fbpx

Căutare

Share this article

Au fost amânate un an. Au fost organizate fără spectatori şi în condiţii stricte, având în vedere că pandemia de coronavirus este încă departe de final. Au lipsit spectatorii, încurajările din tribune şi aplauzele furtunoase. Cu toate astea, frumuseţea şi emoţiile fiecărei probe au fost la acelaşi nivel înalt ca de fiecare dată. Şi cum ne place să simţim cât mai des spiritul olimpic, cu tot ce înseamnă el, am ales câteva momente de la Jocurile Olimpice 2020 care vor intra în istorie fie pentru rezultat, fie pentru emoţia sau unicitatea pe care le-au oferit.

Momente de la Jocurile Olimpice 2020 care vor intra în istorie: 2 campioni olimpici la aceeaşi probă

„Putem avea 2 medalii de aur?” A fost întrebarea care a dat naştere unui eveniment unic şi emoţionant în finala de la săritura în înălţime. Cei 2 sportivi rămaşi în cărţi pentru primul loc pe podium, Gianmarco Tamberi şi Mutaz Essa Barshim ajunseseră să sară 2,37 metri fără nicio greşeală. Erau în competiţie deja de ore întregi şi ştacheta urma să fie urcată la 2.39 metri, dar parcă niciunul nu mai avea putere să se bucure în defavoarea celuilalt. Amândoi făcuseră eforturi şi aveau rezultate care meritau aurul, aşa că momentul în care li s-a răspuns pozitiv a fost momentul bucuriei maxime.

Gianmarco Tamberi şi Mutaz Essa Barshim, foto: buzzfeednews.com

Atleta care a căzut, dar a câştigat

Alergătoarea Sifan Hassan este, fără îndoială, una dintre cele mai bune atlete din istorie. La ediţia abia încheiată a Jocurilor Olimpice a reuşit o performanţă unică: 3 medalii la 1.500 de metri, 5.000 şi 10.000 de metri, bronz la prima şi aur la celelalte 2. Dar pe lângă aceste rezultate remarcabile, olandeza a arătat că nu este suficient să te antrenezi, ci şi să nu renunţi când pare că ai pierdut totul. La una dintre seriile pentru calificările în finala de 1.500m atleta a căzut la intrarea în ultimul tur de pistă. În loc să-şi plângă de milă, Sifan Hassan s-a ridicat şi a plecat într-o cursă infernală. Avea peste 30 de metri distanţă între ea şi grupul aflat la conducere şi cu toate astea a reuşit să-şi ajungă şi să-şi depăşească competitoarele.

Sifan Hassan, foto: apnews.com

Podiumul olimpic cu medie de vârstă de 14 ani

Jocurile Olimpice de anul acesta au avut pentru prima dată în istorie skateboard-ul drept sport oficial. Iar concursurile au fost pe măsura debutului: spectaculoase. Finala olimpică la proba de park feminin este ea însăşi una ce va intra în istorie, prin media de vârstă incredibilă pe care a avut-o pe podium. Sakura Yosozumi, o tânără de 19 ani, a luat titlul olimpic, în timp ce argintul şi bronzul a revenit unor copil de 12, respectiv 13 ani: Kokona Hiraki, din Japonia şi Sky Brown, din Marea Britanie. Hiraki este cea mai tânără medaliată din istoria Jocurilor Olimpice din ultimii 85 de ani.

Cel mai tânăr podium de la Olimpiadă, foto: time.com
Citeşte şi: Robert Glinţă, campionul european la nataţie: „Cred că în spatele acestui titlu şi în spatele acestor medalii stau anii de muncă ce s-au scurs în bazinul de înot, încă de la vârsta de 9 ani” – LIFE.ro

Cea mai medaliată sportivă din istoria Jocurilor Olimpice

Odată cu aurul câştigat la ştafeta de 4×400 de metri, Allyson Felix a devenit şi cea mai medaliată sportivă din întreaga istorie a Jocurilor Olimpice. Pentru americancă aceasta a fost cea de-a cincea participare la Olimpiadă, iar aurul obţinut la ştafetă a reprezentat cea de-a 11-a medalie olimpică a sa. Tot la această ediţie a mai cucerit o medalie de bronz, la proba de 400 de metri. O singură medalie o separă de recordul absolut deţinut de atletul finlandez Paavo Nurmi, cel care în numai 3 ediţii ale Jocurilor Olimpice, între 1920 şi 1928, a reuşit să obţină 12 medalii, 9 de aur şi 3 de argint.

Allyson Felix, foto: nbcnews.com

Podium la 100 de metri pentru Jamaica şi record olimpic

Când vorbim de probele de sprint, Jamaica a fost mereu printre favoriţi la probele băieţilor. Anul acesta a fost al fetelor, şi nu oricum. Întreg podiumul la proba de 100 de metri a fost ocupat de atlete din Jamaica, Elaine Thompson-Herah reuşind să stabilească şi un nou record olimpic cu timpul obţinut, 10,61 de secunde, al doilea cel mai rapid timp din istorie la feminin. N-a ratat aurul nici la proba de 200 de metri, păstrându-şi astfel rezultatele excelente obţinute şi la ediţia trecută a Jocurilor Olimpice.

Cele 3 atlete din Jamaica ce au întregit podiumului, foto: abcnews.go.com

Săriturile de nota 10

E celebrul primul 10 din istoria gimnasticii obţinut de Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de vară de la Montreal. Celebre vor deveni însă acum şi săriturile în apă de nota 10 obţinute de chinezoaica de 14 ani, Quan Hongchan. Trei sărituri de pe platforma aflată la 10 metri înălţime au primit nota 10 de la juriu, sportiva obţinând aurul fără drept de apel. După premiere aceasta a mărturisit că părinţii i-au dat foarte multă încredere, sfătuind-o să meargă la Olimpiadă ca să se simtă bine, fără să îşi facă griji dacă va lua sau nu o medalie.

Citeşte şi: David Popovici, înotătorul-fenomen care la 16 ani impresionează o lume întreagă – LIFE.ro

O medalie de aur şi o repriză de tricotat

Tom Daley a făcut senzaţie la Jocurile Olimpice de la Tokyo. O dată, cu medalia de aur obţinută la proba de 10 metri platformă sincron, alături de Matty Lee. Şi a doua oară, când s-a aşezat relaxat în tribune, ca să urmărească concursul feminin de la trambulină 3 metri, în acelaşi timp tricotând de zor. Tom Daley a început să se impună în probele de sărituri încă de la vârsta de 14 ani, având în palmares 3 medalii olimpice şi 3 titluri de campion mondial. A avut însă un moment de cumpănă în 2013, când a recunoscut public că este homosexual. Între timp a devenit un susţinător al drepturilor comunităţii LGTB, în 2017 s-a căsătorit, iar din 2018 el şi soţul său au şi un copil.

„Sper ca fiecare tânăr din comunitatea LGTB să vadă că indiferent cât de singur te simţi uneori, nu eşti singur şi poţi realiza orice îţi doreşti.”

Tom Daley, foto: npr.org

O medalie de aur şi o explozie de bucurie

Finala de la înot în proba de 400 de metri liber feminin a fost una de excepţie. Favorita Kathleen Ledecky a pierdut aurul într-una dintre probele sale preferate, după ce a condus mai bine de 350 de metri în timpul competiţiei. Australianca Ariarne Titmus a avut un sprint final fantastic reuşind să câştige aurul cu un timp extrem de apropiat de recordul mondial. Antrenorul noii campioane a avut, la rândul lui, o explozie de bucurie începând să alerge dintr-o parte în alta a tribunei, urlând şi gesticulând secunde în şir.

Citeşte şi: Scandalul care a inflamat sportul românesc în vremea Olimpiadei. Ana Maria Popescu şi Ministrul Sportului au schimbat replici dure după ce sportiva a luat argintul – LIFE.ro
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO