David Popovici, înotătorul-fenomen care la 16 ani impresionează o lume întreagă - LIFE.ro
Mergi la conținut

David Popovici, înotătorul-fenomen care la 16 ani impresionează o lume întreagă

Un an mai târziu bătea primul său record naţional. Nu avea încă cea mai bună tehnică, dar avea o ambiţie de neclintit, iar asta l-a dus atunci pe primul loc.
Share this article

Cea mai nouă senzaţie a înotului mondial este un român de numai 16 ani. David Popovici a făcut furori la Olimpiada de la Tokyo, cu cele 2 finale ale sale, după ce tot anul acesta a reuşit să facă valuri la Campionatele Europene, cu 2 recorduri mondiale la juniori. Puştiul impresionează însă şi prin atitudinea pe care o afişează, antrenorul său spunând de altfel că aceasta este cea care l-a ghidat de mic copil.

De la o recomandare a medicului la pasiunea vieţii lui

Puştiul-minune a ajuns la bazin după ce a fost diagnosticat la numai 4 ani cu o scolioză şi recomandarea de a face înot. S-a îndrăgostit pe loc de apă şi îi plăcea la nebunie să fie el cel mai rapid. La 9 ani a ajuns în mâinile actualului său antrenor, Adrian Rădulescu, iar un an mai târziu bătea primul său record naţional. Nu avea încă cea mai bună tehnică, dar avea o ambiţie de neclintit, iar asta l-a dus atunci pe primul loc.

La 14 ani, la Campionatele Naţionale de Cadeţi, puţini au fost cei care au reuşit să îi ţină piept copilului cu mentalitate de învingător. A luat medalii la toate cele 15 probe din concurs, de la 50 m până la 1.500 m: 12 medalii de aur, 1 de argint şi 2 de bronz. Fiecare concurs în care intra îi aducea o mulţime de medalii, iar la Festivalul Olimpic al Tineretului European obţinea cel mai bun timp înregistrat vreodată de un sportiv de 14 ani la 100 m liber.

David Popovici şi Adrian Rădulescu, antrenorul său; foto: aimx.ro

Sigur, nu e niciun dubiu că David Popovici este extrem de talentat, dar talentul nu avea cum să-l aducă aici fără o pregătire intensă şi multă seriozitate. Ca să poată ajunge şi la şcoală, merge la antrenamente la ore la care alţii abia dacă se întorc de pe o parte pe cealaltă în pat. La 5.30 este deja în bazin, iar dacă are şi pregătire fizică pe uscat, chiar şi mai devreme. Face câte 9 antrenamente pe săptămână, de câte 2 ore fiecare, atât dimineaţa, cât şi după-amiaza.

Citeşte şi: Robert Glinţă, campionul european la nataţie: „Cred că în spatele acestui titlu şi în spatele acestor medalii stau anii de muncă ce s-au scurs în bazinul de înot, încă de la vârsta de 9 ani” – LIFE.ro

Lucrează cu un nutriţionist pentru ca alimentaţia să-i susţină munca, dar şi cu un analist video care-i monitorizează antrenamentele, astfel încât David să ştie mereu unde mai trebuie să îmbunătăţească şi care sunt punctele lui forte. Mama lui a urmat cursuri de ofiţer antidoping ca să poată înţelege exact toate procedurile prin care trece David ca înotător profesionist, iar tatăl verifică la sânge toate suplimentele şi medicamentele care ajung la fiul său. Nimic nu e lăsat la voia întâmplării în drumul spre victorie.

David Popovici – 2 finale olimpice la numai 16 ani

Nici pandemia nu l-a oprit pe tânărul înotător din drumul său. A continuat antrenamentele acasă, pe uscat, astfel încât atunci când avea să revină la bazin, pregătirea lui să nu sufere. Iar când s-a întors în apă, a făcut-o în stil mare.

David Popovici, foto: digi24.ro

Trei recorduri a stabilit la Campionatele Europene pentru Juniori organizate vara aceasta, la Roma: 2 în proba de 100 m liber şi unul în proba de 200 m liber şi s-a întors acasă cu 4 medalii: 3 de aur şi una de argint, la ştafeta de 4 x 100 m liber.

Iar la scurt timp de la acest moment a intrat în bazin alături de greii înotului mondial. Şi nu doar că a intrat, dar a reuşit performanţe incredibile pentru vârsta sa: 2 finale de Jocuri Olimpice: 200 m liber şi 100 m liber, la una dintre ele fiind la un singur pas de podium.

În timp ce alţii se lamentau că a pierdut medalia la o diferenţă de numai 2 sutimi, David Popovici mai dădea o lecţie:

Cred că dacă îmi lăsam o unghie un pic mai lungă, poate luam locul 3, dar nu contează asta. Am venit aici setat să fac cât de bine pot eu, am şi reuşit. Şi nu aş putea să fiu mai satisfăcut. Aştept să văd ce o să-mi reproşeze antrenorul. Eu nu pot decât să mă bucur şi o să se bucure şi el, sunt sigur.

Scopul meu iniţial nu a fost să iau medalie, a fost să câştig cât de multă experienţă se poate, să le pot arăta tuturor la ce nivel pot să aduc crawl-ul. Eu nu consider că am pierdut medalia, consider că am câştigat locul 4.”

Şi a câştigat mai mult decât atât. A câştigat respectul celor mai mari nume din înotul mondial. Caeleb Dressel, medaliatul cu aur în finala de 100 m liber după ce a stabilit un nou record olimpic, s-a arătat fascinat de puştiul român.

David Popovici, foto: cosr.ro

Cu siguranţă mi-a captat atenţia. Eu nu înotam atât de rapid la 16 ani. E cu adevărat impresionant ce face şi cum se descurcă în apă. Când înotam 100 m liber la 16 ani, pentru mine conta cât de repede pot ieşi de acolo, dar copilul ăsta nu glumeşte, vine imediat de unde a plecat, e impresionant. E o nebunie ce reuşeşte să facă la această vârstă.

Nu doar înotătorii cu experienţă sunt fascinaţi de ceea ce face David Popovici în bazin. Universităţile americane îl curtează deja, dar antrenorul său spune că aceasta, cu siguranţă, nu e singura opţiune pentru el.

Citeşte şi: Cei mai buni înotători din lume – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora