Căutare

Share this article

Dietele fără carbohidrați, așa cum este și logic din denumirea lor, limitează numărul de carbohidrați pe care o persoană îi consumă.
În locul carbohidraților, oamenii se concentrează pe consumul de proteine, grăsimi sănătoase și legume.

Carbohidrații reprezintă una dintre cele trei grupe principale de alimente, de care organismul are nevoie pentru a funcționa optim. Celelalte două grupe sunt proteinele și grăsimile. Carbohidrații dau energie organismului. Corpul este cel care descompune carbohidrații pentru a-i folosi imediat sub formă de energie, sau pentru a-i păstra pentru mai târziu. Dacă organismul nu are nevoie de carbohidrați pentru energie, pe măsură ce persoana îi consumă, corpul îi depozitează în interiorul mușchilor și al ficatului pentru a-i folosi mai târziu. Iar dacă nu îi va folosi nici mai târziu, aceste depozite de carbohidrați se vor transforma în grăsime.

De ce să urmeze una dintre dietele fără carbohidrați?

Majoritatea oamenilor urmează dietele fără carbohidrați plecând de la ideea că dacă organismul nu primește carbohidrați în exces, nu-i va depozita și transforma în grăsime.

Ideea din spate ar fi că e preferabil ca organismul să ardă depozitele de grăsime în loc să formeze altele, ceea ce promovează slăbitul.

Un studiu publicat în 2003 a demonstrat negru pe alb că acele persoane care au urmat o dietă săracă în carbohidrați au slăbit mai mult decât acelea care au ales o dietă săracă în grăsimi. Acest lucru a fost valabil într-un interval de șase luni, nu și după un an de dietă. Pe termen lung, se pare că dieta săracă în grăsimi este de preferat.

10 sfaturi utile în cazul dietelor fără carbohidrați

Multe persoane consideră dietele fără carbohidrați adevărate provocări, mai ales în primele zile de dietă. Următoarele sfaturi te pot ajuta să te ții de dieta fără carbohidrați și să ajungi să slăbești cu succes.

  1. Trebuie să cunoști care alimente sunt sărace în carbohidrați. Printre acestea se numără:
  • carnea slabă
  • peștele
  • ouăle
  • legumele cu frunze verzi
  • conopida și broccoli
  • nucile și semințele, dar nu untul de arahide
  • uleiurile precum cel de cocos, de măsline sau de semințe de zmeură
  • unele fructe precum merele, coacăzele și căpșunele
  • lactatele nesărate precum laptele integral și iaurtul grecesc
  1. Trebuie să cunoști numărul de carbohidrați și recomandarea porțiilor de servire

Majoritatea dietelor fără carbohidrați permit între 20 și 50 de grame de carbohidrați pe zi. Din această cauză, este esențial ca acei care urmează o astfel de dietă să aleagă alimentele cu un număr mic de carbohidrați, dar care au valoare nutritivă mare. Următoarele cantități de mâncare de mai jos numără aproximativ 15 grame de carbohidrați:

  • Un măr sau o portocală de dimensiunea unei mingi de tenis
  • 75 de grame de fructe de pădure
  • 100 de grame de pepene galben
  • o jumătate dintr-o banană medie
  • 2 linguri de stafide
  • 200 de ml de lapte
  • o cutie medie de iaurt
  • 50 de grame de porumb
  • 50 de grame de fasole sau alte leguminoase
  • un cartof mic copt
  • o felie de pâine
  • 30 de grame de orez
  1. Fă-ți un plan alimentar

Oricine încearcă să urmeze una dintre dietele fără carbohidrați ar trebui să-și stabilească mesele pentru o săptămână întreagă și să-și facă apoi cumpărăturile de la magazin pentru prepararea acestora. Planificarea în avans te va ajuta să te ții de dietă. Dacă știi ce urmează să mănânci la prânz sau la cină, te va ajuta să stai departe de alegerile nesănătoase.

  1. Gătește!

Planificarea este un lucru, prepararea mesei în avans este un alt lucru important. Dacă îți pregătești ingredientele sau îți gătești dinainte vei reuși să:

  • Eviți alegerile nesănătoase
  • Salvezi timp prețios în cursul unei săptămâni aglomerate
  • Economisești.

Sunt mulți care își pregătesc în weekend mesele pentru fiecare zi a săptămânii, pachetul cu care vor pleca la job și chiar ingredientele pentru cină. Tot ce trebuie să faci este să gândești fiecare masă, iar apoi să umpli frigiderul cu caserole etichetate.

  1. Alege gustările sărace în carbohidrați.
  • Ouă fierte tari
  • Iaurt neîndulcit
  • Morcovi normali sau baby carrots
  • O mână de nuci și semințe
  • brânză

Este esențial să porționezi și gustările pentru a nu mânca prea mult.

  1. Alege ciclicitatea carbohidraților

Asta înseamnă că după ce ai avut câteva zile extrem de sărace în carbohidrați, să-ți permiți o zi în care să consumi alimente bogate în carbohidrați. Acest lucru ajută organismul să evite acele urcușuri și coborâșuri în arderea grăsimilor, situații ce apar după câteva săptămâni de dietă fără carbohidrați.

  1. Nu toți carbohidrații sunt la fel

Carbohidrații apar sub diferite forme. Carbohidrații simpli constau în zaharuri ușor digerabile. Cei rafinați și procesați precum zahărul și făina albă sunt carbohidrați simpli.

Cei care aleg dietele fără carbohidrați trebuie să se gândească la modalitatea de a reduce carbohidrații rafinați și procesați.

Dar nu toți carbohidrații simpli sunt la fel. Fructele includ fructoză, ceea ce reprezintă un carbohidrat simplu, însă acestea sunt recomandate deoarece aduc nutrienți esențiali în dietă.

Carbohidrații complecși au nevoie de mai mult timp pentru a putea fi digerați deoarece mai întâi trebuie descompuși mai întâi în forma simplă. Însă acești carbohidrați au și proprietăți nutritive, iar aici pot fi incluse fasolea, cerealele integrale, fructele bogate în fibre.

  1. Fii atent la alternative

Înlocuind alimentele bogate în carbohidrați cu altele sărace poate fi o opțiune foarte bună. Iată câțiva substituenți:

  • Salata verde în locul lipiei pentru taco
  • Ciuperci în loc de chifle
  • Dovleac copt în loc de cartofi prăjiți
  • Lasagna din vinete
  • Pizza cu crustă de conopidă
  • Tăieței de dovlecel în loc de noodles
  • Paste de zuchini în loc de spaghete.
  1. Fă sport

Ca în orice dietă, sportul este foarte important. Specialiștii recomandă minim 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână pentru a te bucura de cele mai multe beneficii pentru sănătate.

  1. Fii atent la ce te expui.

Cei care urmează o dietă fără carbohidrați, trebuie să știe și care sunt riscurile la care se expun:

  • Crampe
  • Constipație
  • Palpitații
  • Colesterol mărit
  • Dureri de cap
  • Amețeli
  • Lipsa energiei
  • Greață
  • Iritații
  • Reducerea performanțelor sportive

Pe termen lung acestea se pot transforma în:

  • Deficiențe nutriționale
  • Pierderea densității osoase
  • Probleme intestinale.
Share this article
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO