fbpx

Căutare

Share this article

A venit din nou acea perioadă specială a anului când este extrem de important să vorbim despre sănătatea noastră, despre prevenție şi beneficiile aduse de aceasta. Statisticile Eurostat arată că aproape jumătate dintre cazurile de deces din România puteau fi prevenite şi că suntem, din păcate, fruntaşi când vine vorba de decese provocate de boli ce ar fi putut fi tratate. Aşadar, e vital să avem mereu în vedere lista cu controale anuale obligatorii pentru femei şi unde putem să le facem cu decontare.

Controale anuale obligatorii pentru femei – Consultul ginecologic

Indiferent de vârstă, orice femeie trebuie să meargă o dată pe an la un consult ginecologic care să cuprindă şi efectuarea analizei de secreţii, a testului Babeş Papanicolau, o ecografie transvaginală şi una mamară.

Testul Babeş Papanicolau este cel care arată riscul de a dezvolta cancer de col uterin, a doua cauză de deces prin cancer în rândul femeilor. Examenul de secreţii este cel care poate scoate la iveală eventuale infecţii sau boli de transmitere sexuală, în timp ce ecografia aparatului genital este importantă pentru depistarea chisturilor ovariene, a fibromului sau polipilor uterini.

Ecografia mamară se efectuează pentru a depista orice tumoră, oricât de mică, care poate fi apoi analizată astfel încât medicul să înţeleagă dacă reprezintă motive de îngrijorare şi ce e de făcut. Cancerul de sân este cel mai des întâlnit cancer în rândul femeilor, iar şansele de recuperare în cazul celor la care este depistat în fază incipientă este de peste 85%.

După vârsta de 40 de ani pe lista investigaţiilor constante intră şi mamografia, o radiografie care detectează modificările la nivel de structură ale sânului înainte ca acestea să poată fi resimţite prin palpare sau observate la ecografie. Dacă rezultatul acesteia este normal, femeile de până în 50 de ani o pot efectua o dată la 2 ani şi anual, după împlinirea vârstei de 50 de ani.

Citeşte şi: Cum e să fii diagnosticată cu cancer când țara intră în lockdown și cum depășești toate provocările când lumea e plină de restricții. Delia Grigoroiu, femeia care a învățat să vadă lucrurile bune în cele mai grele situații – LIFE.ro

Analize de sânge

Controlul anual efectuat de medicul de familie şi analizele de sânge făcute la recomandarea acestuia sunt şi ele esenţiale pentru a afla care este starea de sănătate şi evoluţia de la un an la altul. Printre analizele uzuale de sânge se numără hemoleucograma, glicemia, colesterolul şi trigliceridele, transaminazele, creatinina, bilirubina şi ureea, precum şi măsurarea nivelului calciului şi magneziului din organism.

La acelaşi control medicul ar trebui să îţi recomande să faci şi un sumar de urină, esenţial pentru depistarea unei infecţii de tract urinar, ale unor disfuncţii renale şi a diabetului zaharat.

Pe lângă cele uzuale, este bine să verifici anual şi nivelul de vitamina D din organism şi pe cel de B12. Vitamina D este un element important în protecţia faţă de fenomenele maligne şi este esenţială în prevenţia osteoporozei. B12, în schimb, ajută la buna funcţionare a neuroransmiţătorilor, articulaţiilor şi muşchilor, iar un bivel scăzut al acesteia poate fi şi un semnal de anemie.

Consultul endocrinologic

Hormonii – şi avem peste 50, diferiţi – sunt răspunzători pentru reglarea metabolismului, respiraţiei, creşterii şi reproducerii, percepţiei senzoriale şi mişcării. Nu e astfel de mirare că dezechilibrele hormonale sunt sursa a numeroase afecţiuni, sindromul ovarelor multipolichistice şi tiroida autoimună fiind printre cele mai frecvente tulburări endocrine în rândul femeilor.

Printre cele mai des recomandate analize pentru depistarea eventualelor probleme sunt cele de sânge, specifice – TSH, T3, T4 şi Free T4 – împreună cu o ecografie tiroidiană în timpul căreia se măsoară dimensiunile glandei tiroide, se evaluează structura şi vascularizaţia, eventuale leziuni, noduli sau orice tip de modificare.

Consultul cardiologic

Bolile cardiovasculare sunt cele care fac anual cele mai multe victime la nivel mondial, aşa că tot anual ar trebui să fie şi controlul la un medic cardiolog. Acesta trebuie să-ţi cunoască istoricul medical, stilul de viaţă şi afecţiunile din acest registru de care au suferit sau suferă membri ai familiei. Apoi, doctorul trebuie să te asculte cu stetoscopul, să îţi măsoare tensiunea arterială şi să îţi facă o electrocardiogramă ca să poată observa dacă există modificări la nivelul cordului.

După 40 de ani e nevoie şi de o ecografie Doppler pentru investigarea aparatului cardiovascular. Cel mai des se face la nivelul inimii, al picioarelor şi la gât, dar medicul este cel care decide pentru ce zone este nevoie de ea.

Citeşte şi: „Un număr de 350.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu boli cardiovasculare, iar una din principalele cauze este fumatul.”, cardiolog Adrian Linte – LIFE.ro

Consultul dermatologic

Dacă în cazul celor de mai sus pot spune că e ceva mai mare conştientizarea şi mobilizarea, chiar dacă nu se respectă întotdeauna intervalul recomandat de timp, în cazul consultului dermatologic puţini sunt cei care îl fac fără să aibă o problemă punctuală. Asta deşi cancerul de piele este cancerul cu cea mai rapidă dezvoltare dintre toate tipurile cunoscute. În fiecare zi, în lume, o femeie cu vârsta cuprinsă între 20 şi 29 de ani primeşte acest diagnostic, aşa că nu aştepta să observi ceva în neregulă înaine să iei în calcul verificarea anuală a aluniţelor. Este simplă – se face cu un aparat numit dermatoscop – non-invazivă şi rapidă.

Consultul stomatologic şi cel oftalmologic ar trebui să fie şi ele pe lista ta de controale anuale. În acest fel medicii pot observa şi trata înainte ca eventualele probleme să se agraveze şi să ajungi să ai nevoie de tratamente costisitoare şi de lungă durată.

Citeşte şi: Cristian Viişoreanu, chirurg oncolog căruia soarta i-a arătat că menirea lui este să salveze vieţi: “Când pacientul trece pe locul 2 ceva e foarte greşit.” – LIFE.ro %
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO