Marea iubire a unui rege: adevărul din spatele poveștii de dragoste dintre Charles și Camila, viitorii monarhi ai Regatului Unit al Marii Britanii - LIFE.ro
Mergi la conținut

Pe 10 februarie 2005, Prințul Charles și-a anunțat logodna cu femeia pe care o iubea de prea multă vreme, Camilla Parker-Bowles. Relația lor s-a înfiripat la începutul anilor ‘70, dar Camilla nu se potrivea familiei regale ca soție a moștenitorului tronului. De atunci, s-au despărțit și reunit de mai multe ori, au experimentat căsătorii nefericite, adulter, ridicol și ura societății britanice. Dar aproape o jumătate de secol mai târziu, regina Elisabeta a II-a a fost cea care a pus punctul final în recunoașterea relației lui Charles cu Camilla. Ea a anunțat că soția oficială a lui Charles, Camilla va primi statutul regal de îndată ce acesta va urca pe tron.

Iată una dintre cele mai scandaloase aventuri amoroase din istoria familiei regale britanice.

Charles Camilla

Charles și Camila, o relație începută într-o doară

„Știai că stră-străbunica mea, Alice a fost amanta stră-străbunicului tău, regele Edward al VII-lea? Deci avem ceva în comun”, a glumit Camilla când l-a întâlnit pe Prințul Charles, în vara lui 1971. Este posibil să crezi în această legendă. Charles, în vârstă de 22 de ani atunci, tocmai terminase o altă poveste de dragoste. Iar Camilla, în vârstă de 23 de ani, se confrunta cu încă o trădare a iubitului ei, un ofițer al Gărzilor Regale de Cavalerie, Andrew Parker-Bowles. S-a zvonit că li s-ar fi făcut cunoștință de către fosta iubită a prințului, fiica ambasadorului chilian, Lucia Santa Cruz, care a decis că pe Charles și Camilla nu i-ar deranja o mică aventură.

Camilla a văzut de fapt relația cu Charles o oportunitate bună de a-l enerva pe Andrew și nu era prima dată pentru ea când făcea asta.

Lui Parker-Bowles nu i-a păsat și a început o aventură cu sora mai mică a lui Charles, Prințesa Anne. Dar prințul s-a îndrăgostit cu adevărat. El o împovăra pe Camilla cu scrisori de dragoste și o necăjea cu telefoane lungi, târziu în noapte.

Citește și: Povestea de viață a unui viitor rege: Prințul Charles, cel mai longeviv moștenitor al tronului britanic

Camilla nu era ca celelalte fete din cercul lui Charles. În loc de rochii și pantofi, prefera pantalonii de călărie și cizmele de soldat, nu folosea aproape niciun machiaj și nu-și alegea niciodată cu grijă cuvintele. Ea și Charles aveau, de asemenea, hobby-uri comune – cai, câini și vânătoare. Le-au plăcut chiar aceleași emisiuni radio. La urma urmei, într-o jumătate de an, aventura lor s-a transformat într-o poveste de dragoste învolburată. În noiembrie 1972, Charles se gândea deja să o ceară în căsătorie pe Camilla. Dar nu a îndrăznit, realizând că familia regală nu va aproba niciodată această unire.

Charles Camilla

Camila, o „cenușăreasă” ce nu ajungea la nasul lui Charles

Astăzi, unii istorici și biografi spun că familia regală ar fi putut evita toate scandalurile ulterioare dacă i-ar fi permis imediat moștenitorului tronului să se căsătorească cu Camilla.

Dar în anii ‘70, acest lucru era exclus.

Camilla provenea dintr-o familie bogată, dar din mica nobilime engleză fără titlu. Dar nici asta nu era principalul impediment. Reputația viitoarei prințese era importantă pentru curtea regală. Familia era literalmente fixată pe faptul că cea aleasă de Charles trebuia să fie virgină.

În 1971, jurnaliştii i-au întocmit un dosar lui Camilla, care a făcut-o pe Elisabeta a II-a să se simtă pur şi simplu îngrozită. Camilla, cu pasiunile și manierele ei și, mai mult, cu numeroasele aventuri amoroase, nu corespundea imaginii unei doamne evlavioase.

Prin urmare, la curtea regală, relația lui Charles cu Camilla a fost privită ca o „experiență din curiozitate”, nimic mai mult. Dar când a devenit clar că prințul era îndrăgostit serios, în ianuarie 1973 a fost trimis departe – într-o expediție de șapte luni cu marina britanică, în Marea Caraibelor.

v

O căsătorie renegată

Cu toate acestea, Camilla însăși a înțeles perfect că relația cu Charles nu strălucea pentru ea. Fostul ei iubit, Andrew Parker-Bowles, nu a avut nici el nicio șansă să se înrudească cu familia regală. Elisabeta a II-a, în calitate de șef oficial al Bisericii Anglicane, nu a fost de acord să-și căsătorească fiica cu un catolic. În primăvara anului 1973, Andrew a părăsit-o pe Prințesa Anne și i-a mărturisit imediat Camillei dragostea lui.

Unii biografi ai familiei regale cred că pasiunea vieții lui Camilla nu a fost deloc prințul Charles, ci Andrew Parker-Bowles. Camilla s-a îndrăgostit de el la vârsta de 17 ani. De atunci, s-au despărțit din cauza trădărilor constante ale lui Andrew, dar până la urmă s-au reunit din nou. Prin urmare, când s-a întors din nou la ea, de data aceasta cu inelul de logodnă, Camilla a acceptat fericită să se căsătorească cu el.

Prințul Charles a fost foarte supărat când a citit în ziar, în martie 1973 despre logodna iubitei lui, Camilla și Andrew. Potrivit martorilor oculari, Charles a plâns șase ore, încuindu-se în cabină. Nunta a avut loc în luna iulie a aceluiași an. La ceremonie au participat fosta iubită a lui Andrew, Prințesa Anne, și alți membri ai familiei regale. A fost invitat și Charles, comandamentul era chiar gata să-i acorde concediu, dar prințul a refuzat.

Camilla și Andrew s-au stabilit la o moșie la țară și în curând au avut doi copii. Charles și-a revenit treptat în fire și a început să comunice din nou cu Camilla și chiar a devenit nașul fiului ei. În acești ani, relația lor a fost una de prietenie.

La început Camilla a sperat cu adevărat să aibă o familie fericită. Cu toate acestea, nu s-a întâmplat așa. Andrew nu s-a schimbat și a continuat să-și înșele soția cu oricine a putut. A preferat să petreacă mai mult timp într-un apartament închiriat din Londra, unde organiza petreceri cu prietenii săi.

Charles Camilla
Prințul Charles și Diana

Cui pe cui se scoate, sau cum a încercat Charles să o uite pe Camila, căsătorindu-se cu Diana

În 1978, Prințul Charles a împlinit 30 de ani. Familia regală s-a gândit că ar fi timpul ca moștenitorul tronului să se căsătorească. În acest timp, Charles a avut mai multe povești de dragoste pasagere. Dar a găsi candidate care să corespundă valorilor familiei regale era deja dificil în cercurile aristocrate de atunci.

Povestea relației prințului cu Lady Sarah Spencer a fost foarte grăitoare. La începutul anului 1978, se aflau împreună într-o vacanță într-o stațiune elvețiană, iar acolo Sarah a fost de acord să acorde un interviu jurnaliștilor britanici. S-a dovedit a fi cât se poate de sinceră, Sarah a vorbit despre lupta ei cu alcoolul și anorexia. Și când a venit vorba de relația ei cu prințul, Sarah a spus că „este o persoană incredibilă, dar nu-l iubesc și nu m-aș căsători cu cineva pe care nu-l iubesc, chiar dacă ar fi regele Angliei”.

Charles a început să viziteze din ce în ce mai des moșia Parker-Bowles sub pretextul că își vizitează finul. Andrew nu era împotriva unor astfel de vizite, căsătoria lui cu Camilla la acea vreme intrase deja în stadiul „relațiilor libere”. Toate acestea, desigur, nu au scăpat atenției presei, care a urmărit îndeaproape viața personală a moștenitorului tronului.

Curtea regală a tras un semnal de alarmă. Elisabeta a II-a era serios îngrijorată că prințul ar putea să calce pe urmele „unchiului ei nebun”, regele Edward al VIII-lea, care a abdicat pentru a se căsători cu americanca Wallis Simpson, divorțată de două ori.

Citește și: Viața și secretele prințesei Diana. Ce a lăsat moștenire „prințesa inimilor” prințeselor Kate și Megan?

Prin urmare, a început să caute urgent o mireasă pentru Charles. Iar alegerea a revenit surorii mai mici a fostei sale iubite, Sarah Spencer, Diana. Ea se potrivea perfect cerințelor curții: provenea dintr-o familie nobilă, deși săracă, avea reputația de fată tăcută și modestă. Dar principalul lucru este că nu a avut nicio relație romantică cunoscută înainte de Prințul Charles, așa că cel mai probabil era virgină.

Curtea regală, după cum vor scrie biografii, „s-a grăbit prea mult să obțină un bun atât de valoros precum Diana”. Nimeni nu s-a întrebat dacă tânăra de 20 de ani ar putea face față presiunii enorme care vine la pachet cu statutul de membru al familiei regale. Iar Charles nu a avut timp să se familiarizeze suficient de bine cu viitoarea lui soție. El știa doar că ea iubește foarte mult copiii.

Tatăl său, Prințul Philip, a abordat problema. Deși nu-i plăcea să trăiască în umbra soției sale Elisabeta a II-a, el a apărat cu foarte mult zel valorile familiei regale. Și-a presat fiul, spunând că este timpul ca el să „facă ceea ce trebuie pentru țara și familia lui”.

Charles Camilla

O căsătorie fără iubire, sortită eșecului

Charles și-a îndeplinit datoria și în iulie 1981, a avut loc nunta, iar Diana a devenit Prințesa de Wales. Diana a făcut o treabă grozavă în menținerea imaginii familiei regale. Ea a devenit rapid favorita publicului, și nu numai în Marea Britanie, ci și în întreaga lume. Charles și Diana au avut doi fii, prințul William în 1982 și prințul Harry în 1984. Dar relația cuplului s-a prăbușit rapid. Deja după nașterea celui de-al doilea fiu al ei, Diana s-a mutat la Palatul Kensington, iar Charles – la reședința de la țară, Highgrove.

Diana o cunoștea pe Camilla chiar înainte de nuntă și știa că ea și Charles erau legați prin mai mult decât o relație de prietenie. De fapt, încă din primele zile ale căsniciei lor, ea a început să bănuiască că Charles și Camilla se întâlnesc pe la spatele ei. Treptat, aceasta a devenit o idee obsesivă pentru Diana. Iar mutarea lui Charles la Highgrove doar a adăugat combustibil focului. Această reședință se afla literalmente la câteva minute de mers cu mașina de moșia Parker-Bowles, unde locuia Camilla.

Dar Charles insista că i-a rămas fidel prințesei Diana cel puțin până în 1986, când căsătoria lor „s-a rupt iremediabil”. Și pentru o anumită perioadă de timp, locuind singur în Highgrove, nici nu a încercat să o contacteze pe Camilla, ci a pictat, a grădinărit și a fost trist.

Charles Camilla

În jurul anului 1986, a început epoca de aur a tabloidelor britanice. Charles și-a înșelat soția cu Camilla, iar Diana și-a înșelat soțul cu persoane neimportante – un instructor de călărie, un bodyguard, un dealer de artă, un dealer de mașini. În presă, trădările Dianei au fost adesea prezentate ca răzbunare la adresa unui soț infidel, iar Camilla a devenit principalul țap ispășitor. Ea a fost etichetată „distrugătoarea familiei regale” și a fost vânată de paparazzi. Cu toate acestea, biografii regali încă nu sunt de acord cu privire la cine a început să înșele primul – Charles sau Diana.

Iubirea dintre Charles și Camila plătită cu prețul vieții prințesei Diana

Familia regală nu a mai suferit o asemenea lovitură adusă reputației sale de la abdicarea lui Edward al VIII-lea. Prințul Philip era deosebit de furios. Era supărat pe fiul său pentru moliciune și pe nora lui pentru interviurile prea sincere despre viața lui personală. La urma urmei, pe vremea reginei Elisabeta a II-a, familia regală a reacționat la toate scandalurile legate de ea conform principiului „nu se plânge niciodată, nu se explică niciodată”. „Vreau să vă reamintesc că apartenența la familia regală nu este un concurs de popularitate, ci munca noastră comună pentru binele acestei instituții”, i-a scris Philip prințesei Diana.

În 1993, presa a publicat conversații telefonice intime între Charles și Camilla, precum și pe cele ale prințesei Diana cu unul dintre iubiții ei. Casa regală a trebuit să recunoască oficial că Charles și Diana nu locuiesc de mult timp împreună și să anunțe începutul procedurii de divorț.

În 1996, toate formalitățile privind divorțul Dianei și Charles au fost finalizate. În ceea ce privește reputația, nu era nimic de pierdut, așa că prințul a decis în cele din urmă să nu se despartă de iubita lui de multă vreme, Camilla, care trecuse și ea printr-un divorț cu un an înainte. Se aștepta să pregătească treptat atât familia regală, cât și publicul pentru căsătoria lor.

Charles Camilla
Fotografie de la nunta lui Charles cu Camilla

Dar s-a întâmplat ceva neașteptat. În august 1997, Diana a murit într-un accident de mașină. A devenit o tragedie la scară globală. Publicul a acuzat-o imediat pe Camilla că aproape a provocat accidentul. După aceea, nu s-a mai pus problema să iasă în lume împreună cu prințul. Regina i-a cerut lui Charles să o părăsească pe Camilla. Și când a refuzat, Elisabeta și Philip nu au venit la o petrecere privată în cinstea împlinirii a 50 de ani a fiului lor, în 1998.

Dar Charles încă nu s-a dat bătut și de prin 1999 a început o lungă campanie de recunoaștere a Camillei ca însoțitoare a lui. La început, cuplul a încercat pur și simplu să apară în public cât mai puțin posibil. În 2000, Elisabeta a II-a a cunoscut-o pentru prima dată pe Camilla la un eveniment privat. În 2003, cuplul s-a mutat la Clarence House, fosta reședință a membrilor familiei regale britanice. Și pe 10 februarie 2005, Charles și Camilla și-au anunțat logodna – la aproape 35 de ani după ce s-au cunoscut.

După o viață întreagă în care a luptat pentru dragostea lui, Charles urcă pe tron alături de Camila

În cele din urmă, relația lor a fost aprobată de toată lumea – familia regală, Parlamentul britanic și chiar Biserica Angliei. Ultima aprobare a fost una dintre cele mai importante, deoarece conform canoanelor, viitorul rege nu se poate căsători cu o femeie divorțată. Dar pentru acest caz s-a inventat o manevră evazivă. Pentru prima dată în istoria familiei regale britanice, ceremonia de nuntă a avut loc într-un mod civil, și nu ca o ceremonie bisericească. Charles și Camilla au ținut ceremonia la Primăria Windsor, apoi au primit o binecuvântare de la Arhiepiscopul de Canterbury și abia apoi au mers la primirea oficială a Reginei Elisabeta a II-a și a Prințului Philip.

Citește și: O poveste de dragoste cu regi și regine: cum s-au îndrăgostit Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip?

Charles Camilla

Devenită parte a familiei regale, Camilla încearcă să nu atragă prea multă atenție asupra ei. După nuntă, ea a primit toate titlurile lui Charles, inclusiv acela de prințesă de Wales. Dar, în semn de respect pentru Diana, Camilla nu folosește acest titlu, a ales unul mai puțin zgomotos — Ducesa de Cornwall. Copiii prințului Charles, William și Harry, se ceartă uneori cu tatăl lor, dar vorbesc întotdeauna de bine despre Camilla. „William și cu mine am avut întotdeauna o relație bună cu Camilla. Ea nu arată ca o mamă vitregă rea din basme. Așa că să nu-ți pară rău pentru mine sau pentru William, arătați puțină simpatie pentru ea. Este o femeie minunată și mi-a făcut tatăl foarte fericit, care este cel mai important lucru pentru noi. O iubim foarte mult”, a spus Prințul Harry.

Charles și Camilla sunt deja căsătoriți de mai bine de 17 ani. Și până de curând, ultima întrebare a rămas nerezolvată – ce titlu va primi Camilla după ce Charles va urca pe tron. În obiceiul britanic, soția regelui domnitor este numită regina consoartă, dar soțul reginei domnitoare este numit prinț consort, nu regele consort.


Foto: Depositphotos.com, Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora