Cele mai rapide SUV-uri - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai rapide SUV-uri

Despre BMW se spune că ori îl adori, ori nu-l suporţi. Oricum ar fi, e clar că nu scapi nevăzut la volanul unei astfel de maşini. Poate tocmai de aceea a apărut şi mitul şoferilor de BMW care nu ştiu cum e cu semnalizarea.
Share this article

Există un zvon care susţine că femeile şi-ar alege maşinile după aspect sau culoare. Nu zic că nu contează şi lucrurile astea, dar mai ales în generaţiile noi sunt o mulţime de doamne şi domnişoare pentru care motorizarea şi confortul sunt mai importante decât turqoise-ul acela minunat pe care l-au admirat la maşina prietenei. Şi pentru că tot am vorbit de confort, multe dintre ele consideră că SUV-ul este o alegere perfectă, fie că vorbim de mers prin oraş sau pe drumuri mai puţin prietenoase. Am făcut, aşadar, o listă cu cele mai rapide SUV-uri destinate tuturor iubitorilor de maşini mari şi puternice, indiferent de sex.

Mercedes AMG G65

Pentru lista cu cele mai rapide SUV-uri am ales modelele cu mai mult de 600 de cai putere, având chiar şi unul ce sare de 700. Şi începem cu AMG-ul G65 de la Mercedes, un model clasic, dar reinventat, cu 621 CP. Motorul de 6,0 litri bi-turbo este numai bun ca să mişte uşor din loc maşina ce cântăreşte aproape 3 tone. Îi ia puţin peste 5 secunde ca să atingă suta de kilometri pe oră, mai precis: 5,2 secunde.

Mercedes AMG G65, foto: carbuzz.com

BMW X5 M TwinPower Turbo

Despre BMW se spune că ori îl adori, ori nu-l suporţi. Oricum ar fi, e clar că nu scapi nevăzut la volanul unei astfel de maşini. Poate tocmai de aceea a apărut şi mitul şoferilor de BMW care nu ştiu cum e cu semnalizarea, de exemplu. Nu că ar fi ei mai mulţi, dar ies mai uşor în evidenţă. Iar la volanul unui BMW X5 M n-ai cum să treci neobservat oricât ţi-ai dori.

BMW X5 M TwinPower Turbo este un bolid pe benzină cu 8 cilindri şi capacitate de 4,4 litri ce nu are nevoie să se laude cu cei 625 CP ai săi. E de ajuns să-l porneşti şi în jur se mai aud doar suspine sau exclamaţii de încântare. Ajunge la 100 km/h în 3,8 secunde şi la 200 km/h în numai 13,4 secunde.

BMW X5 M, foto: competitionbmw.com

Audi RS Q8

Noua bijuterie a companiei germane este un SUV coupé care nu se îndepărtează prea mult de tiparele clasice de design ale maşinilor Audi. Are însă un motor care te face să te îndepărtezi uşor de cei mai mulţi urmăritori: 4,0 TFSI V8. Pentru neiniţiaţi poate cifrele astea nu spun prea multe, dar cei 600 CP generaţi de acest motor sunt convinsă că sunt mai mult decât edificatori. 3,8 secunde îi ia să ajungă de la 0 la 100 km/h, dar când motorul nu este supus unei provocări prea mari sunt dezactivaţi 4 dintre cilindri, economisind în acest fel combustibilul. Viteza maximă standard este de 250 de km/h, dar la cerere puteţi cere un upgrade în urma căruia aceasta creşte la 305 km/h.

Audi RS Q8, foto: caranddriver.com

Bentley New Bentayga Speed

În acest caz nu mai vorbim doar de un SUV, fie el şi de mare viteză, ci de un SUV ultraluxos, gândit astfel încât să ofere tot confortul, toate inovaţiile şi luxul pe care îl pretind posesorii de Bentley. Bentayga Speed are un motor W12 care generează 626 CP şi ajunge de la 0 la 100 km/h în numai 3,6 secunde, iar viteza maximă ce poate fi atinsă la volanul acestei maşini este de 305 km/h. N-ai fi zis acum câţiva ani că un SUV va putea ajunge la astfel de performanţe, reuşite odinioară doar de maşinile sport.

Bentyaga Speed, foto: topgear.com

Jeep Trackhawk

Trackhawk-ul produs de Jeep este, fără urmă de îndoială, cel mai puternic SUV de serie produs vreodată. 707 CP are mastodontul care în ciuda design-ului său impresionant, considerat de unii chiar agresiv, reuşeşte să aibă cel de-al treilea cel mai rapid demaraj, ajungând la 100 km/h în 3,5 secunde. Dacă ţineţi însă la un consum cât de cât decent, Trawkhawk-ul nu este nici pe departe o alegere reuşită, motorul de 6,2 litri putând fi foarte bine echipat cu propria pompă de benzină la cât consumă. În oraş ajunge să consume şi mai bine de 21 l/100 km.

Jeep Trackhawk, foto: carbuzz.com

Lamborghini Urus

Sigur că Lamborghini şi SUV nu aveau loc, pe vremuri, în aceeaşi propoziţie, dar producătorul italian a înţeles că e nevoie să se adapteze cerinţelor pieţei. Aşa a apărut Urus, o bijuterie pe 4 roţi care a păstrat pe cât posibil formele celebre şi nu te lasă să uiţi că ai de-a face cu un Lamborghini. S-a vrut a fi cel mai rapid SUV din lume şi ar fi putut fi dacă nu şi-ar fi băgat Elon Musk coada. Ajunge la 100 km/h în 3,1 secunde, o performanţă incredibilă, dar care îl plasează doar pe locul 2 al clasamentului cu cele mai rapide SUV-uri. Viteza maximă nu este însă una cu care să poţi spune că ai prea mulţi competitori, Lamborghini Urus ajungând până la 305 km/h.

Lamborghini Urus. foto: caranddriver.com

Tesla Model X

În ciuda faptului că vorbim de un autoturism electric, SUV-ul Tesla este considerat cel mai rapid SUV din lume. Ce-i drept, unde aţi mai auzit ca o maşină de acest tip să atingă 100 km/h în 2,8 secunde? Este considerată, în acelaşi timp, una dintre cele mai sigure maşini din lume, având 5 stele la testele Euro NCAP. Mai mult, este şi un autoturism destinat unei familii extinse: are locuri pentru 7 adulţi şi mai rămâne suficient spaţiu şi pentru bagajele membrilor acesteia.

Şi nu doar la capitolele viteză şi siguranţă a dat lovitura Tesla X. Una dintre cele mai mari temeri ale celor care îşi doresc o maşină electrică este autonomia. În cazul acesteia, autonomia nu este nici pe departe o problemă. Poate merge cu o încărcare până la 507 kilometri şi se încarcă în doar 15 minute pentru alţi 179 de kilometri.

Tesla X, foto: tesmanian.com
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora