fbpx

Căutare

Share this article

Sate frumoase din Franța: de ce să alegi să le vizitezi? Croissante, lavantă, artă, brânzeturi sau ape turcoaz, pe toate le poți găsi într-o astfel de călătorie. Clădirile încărcate de istorie, atmosfera liniştită şi pitorească au transformat satele de aici în zone turistice.

Scriitorii și-au găsit aici sursa de inspirație. Așa cum s-a întâmplat cu un sătuc de doar 601 locuitori, Veules-les-Roses are 601 a fost, de-a lungul timpului, ca un magnet pentru scriitori. Printre cei care au apreciat foarte mult acest loc s-a numarat și Victor Hugo.

De asemenea, multe dintre ele au fost alese pentru filme. Cum a fost cazul satului Locronan din Bretania unde regizorul Roman Polanski a realizat filmările pentru „Tess” (1979), ecranizarea romanului lui Thomas Hardy, publicat în 1891, intitulat „Tess of the d’Urbervilles”.

Și tocmai pentru că Franța are foarte multe astfel de bijuterii, în 1982, Charles Ceyrac, primar în Collonges-la-Rouge, speriat de exodul tinerilor către oraşele mari şi din dorinţa de a creşte câştigurile localităţii sale şi nu numai, a pus bazele unei asociaţii numită „Les plus beaux villages de France” („Cele mai frumoase sate din Franţa”). Condiţiile de a ajunge pe această listă erau ca localităţile aspirante să aibă mai puţin de 2000 de locuitori şi minim două monumente istorice sau locuri aflate în patrimoniul naţional. Iniţiativa a funcţionat, iar oamenii din întreaga lume au putut descoperi mai uşor zone pitoreşti din Franţa.

Dar ce sate frumoase din Franța merită vizitate? Noi vă aducem cinci recomandări:

Sate frumoase din Franța: Gordes

Situat în mijlocul peisajelor accidentate ale Parcului Natural Luberon, Gordes este unul dintre cele mai frumoase sate din Franța. Ce îl face atât de special? Câteva motive: clădirile din piatră, străduțele pavate și o alee principală care se îndreaptă spre vârf de munte, ajungând tocmai la intrarea în cel mai mare castel din secolul al XVI-lea. Muzeul Pol Mara, cele câteva case ale unor foști localnici și festivalul de muzică al verii sunt doar câteva dintre punctele de interes ale satului Gordes.

De-a lungul timpului, Gordes a găzduit mai mulți artiști francezi cunoscuți, în special pictori precum Marc Chagall, Victor Vasarely, André Lhote, Jean Deyrolle sau Pol Mara.


Citește și: Ce să mănânci în Franța: „am mâncat brânză cu brânză cu brânză”


Moustiers Sainte-Marie, în Alpes-de-Haute-Provence

Din Parcul Natural Luberon, trecem în Verdon și ajungem în satul Moustiers Sainte-Marie. Aici, șarmul provensal amplasat într-un decor „dramatic” se găsește într-o localitate înghesuită între două pante stâncoase. Din Moustiers Sainte-Marie se poate pleca în explorarea Marelui Canion al Europei sau în vizitarea câmpurilor cu lavandă din Valensole.

Dacă, însă, vrei să rămâi în sat, atunci îți recomandăm o plimbare pe străzile înguste și pietruite, mărginite de case tradiționale, în culori pastelate, cu acoperișuri roșii. Să nu eziți nici să intri în magazinele cu ceramică sau în bisericile medievale autentice. Iar în pauza de vizitat te poți relaxa în localurile gourmet din piațetele însorite.

Sate frumoase din Franța

Sate frumoase din Franța: Moncontour

Din Alpes-de-Haute-Provence trecem în Bretania și vizităm Moncontour, un sat de doar 1.000 de locuitori. Aici vă veți bucura de priveliști minunate, în special pentru că Moncontour se află poziționat deasupra unei văi. Atracția sătucului este biserica Sf. Mathurin care datează din secolul al XVI-lea. În plus, străzile pavate cu piatră cubică, clădirile medievale, atmosfera locală și numeroasele evenimente care au loc pe tot parcursul anului fac din Moncontour un punct pe harta tuturor turiștilor.


Citește și: Viața în Franța: cât costă la vie en rose cu vedere la Tour Eiffel


Mittelbergheim

Pentru următoarea călătorie trecem în Alsacia. Micuțul sat Mittelbergheim este cunoscut pentru vinul care se produce aici. Și, în afară de licoarea zeilor, aici mai poți vedea și o moară care datează din secolul al XVII-lea, dar și o serie de clădiri spectaculoase.

Sate frumoase din Franța: Ansouis

Închidem călătoria noastră prin Franța cu o oprire pe Riviera Franceză. Aici, în sudul țării, ajungem într-un superb sătuc din apropierea râului Durance. Ansouis este recunoscut datorită străzilor sale pline cu buticuri și ateliere ale artiștilor locali. În plus, dacă vizita voastră are loc vara să știți că există destule locuri umbroase unde să vă adăpostiți în zilele călduroase. În sfârșit, recomandarea noastră este să vă luați o cafea și un croissant și să admirați priveliștea care include și fortăreața veche de zece secol.

Cum a reușit o maramureșeancă la Paris? Drumul Ilenei Orzac, de la vânzătoare de ziare și menajeră la designer de obiecte pentru cele mai faimoase restaurante din Franța

Pentru alte călătorii prin satele Franței, vă invităm să citiți și acest articol.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO