fbpx

Căutare

Share this article

Când vine vorba de fotbal şi de jucători buni, sumele pentru transferuri şi salarii sunt de-a dreptul ameţitoare. Chiar dacă nu se apropie de cifrele din campionatele mari, şi în România au fost câteva transferuri de milioane, la propriu. Cea mai nouă revelaţie a fotbalului românesc este Ianis Stoica, un puşti de numai 18 ani care a fost evaluat de curând la 200.000 de euro.

Ianis Stoica, cel mai tânăr debutant din istoria FCSB

Drumul lui Ianis Stoica pe terenul de fotbal a început în urmă cu 11 ani, când însă nu părea că acesta va fi viitorul său. A intrat pe teren ca portar şi nu se simţea deloc în apele lui. Când a ieşit însă din poartă lucrurile s-au schimbat radical şi a realizat cât de mult îi place să joace fotbal. Ce-i drept, avea de unde să moştenească pasiunea şi talentul. Tatăl său este Pompiliu Stoica, fost fundaş stânga în echipa Stelei, la începutul anilor 2000.

Au urmat ani de zile de antrenamente, din ce în ce mai provocatoare. Junioratul l-a făcut la Petrolul Ploieşti, a plecat apoi în Germania, pentru un an şi jumătate, iar la întoarcere a fost cumpărat de FCSB, clubul care îl are şi în acest moment sub contract. Imediat după ce a semnat cu FCSB, puştiul a primit o ofertă şi de la Bayern, însă apucase deja să semneze cu echipa lui Gigi Becali.

Ianis Stoica, junior la Petrolul Ploieşti, foto: oraexactainfotbal.ro

Nu avea însă de ce să regrete. Avea numai 14 ani când antrenorul de atunci al FCSB, Nicolae Dică, l-a băgat pe teren într-un meci de Cupa României. Nu doar că a devenit cel mai tânăr debutant din istoria clubului, dar a devenit şi cel mai tânăr marcator. În puţinele minute petrecute pe teren, în primul său meci la seniori, Ianis Stoica a reuşit să înscrie în poarta celor de la Sănătatea Cluj, reuşind astfel să atragă atenţia patronului clubului şi nu numai. Gigi Becali i-a pus atunci o clauză halucinantă de reziliere a contractului: 500 de milioane de euro.

Ianis Stoica în meciul de debut la seniori, foto: oraexactainfotbal.ro
Citeşte şi: Viaţa lui Zinedine Zidane, fotbalistul plecat din ghetou şi ajuns cel mai bine plătit jucător al lumii – LIFE.ro

După ce a împlinit 16 ani puştiul a fost împrumutat mai multor echipe din ţară. Nu avea cum să intre în echipa mare şi era important pentru el să joace cât mai mult, ca să capete experienţă. A fost la Dunărea Călăraşi, la Petrolul Ploieşti, la CSM Slatina şi la Metaloglobus Bucureşti, pentru care însă a apucat să evolueze în câteva meciuri până la declanşarea pandemiei de coronavirus şi a fost chiar şi căpitan al Echipei Naţionale de tineret U17.

Ianis Stoica în naţionala de juniori, foto: oraexactainfotbal.ro

A revenit la FCSB anul acesta, sub pregătirea lui Dinu Todoran, cel care i-a fost antrenor şi la CSM Slatina, unde a fost titularizat constant. 7 goluri a înscris Ianis cât timp a fost la Slatina, iar 5 dintre ele le-a reuşit după ce echipa a fost preluată de Todoran. Nu a dezamăgit nici după întoarcerea la FCSB. La numai 18 ani a reuşit să îşi salveze echipa de la o înfrângere în faţa celor de la UTA Arad, dând primul său gol în Liga 1.

Are 5 meciuri la activ în Liga 1 şi felul în care a evoluat până acum a făcut ca deja să aibă o cotă impresionantă. A fost evaluat la 200.000 de euro, dar suma ar putea să mai crească pe măsură ce va aduna mai multe meciuri în echipa lui Todoran.

Contractul lui Ianis cu FCSB este valabil până în vara lui 2023, dar dacă va continua să joace aşa cum a făcut-o până acum sunt şanse mari ca acesta să fie prelungit înainte de vreme.

Citeşte şi: Viața lui Lionel Messi, probabil cel mai bun fotbalist al planetei. De la copilăria nevoiașă, la problemele medicale și până la condamnarea la închisoare și cele două mari iubiri ale vieții sale – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO