Căutare

Share this article

Ce-ar fi un început de an fără analize, previziuni și, în unele cazuri, chiar pariuri legate de numele câștigătorilor la premiile Oscar? Ediția din acest an, cea cu numărul 92, va avea loc pe 9 februarie și îi va lipsi, ca și anul trecut, o gazdă oficială. Momentele și premiile vor fi anunțate de mai multe vedete, iar primele nume făcute publice sunt: Rami Malek, Olivia Colman, Regina King și Mahershala Ali, toți laureați ai Academiei Americane de Film în anii trecuți.

Nouă sunt filmele nominalizate la ediția din acest an, iar 7 dintre ele au avut încasări de peste 747 de milioane de dolari doar în America de Nord. Celelalte două sunt difuzate de platforma Netflix. Dar să vedem ce filme de Oscar avem în acest an și care dintre ele au cele mai mari șanse la marele premiu.

1917 a devenit marele favorit al premiilor Academiei Americane de Film de anul acesta după ce a fost desemnat Cel mai bun film în cadrul Galei Sindicatului producătorilor americani. Lungmetrajul lui Sam Mendes, care prezintă o misiune imposibilă primită de 2 soldați britanici în timpul Primului Război Mondial, a primit și Globul de Aur pentru Cel mai bun film din categoria dramă și pentru Cea mai bună regie. Pe de altă parte, încasările din cinematografe au fost destul de modeste – 39,2 milioane de dolari, semn că nu e o peliculă tocmai pe placul publicului. Sigur, ultimele ediții ale Oscarurilor au primit reproșuri tocmai în acest sens, pentru că nu țin cont și de părerea oamenilor ”de rând.”

Premiile acordate de Sindicatul producătorilor americani arată însă o tendință clară a ceea ce se va întâmpla la Oscaruri, mai ales că mulți dintre cei 8.200 de membri se regăsesc și în Academia Americană de Film. Mai mult, în 21 din cei 30 de ani de când se acordă aceste titluri de către Sindicat, premiile pentru Cel mai bun film au coincis.

Joker este și el un candidat serios la premiul pentru Cel mai bun film. De altfel, drama regizată de Todd Phillips are și cele mai multe nominalizări la ediția de anul acesta, 11. Și, deși încasările îl recomandă – 334 de milioane de dolari în America de Nord și 1,07 miliarde în toată lumea – criticii spun că are mult mai multe șanse să primească premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, Joaquin Phoenix făcând un rol memorabil.

The Irishman al lui Martin Scorsese a făcut furori printre utilizatorii platformei Netflix și sunt multe voci care afirmă că are șanse mari să primească Oscarul pentru cel mai bun film. Cu nume impresionante în distribuție – Robert de Niro, Al Pacino și Joe Pesci – și o poveste ca-n vremurile de glorie ale cinematografiei, cu tensiune, crime și membri ai mafiei, pelicula a primit 10 nominalizări la Oscaruri. Nici chiar cele 3 ore și jumătate, cât durează, nu i-a făcut pe cei care au urmărit filmul să îl scoată din cursă sau să îl laude mai puțin. Și știm cu toții că răbdarea nu e tocmai un punct forte al oamenilor în ultimii ani.

Once Upon a Time in Hollywood pornise cu prima șansă în cursa pentru titlul de Cel mai bun film la ediția de anul acesta a Oscarurilor, însă ultimele premii luate de 1917 par să-i fi redus șansele. Pelicula lui Quentin Tarantino ne duce cu ajutorul lui Leonardo di Caprio și Brad Pitt în Los Angeles-ul lui 1969, în vremurile de aur ale Hollywood-ului. Cu încasări de peste 141 de milioane de dolari, filmul este tipic lui Tarantino, fără un fir epic foarte clar, dar cu un joc actoricesc de excepție ale celor 2 vedete.

Marriage Story, distribuit tot de Netflix, a dat și el naștere multor discuții printre cei care l-au urmărit. Pelicula lui Noah Baumbach este o dramă în care, într-un fel sau altul, se regăsesc cam toți cei care o urmăresc. Este o poveste despre o căsnicie care se încheie și o familie care rămâne unită, o poveste cu multă încărcătură emoțională, despre eșec, vulnerabilități, despre greșeli și minciunile pe care și le spun oamenii lor înșiși. Și deși a dat naștere multor discuții și i-a pus pe gânduri pe mulți dintre cei care l-au urmărit, criticii spun că nu este tocmai un film care să aibă șanse la marele premiu. Surprize s-au mai văzut însă, așa că nu-l scoateți cu totul din calcul.

Pe lista nominalizărilor la Oscar pentru Cel mai bun film mai sunt Ford v Ferrari, Jojo Rabbit, Little Women și Parasite, însă niciunul dintre ele nu are șanse reale să și câștige.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO