Controverse din viața lui Papa Francisc: de la acceptarea comunității LGBTQ până la acuzarea victimelor abuzurilor sexuale de calomnie - LIFE.ro
Mergi la conținut

Controverse din viața lui Papa Francisc: de la acceptarea comunității LGBTQ până la acuzarea victimelor abuzurilor sexuale de calomnie

Jorje Mario Bergoglio sau Papa Francisc s-a născut în Buenos Aires, Argentina, la 17 decembrie 1936 și a lucrat ca portar.
Share this article

Papa Francisc a marcat deja 11 ani în fruntea Bisericii Romano-Catolice. În vârstă de 87 de ani, este primul papă iezuit și latino-american. El este cel de-al 266-lea papă ales, succedându-i Papei Benedict al XVI-lea, care a renunțat la funcție. Având o viață atât de religioasă, Francisc a atras atenția la nivel mondial pentru comentariile sale cu privire la comunitatea LGBTQ, divorțuri, recăsătorii și așa mai departe. Haideți să aruncăm o privire asupra câtorva dintre controversele în care a fost implicat Francisc:

Începutul vieții:

Jorge Mario Bergoglio sau Papa Francisc s-a născut în Buenos Aires, Argentina, la 17 decembrie 1936 și a lucrat ca portar, om de serviciu și chimist în primii ani de viață înainte de a fi ales papă. După ce a fost ales papă și-a schimbat numele în Francisc.

Viața sa religioasă a început în 1969, când a fost hirotonit preot catolic, iar între 1973 și 1979 a fost superior provincial iezuit în Argentina. Fiind considerat de mulți un rival, a devenit papal pentru Bergoglio după demisia Papei Benedict al XVI-lea.

Francisc a fost întotdeauna lăudat pentru umilința sa, preocuparea pentru cei săraci și angajamentul față de dialogul interreligios. El a menținut punctul de vedere al Bisericii în ceea ce privește hirotonirea femeilor ca preoți și chiar a inițiat un dialog prin care femeile au devenit membri cu drepturi depline ai dicasterelor din Curia Romană.

Iată lista controverselor sub papalitatea lui Francisc:

Iadul nu există:

Liderul catolic a fost citat de ziarul italian La Repubblica spunând că „iadul nu există, ci dispariția sufletelor păcătoase”, ceea ce înseamnă că păcătoșii care mor fără a obține mântuirea eternă nu sunt pedepsiți. Acest citat a provocat, se pare, panică în cadrul bisericii și chiar știrea a apărut pe rețelele de socializare, reproșându-i un astfel de răspuns. Cu toate acestea, Francisc a respins știrea și a spus că interviul acordat  publicației La Repubblica a fost o „reconstrucție” și nu o transcriere a ceea ce a spus de fapt papa. Această controversă a izbucnit în momentul în care Papa a spălat picioarele a 12 deținuți de la închisoarea Regina Coeli din Roma, printre care doi musulmani, un creștin ortodox și un budist. Răspunzând la acest lucru, Francisc a spus că toată lumea are posibilitatea de a-și schimba viața și că nu se poate judeca.

Papa Francisc despre LGBTQ- „Cine sunt eu să judec?”.

În 2013, Papa a provocat o undă de șoc din cauza comentariilor sale despre comunitatea LGBTQ. El a fost întrebat dacă există sau nu un lobby gay la biserică, la care a răspuns: „dacă cineva este gay și îl caută pe Domnul și are bunăvoință, cine sunt eu să judec?”.

Comentariul a fost salutat de toate asociațiile LGBTQ și de presa mainstream, marcând-o ca pe un semn de schimbare a opiniilor bisericii catolice. Publicația LGBT „The Advocate” chiar i-a acordat lui Francisc premiul de persoană a anului, iar unii chiar au speculat că biserica ar putea deveni mai deschisă la binecuvântarea comunităților.

Comentariul a fost apreciat în mare parte pentru că, predecesorii lui Francisc, precum Papa Benedict al XVI-lea, au sugerat că mariajele gay sunt o amenințare la adresa păcii globale, în timp ce, pe de altă parte, Francisc a spus că și transsexualii și homosexualii ar trebui să fie acceptați și îmbrățișați de Biserică, deși a menționat că se opune ca școlile și alte instituții să promoveze sau să aprobe astfel de tendințe.

Citește și: Viața și visele lui Jorje Mario Bergolio, Papa Francisc

Mulți avocați care au sărbătorit comentariul nu au observat că Francisc a mai spus că trebuie să se facă distincția între o persoană care este homosexual și cineva care face un lobby homosexual, spunând că un lobby homosexual nu este bun.

Cu toate acestea, contrazicându-și propria declarație, în 2014, la Roma, la o adunare importantă, Francisc a spus că „complementaritatea dintre bărbat și femeie… este rădăcina căsătoriei și a familiei”.

Căsătorie și divorț

Vorbind în termeni catolici, Francisc a emis o aprobare a unor schimbări majore în modul în care preoții abordează catolicii care sunt fie divorțați, fie recăsătoriți. El și-a conturat viziunea asupra modului în care Vaticanul va promova problemele familiei prin numirea unui moderat american pentru a oferi îngrijire milostivă catolicilor răniți spiritual.

El a subliniat chiar modul în care dorește să se concentreze pe stabilirea cu milă a învățăturii Bisericii în problemele vieții și căsătoriei, cu o deschidere a dialogului cu alți utilizatori academici și științifici, fie că sunt creștini sau nu.

Acuză victimele abuzurilor sexuale de calomnie

În ianuarie 2018, Papa a șocat Chile, acuzându-l pe cel mai cunoscut pedofil de calomnie care a costat credibilitatea Bisericii Catolice în această țară. Francisc a spus că, până când nu va vedea dovezi că episcopul Juan Barros a fost implicat în acoperirea crimelor sexuale ale pastorului Fernando Karadimas, toate aceste acuzații sunt „numai calomnii”. Comentariile sale cu privire la scandalurile de abuzuri sexuale au bântuit Vaticanul, care a anunțat ulterior că își relansează comunitatea antipedofilie.

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora