Ingrediente: 450 de grame de făină, 300 de grame de unt, 125 de grame de zahăr, 4 gălbenușuri, coajă de lămâie. Și acest aluat se frământă până se omogenizează, iar apoi se lasă la frigider 30-50 de minute. Apoi se întinde pe masă o foaie groasă de jumătate de centimetru, care se decupează cu o formă mică rotundă. Eu le decupez cu gura unui pahar de țuică . Jumătate din cerculețe rămân simplu, cealaltă jumătate sunt găurite în mijloc. Cu ce? Cu degetarul 

După ce se coc, 10-12 minute la 180 de grade, se umplu. Peste un cerc plin se pune o jumătate de linguriță de gem (îți recomand de vișine, caise sau de zmeură), iar apoi se lipește un cerc decupat la mijloc. La final se pudrează cu zahăr.

cele mai bune prăjituri de Crăciun

Fursecuri de Crăciun

Pentru această rețetă poți alege orice fel de aluat de biscuiți cu unt. Eu îl folosesc pe acesta:

Ingrediente: 100 de grame unt, 280 de grame de făină, un ou, un praf de sare, 100 de grame de zahăr pudră și coajă de lămâie sau portocală. Aluatul se frământă până se omogenizează, după care se ține puțin la rece. Se întinde o foaie subțire (0,5-1 cm) pe masa de lucru și apoi se decupează diferite forme. Se coc la 180 de grade Celsius timp de 10-12 minute, iar după ce se răcesc se decorează.

Glazura eu o fac dintr-un albuș de ou bătut bine, 100 de grame de zahăr pudră și o lingură de zeamă de lămâie. O împart în 4 castronele, și peste fiecare adaug câte o picătură de colorant alimentar. Fiecare glazură colorată o pun în câte o pungă de congelator, căreia îi tai un vârf minuscul pentru a putea decora cu linii subțiri. Iar de aici înainte imaginația ta își intră în drepturi.

cele mai bune prăjituri de Crăciun

Ce zici? Alegi vreuna dintre rețetele mele? Dacă ai și tu rețetele tale tradiționale, hai să le schimbăm între noi!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora