Fondatorul TikTok. Cum a reușit un antreprenor chinez să producă cea mai populară aplicație non gaming din lume? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fondatorul TikTok. Cum a reușit un antreprenor chinez să producă cea mai populară aplicație non gaming din lume?

Fondatorul TikTok, Zhang Yiming, în vârstă de 35 de ani a dezvoltat această aplicație și a ajuns azi la un venit net de 16,2 miliarde de dolari, conform estimărilor Forbes.
Share this article

Popularitatea larg răspândită a aplicației TikTok nu doar că a creat o nouă generație de staruri în social media, ci și un miliardar pe spatele rețelelor de socializare.

Fondatorul TikTok, Zhang Yiming, în vârstă de 35 de ani a dezvoltat această aplicație și a ajuns azi la un venit net de 16,2 miliarde de dolari, conform estimărilor Forbes. În ciuda faptului că este a 13-a cea mai bogată persoană din China, fondatorul TikTok este extrem de rezervat și se știu foarte puține lucruri despre viața sa personală. Iată ce s-a făcut public până acum, oficial și neoficial despre fondatorul TikTok.

Zhang Yiming are 35 de ani și trăiește în Beijing, China

Zhang s-a născut în anul 1983, în provincia Fujian din China. Conform Bloomberg, părinții lui au lucrat ca funcționari publici.

Numele lui are la bază un proverb chinezesc a cărui esență este „surpinde-i pe toți de la prima încercare”.

Fondatorul TikTok s-a căsătorit cu iubita sa din facultate

Zhang a absolvit Universitatea Nankai în 2005, unde a intrat pentru a studia inițial microelectronica. Apoi a schimbat profilul și s-a înscris la inginerie software.

Pe soția sa a cunoscut-o în facultate și curând după terminarea studiilor s-au căsătorit. Cei doi nu au copii, după cum anunță South China Morning Post.

Primul job al lui Zhan, încă din timpul facultății, a fost la o companie online de rezervări turistice, numite Kuxun

„Am fost unul dintre primii angajați. și eram un inginer obișnuit, la început de drum, însă, din anul al doilea conduceam o echipă de 40-50 de oameni responsabili de tehnologia back-end și alte sarcini legate de produse”, le-a povestit Zhang angajaților de la ByteDance.

Zhang a mai spus că acel job l-a învățat abilitățile de vânzător, pe care le-a folosit mai târziu pentru a dezvolta ByteDance.

„Îmi amintesc că la finalul anului 2007, am fost la client împreună cu directorul de vânzări. Această experiență m-a învățat ce tip de vânzări sunt cele bune. Când a înființat Toutiao și am recrutat personalul, aceste exemple m-au ajutat foarte mult”.

Zhang a mai lucrat și la Microsoft înainte de a fonda ByteDance.

Foto: scmp.com

Zhang a fondat compania sub care a apărut aplicația TikTok în 2012

Compania astăzi valorează 75 de miliarde de dolari, conform Pitchbook, devenind astfel cea mai valoroasă companie privată din lume.

Compania deține câteva aplicații de social networking ce operează în China. Compania a lansat un rival al WeChat, numit FlipChat și o aplicație de mesagerie video, numită Duoshan, în 2019.

Primul produs al lui Zhang și ByteDance a fost o nouă aplicație agregator de știri, numită Toutiao

Zhang a dorit să creeze o platformă de știri ale cărei rezultate au fost alimentate de informații artificiale, separate de motorul de căutare din China, Baidu.

„Noi scoatem în față informații nu prin întrebări, ci prin recomandări de știri”, a declarat Zhang pentru Bloomberg în 2017.

Chiar dacă se concentrează pe știri, Zhang a declarat pentru Bloomberg că ByteDance nu are printre angajați jurnaliști, asemenea altor rețele sociale.

„cel mai important lucru este că noi nu suntem un business nou. Noi suntem mai mult ca un business de cercetare sau ca o platformă social media. Facem o muncă foarte inovativă. Nu suntem o copie a unei companii americane, atât în domeniul produselor, cât și al tehnologiei”.

Zhang a lansat cea mai de succes aplicație a companiei Byte Dance, TikTok, sun denumirea „Douyin” în septembrie 2016.

TikTok este aplicația numărul 1 în America, nerelaționată de gaming. TikTok este una dintre cele mai populare rețele de socializare printre adolescenții americani și din lumea întreagă și a fost descărcată de mai bine de 1 miliard de ori.

TikTok funcționează încă sub numele Douyin în China.

Zhang își face propriile video-uri pe TikTok și le-a cerut asta și celorlalți membri din conducerea companiei

„O perioadă foarte lungă de timp, doar urmăream video-urile de pe TikTok, fără să adaug eu nici unul propriu, deoarece consideram că este un produs adresat în special tinerilor. Mai târziu, însă, am făcut acest lucru obligatoriu în echipa mea managerială, astfel încât fiecare membru al board-ului, în frunte cu mine, să ne producem propriile video-uri TikTok, având obligativitatea să câștigăm un anumit număr de like-uri. A fost un pas mare pentru mine.”

Stilul de conducere al lui Zhang este unul „blând, dar carismatic, logic, dar pasionat, tânăr, dar înțelept”, conform spuselor angajaților lui.

Dezvoltarea la nivel global a aplicației TikTok a făcut viața lui Zhang „mult mai interesantă”

Zhang își dorește ca aplicația să continue să se dezvolte în cât mai multe locuri din lume, spunând că speră ca Byte Dance să devină la fel de „fără granițe ca Google”.

„Trebuie să muncim mult și trebuie să fim perfecționiști. La fel cum a existat o diviziune internațională a muncii în epoca industrială, există și în era informațională de azi. Antreprenorii chinezi trebuie să-și îmbunătățească abilitățile de a deveni globali”.

Foto: Shutterstock

Influența din ce în ce mai mare a TikTok în SUA a ridicat întrebări din partea autorităților de reglementare americane

TikTok a convenit în februarie 2019 să plătească Comisiei federale de comerț o amendă de 5,7 milioane de dolari pentru acuzațiile privind colectarea ilegală de informații personale de la copiii sub 13 ani, fără acordul părinților, cu încălcarea Legii privind protecția confidențialității online a copiilor.

Miliardarul atribuie succesul său eticii sale profesionale

Zhang a învățat valoarea urmăririi excelenței încă de la primul său job la Kuxun, le-a spus el angajaților Byte Dance.

„La vremea respectivă eram responsabil cu tehnologia, însă când produsul a avut probleme, am participat activ la discuțiile planului de producție. O mulțime de oameni îmi spuneau că asta nu e treaba mea. Însă vreau să spun că simțul tău de responsabilitate și dorința de a face lucrurile bine, te va conduce către mai multe domenii și vei câștiga experiență”, declara Zhang.

Averea lui Zhang crește rapid. El a făcut peste 12 miliarde de dolari numai în 2018

Cea mai mare parte din averea lui Zhang vine din cele 24% din acțiunile de la ByteDance pe care le deține, conform Forbes.

Forbes l-a declarat prima dată miliardar pe Zhang în martie 2018, estimând că averea lui netă se ridică la 4 miliarde de dolari. Estimările au crescut azi la 16,2 miliarde de dolari.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora