Cele mai frumoase insule din Croaţia - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai frumoase insule din Croaţia

Mulţi spun despre ea că ar fi şi cea mai frumoasă dintre insulele croate şi, cu siguranţă, clădirile medievale din oraşul cu acelaşi nume, plajele cu nisip, podgoriile vechi şi satele pescăreşti au menirea de a te face să crezi acest lucru. Sigur, tot aici vei descoperi...
Share this article

Croaţiei i s-a dus vestea că este o ţară superbă, cu peisaje de vis. Aşa că nu e de mirare că a devenit un punct de atracţie major pentru turişti din toată lumea, inclusiv pentru români. Pe lângă partea ei continentală, Croaţia se bucură şi de peste 1000 de insule, insuliţe şi recifi în Marea Adriatică, care mai de care mai frumoase, dar din care numai 47 sunt locuite. Dacă te-am făcut curios, am pregătit şi o listă cu cele mai frumoase insule din Croaţia, ca să ştii care ţi se potriveşte mai bine.

Hvar este considerată cea mai însorită insulă croată şi poate şi cea care îţi îmbată cel mai puternic simţurile cu arome de lavandă şi rozmarin, de la câmpiile întinse unde se cultivă acestea. Pe insulă se ajunge într-o oră de mers cu feribotul din Split, iar destinaţia este Stari Grad, cea mai veche localitate de aici sau din Drvenik şi vei debarca la Sucuraj. Dacă eşti genul de turist care vrea să profite cât mai mult de vacanţă şi locurile vizitate, îţi recomand să închiriezi o maşină şi să faci turul insulei. Centrul turistic este oraşul Hvar, un amestec fermecător de case vechi, simple, din piatră şi casele în stil renascentist ale nobilimii. Poţi merge apoi la Jelsa, unde vei găsi şi o plajă acoperită cu nisip fin, satele de vacanţă Milna, Ivan Dolac sau Sveta Nedelja sau satul pescăresc Vrboska, supranumit şi Mica Veneţie.

Hvar

Vis este una dintre cele mai îndepărtate insule populate din Croaţia şi adăposteşte rămăşiţele celei mai mari colonii greceşti, Issa. Este o insulă paradisiacă pe care natura şi-a pus amprenta în cea mai frumoasă formă a sa, putând face plimbări printre palmieri, agave şi cactuşi de mari dimensiuni. Odată ajuns aici nu vei şti unde să mergi mai întâi: la peşteri, la insulele vulcanice din jur, în golfurile fermecătoare sau pe plajele nisipoase, poate în parcul arheologic sau la ruinele teatrului antic. Poţi ajunge pe insulă cu feribotul, din Split sau cu orice altă ambarcaţiune pe care o poţi închiria din port. Iar dacă ai experienţă în scufundări, vei descoperi în golfuri retrase peşteri şi peisaje subacvatice impresionante.

Dugi Otok este a şaptea insulă ca mărime din Marea Adriatică, partea Croaţiei şi se ajunge pe ea cu feribotul pornit din Zadar. Aici găseşti rezervaţia naturală Telascica, o zonă fascinantă, plină cu plante exotice, lacul cu apă mai sărată decât cea a mării, Mir, locul în care nici dacă vrei nu te poţi scufunda, livada de măslini Saljsko unde vei găsi copaci vechi şi de 700 de ani, plaja de nisip Saharun şi golful Telascica, despre care se spune că este unul dintre cele mai frumoase din Adriatica, dar şi cel mai mare far de pe insulele din această mare, Punta Bianca, înalt de 42 de metri.

Dugi Otok

Korčula este o insulă din Dalmaţia de sud acoperită de păduri dese de pini negri, renumită pentru vinul şi uleiul de măsline produse aici. Mulţi spun despre ea că ar fi şi cea mai frumoasă dintre insulele croate şi, cu siguranţă, clădirile medievale din oraşul cu acelaşi nume, plajele cu nisip, podgoriile vechi şi satele pescăreşti au menirea de a te face să crezi acest lucru. Sigur, tot aici vei descoperi cel mai bogat sit arheologic preistoric, Vela Spilja, peştera Samograd şi vei putea admira la el acasă celebrul dans cu săbii, kumpanija.

Korčula

Brač este insula cu stânci albe din calcar, păduri de măslini şi cea mai frumoasă plajă de la Marea Adriatică. Zlatni Rat sau Cornul de aur este minunăţia de plajă apreciată şi de turiştii liniştiţi, în căutarea unor ore petrecute leneş, pe plajă, dar şi de iubitorii sporturilor acvatice, fie că vorbim de surferi, scafandri sau cei pentru care distracţia înseamnă zborul cu parapanta peste apele tulburător de albastre. Iar când vrei să pleci la plimbare vei descoperi ruine din epoca de piatră, Peştera Dragonului sau situl cultural Blaca, complex mănăstiresc al călugărilor pustnici. Din Split feribotul face cam 50 de minute, iar dacă alegi să vii din Dubrovnik vei petrece cam 5 ore pe mare.

Brač

Mljet, refugiul marinarilor şi ţinta piraţilor în vremuri îndepărtate, este acum o insulă plină de comori ale naturii. Aici vei descoperi cel mai vechi parc natural din Marea Adriatică, 2 lacuri cu apă sărată, un recif de corali şi plaje lungi acoperite cu nisip fin. 25 de specii de orhidee cresc pe insula cu nici o mie de locuitori, iar în universul subacvatic cei care se încumetă să pătrundă vor putea admira peşteri şi ziduri, amfore greceşti şi o varietate de vietăţi care mai de care mai colorate.

Mljet

Cres este o altă insulă fermecătoare din Croaţia, un amestec minunat între stâncile înalte, adăpostul perfect pentru vulturii pleşuvi, aflaţi pe cale de dispariţie şi plajele acoperite cu nisip. Peşteri, lacuri limpezi, păduri de stejar şi case vechi, pescăreşti, nimic nu lipseşte din peisajul de care nu te vei sătura prea uşor.

Cres

Pag este o insulă total atipică faţă de celelalte aflate pe lista cu cele mai frumoase insule din Croaţia, jumătate din ea find lipsită aproape complet de vegetaţie, motiv pentru care se spune că aici este un deşert de piatră. Pe de altă parte, tocmai vegetaţia neobişnuită din această zonă este responsabilă pentru brânza din lapte de capră cu un gust unic, paški sir. Tot aici se păstrează tradiţia producţiei de sare prin turnarea apei de mare în bazine din lut şi culesul sării după evaporarea apei. Oraşul Pag este casa dantelei şi broderiei, iar vizitele subacvatice vă vor descoperi situri fascinate arheologice, printre care şi un întreg oraş roman scufundat. Nu lipseşte nici zona de distracţie. Plaja Zrče este raiul cluburilor şi fastivalurilor de muzică.

Pag

Rab este supranumită încă din timpul romanilor insula fericirii. Este o oază verde cu o floră greu de egalat şi 22 de plaje acoperite cu nisip, numai bune să îţi afunzi picioarele în el şi cu apă lină şi puţin adâncă la mal. Este, astfel, o destinaţie ideală pentru familiile cu copii care caută un loc potrivit pentru un sejur liniştit la plajă. Cele mai multe localităţi se regăsesc în partea de sud a insulei, ferite de vântul bura.

Rab

Krk este una dintre cele mai populare insule din Croaţia, la acest lucru contribuind şi faptul că este uşor accesibilă, ajungându-se la ea pe un pod cu taxă. Mai mult, aici se găsesc atracţii pentru oricine, de la monumente istorice la parcuri acvatice, de la peşteri încărcate de legende vechi la 300 de kilometri de trasee amenajate pentru ciclism şi drumeţii. Amatorii de sporturi nautice au şi ei oaza lor de distracţie, putând practica schi nautic, wakeboard sau kneeboard.

Krk
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora