fbpx

Căutare

Share this article

Pierderea unei sarcini este un eveniment traumatic despre care se vorbeşte prea puţin dacă stăm să ne uităm la câte femei trec prin aşa ceva. Părinţii, mai ales mama, sunt mai degrabă sfătuiţi să treacă peste, astfel încât tăcerea ia locul procesării durerii. Nu e de mirare că se instaurează sau se adâncesc sentimentele de vinovăţie, de ruşine, de păstrare a secretului despre care „nu se vorbeşte.” În ultimii ani se simte o schimbare în această directţie. Au venit în fața publicului larg tot mai multe vedete care au vorbit despre sarcinile pierdute, dar şi femei obişnuite care au ales să împărtăşească public experienţa lor dureroasă.

Iar asta este extrem de important pentru că trecerea sub tăcere a unei sarcini pierdute poate duce la depresie şi anxietate. Minimizarea de către cei din jur a pierderii sau a emoţiilor care o însoţesc, stigmatul social nu fac decât să provoace mai mult rău. Expresii de tipul celor „O să mai încerci” sau „Înseamnă că a fost un motiv” nu fac decât să adâncească durerea resimţită şi senzaţia de singurătate, precum şi nevoia de a nu mai vorbi despre suferinţa atât de prezentă.

Avortul spontan este considerat drept cea mai comună complicaţie în sarcină şi totuşi încă nu este văzut ca un potenţial tip de traumă, ce trebuie tratat nu doar fizic, ci şi emoţional. Tocmai de aceea este cu atât mai important faptul că personalităţi din întreaga lume au început să vorbească public despre sarcinile pierdute şi despre durerea resimţită. Este nu doar o parte din procesul propriu de vindecare, dar şi un ajutor considerabil pentru femeile care se simt vinovate, neînţelese şi singure în suferinţa lor.

Vedete care au vorbit despre sarcinile pierdute – Michelle Obama

Cartea fostei prime doamne a Americii, Povestea mea, aduce în faţa publicului o mulţime de amintiri, unele extrem de frumoase, altele teribil de dureroase. Printre ele, şi pierderea unei sarcini la începutul căsniciei cu Barack Obama.

„M-am simţit pierdută şi singură, simţeam că am eşuat pentru că nu ştiam cât de frecvente sunt pierderile de sarcină, nu vorbim despre ele. Stăm în propria durere şi ne gândim că suntem cumva defecte. Cred că cel mai rău lucru pe care ni-l putem face ca femei, este să nu spunem adevărul despre corpul nostru, cum funcţionează el, dar şi cum nu funcţionează.”

Michelle Obama, foto: variety.com
Citește și: Viața lui Michelle Obama: dovada perfectă că în spatele oricărui bărbat de succes se află o femeie puternică – LIFE.ro

Meghan Markle

Fosta actriţă a trecut şi ea prin durerea de a pierde un copil înainte să ajungă să îi dea viaţă. În luna iulie a anului trecut a suferit un avort spontan. Soţia prinţului Harry a povestit că îşi ţinea în braţe primul copil când a simţit o crampă puternică şi s-a prăbuşit pe podea. A început să fredoneze un cântec de leagăn ca să nu îl sperie pe Archie, dar simţea în acelaşi timp că îl pierde pe cel din pântece.

„Să pierzi un copil înseamnă să porţi o durere aproape insuportabilă, trăită de mulţi, dar despre care puţini vorbesc. Am ştiut, în timp ce îmi strângeam la piept primul copil, că îl pierd pe al doilea.

În timp ce stăteam pe patul de spital şi îl priveam pe soţul meu, care avea inima frântă, mi-am dat seama că trebuie să încep să mă vindec şi că pot face asta întrebându-mă mai întâi dacă sunt bine. Eu şi soţul meu am descoperit că într-o cameră cu 100 de femei, 10, până la 20 dintre ele au suferit un avort spontan. În ciuda caracterului uluitor al acestei dureri, conversaţia rămâne tabu, este pătată de o ruşine nejustificată, perpetuând astfel un doliu solitar pe care femeile îl duc în spate fără ajutor.”

Meghan Markle, foto: vanityfair.com
Citește și: Povestea de dragoste dintre Prințul Harry și Meghan Markle de la început și până în zilele noastre – LIFE.ro

Beyoncé

Vedeta pop a mărturisit în documentarul Life is but a Dream că înainte să o aibă pe Blue Ivy, fetița făcută cu soțul ei, rapper-ul Jay Z, a pierdut şi ea o sarcină. Muzica a fost cea care a ajutat-o să îşi plângă suferinţa.

„Am auzit bătaia inimii şi era cea mai frumoasă muzică pe care am auzit-o în viaţa mea. La următorul control nu s-a mai auzit nimic. A fost foarte dificil să trecem peste asta pentru că eu şi familia mea apucasem deja să sărbătorim venirea pe lume a copilului. Am intrat în studio şi am scris cel mai trist cântec pe care l-am scris vreodată. A fost cea mai bună formă de terapie pentru mine pentru că acesta a fost cel mai trist lucru pe care l-am trăit.”

Beyonce și Jay Z, foto: insider.com
Citește și: Cum a ajuns Beyonce Knowles diva supremă a showbizului internațional – LIFE.ro

Vedete care au vorbit despre sarcinile pierdute – Pink

Cântăreaţa a avut mai multe pierderi de sarcină de-a lungul timpului, prima dintre ele pe când avea numai 17 ani. Fiecare dintre ele a avut un impact extrem de puternic asupra ei, artista dorindu-şi foarte mult să aibă copii, chiar şi dacă era considerată prea tânără la prima sarcină.

„De când aveam 17 ani mi-am urât mereu corpul şi simţeam că şi el mă urăşte pe mine. Aveam un corp de băieţoi, puternic, de gimnast şi cu toate astea am pierdut sarcina. Când ţi se întâmplă aşa ceva, fie că eşti femeie sau adolescentă, simţi că te urăşte propriul corp, că e stricat şi nu face ceea ce ar trebui să facă. E important să vorbeşti despre lucrurile care te fac să te simţi ruşinat, despre cine eşti cu adevărat şi despre suferinţele tale.”

Pink, foto: shemazing.net

Gwyneth Paltrow

Actriţa care a fost căsătorită cu solistul Coldplay, Chris Martin, are 2 copii cu acesta şi îşi dorea cu ardoare să îşi mărească familia. La fel şi copiii săi, care o întrebau constant când le mai face o soră sau un frate. Gwyneth a fost însă la un pas să-şi piardă viaţa odată cu cel de-al treilea copil al ei, care nu a apucat să vadă lumina zilei.

„Mi-e tare dor de al treilea copil al meu. Mă gândesc mereu la el. Am avut o experienţă foarte grea când eram însărcinată cu el. Lucrurile nu au mers deloc bine şi am fost la un pas să mor. Aşa că n-am cum să nu mă întreb dacă suntem bine aşa cum suntem acum sau ar trebui să mai încerc.”

Gwyneth Paltrow, foto: hollywood.com

Mariah Carey

Cântăreața căsătorită cu comediantul Nick Cannon este acum mama a 2 copii, gemeni. Înainte de ei însă a trecut și ea prin pierderea unei sarcini și cu greu și-a găsit puterea să vorbească despre asta.

„Ne-a zguduit puternic pe amândoi şi ne-a dus într-un loc în care era extrem de întunecat şi greu. Când s-a întâmplat… nu am fost în stare să vorbesc cu nimeni despre acest lucru. Nu a fost deloc uşor.”

Mariah Carey și Nick Cannon, foto: billboard.com
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO