Povestea alimentelor: Originea și tradițiile bucatelor preferate din întreaga lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Povestea alimentelor: Originea și tradițiile bucatelor preferate din întreaga lume

Trăim în această lume fascinantă în care există diverse delicatese cu care să ne răsfăț fără scuze. Mâncarea este una dintre cele mai mari plăceri vreodată, sincer. Și pe lângă faptul că este o mare satisfacție, joacă un rol vital în povestirea istoriei și modelarea culturilor. Interesant este că am crescut cu unele alimente de bază asociate cu bucătării specifice, doar pentru a afla că totul a fost o minciună! Nu vom fi dramatici în privința asta, dar unele dintre cele mai populare alimente din ziua de azi au rădăcini diferite față de ceea ce ni s-a spus întotdeauna. Această listă este o deschidere a ochilor, proclamând că pastele nu sunt italiene și fish and chips nu sunt englezești. Poți să-l crezi? Unele origini ale acestei liste de alimente populare au fost uimitoare. Învățarea istoriei și originilor mâncărurilor populare din lume poate fi uluitoare, dar nu-i va schimba gustul fascinant și nu-ți va limita oricum capacitatea de a te bucura de el, nu? Astfel, puneți-vă centura și haideți să facem o plimbare rapidă prin această listă interesantă plină de preparate gustoase și informații uluitoare.
Share this article

Trăim în această lume fascinantă în care există diverse delicatese cu care să ne răsfățăm fără scuze. Mâncarea este una dintre cele mai mari plăceri trăite vreodată. Și pe lângă faptul că este o mare satisfacție, joacă un rol vital în povestirea istoriei și modelarea culturilor. Interesant este că am crescut cu unele alimente de bază asociate cu bucătării specifice, doar pentru a afla că totul a fost o minciună!

Nu vom fi dramatici în privința asta, dar unele dintre cele mai populare alimente din ziua de azi au rădăcini diferite față de ceea ce ni s-a spus întotdeauna. Această listă este o deschidere a ochilor, proclamând că pastele nu sunt italiene și fish and chips nu sunt englezești. Poți să-l crezi? Unele origini ale acestei liste de alimente populare au fost uimitoare.

Învățarea istoriei și originilor mâncărurilor populare din lume poate fi uluitoare, dar nu-i va schimba gustul fascinant și nu-ți va limita oricum capacitatea de a te bucura de el, nu? Astfel, puneți-vă centura și haideți să facem o plimbare rapidă prin această listă interesantă plină de preparate gustoase și informații uluitoare.

Samosa – Asia Centrală

Samosa

Samosa este o mâncare populară în bucătăria indiană, care prezintă produse de patiserie prăjite aurii umplute cu umpluturi savuroase. Este una dintre faimoasele mâncăruri stradale pe care le puteți găsi pe fiecare colț al străzilor indiene. În plus, este popular și în alte țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Turcia, Libia și Egipt, și face o apariție considerabilă în timpul Ramadanului.

În mod surprinzător, după ce am urmărit rădăcinile samosaselor, se dovedește că această delicatesă a apărut pentru prima dată în Asia Centrală. Ei au fost cei care au introdus acest aperitiv consistent în bucătăria indiană în secolul al XIV-lea. Gustarea a primit prea multă recunoaștere în India, deoarece a devenit un element de bază în mesele lor zilnice, făcându-i pe oameni să creadă că nu poate fi altceva decât indian.

Citește și: Cât de bogate erau ospeţele de la curtea Ţarilor Rusiei

Cartofi prăjiți – Belgia

Cartofi prăjiți

Numirea acestei gustări crocante a înșelat întreaga lume. Mulți au crezut întotdeauna că renumiții cartofi prăjiți sunt o delicatesă franțuzească, dat fiind numele „frites”. Cu toate acestea, originile naturale ale cartofilor prăjiți sunt înrădăcinate în Belgia. Acest lucru are și sens, știind că limba dominantă a Belgiei este franceza.

Mai mult decât atât, America este cunoscută pentru mâncarea rapidă prăjită, care are întotdeauna cartofi prăjiți ca parte a mesei. Acesta este un alt lucru care a păcălit oamenii să asocieze cartofii prăjiți cu SUA. Soldații americani au fost cei care au adus această delicatesă acasă din Belgia în timpul Primului Război Mondial. Utah este, de asemenea, creierul din spatele asocierii cartofilor prăjiți cu ketchup și maioneză.

Hamburgeri – Germania

Hamburgeri

Hamburgerii sunt sinonime pentru fast-food american; ele înseamnă metaforic McDonald’s și Burger King. Prin urmare, este greu să ne gândim la ei ca la mâncarea oricărei alte țări. Dar, am fost păcăliți din nou, pentru că hamburgerii au prins viață în Germania înainte de a se răspândi în alte părți ale lumii. Se spune că au originea în orașul german Hamburg, de unde și numele.

Deși această teorie are mult sens, unii încă contestă că hamburgerii sunt alimente americane pure. Potrivit istoriei, America a aflat despre aceste chifteluțe cu sucuri în secolul al XIX-lea, când imigranții germani le-au adus cu ei. Sincer, indiferent de unde provine această delicatesă, se va bucura în continuare peste tot, împreună cu variantele sale de burgeri și le suntem recunoscători.

Cheesecake – Grecia

Cheesecake

Orașul New York se mândrește întotdeauna că găzduiește faimosul cheesecake, una dintre cele mai bune invenții din lume. Cheesecake este considerat unul dintre cele mai populare alimente din New York, apoi răspândit în întreaga lume. Cu toate acestea, Grecia se întâmplă să fie prima casă a acestei complexități dulce, care poate fi destul de ciudată.

Bucătăria grecească are câteva caracteristici unice care te fac să te gândești la cheesecake ca la un fel de mâncare aparte pentru ei. Sunt mai mult o mulțime de verdețuri și legume umplute. Grecii antici au fost primii care au creat o versiune timpurie de cheesecake, ușor diferită de versiunea pe care o cunoaștem astăzi.

Cafea – Etiopia

Cafea

Cafeaua este o băutură aromată care se bucură pe scară largă în întreaga lume. Este unul dintre cele mai populare alimente pe care lumea de astăzi le consumă în mod excesiv. Băuturile de cafea în tendințe din zilele noastre pot fi acreditate în siguranță în Italia. Cu toate acestea, primii oameni care au cultivat vreodată această fasole cerească sunt etiopienii.

Înainte ca Brazilia și Columbia să domine cafeaua, Etiopia era continentul pentru cultivarea boabelor. Cu toate acestea, yemeniții au fost primii care au creat o băutură fierbinte din acele fasole. Multe culturi contribuie la oferirea lumii acestei băuturi care stimulează creierul, dar Etiopia rămâne casa originală pentru a scoate aceste boabe la lumină.

Gogoși – Grecia

Gogoși

Gogoșile sunt printre cele mai populare alimente din lume pentru care America își asumă meritul, scurtând cuvântul la „donuts” și făcându-le parte din stilul lor de viață. Chiar și cele mai proeminente mărci dominante sunt americane, dar par să fi avut o casă diferită înainte de a deveni mâncare populară. Grecia pare lipsită de dreptul său de a deține multe dintre cele mai remarcabile delicatese din lume.

Gogoșile sunt inițial grecești și se făceau cu aluat prăjit sau loukoumades. Au călătorit din Grecia în Olanda, devenind un element de bază în lumea lor culinară. În secolul al XVI-lea, coloniștii olandezi au fost cei care au adus gogoși în Statele Unite. Și, deoarece America nu pierde timpul, a dezvoltat acest desert, a venit cu diferite arome și l-a făcut celebru în alte locuri.

Citește și: Destinații europene celebre pentru gurmanzi. Sau cum îți alegi vacanța în funcție de meniu

Fish and Chips – Portugalia

Fish and Chips

Este greu de imaginat fish and chips ca un fel de mâncare non-englez. Adică, cine numește cartofii prăjiți „chips” în afară de ei? Dar din nou, fish and chips este unul dintre alimentele populare din întreaga lume, căruia nu i-am citit istoria cu atenție. Urmărind rădăcinile acestui fel de mâncare delicioasă, veți ști că a fost un element de bază în bucătăria portugheză în secolul al XV-lea.

Acest fel de mâncare a fost creat din disperare, nu ca invenție a unui mare bucătar. Oamenii au recurs la un fel de mâncare simplu și ușor ca o masă accesibilă în timpul depresiei. În mod surprinzător, soldaților englezi le-a plăcut masa, au adus-o în orașul lor natal și a devenit o tradiție. Cine ar fi știut că o masă atât de simplă va deveni felul de mâncare național al majorității comunităților de limbă engleză?

Scotch Egg – India

Scotch Egg

Ouăle scotch și-au câștigat în mod constant reputația de a fi englezești, ceea ce are sens, deoarece sunt populare în Anglia. Unii chiar cred că este originar din Scoția. În mod surprinzător, acest fel de mâncare a prins viață pentru prima dată pe un continent și o țară complet diferită, care nici măcar nu vorbește engleza – India.

Legendele spun că India a fost prima care a inventat acest fel de mâncare, inspirându-se din nargisi kofta lor. Acesta din urmă este un fel de mâncare din carne de vită tocată care acoperă ouăle asezonate cu un strop generos de curry. O teorie susține că soldații englezi s-au întors acasă cu această rețetă în secolul al XIX-lea, făcând-o una dintre alimentele populare din Yorkshire.

Paste – China

Paste

Acesta este destul de greu de lăsat să treacă, dar nu ne putem gândi că pastele ar fi altceva decât italiene. Cu toate acestea, există diferite convingeri cu privire la această chestiune, totuși majoritatea pare să fie de acord că este inițial chineză. Teoria lor este că tăițeii sunt un produs de bază asiatic din care au descins pastele.

Aceeași teorie susține că Marco Polo a adus paste în Italia, dar nicio dovadă nu susține afirmația. Deși această teorie este cea mai faimoasă, o alta sugerează că arabii au fost cei care au introdus pastele în Italia în secolul al XIII-lea, regăsindu-și originea în Egiptul Antic și Grecia.

Pui Tikka Masala – Scoția

Pui Tikka Masala

Tikka masala de pui s-a crezut întotdeauna că aparține Asiei de Sud, relaționându-l cu India, Pakistan, Afganistan și Bangladesh. Chiar și atunci când te uiți la numele felului de mâncare, va avea sens pentru tine. Ei bine, chicken tikka s-a născut pentru prima dată în Scoția, o țară despre care nu ai crede că are vreo legătură cu această farfurie.

Iată secretul: acest fel de mâncare poate s-a născut în Scoția, dar bucătarul care l-a inventat era din Bangladesh. Povestea este după cum urmează: un bucătar bengalez care a locuit în Glasgow în anii ’70 a creat sosul cremos de roșii și l-a adăugat la pui Tikka, încercând să mulțumească un client. Mâncarea a câștigat o recunoaștere colosală, călătorind prin Europa și devenind cea mai populară mâncare din Marea Britanie.

Înghețată – Mongolia

Înghețată

Se presupune că Italia găzduiește gelato-ul delicios de răcoritor, care trece prin zilele de vară, când căldura este arzătoare. Îl au chiar și la micul dejun cu o chiflă moale, numind-o brioche con gelato, care este considerată una dintre cele mai populare mâncăruri stradale italiene. Am gândit la fel până când a apărut un nou fapt care să spulbere tot ce am crezut vreodată.

Se spune că înghețata este inițial mongolă, dar o altă parte susține că este chinezească. Deoarece cele două țări se învecinează, acest lucru nu schimbă faptul că înghețata este inițial asiatică. Cu toate acestea, versiunea veche de înghețată era un desert făcut din lapte congelat. Cu toate acestea, când invenția a ajuns în Italia, ei au fost cei care au alimentat-o în desertul aromat pe care îl cunoaștem astăzi.

Croissant – Austria

Croissant

Nu poți spune croissante fără să încerci să-l pronunți cu accent francez, chiar dacă sună groaznic. Ei bine, Austria ar trebui să fie cea care își asumă meritul pentru că a adus acele produse de patiserie fulgioase în lume și este cu adevărat un fapt uimitor de știut. Croissanturile au devenit cunoscute sub numele de kipferl, un aluat cu formă de semilună și textură crocantă.

Kipferl a fost inițial o delicatesă dulce care avea gust de vanilie și a fost savurat în timpul Crăciunului. Asta s-a întâmplat cu mult înainte ca Franța să intervină și să-și adauge propriul rol, făcând din croissante o artă cu care Franța se mândrește. Croissanturile au devenit inovația Franței după ce au fost făcute cu aluat foietaj, devenind mai untos și transformându-se într-o delicatesă savuroasă. Este sigur să spunem că croissantul francez este nepotul unui kipferl austriac.

Hot Dogs – Germania

Hot Dogs

Sandvișurile hot dog cu o strop de muștar în zig-zag, mozzarella mărunțită și o mulțime de ketchup sunt mâncăruri stradale americane populare, nu? Greșit. Hot-dog-urile sunt inițial germane, prind viață în orașul Frankfurt, unde oamenii îi spuneau cârnați teckel. Ele merg înapoi în secolul al XV-lea.

Hot-dog-urile au călătorit din Germania până în Statele Unite de către imigranți în secolul al XVII-lea. Curând s-a răspândit în diferite state, devenind un element de bază în New York City. Multe camioane stradale au început să vândă această savoare delicioasă în chifle deschise, adăugând condimente aromate și brânză, care au captivat atenția oamenilor în cel mai scurt timp și au devenit unul dintre cele mai emblematice sandvișuri din întreaga lume.

Citește și: Cine este Claudia-Romana Rista sau Fata care gătește cu flori? Și de ce colindă România pentru a descoperi bucătării regionale și etnice neștiute

Churros – China

Churros

China pare să fie plină de surprize, fiind casa originală a unora dintre mâncărurile populare din lume, în special a celor la care ne așteptam cel mai puțin. Churros este unul dintre alimentele populare care s-a dovedit a fi chinezesc atunci când toată lumea îl considera spaniol. Erau cunoscute în mod obișnuit ca aluat prăjit chinezesc sau bețișoare de gogoși, dar erau sărate.

Au apărut bucătari spanioli, transformând această delicatesă în churros pe care îi cunoaștem astăzi. A devenit un desert dulce udat în scorțișoară și zahăr și înmuiat în sos de ciocolată. Acest desert a devenit un aliment popular în Spania, călătorind în America Latină și devenind un element de bază în bucătăria hispanică.

Chiftele suedeze – Turcia

Chiftele suedeze

Chiftelele suedeze au un gust inconfundabil care le pune pe un piedestal. Sunt chiar și cea mai populară mâncare pe care IKEA, renumitul brand suedez, o servește în incinta lor. Oamenii pleacă de la IKEA cu cutii cu articole de mobilier, idei grozave pentru renovarea casei și cutii pline de chiftele suedeze.

Este destul de interesant până înveți că chiftelele suedeze sunt turcești. Ironic, nu-i așa? Această declarație a devenit virală în aprilie 2018 pe Twitter, când contul oficial al Suediei a declarat că această delicatesă a ajuns pe pământurile lor în secolul al XVIII-lea aduse de către regele Carol al XII-lea. Cu toate acestea, chiftelele suedeze de astăzi se bazează pe carne de porc, care nu este considerată carne halal în Turcia. Astfel, putem spune cu siguranță că adaosul de carne de porc a fost pur o invenție suedeză.

Fajitas – Texas

Fajitas

Interesant este că Statele Unite par să-și asume creditul pentru multe rețete de mâncare populare din întreaga lume și să le lase pe cele care sunt într-adevăr ale lor. Ne referim aici la fajitas, cunoscute în mod obișnuit ca mâncare populară printre mexicani. Fajitas sunt inițial americane, prind viață în Valea Rio Grande la sfârșitul anilor ’30.

La începutul anilor ’40, muncitorii mexicani de la fermă și vaqueros, în spaniolă pentru cowboy, au luat această rețetă acasă, unde a devenit o bază zilnică. Ani mai târziu, Texas și Mexic și-au unit forțele, creând propria lor bucătărie Tex-Mex, și atunci originile fajitas au început să devină neclare.

Poate că ați fost familiarizați cu originile unora dintre alimentele populare de pe această listă, dar nu puteți nega că unele dintre ele v-au surprins. Este plăcut să aflăm despre orașul natal al meselor noastre preferate, dar acest lucru nu ne va împiedica să le savurăm, indiferent cât de surprinși am fi.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora