fbpx

Căutare

Share this article

Bune sunt fructele proaspte, de sezon, dar cât de bune sunt şi prăjiturile cu ele. Numai când mă gândesc la căpşunile parfumate, cireşele grase, vişine, caise, piersici, zmeură şi-mi lasă gura apă. Atâtea minunăţii se pot face cu ele, iar parcă cele mai bune reţete tot cele din copilărie sunt. Simt şi acum gustul spumei de căpşuni făcută vara, devreme, de bunică-mea. Cu gândul la aromele de odinioară am căutat câteva idei de reţete de prăjituri cu fructe de vară, simplu de făcut şi delicioase.

Reţete de prăjituri cu fructe de vară – Tartă cu căpşuni

Ingrediente aluat:

  • 125g făină
  • 25g zahăr
  • 110g unt rece
  • 1 lingură lapte

Ingrediente umplutură şi decor:

  • 250ml lapte
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 3 gălbenuşuri
  • 60g zahăr
  • 20g amidon
  • Căpşuni

Înainte de toate se pregăteşte aluatul. Se amestecă făina cu zahărul, untul rece, tăiat bucăţele şi laptele şi se frământă cu mâna sau la robot. Se dă apoi la rece pentru o jumătate de oră. Abia apoi se întinde foaia de tartă, se aşază în formă şi se înţeapă aluatul cu furculiţa ca să nu se umfle la copt. Se ţine în cuptorul încins la 180 de grade timp de 20-30 de minute, până se rumeneşte puţin, apoi se lasă să se răcească.

Între timp preparăm crema de vanilie. Laptele se pune pe foc (mic, că nu vrem să-l lipim de cratiţă) şi se amestecă cu jumătate din cantitatea de zahăr şi extractul de vanilie. Separat se bat gălbenuşurile cu restul de zahăr şi amidonul. Acest amestec se toarnă în laptele tras de pe foc chiar înainte să înceapă să clocotească. Se dă din nou pe foc mic, amestecând în continuu până se transformă totul în cremă.

După ce s-au răcit şi aluatul şi crema, se umple tarta cu crema de vanilie, iar peste aceasta se aşază căpşunile spălate şi curăţate. Dacă mai aveţi răbdare, ideal e să lăsaţi tarta la frigider pentru câteva ore înainte să o tăiaţi.

Citeşte şi: 3 mituri despre dulciuri care au condus la idei greşite despre consumul acestora – LIFE.ro

Clafoutis cu cireşe

Ingrediente:

  • 500-600g de cireşe
  • 100g făină
  • 200ml lapte
  • 4 ouă
  • 40g unt topit
  • 70-100g zahăr, în funcţie de cât de dulce vă place
  • extract de vanilie

Ouăle se bat nemilos, apoi se amestecă cu laptele şi apoi cu zahărul, până când acesta se dizolvă. Se toarnă apoi untul topit, vanilia şi făina şi se amestecă totul foarte bine.

Cireşele spălate şi curăţate de sâmburi (merg şi cu sâmburi, dar mie-mi place să muşc zdravăn din prăjitură, nu să stau cu grijă că-mi fac dinţii să sufere) se pun în tava unsă cu unt şi tapetată cu făină, iar peste ele se toarnă aluatul de mai sus. Se dă totul la cuptorul încins la 180 de grade pentru 40-50 de minute. Testul cu scobitoarea e baza ca să aflăm dacă e copt sau nu. Se lasă apoi să se răcească şi încă o oră, 2 la frigider înainte să fie tăiat.

Pandişpan cu caise/piersici

Ingrediente:

  • 8 ouă
  • 200g zahăr
  • 250g făină
  • 4 linguri ulei
  • 6-8 caise/piersici

Ouăle se separă, iar albuşurile se bat zdravăn cu un praf de sare. Când s-au făcut spumă se toarnă uşor şi zahărul, până când spuma rămâne fermă – nu cade dacă întprci vasul invers. Gălbenuşurile se bat şi ele bine, se amestecă apoi cu uleiul şi făina, iar apoi se toarnă totul peste spuma de albuşuri, amestecând uşor, de jos în sus.

Aluatul se aşază în tava de copt, caisele/piersicile tăiate felii se pun după plac la suprafaţa aluatului şi se dă totul la cuptorul încins la 180 de grade pentru 25-30 de minute. Se lasă la răcit înainte să fie tăiat.

Citeşte şi: Dulciuri care nu îngrașă. Cinci idei de deserturi sub 200 de calorii – LIFE.ro

Reţete de prăjituri cu fructe de vară – Brioşe cu zmeură

Ingrediente:

  • 250g făină
  • 1 plic praf de copt
  • 70-100g zahăr
  • 200g iaurt
  • 75g unt topit / ulei
  • 2 ouă
  • 125g zmeură

Ingredientele uscate – făina, praful de copt şi zahărul se amestecă bine. Separat se bat ouăle şi se amestecă cu iaurtul şi untul topit, iar apoi se toarnă peste şi ingredientele uscate. După ce s-au încorporat toate foarte bine se toarnă aluatul în forme de brioşe, apoi se pune zmeura în fiecare formă, astfel încât să fie împărţită echitabil. Se pun în cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 20 de minute.

Crumble cu vişine

Ingrediente aluat:

  • 150g făină
  • 60g zahăr
  • 80g unt rece

Ingrediente umplutură:

  • 500g vişine
  • 100g zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 1 lingură amidon

Vişinele se spală, se scot sâmburii, iar fructele se amestecă cu zahărul şi zahărul vanilat, plus amidonul.

Separat untul rece se taie cubuleţe şi se amestecă cu făina şi cele 60g de zahăr până se obţine un aluat sfărâmicios.

Se aşază vişinele într-un vas uns din sticlă sau ceramică, uns cu unt, iar peste ele se pune aluatul. Se dă totul la cuptorul încins la 180 de grade pentru 30-35 de minute.

Citeşte şi: La poveşti cu Gina Bradea, bloggerul culinar cu peste o jumătate de milion de urmăritori. Despre greutăţile vieţii, plăcerea de a învăţa şi pasiunea pentru gătit – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO