Povestea românilor care au făcut nunta în Hawaii, în plină pandemie. Cine sunt Anda și Marius, cei doi tineri care lucrează în IT și își scriu jurnalele de călătorii pe Umblu Vandra - LIFE.ro
Mergi la conținut

Anda și Marius spun despre ei că „Umblu Vandra”. Amândoi lucrează în IT și iubesc să descopere locuri noi, să călătorească prin toată lumea și să se aventureze în necunoscut. Au trăit mai bine de un an peste ocean, dar s-au întors în Timișoara pentru că le place să plece în călătorii de acasă. Au mers pe vulcani activi, au făcut snorkeling în Hawaii și sky scrapper în Kuala Lumpur, au fumat trabuc pe o plantație de tutun din Cuba, dar toate aceste aventuri au fost depășite de nunta pe care și-au organizat-o, în plină pandemie, chiar în Hawaii.

Ce înseamnă să-ți faci nunta în Hawaii, una dintre cele mai frumoase destinații din Oceanul Pacific? Ce au spus părinții lor atunci când au aflat că nu vor fi alături de ei în cea mai importantă zi? Și ce presupune organizarea unei nunți în Hawaii?

Nunta în Hawaii: „Ne-am hotărât să ne căsătorim în altă țară!”

Anda, în plină pandemie, tu și Marius v-ați urcat în avion și v-ați căsătorit în Hawaii. Cum s-a întâmplat asta?

Aveam plănuită escapada asta pentru luna aprilie 2020, chiar la începutul pandemiei. Evident, totul a fost anulat. Așa că, atunci când am aflat că insulele Hawaii se redeschid turismului după opt luni de pauză, nu am stat pe gânduri și am cumpărat biletele de avion, cu doar 10 zile înainte de data plecării. A fost cea mai puțin plănuită escapadă a noastră și totuși cea mai frumoasă.

Dar cine a venit cu ideea aceasta?

Cred că eu am avut ideea aceasta. Îmi amintesc că eram în mașină când mi-a trecut prin cap și i-am spus lui Marius. Iar el, ca de obicei, a spus da ideii mele nebunești. Nu eram logodiți atunci, așa că, în ziua când ne-am logodit, l-am întrebat dacă mai e valabilă ideea. A spus da și din ziua aceea am început să plănuiesc nunta.

Umblu Vandra
Anda și Marius, cei doi români care au făcut nunta în Hawaii

De ce Hawaii?

Pentru că, dintre toate locurile vizitate de noi până acum, este cel mai frumos, cel mai special, cel care ne-a impresionat cel mai mult. Unde ne-am simțit cel mai mult în pielea noastră.

Citește și: Cât costă o vacanță în Hawaii

Cum decurge o ceremonie acolo? Cât de diferite sunt ritualurile lor în comparație cu ce se întâmplă în România?

O ceremonie în Hawaii, și în SUA de altfel, poate decurge cum vrei tu. Ni s-a spus de la început că putem alege și să ne spunem jurămintele în limba română, că putem să spunem un poem, să cântăm, sau să facem ritualuri hawaiiene. Am ales să vorbim în limba engleză, dar să adoptăm câteva ritualuri hawaiiene mai puțin comune: schimbul de lei, în care mirele și mireasa își oferă unul altuia câte un lei (un colier de flori sau frunze naturale), semnificând primirea partenerului în inima și viața ta, o invitație permanentă.

Nunta în Hawaii
Nunta în Hawaii: Anda și Marius și ritualul nisipului

A urmat sărutul aloha, schimbul de verighete, dar și unity sand ceremony, o ceremonie în care am amestecat amândoi nisipul de sub picioarele celuilalt într-un singur vas. Am împrăștiat înapoi pe plajă jumătate din el, pentru a lăsa parte din povestea noastră acolo, iar cealaltă jumătate o păstrăm într-o cutiuță de sticlă, acasă. Am spus, desigur, și jurămintele oficiale din SUA, care oficializează de fapt căsătoria noastră:

Umblu Vandra
Nunta în Hawaii: jurământul

Cine a fost alături de voi la nunta din Hawaii? Ați avut familie, prieteni… nași?

Nu am fost decât noi doi, oficianta de ceremonii și fotograful. O ceremonie de tip just-the-two-of-us sau elopement, denumirea specifică din limba engleză, în care mirii decid să se căsătorească într-o destinație dragă, departe de casă, doar ei doi.

Și ce au zis apropiații voștri atunci când au aflat despre aventura pe care vreți să o faceți tocmai pe Hawaii?

Știi expresia aia, când te referi la o distanță mare și spui, ironic, „până în Honolulu”? Îți amintesc de ea pentru că a făcut parte din discuția cu părinții, în care îi anunțam că ne vom căsători în Hawaii. A fost cam așa:

„Eu: Ne-am hotărât să ne căsătorim în altă țară!

Mama: Unde? În Honolulu? (ironic vorbind)

Eu: Păi… pe aproape. Nu vrem chiar în Honolulu (Oahu), ci pe insula vecină, Kauai”

Nu au fost prea fericiți că mergem așa departe și că nu ne pot fi aproape, dar au acceptat dorința noastră. I-am obișnuit de mulți ani cu planurile acestea îndepărtate și nebunatice, deci nu a fost chiar dramatic. Doar surprinzător 😊

Anda (Umblu Vandra): „O vacanță în Hawaii pornește de la $2000 de persoană”

Cine s-a ocupat de organizarea evenimentului: locație, alegerea oficiantului de ceremonii, hainele voastre, verighetele și așa mai departe.

Eu m-am ocupat de tot. Am început acum doi ani, din ziua în care ne-am logodit. Google m-a ajutat cu toate informațiile, în special cele legate de prețuri care erau foarte importante pentru noi. Am rezervat totul online. Locația am ales-o destul de ușor, plaja care ne-a plăcut cel mai tare la ultima vizită în Hawaii, pe care ne-am simțit cel mai bine. Oficianta de ceremonii am ales-o după multe review-uri citite și tare mult ne-a plăcut de ea. Am ținut legătura cu ea pe toată durata pandemiei și încă o facem. Hainele și verighetele le-am pregătit din țară și le-am luat cu noi. Verighetele sunt personalizate cu harta insulelor Hawaii, jumătate din ea pe verigheta mea, jumătate pe a lui.

Nunta în Hawaii
Nunta în Hawaii: Anda și Marius și schimbul de lei

Și acum întrebarea cea mai grea: cât a costat întreaga aventură? Ce costuri presupune o nuntă în Hawaii?

O vacanță în Hawaii și în SUA în general, nu e deloc ieftină. Aș zice că pornește de la $2000 de persoană, ca average. Se poate și mai ieftin, se poate și mai scump. Dar costurile de nuntă ni s-au părut foarte accesibile, cel puțin pentru ceremonia în sine, fără petrecere. Ne-a costat $65 să aplicăm pentru certificatul de căsătorie online, iar oficianta de ceremonii a costat $325. Acestea sunt costurile minime pentru un elopement în Hawaii, $390.

Aici se mai adaugă costurile hainelor, după buget. Noi nu am investit mult în asta, nu am cumpărat haine pompoase. Eu mi-am făcut o rochiță albă, simplă la comandă în România, iar Marius a purtat o pereche de pantaloni de in pe care-i avea deja și o cămașă albă, simplă, nouă. Florile, făcute la comandă în Hawaii, au costat în jur de $200, dar cel mai scump ni s-a părut fotograful, pentru care am plătit $600. Nu era obligatoriu, dar fiind singuri, am vrut amintiri frumoase să le arătăm și celor dragi. Este un fotograf la preț mediu, nici cel mai scump, nici cel mai ieftin.

Nunta în Hawaii
Nunta în Hawaii: Anda și Marius și jurămintele lor

Poate cea mai importantă, cât de complicat este să oficializezi la noi o nuntă organizată în Hawaii? Care sunt pașii? Cât durează?

Nu este deloc complicat să oficializezi în România o căsătorie realizată în Hawaii. Poți alege să primești certificatul de căsătorie fie prin poștă, fie să îl ridici fizic din Hawaii, dacă plănuiești să stai mai mult timp acolo, până acesta se eliberează. Noi am ales varianta cu poșta și acesta a fost cel mai greu pas – așteptarea! A durat aproape patru luni de zile să primim certificatul de căsătorie și apostila (o supralegalizare a documentului, necesar pentru transcrierea certificatului în România).

După ce am primit acestea, le-am tradus și autentificat în limba română, apoi le-am depus la Casa Căsătoriilor (original și tradus), împreună cu alte documente de bază: buletine și certificate de naștere, în original prezentate și copie la dosar. Atât am depus noi, fiind la prima căsătorie și pentru că deja reieșea din certificat numele de familie al miresei (în caz că nu e menționat, se mai completează o declarație în acest sens).

Nu știm încă cât durează procesul în cazul nostru, pentru că e în curs de transcriere certificatul, dar se estimează 3-4 săptămâni, pe lângă cele 3-4 luni până a ajuns certificatul la noi.

Anda (Umblu Vandra): „Ne-am cunoscut în facultate, făcând voluntariat”

Povestiți-ne puțin despre voi… cine sunt Anda și Marius? Ce faceți atunci când nu călătoriți sau scrieți pe blogul vostru, Umblu Vandra?

Amândoi lucrăm în domeniul IT, suntem software engineers din ultimul an de facultate. Petrecem extrem de mult timp online atunci când nu călătorim, muncind. Pe lângă job și proiectul Umblu Vandra, ne întâlnim cu prietenii apropiați și familia când nu călătorim, să recuperăm timpul petrecut departe de ei sau facem mișcare. Marius e mare fan gaming, iar eu citesc sau gătesc ceva nou când vreau să mă deconectez fără să plec de acasă.

Citește și: Doi tineri din București s-au hotărât să-și vândă apartamentul, să-și ia un an sabatic și să plece „hai hui în doi” prin lume. Cum arată aventura lor după cinci luni

Atât tu, cât și Marius sunteți software engineers. Unde lucrați? Cum arată viața voastră „de birou”?

Amândoi lucrăm pentru multinaționale, eu pentru o companie din SUA, iar Marius pentru una din Germania. Lucram în clădiri de sticlă din marile centre business din Timișoara până acum un an, când a început pandemia, iar de atunci, de acasă. Ne-am amenajat un birou acasă, mai multe „stații de lucru”, de fapt, în caz că vrem să schimbăm locul din când în când. Muncim 9 to 5, sau 9 to 6, mai exact. Obișnuiam să ieșim în pauză la masă cu colegii, când era normal. Avem o viață foarte normală când nu călătorim, dar profităm la maxim de zilele libere, explorând lumea.

Anda și Marius (Umblu Vandra)
Anda și Marius (Umblu Vandra) în Kauai, Hawaii

Cum v-ați cunoscut?

Ne-am cunoscut în facultate, făcând voluntariat. Amândoi am studiat la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Politehnica Timișoara, dar în generații diferite. Ne-am cunoscut făcând voluntariat pentru Liga Studenților de la Automatică și Calculatoare.

Cum a început povestea voastră de dragoste?

A început într-un teambuilding și a continuat natural, de parcă ne știam dintotdeauna. Am devenit cei mai buni prieteni repede și suntem de nedespărțit de atunci. Cred că ne ajută mult faptul că suntem pe aceeași lungime de undă, mereu am fost.

Cum a fost cererea în căsătorie… dacă nunta a fost în plină pandemie, în Hawaii 😊

Cererea în căsătorie a fost exact acum doi ani, tot pe o insulă, în arhipelagul Azore. Pe insula São Miguel, într-un viewpoint de poveste. Insulele Azore sunt numite, ironic, Hawaiiul European pentru că sunt la fel de deosebite, sălbatice și frumoase. Nu atât de exotice și călduroase, însă, dar vin cu multe surprize și cu o mare diversitate. Recomandăm să le vizitați, dacă aveți ocazia. Sunt și foarte budget friendly, spre deosebire de Hawaii.

Aminteam mai devreme despre blogul vostru, Umblu Vandra. Acolo v-am descoperit pasiunea pentru călătorii. Care este povestea Umblu Vandra?

Povestea începe… dintotdeauna. Dintotdeauna am fost pasionată de călătorii, era una din cele mai mari bucurii în copilărie, să plecăm în vacanță. Călătoriile mai îndepărtate însă au început în ultimul an de facultate, când am început să câștigăm proprii bani. De atunci, investim marea parte a timpului și banilor în călătorii. Iar blogul și proiectul Umblu Vandra s-a născut natural, din pasiunea pentru călătorii, pentru amintirile în imagini și notițele mele temeinice pe care am început să le împărtășesc și cu alți oameni, nu doar cu apropiații. A început în ianuarie 2018 și am evoluat ușor, natural.

Anda (Umblu Vandra): Nu am putut rezerva mașină în SUA, așa că o șoferiță de Uber ne-a împrumutat pick-up truckul ei 

Pe unde ați fost în vacanțe până acum… care sunt locurile voastre favorite?

Nu stiu de ce-mi vin în minte acum tocmai momentele cele mai aventuroase, cele care nu au fost neapărat plăcute în momentul în care s-au întâmplat. O furtună subtropicală și inundațiile din Cuba, când ne-am plimbat cu bagajele după noi prin apă până la genunchi sau când nu am putut rezerva mașină în SUA fără card de credit de la nici o agenție, așa că o șoferiță de Uber ne-a împrumutat pick-up truckul ei pentru excursie, când a văzut cât suntem de supărați.

Dar așa, ca moment perfect ideal și plin de pace, cred că a fost o cafea la răsărit acasă la o familie cubaneză, pe un vârf de munte, cu un view de poveste, după o drumeție nocturnă prin noroi. Și plaja Egremni din Grecia, goală, pe care am coborât pe o sfoară, vara trecută, pentru că scările care duceau spre ea s-au prăbușit în urma unui cutremur. Cred că aventurile sunt momentele mele preferate, în orice loc s-ar afla ele. Experiențe preferate mai mult decât locuri preferate.

Anda și Marius (Umblu Vandra)
Anda și Marius (Umblu Vandra) și furtuna subtropicală cu inundații din Cienfuegos, Cuba

Vulcani activi. Snorkeling în Hawaii. Trabuc pe o plantație de tutun din Cuba. Sky scrapper în Kuala Lumpur. Toate acestea sunt aventuri pe care le-ați bifat până acum. Dar care a fost cea mai frumoasă poveste pe care ați trăit-o până acum?

Mi-e greu să aleg doar una. Cred că vara lui 2013, totuși, prima călătorie pe termen lung, pe alt continent. Primul job, prima chirie împreună, primul zbor pierdut, prima noapte dormită în aeroport. Atunci a început seria noastră de aventuri îndepărtate, de mâncăruri exotice, de prieteni din toate colțurile lumii. În Cape Cod, SUA, cu proiectul Work&Travel.

Care ar fi top cinci locuri pe care le-ați vizitat și de ce?

Hmm, pe primul loc, cu siguranță sunt insulele Hawaii. Apoi, pe locul doi, insulele Azore. Caye Caulker este o insulă mică din Belize, plină de căsuțe mici și colorate din lemn și palmieri, înconjurată de ape limpezi, turcoaz, cu pisici de mare, rechini infirmieră, pești colorați și corali superbi, insulă pe care o plasăm pe locul 3 în acest top 5.

Apoi cred că aș pune Cuba în top, pentru plaje superbe, oameni veseli și multă muzică live și dansuri în mijlocul străzii și pentru o experiență altfel. Iar pe locul 5, insula Bali din Indonezia. Recunoaștem, nu ne-a plăcut totul acolo, ni s-a părut foarte turistic și aglomerat pe alocuri, dar am găsit și peisaje superbe și sate mai retrase cu multă pace și spiritualitate. Iar mâncarea… m-aș întoarce acolo chiar și numai pentru mâncare.

Există un loc unde vă întoarceți mereu, unde vă simțiți „acasă”?

Cred că SUA e țara de care ne simțim cel mai aproape, un al doilea “acasă” pentru noi. Am avut parte de multe experiențe faine, pe termen lung, în SUA, începând cu experiența Work&Travel din facultate. Ultima a fost nunta din Hawaii, desigur.

Aveți job-uri care cred că v-ar ajuta să lucrați remote sau să vă găsiți job-uri foarte ușor oriunde în lume. Având în vedere pasiunea voastră pentru călătorii, nu v-ați dorit niciodată să plecați în străinătate?

Am facut deja asta, am avut în 2016 o ofertă de job în IT în SUA. Am locuit acolo 14 luni, dar am ales să ne întoarcem acasă. Suntem mereu atrași de mutatul în țări străine, dar în momentul acesta, cel mai fain mix pentru noi e să avem o bază aici, în România și să călătorim în cât mai multe locuri. Poate într-o zi ne vom muta, din nou, poate de tot, în altă țară. Nu spunem niciodată niciodată și nu ne place să avem viața bătută-n cuie, deci cine știe? 😊

Citește și: Povestea celor doi tineri din Bucovina care încearcă să ne aducă înapoi la tradiții, la copilărie și la lucrurile simple cu 3 căsuțe vechi de 100 de ani? Hai la Saivan!
Anda (Umblu Vandra)
Anda, Umblu Vandra, în Bali

„Când nu sunt la birou, plănuiesc o vacanță sau călătoresc”. Ce planuri aveți pentru următoarele călătorii?

Din păcate, nu ne mai putem face planuri pe termen lung. Obișnuiam să avem tot anul plănuit din luna ianuarie, la capitolul călătorii. Mie-mi place mult să plănuiesc totul din timp și în detaliu, să am mult timp de gândire. Dar pandemia ne învață să fim spontani.

În viitorul apropiat, avem plănuit un campervan trip într-o țară nouă și underrated, credem noi. Nu am mai fost cu un campervan, deci suntem entuziasmați de noutate. Pe lângă asta, am plănuit mai multe escapade în țară, ca de obicei, în natură. Avem dorințe și mai îndepărtate, dar planuri nu pot fi, din păcate.

Citește și: Din București, în Portugalia, din jungla peruană alături de indieni și până pe malul oceanului, în Brazilia. Aventura unei familii ce a ales să lase tot în România pentru a-și educa cei trei copii cu ajutorul călătoriilor, nu al școlii

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora