Dave Chappelle, comediantul ce stârnește hohote de râs, glumind pe seama diferențelor rasiale. De la primul stand-up la 14 ani, la rolul din „Profesorul trăsnit” și la show-ul care îi poartă numele - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dave Chappelle este unul dintre actorii care ne-au înveselit copilăria și adolescența. Cine nu și-l amintește în Robin Hood: Bărbați în izmene? Și cine nu a râs cu lacrimi urmărind emisiunea sa Chappelle’s Show?

Azi vom face o incursiune în povestea de viață a unuia dintre cei mai simpatici bărbați de culoare ai Americii.

Cine este Dave Chappelle?

De la o vârstă fragedă, Dave Chappelle putea să facă oamenii să râdă. Chappelle și-a dat seama de puterea talentului său natural și și-a stabilit câteva obiective foarte serioase pentru arta sa. În adolescență, adică pe la vârsta de 14 ani, și-a creat propriul show de stand-up comedy, inspirat din realitățile vieții sale, crescând ca un băiat de culoare în capitala Statelor Unite ale Americii. Rasismul și diviziunea rasială au devenit principalele sale ținte și le-a abordat cu o ireverență revoltătoare care de multe ori a șocat publicul, dar l-a făcut și să râdă în hohote.

Deși Dave Chappelle a muncit mult pentru a avea parte de recunoaștere și succes, el a refuzat continuu să-și reducă stilul sau să-și dilueze punctul de vedere franc cu privire la situația afro-americanilor pentru a-și face comedia „mai acceptabilă”. Drept urmare, a câștigat faimă și succes în propriile condiții și a devenit deosebit de popular în rândul publicului tânăr care apreciază comentariul social viclean al lui Chappelle și stilul agresiv satiric.

Dave Chappelle
Dave Chappelle, unul dintre cei mai buni actori de stand up comedy

Citește și: Cei mai buni actori de stand up comedy din toate timpurile

Copilăria lui Dave Chappelle

Născut David Chappelle, pe data de 24 august 1973, la Washington, D.C., a crescut în oraș și în suburbiile din apropiere, Silver Springs și Maryland. Verile erau deseori petrecute în Yellow Springs, Ohio, împreună cu tatăl său, care era profesor la Universitatea Antioch. Se bucura de atmosfera rurală liniștită din Yellow Springs și, ca adult, casa sa de la o fermă din Ohio avea să devină un refugiu de familie din lumile agitate din New York și Los Angeles.

Chappelle avea doar 14 ani când a urcat pentru prima dată pe scenă pentru un show de stand up comedy, într-un loc public din Washington.

Mama sa, o avocată a cultului unitarian, a fost o mare susținătoare a talentului fiului ei și l-a însoțit frecvent, fiindu-i șofer atunci când a avut spectacole în cluburi de noapte și baruri. După câțiva ani pe scenă, Chappelle a început să câștige concursuri de comedie și, până în ultimii ani de liceu, ajunsese să aibă turnee în țară, fiind scutit de către directorul școlii, pentru a-și putea continua cariera.

Dave Chappelle
Dave Chappelle, puști fiind, în timpul show-urilor de stand-up comedy

Cum a început cariera lui Dave Chappelle?

După absolvirea liceului, Chappelle a făcut o înțelegere cu părinții săi. În loc să meargă imediat la facultate, avea să meargă la New York pentru a lucra la show-ul său de stand up. Dacă nu avea să reușească după un an, urma să se gândească serios la facultate. În timp ce lucra cu alți comedianți din zona Washingtonului, Chappelle a aflat multe despre cluburile de comedie din New York și ajunsese să simtă că trebuie să meargă acolo pentru a deveni un adevărat star de succes în comedie.

Dave Chappelle a ales două abordări diferite pentru a-și dezvolta arta ca interpret și a pătrunde în scena comediei naționale. Alți comedianți îl sfătuiseră că Boston Comedy Club din Greenwich Village era un loc bun pentru comedianții mai tineri, așa că a început să presteze acolo pentru a-și construi reputația în oraș. Planul său a funcționat bine și, în câteva săptămâni, a ajuns să interpreteze regulat nu numai la Boston, ci și la cluburile de comedie din tot New York-ul.

Cu toate acestea, Chappelle nu s-a mulțumit doar să lucreze în circuitul clubului. A vrut să păstreze o margine de spontaneitate stradală în opera sa. Pentru a face acest lucru, a ieșit literalmente pe stradă și a jucat comedie în parcurile și pe trotuarele orașului, alături de alți artiști de stradă. Acolo l-a cunoscut pe Charles Barnett, un comediant stradal care i-a devenit bun prieten și mentor. Lucrul pe stradă l-a învățat pe Chappelle încrederea și astfel și-a perfecționat stilul său agresiv. A fost impresionat de curajul și priceperea unor comedianți stradali precum Barnett, care a avut tăria și priceperea de a capta atenția trecătorilor, dar a căror muncă a fost văzută de atât de puțini. Când Charles Barnett a murit de SIDA, Chappelle a planificat ca într-o zi să facă un film despre mentorul său, el însuși jucând rolul lui Barnett.

Dave Chappelle și cariera în cinematografie

Dave Chappelle
Dave Chappelle în filmul Profesorul Trăsnit

Chiar înainte de sfârșitul primului său an la New York, Chappelle a participat la Festivalul de Comedie de la Montreal. Succesul său la acel mare eveniment nu a lăsat nici o îndoială că era destinat unei cariere în comedie. Dedicarea și nervii săi au fost testați la începutul anilor 1990, când a fost huiduit de pe scenă în timpul debutului său în stand-up la celebrul teatru Apollo din Harlem. Cu toate acestea, în 1992 a câștigat aprecieri din partea criticilor și publicului pentru apariția sa în televiziune, în Def Comedy Jam de la Russell Simmons, de pe HBO. Popularitatea sa a început să crească și a devenit oaspete obișnuit la emisiunile de televiziune ce se difuzau seara târziu, cum ar fi Politically Incorrect, The Late Show With David Letterman, The Howard Stern Show și Late Night With Conan O’Brien.

În 1993, Chappelle a primit primul său rol în cinematografie: comedia lui Mel Brooks, Robin Hood: Men in Tights. A avut roluri mici în alte câteva filme, dar rolul care l-a consacrat a fost cel al lui Reggie Warrington din filmul lui Eddie Murphy din 1996, The Nutty Professor și a ajuns astfel în atenția Hollywoodului.

Citește și: Cele mai bune filme cu Eddie Murphy

Dintr-o dată, Dave Chappelle a devenit căutat pentru roluri de comedie și a făcut mai multe filme în următorii ani. În 1998, a co-scris primul său film, Half Baked, un omagiu adus lui Cheech și Chong, un duet de comedie care făcuse o serie de spectacole de comedie legate de droguri, la sfârșitul anilor 1970 și 1980. Deși Half Baked s-a bucurat de ceva succes, Chappelle a fost dezamăgit de prima sa experiență în film. El a simțit că aportul studioului a slăbit potențialul filmului încercând să îl facă mai acceptabil pentru publicul conservator. Nu-i plăcea să-și piardă controlul asupra muncii sale, iar această experiență i-a influențat alegerile ulterioare.

Chappelle’s Show, hohote de râs pentru întreaga Americă

Dave Chappelle
Chappelle’s Show

Chappelle începuse să creeze episoade pilot pentru televiziune încă de la începutul anilor ’90. După ce a creat mai mult de zece, un episod numit Buddies a fost preluat de ABC la începutul anilor ’90. Dar, după cum și-a amintit Chappelle, așa cum este citat pe site-ul CBS: „A fost un spectacol prost. A fost rău. Adică, atunci când o făceam, aș putea spune că nu va funcționa”. Într-adevăr, a fost difuzat pentru doar 13 episoade înainte de anulare. Pe măsură ce popularitatea sa a continuat să crească, Chappelle a atras atenția mai multor rețele de televiziune.

Rețeaua de televiziune FOX s-a oferit să construiască un show în jurul comediei lui Dave Chappelle, la sfârșitul anilor ’90. Chappelle a fost interesat, dar când directorii de rețea au început să sugereze adăugarea de personaje albe în distribuție pentru a extinde plaja publicului spectator, comediantul s-a retras din afacere. Pe cât posibil, a refuzat întotdeauna să-și compromită principiile sau comedia.

Chappelle a continuat să scrie și să joace în filme, precum și pe scenă.

În 2000 a făcut un on eman show de succes pentru HBO, intitulat Dave Chappelle: Killin ‘Them Softly. În 2003 i s-a oferit șansa de a face televiziune în propriile condiții. Comedy Central, o rețea de comedie, i-a oferit lui Chappelle propria sa emisiune.

Chappelle’s Show era un program de o jumătate de oră, difuzat de mai multe ori în fiecare săptămână, prezentat de Chappelle și cu o distribuție de oameni obișnuiți și invitați care interpretează scenete satirice.

Televiziunea prin cablu s-a dovedit a fi o locație mai confortabilă pentru comedia revoltătoare a lui Chappelle, iar spectacolul a dezvoltat în curând un public devotat. Deși niciun subiect nu era ferit de satira ascuțită a lui Chappelle, rasismul a rămas un punct principal al umorului său mușcător. Primul său spectacol, de exemplu, l-a prezentat pe Chappelle interpretând rolul unui lider orb al unei mișcări supremaciste albe care nu își dă seama că este negru. Fiecare jumătate de oră era plină de scenete precum „Race Draft”, în care membrii diferitelor rase ajung să-și revendice vedetele ca ale lor și „Ask a Black Dude”, în care albii pun în mod regulat întrebări lui Paul Mooney legate de faptul că ar putea fi negri.

Deși spectacolul lui Chappelle este conceput pentru ilaritate, un mesaj politic foarte serios stă la baza atacurilor spectacolului împotriva rasismului și fanatismului. Chiar și invitații săi din lumea muzicii reflectă critica socială dură a spectacolului, concentrându-se pe artiștii hip-hop, a căror muzică conține mesaje politice evidente și aprecierea culturii negre.

Criticii recunosc asemănările dintre comedia lui Chappelle și cea a comediantului Richard Pryor din anii 1970. Soția lui Pryor a vorbit în numele soțului ei bolnav la emisiunea  „60 Minutes” spunând că Pryor aprobă munca lui Chappelle și i-a „predat ștafeta”.

Respectul lui Chappelle față de Pryor s-a arătat în răspunsul său: „Este o presiune mare. El a fost cel mai bun. Pentru el să spună asta este, știi…este ceva, nici măcar nu știu dacă voi încerca să trăiesc la asta. „

Viața personală a lui Dave Chappelle

Dave Chappelle
Dave Chappelle alături de familia lui

Dave Chappelle s-a convertit la islam în 1998.

Este căsătorit cu Elaine, care este de origine filipineză. Cuplul are doi fii – Ibrahim și Sulayman și o fiică, Sonal.

În prezent, el locuiește cu familia la o fermă din Ohio, dar deține multe alte case pe tot teritoriul Statelor Unite.

Este probabil singura vedetă care a făcut reclamă atât pentru Coca-Cola, cât și pentru Pepsi.

Despre Dave Chappelle se mai știe că e un gammer înrăit și deține în prezent un cont „War of Witchcraft”.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora