Și-a dat demisia și a început să lucreze din diferite colțuri ale lumii. Cum se trăiește viața de nomad cu Paul Manea: „nu există ziua de luni, dar nici weekend, mi se par importante orele productive”  - LIFE.ro
Mergi la conținut

La 21 de ani Paul Manea și-a dat demisia de la job-ul de vânzări și a început să călătorească. Întâi a făcut autostopul până în Turcia și înapoi. Apoi a stat la gazde. Prima dată a plecat organizat în Tenerife. A lucrat voluntar la un hostel și la o fermă. Și, prima călătorie cu adevărat, a venit în India, unde și-a schimbat radical perspectiva despre lume. 

De atunci, a locuit cel mai mult în Tenerife, Thailanda și Bali, urmând apoi Columbia, India, Filipine și Vietnam. A început ca freelancer și apoi a pus bazele unei agenții de copywriting și a unor proiecte de e-commerce pe Amazon. 

Am vorbit cu Paul Manea despre ce înseamnă să muncești mereu din altă parte a lumii, despre mitul lucratului pe plajă, dar și despre cum poți cheltui călătorind chiar mai puțin decât ai face-o în București. L-am rugat pe nomadul Paul Manea să ne dea și câteva sfaturi pentru cei care se gândesc să plece prin diferite colțuri ale lumii și să lucreze remote, vă invităm să le aflați din rândurile de mai jos: 

Paul Manea, de mai bine de 10 ani lucrezi remote din diferite colțuri ale lumii. Cum a început această aventură pentru tine și cum arăta viața ta înainte de acest drum nomad?

Am început să călătoresc mai mult pe la 21 de ani, după ce mi-am dat demisia de la jobul meu din vânzări și am început să lucrez ca freelancer și să pun bazele agenției de copywriting. 

Nu aveam bani puși deoparte sau vreun plan prea clar, dar știam că vreau libertate și să călătoresc prin țări exotice. Îmi doream așa de mult să explorez încât am început să fac autostopul (am fost până în centrul Turciei și înapoi) și să stau la gazde prin Couchsurfing. 

Am fost mereu pasionat de călătorii și aventuri. Citeam cu poftă bloguri de călătorie în orice moment liber și cu orice ocazie plecam pe undeva, fie că era doar un roadtrip prin țară sau un city-break rapid și pe low budget.  

Unde ai plecat prima dată?

Am plecat prima dată singur în Tenerife unde am fost voluntar la un hostel și la o fermă, iar după un an mi-am luat inima în dinți și am plecat în India unde mi s-a schimbat total perspectiva despre lume. 

Paul Manea: „Separ destul de clar zilele în care vreau să mă concentrez pe muncă și cele în care călătoresc”

Ce faci, care sunt proiectele în care te implici și care te ajută să duci un astfel de stil de viață deja de foarte mult timp?

Acum 10 ani am început o agenție de copywriting după ce am lucrat ca freelancer o perioadă. Apoi am intrat în lumea e-commerce și am lansat câteva branduri pe Amazon și nu numai. 

Am pornit și câteva proiecte din pasiune pentru a împărtăși ce am învățat în anii ăștia de călătorii, printre care blogul nomadic.ro și mai nou comunitatea de călători și cursul Exotic Tribe

Unde ești acum și ce ai în plan pentru perioada următoare 😃

Acum locuiesc în Ubud, Bali, Indonezia, unul din locurile mele preferate din lume. Plănuiesc să stau aici câteva luni, apoi revin în Europa pe vară și probabil voi pleca în America Centrală sau de Sud în toamnă. Nu prea îmi fac planuri pe termen lung în ceea ce privește călătoriile. Sunt atent la ce destinație „mă cheamă” într-un anumit moment și ce vreau să experimentez. 

Citește și: Povestea celor doi tineri care și-au dat demisiile, și-au vândut mașinile și au plecat după soare, trăind într-un van făcut de ei. Cine sunt 2hearts4wheels

Cum îți construiești programul astfel încât să muncești, dar să te și bucuri de locurile pe care le vizitezi? 

În primul rând încerc să stau măcar două săptămâni într-un loc ca să am timp să mă adaptez. Nu vreau să fiu pe grabă. Încerc să lucrez câteva ore dimineața, înainte de a ieși pentru a explora, iar dacă mai am energie mai lucrez puțin și seara. De obicei separ destul de clar zilele în care vreau să mă concentrez pe muncă și cele în care călătoresc. 

Cât muncești pe zi… ca digital nomad ajungi să ai un program de 7-8 ore?

Probabil 3-4 ore productive pe zi, în medie. Lucrez în sprinturi de obicei. Sunt foarte concentrat 2-3 zile și apoi 2-3 zile iau pauză, dar depinde ce proiecte am în derulare. Nu există ziua de „luni”, dar nici weekend. Mi se par importante orele productive. Sigur, putem sta în fața calculatorului 8 ore, dar câte sunt chiar productive? Când călătorești trebuie să fii sincer cu tine și să elimini ce nu e important astfel încât să te poți concentra pe lucrurile care contează și te ajută să îți avansezi proiectele. 

Și cum îți găsești job-uri sau proiecte care să îți susțină un astfel de stil de viață?

Există mii de variante de a lucra online sau de a-ți începe un business online, trebuie doar să îți dorești și să fii dispus să înveți. Am fost și freelancer și antreprenor. Ca freelancer am găsit proiecte prin networking, promovare online, dar și pe platforme de profil (de exemplu, Upwork). Ca antreprenor am început diverse proiecte pe care le-am promovat online. 

Există meserii sau domenii unde este mai ușor să lucrezi remote? 

Dacă deja îți petreci 90% din timpul de muncă pe calculator, e clar că poți să lucrezi remote, măcar într-o formă adaptată. Este mai ușor în unele domenii, dar chiar dacă nu lucrezi pe calculator cu siguranță ai abilități care pot fi valoroase într-un job online. De exemplu, am cunoscut asistente medicale care au început un business online folosindu-se de abilitățile sociale pe care le aveau. Important este să nu pornești cu „nu” în față și să fii deschis să înveți. Dacă dai o simplă căutare pe platforme de genul Upwork sau Fiverr o să vezi sute de moduri de a face bani online și acelea sunt doar o parte. 

„Am locuit cel mai mult în Tenerife, Thailanda și Bali, urmând apoi Columbia, India, Filipine și Vietnam”

Cum îți alegi destinațiile de călătorie? Care sunt cele mai importante lucruri la care te uiți atunci când te decizi asupra unui loc?

Destinațiile trebuie să mi se potrivească și să îmi ofere o experiență pe care mi-o doresc. Nu mă uit atât de mult la obiective, cât la lucrurile pe care vreau să le fac acolo și stilul de viață pe care pot să îl am.

Pentru călătoriile pe termen scurt criteriile nu sunt așa stricte. Vreau să experimentez cât mai mult. Pentru locurile în care vreau să stau măcar o lună, mă uit la climă, tipul și calitatea cazărilor, viteza Internetului, raportul dintre costuri și calitate, ce se poate face în zonă și cât de mare e comunitatea de călători/digital nomads.  

Cât de lungi sunt călătoriile tale? 

În general plec pentru 2-3 luni înainte să mă întorc în țară pentru o perioadă. Nu am o regulă neapărat, uneori stau mai mult, alteori mai puțin. 

Unde ai fost cel mai mult timp? 

Am locuit cel mai mult în Tenerife, Thailanda și Bali, urmând apoi Columbia, India, Filipine și Vietnam. 

Și unde ți-a plăcut cel mai mult?

Cred că inima mi-a rămas în Columbia (mi-a plăcut mult perioada din Medellin), Ecuador, Bali, Filipine și Hong Kong.  

Din experiența ta de mai bine de 15 ani de călătorii, care sunt cele mai bune destinații pentru cei care aleg acest stil de viață?

Cred că nu există neapărat un răspuns general valabil. Suntem foarte diferiți și căutăm lucruri diferite. Pentru unii e frumos în oraș, pentru alții e frumos pe o insula relativ pustie. Depinde mult și de etapa vieții și de context. 

Sunt locuri unde este mai „ușor” în sensul că este mai sigur, Internetul e bun, vremea e bună, costurile sunt decente, iar comunitatea este mare. De aceea mulți nomazi digitali se duc acolo. Mă refer la huburi de genul: Bali, Bangkok, Chiang Mai, Tulum, Medellin, Insulele Canare sau Berlin. 

Paul Manea, călătorești singur sau ai pe cineva cu care împarți această aventură nomadă 😃

Depinde când mă întrebi 😃. Am călătorit foarte mult în cuplu, iar acum sunt într-o etapă în care călătoresc în mare parte singur. Ambele variante au farmecul lor. 

Ce au spus oamenii din jurul tău – familia, prietenii – atunci când ai început acest stil de viață?

Când am început să fac asta era încă un concept ciudat așa că reacțiile au fost de neîncredere și teamă proiectată, mai ales că una din primele destinații a fost India. 

Întrebări de genul „dar de ce vrei să pleci?”, „păi și ce-o să faci acolo?”, „dar Grecia ce are, nu-ți mai place?”, „dacă ți se întâmplă ceva?” sau „ai înnebunit la cap?” erau destul de comune. În timp, întrebările de genul ăsta au fost înlocuite de curiozități sincere și de întrebări de tipul „cum fac să vin și eu?”.

Citește și: Povestea românilor care au făcut nunta în Hawaii, în plină pandemie. Cine sunt Anda și Marius, cei doi tineri care lucrează în IT și își scriu jurnalele de călătorii pe Umblu Vandra

Cum îți construiești bugetul pentru o astfel de viață?

În general, bugetul din călătorie este similar cu bugetul de acasă. Am avut o surpriză să cheltuiesc mai mult în București decât în Mexic sau Bangkok, de exemplu. Înainte de a pleca undeva mă uit puțin la prețurile cazărilor, la opțiunile de transport și cam cât costă o masă la restaurant în medie (nu-mi place să gătesc). 

Încerc să îmi dau seama care este calitatea pe care o primești la cazare, transport, mâncare raportat la costuri. De exemplu, o vilă cu piscină în Bali poate să coste $1000 pe lună, iar o vilă similară să fie $2000 în Tenerife și $2500 în Tulum, în funcție de perioadă. 

Care a fost cea mai scumpă călătorie pe care ai avut-o? Și cât din bugetul respectiv a fost acoperit de proiectele la care ai muncit în perioada respectivă?

Călătoriile scumpe au fost în orașele scumpe, în general. Nu cuantific lucrurile bazate pe cât am cheltuit, ci pe tipul de experiență avut. Raportul dintre venituri și cheltuieli a variat mult în timp. Important este că asta nu m-a oprit să îmi fac mereu planuri de călătorie în funcție de bugetul lunar, fie că vorbeam de $500 sau $5000 pe lună. 

Cum reușești să muncești atunci când ești pe plajă sau într-un loc exotic unde totul miroase a vacanță? 

Stau departe de plajă 😃. Serios, a lucra de pe plajă e un mit. Sigur, am lucrat din autobuze, trenuri, avioane, cafenele și din tot felul de locuri dubioase, dar ca să fiu productiv am încercat să îmi organizez un spațiu dedicat, cât de cât, unde să am umbră, liniște și eventual un birou și un scaun. 

Soluția mea este să stau mai mult în fiecare loc (minim două săptămâni, preferabil o lună) astfel încât să nu am teamă că nu o să apuc să văd ce e acolo. În plus, nu mă gândesc niciodată că o să ajung într-un loc „o singură dată în viață”. Mă gândesc că dacă îmi place undeva o să revin, astfel mă relaxez și mă și bucur mai mult de experiență și ceea ce apuc să văd. 

Ce faci pentru a fi productiv atunci când călătorești?

Îmi blochez anumite ore sau zile în care mă pun la birou, merg la un coworking space sau mă închid în apartament și lucrez. Productivitatea ține și de disciplină. Dacă ți-e greu să fii productiv acasă o să-ți fie greu și pe o plajă din Ecuador. 

Ce le-ai spune celor care se gândesc și își doresc un astfel de stil de viață, dar nu au încă curajul de a-l experimenta? Care sunt cele mai importante sfaturi pe care ni le-ai putea oferi, 3-5 travel hacking tips & tricks 😃

  1. Nu mai aștepta. Nu o să vină neapărat un moment mai potrivit și teama o să fie întotdeauna acolo, trebuie doar să faci primul pas și să treci peste ea. Timpul trece și o să regreți că nu ți-ai urmat visul mai devreme. 
  2. Calculează cât cheltuieșți acasă și apoi folosește un site de genul Numbeo să vezi costurile de viață din țările în care ai vrea să locuiești. O să vezi că îți permiți mai mult decât crezi. Nu trebuie să fii milionar ca să te muți într-o țară exotică.
  3. Obișnuiește-te să nu călătorești în high season. Eu evit călătoriile în august sau când sunt sărbători mari și toată lumea are vacanță. Prețurile sunt de trei ori mai mari și toate destinațiile sunt aglomerate. Creează-ți o viață în care să ai libertatea să călătorești când vrei tu. N-o să se întâmple peste noapte, dar cu siguranță este posibil. 
  4. Începe cu pași mici. Mută-te măcar pentru două săptămâni într-un oraș nou în altă țară și vezi cum te simți și ce ți se potrivește. Experimentează. 
  5. Investește puțin timp să înveți să găsești cazări și bilete de avion avantajoase. Vei economisi mii de euro și o să poți pleca mai des și mai departe. 

Dacă adopți un astfel de stil de viață mai simți nevoia să îți iei vacanță? Tu mai călătorești și fără să muncești?

Vacanța pentru mine înseamnă să nu mă ating de laptop și cred că am făcut asta doar când mergeam câte o săptămâna la sailing, de vreo 2-3 ori în ultimii 5 ani. Îmi iau vacanțe scurte de câte 2-3 zile în care nu mă ating de laptop și explorez un loc nou, dar nu simt nevoia de vacanțe mai lungi.  

Din experiența ta, pandemia de coronavirus, care ne-a determinat pe toți să lucrăm cât mai mult online, a ajutat comunitatea nomazilor digitali… mă refer aici la mai multe oportunități de angajare, la Internet mai bun în foarte multe locuri etc.

Oportunități erau și înainte, dar cred că acum și angajatorii și cei care se angajează sunt mai confortabili cu ideea de a lucra remote. Toată lumea a văzut că se poate și cred că a schimbat definitiv modul în care vedem lucrurile ca societate. 

Am observat mai multe oportunități de a lucra online, o flexibilitate mai mare a companiilor de a-și lăsa angajații să lucreze de oriunde, iar cei care oferă cazare au început să înțeleagă mai mult nevoia de Internet rapid a călătorilor. Este mai ușor ca niciodată să devii nomad digital. 

Paul Manea: „Sunt călător, un spirit liber, curios și fascinat de tot ce e nou și diferit”

Spuneai într-un interviu că în pandemie ai început să-ți scrii zilnic scopurile pe foaie. Cât de mult te-a ajutat acest exercițiu? Și, îl mai faci și acum?

Îl fac mereu într-o formă sau alta. Îmi rezerv constant timp pentru a reflecta, a medita, a mă conecta la intuiție și a îmi revizui scopurile. Lucrul ăsta m-a ajutat enorm.
Uneori scriu pe foaie, alteori îmi imaginez, dar cred că e foarte important să știi exact ce îți dorești, să ai o viziune clară, să crezi că e posibil să obții acel lucru și să ai încredere. De la asta pornește totul. Altfel o să trăiești o viață impusă de alții. 

Și, ultima întrebare, ce ai vrea să știe lumea despre tine. Dacă ar fi să le spui oamenilor cine este Paul Manea în câteva cuvinte, care ar fi acelea?

Mă întreb și eu constant cine sunt și răspunsul e puțin diferit în fiecare an. Unele lucruri au rămas constante de-a lungul anilor. Sunt un student etern al vieții și sunt pasionat de dezvoltare personală. Sunt călător, un spirit liber, curios și fascinat de tot ce e nou și diferit. Experimentez constant, învăț tot timpul, caut să înțeleg care e treaba cu viața asta și îmi place să împărtășesc și cu alții când cred că am înțeles ceva. Îmi place să cunosc oameni noi, să aud povești și să pornesc proiecte care au impact. Dar toate lucrurile astea o să se mai schimbe. Nimic nu e permanent și asta e și frumusețea. Mai întreabă-mă o dată și peste 10 ani 😃

Citește și: Unde poți lucra relaxat în București: 4 cafenele laptop friendly
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora