Cele mai mari moschei din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai mari moschei din lume

În Mecca este strict interzis accesul celor care nu sunt de credinţă musulmană. Cei care merg în pelerinaj primesc o viză specială ce le atestă apartenenţa la islamism. Drumurile care duc înspre Mecca sunt împânzite cu puncte de control care au ca scop să ţină departe eventualii intruşi.
Share this article

Islamul este a doua religie din lume după creştinism şi numele însuşi reprezintă pace şi supunere faţă de Allah. Fondată în secolul VII în Peninsula Arabă de către profetul Mohammed şi bazându-se pe textul religios numit Coran, religia s-a răspândit rapid şi în alte teritorii din Asia, Africa de Nord şi Europa. Mecca şi Medina sunt însă punctele fierbinţi ale islamului, locurile importante ale pelerinajelor musulmanilor din întreaga lume. Dar sunt şi alte locuri ce atrag pelerinii din această religie. Să vedem care sunt cele mai mari moschei din lume.

Masjid al-Haram, Mecca, Arabia Saudită

Masjid al-Haram, numită şi Moscheea Sfântă este cea mai importantă şi cea mai mare moschee din lume. Dar mai mult decât atât, este cel mai sfânt loc al islamului, în Coran precizându-se că aceasta este prima moschee zidită pentru oameni.

356.800 de metri pătraţi are întreaga moschee, cu tot cu spaţiile interioare, cât şi cele exterioare, şi are o capacitate de 4 milioane de oameni. Atenţie, însă! În Mecca este strict interzis accesul celor care nu sunt de credinţă musulmană. Cei care merg în pelerinaj primesc o viză specială ce le atestă apartenenţa la islamism. Drumurile care duc înspre Mecca sunt împânzite cu puncte de control care au ca scop să ţină departe eventualii intruşi.

În mijlocul Masjid al-Haram se află Kaaba, un monument în formă de cub, de 15 metri înălţime şi 12 metri lăţime, ce indică direcţia către Ka`ba, locul spre care îşi îndreaptă feţele toţi musulmanii atunci când se roagă. Peste 17 milioane de musulmani ajung aici în pelerinaj în fiecare an, iar conform Shariei fiecare musulman care îşi permite trebuie să ajungă în pelerinaj la Mecca.

Din anul 2011 moscheea a intrat într-un amplu proces de extindere ce ar trebui să se încheie anul acesta. Suprafaţa ei va ajunge la 400.000 de metri pătraţi şi va putea să găzduiască în interior 2 milioane de pelerini. Alte 2 minarete vor fi ridicate pe lângă cele 9 deja existente, înalte de 89 de metri.

Al-Masjid al-Nabawi, Medina, Arabia Saudită

Cunoscută şi ca Moscheea Profetului, Al-Masjid al-Nabawi este pe locul 2 pe lista cu cele mai mari moschei din lume, precum şi al doilea loc sfânt al islamului. Medina este considerat locul în care învăţăturile profetului Mohammed au fost puse în aplicare pentru prima dată, iar moscheea a fost ridicată în mijlocul oraşului chiar de către profet, după ce a vizitat oraşul în anul 622. Iniţial construcţia nu avea acoperiş şi o perioadă îndelungată a fost folosită drept centru comunitar şi şcoală religioasă.

Cu o suprafaţă de 400.000 de metri pătraţi, are o capacitate de un milion de credincioşi. Are 10 minarete din marmură de către 105 metri înălţime fiecare şi adăposteşte mormintele profetului şi pe cele ale mai multor califi.

Imam Ridha, Mashhad, Iran

După suprafaţă, moscheea Imamului Ridha ar putea fi considerată cea mai mare din lume. Se întinde pe aproape 600.000 de metri pătraţi, cu tot cu mausoleul imamului Ridha al şiiţilor. După capacitatea de a găzdui pelerini, 1.500.000 de oameni, ar fi a doua din lume. Moscheea Imam Ridha este însă abia pe locul 3 în topul cu cele mai mari moschei din lume conform musulmanilor, care consideră că nu are cum fi făcut un astfel de clasament fără să fie luată în considerare şi importanţa istorică şi religioasă a locului pe care este ridicată, astfel încât Mecca şi Medina nu pot fi depăşite.

Aici este locul în care este îngropat Ali al-Ridha, al optulea imam în credinţa şiită şi tot aici se găseşte şi mormântul lui Harun al-Rashid, califul din Bagdad ce a fost subiectul multor poveşti din celebra O mie şi una de nopţi.

Al Abbas, Karbala, Irak

Grandioasa moschee din Karbala este închinată lui Abbas ibn Ali şi adăposteşte şi mausoleul închinat acestuia. Abbas ibn Ali a fost purtătorul de steag al lui Husayn, nepotul profetului Mohammed, în bătălia de la Karbala. Aflată pe locul 4 printre cele mai mari moschei din lume, aceasta poate adăposti până la 1 milion de pelerini.

Imam Ali, Najaf, Irak

Imamul Ali a fost ginerele şi adeptul preferat al profetului Mohammed, iar moscheea închinată lui este considerată ca fiind al treilea loc sfânt al islamului. Ali, primul imam al şiiţilor şi al patrulea calif al musulmanilor este îngropat aici şi, potrivit, tradiţiei şiite, alături de el sunt îngropaţi şi Adam şi Noe. Se spune că an de an ajung aici, în pelerinaj, peste 100 de milioane de musulmani. Cu o suprafaţă de 300.000 de metri pătraţi, moscheea poate adăposti aproximativ 800.000 de oameni.

Moscheea Istiqlal, Jakarta, Indonezia

Finalizată în 1978, moscheea Istiqlal este cea mai mare din Asia de Sud-Est. Cu o suprafaţă de 95.000 de metri pătraţi, ea poate adăposti aproximativ 120.000 de oameni. Construită ca simbol al independenţei Indoneziei, ţara cu cei mai mulţi musulmani din lume, faţă de Imperiul Olandez, moscheea are 7 intrări, o boltă susţinută de 12 coloane şi un minaret înalt de peste 96 de metri.

Moscheea Hassan II, Casablanca, Maroc

Construcţia proiectată de arhitectul francez Michel Pinseau este printre cele mai noi dintre cele mai mari moschei din lume, fiind finalizată în 1993. Aşezată pe malul mării, moscheea Hassan 2 a fost ridicată la ordinul regelui Hassan al II-lea care îşi dorea să pună Casablanca pe harta mondială şi cu ajutorul unui monument care să creeze o impresie puternică.

90.000 de metri pătraţi are întreaga construcţie ce poate găzdui până la 105.000 de oameni. Coloanele sunt construite din granit, candelabrele sunt din sticlă de Murano, iar minaretul, cu cei 210 metri înălţime, este cel mai înalt din lume.

Moscheea Faisal, Islamabad, Pakistan

Construcţia proiectată de arhitectul turc Vedat Dalokay este moscheea naţională a Pakistanului şi poartă numele regelui Faisa bin Abdul-Aziz al Arabiei Saudite, cel care a avut ideea acestui proiect şi l-a şi susţinut financiar. Construcţia are un design unic, complet diferit faţă de moscheile tradiţionale. Nu are nici domuri, nici arcuri, dar este ridicată sub forma unui cort beduin cu 4 minarete sub forma unor creioane. 80 de metri înălţime au minaretele, iar moscheea poate găzdui aproape 200.000 de persoane.

Moscheea Şeicului Zayed, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Moscheea şeicului Zayed, numită şi Marea Moschee este cea mai nouă dintre cele mai mari moschei din lume. Inaugurată în 2007, moscheea adăposteşte mormântul şeicului al cărui nume îl poartă, Zayed bin Sultan Al Nahyan, fondatorul Emiratelor Arabe Unite.

Cu o capacitate de 40.000 de oameni, moscheea surprinde în mod deosebit prin luxul afişat. Are 1000 de coloane, 82 de domuri, 4 minarete de 107 metri înălţime, 7 candelabre realizate exclusiv din cristale Swarovski, precum şi cel mai mare covor din lume, de 5627 de metri pătraţi şi cu o greutate de 35 de tone. Acoperişul este suţinut de 96 de coloane încrustate cu sidef, iar cel mai mare dom are un diametru de peste 32 de metri. Tot aici se găseşte şi o bibliotecă cu documente rare, unele vechi de 200 de ani.

Jama Masjid, Delhi, India

Moscheea de vineri, aşa cum se traduce numele ei, este cea mai mare din India şi poate găzdui până la 25.000 de oameni. A fost ridicată la ordinele celui de-al cincilea Împărat Mogul, Shah Jahan, acelaşi care a cerut şi construirea Taj Mahal-ului şi a Fortului Roşu, aflat vizavi de Jama Masjid.

Construcţia este realizată din marmură albă şi gresie roşie, are 2 porţi şi 2 minarete de 41 de metri înăţime. Aici se găsesc mai multe relicve sfinte, printre ele regăsindu-se şi o copie a Coranului scrisă pe piele de cerb.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora