fbpx

Căutare

Share this article

După ce a jucat pentru prima dată în rolul locotenentului Tom „Iceman” Kazansky în filmul „Top Gun” din 1986, Val Kilmer revine triumfal 36 de ani mai târziu în „Top Gun: Maverick”. În filmul din 2022 joacă rolul unui amiral.

Val Kilmer, în vârstă de 62 de ani, a fost diagnosticat cu cancer în gât în 2014, potrivit The New York Times Magazine. După ce a trecut prin mai multe tratamente, inclusiv o traheotomie, și-a pierdut vocea. Kilmer a fost nevoit să confirme public diagnosticul în 2017, după ce inițial a negat informațiile despre boala lui.

Anul trecut, actorul a lucrat cu o companie tehnologică din Londra, Sonantic, folosind tehnologia de inteligență artificială pentru a-și recrea vocea emblematică pentru continuarea Top Gun. Potrivit Fortune, Sonantic a folosit înregistrări vechi ale vocii lui Kilmer pentru a face să pară ca și cum ar fi vorbit în film.

Într-un interviu realizat anul trecut, producătorul filmului, Jerry Bruckheimer, a spus că Tom Cruise a fost „forța elicea” din spatele lui Kilmer să revină pentru continuare.

„El a spus: „Trebuie să-l avem pe Val, trebuie să-l avem înapoi. Trebuie să-l avem în film’”, a spus Bruckheimer pentru publicația People. „Și el a fost forța motrice. L-am dorit cu toții, dar Tom a fost cu adevărat ferm că, dacă va face un alt „Top Gun”, Val trebuia să fie implicat.”

După lansarea „Top Gun: Maverick” și după toate emoțiile copleșitoare trăite în sălile de cinema, a fost imposibil să nu ne întrebăm cum sună povestea vieții lui Val Kilmer.

Tragica poveste de viață a lui Val Kilmer?

Primul rol al lui Val Kilmer a fost o reclamă TV pentru hamburgeri. A plecat de pe platou pentru că nu a putut intra în „motivația” personajului său, potrivit The Telegraph. Avea 12 ani. 15 ani mai târziu, Top Gun l-a făcut un superstar global – totuși a urât filmul și s-a ciondănit serios cu Tom Cruise pe platourile de filmare. Starul din „The Saint”, un om de știință creștin devotat, a lăsat o impresie evlavioasă. Regizorul Batman Forever, Joel Schumacher, a declarat pentru Premiere Magazine că Val Kilmer a fost „cea mai tulburată ființă umană cu care am lucrat vreodată”. Au circulat zvonuri că odată aproape că a incendiat un membru al echipei de filmare cu o țigară. Izbucnirile lui au devenit atât de notorii încât pe platourile de filmare l-au numit „psiho Kilmer”.

Val Kilmer
Val Kilmer și Tom Cruise în Top Gun

Cu toate acestea, pagina IMDB a actorului este încă în creștere. Tom Cruise a insistat chiar să se reîntâlnească cu „Iceman” pentru o continuare a Top Gun. Poate pentru că „psiho-ul” în cauză este și unul dintre cele mai mari talente ale generației sale. Sau poate, este teama că am putea pierde acest om dificil.

O vedetă care o avea cândva pe Cher pe braț și fiecare studio la cheremul lui, acum trăiește o viață singuratică. Înfățișarea lui este astăzi degradată de durere – vocea lui de actor, cândva plină de expansiune, zdrobită într-un mârâit ciupit și jalnic. Aceasta este povestea tragică a lui Val Kilmer.

Val Kilmer și-a văzut familia destrămându-se încă de mic

„Nu e nimic bun într-un divorț”, a spus Val Kilmer pentru The Telegraph despre propria căsătorie eșuată. Dar emblematicul actor provine el însuși dintr-o familie destrămată. Kilmer a crescut bogat în Los Angeles, fiul unui distribuitor de echipamente aerospațiale și al unui dezvoltator imobiliar. Dar când avea nouă ani, căsătoria părinților săi s-a destrămat și a plecat să locuiască cu tatăl său, Eugene, cu fratele său mai mare, Mark și cu fratele său mai mic, Wesley.

Kilmer spunea că despărțirea familiei sale l-a afectat emoțional și i-a încordat relația cu tatăl său. „Am fost tăcut”, spunea el. „Mai mult contemplativ decât eliberator… Lucrurile nu mergeau bine între mine și tatăl meu de foarte mult timp”.

Val Kilmer
Val Kilmer în copilărie

Nu este clar dacă Val Kilmer și-a remediat vreodată relația cu tatăl său. Când Eugene a murit în 1995, Kilmer a avut o ceartă cu fratele său mai mare, Mark, în timp ce se luptau pentru averea tatălui lor. „Val nu are niciun exemplu în viața lui de relație bună la care să se uite”, a spus Mark pentru People, în 1996.

Această atitudine a fost probabil pecetluită pentru Kilmer, într-o altă tragedie, opt ani mai târziu.

Moartea subită a fratelui lui Val Kilmer

Călătoria în lumea actoriei a lui Val Kilmer a început cu cel mai bun eveniment din viața lui. La 16 ani, Kilmer a fost acceptat în legendara școală de actorie, Juilliard School din New York. Absolvenții academiei sunt legendari, iar printre ei se numără Robin Williams, Kelsey Grammer, Miles Davis, Christopher Reeve și mulți alții. Dar chiar înainte de a începe școala, viața lui Val Kilmer s-a schimbat pentru totdeauna.

Fratele mai mic al lui Kilmer, Wesley, era și el un regizor aspirant. Era cu un an mai mic decât Val și era diagnosticat cu epilepsie. Val Kilmer îl venera pe Wesley. El a spus pentru The Telegraph în 2004 că frățiorul său era un „geniu” și a explicat că „a fost doar un artist uimitor. Eram încântat de el”. În ochii lui Val, fratele său talentat era destinat să fie „alt Steven Spielberg sau George Lucas”, după cum a spus el pentru The New York Times.

Val Kilmer
Val Kilmer și frații lui

În ajunul plecării lui Val, Wesley a suferit o criză de epilepsie – un fel de furtună electrică a creierului care stăpânește corpul și îl poate lăsa pe cel care suferă inconștient. Wesley a căzut în piscina familiei și s-a înecat. „Nu m-am întors cu adevărat pe pământ decât la aproximativ doi sau trei ani după ce fratele meu a murit”, a spus Kilmer pentru The Times. „În 2019, un Kilmer a postat fotografia de mai sus, scriind: „Eu și frații mei perfecți, Mark și Wesley”.

Val Kilmer își descoperă propriul geniu torturat

În ceea ce avea să devină un model pentru Val Kilmer, succesul său a fost afectat de o mizerie internă. El ura Juilliard School, potrivit The New York Times. Se răzvrătea împotriva profesorilor și colegilor mai tot timpul. A disprețuit vibrația „autoritară” a celebrei școli. Ura formalismul. Prostiile, „exerciții vocale”. Regulile.

Cu toate acestea, el a înflorit. A aterizat pe scenă în roluri principale pentru piesele Orestes și The Wood Demon. Și-a scris chiar și propria piesă cu colegii de clasă pe care au intitulat-o „Cum a început totul”. Renumitul producător de teatru Joseph Papp a aflat de această piesă în timp ce vizita școala și i-a plăcut. A rulat timp de o lună la The Public Theatre din New York.

Val Kilmer
Val Kilmer foarte tânăr

Val Kilmer a fost suficient de bun pentru Broadway, jucând astfel în „Slab Boys” a lui John Byrne. Dar a fost retrogradat de două ori, mai întâi de un tânăr, Kevin Bacon și apoi de Sean Penn. Următorul a fost „As You Like It” în Minneapolis cu Patti LuPone, câștigătoarea premiului Grammy și Tony. În urma celei mai grave pierderi personale din viața lui, oricât de îmbufnat era, Kilmer și-a găsit chemarea. Dar amărăciunea succesului nu avea să cedeze.

Faima era ultimul lucru la care se gândea Val Kilmer

În 1984, Val Kilmer a debutat în primul film, parodia stupidă „Top Secret!”. Urmează „Real Genius” din 1985. Totuși, cumva, Kilmer încă se simțea pretențios. Nu a fost impresionat când a primit scenariul pentru Top Gun, conform memoriilor sale. „Nu am vrut rolul. Nu mi-a păsat de film. Povestea nu m-a interesat”, scrie el.

Din fericire, regizorul filmului, Tony Scott, l-a convins pe Kilmer să participe la proiect, promițându-i că rolul pilotului de luptă exigent, dar precaut, va fi extins pentru Maverick al lui Tom Cruise. Entuziasmul lui Scott l-a cucerit în cele din urmă pe actorul încăpățânat de pe platourile de filmare, dar Kilmer și Cruise s-au ciondănit în continuare. În fiecare zi, după ce se încheiau filmările, cei doi formau tabere separate, oglindind conflictul lor în film. „Noi eram băieții de petrecere”, scrie Kilmer în memoriile sale despre nopțile sale de beție din timpul producției. Între timp, potrivit lui Kilmer, Cruise și-a ascuns replicile la repetiții, planificând preluarea rolului de star de acțiune mondială.

Top Gun avea să încaseze peste 350 de milioane de dolari și să devină o piatră de încercare culturală globală, însă niciunul dintre acestea nu era în planurile lui Kilmer. După cum a povestit pentru The New York Times în 2020, „Faima nu a fost prioritatea mea, dar am avut-o”.

Obsesiile lui l-au sfâșiat

„Sunt un actor de rol”, a spus Val Kilmer pentru The Telegraph în 2004, „dar arăt ca un om de frunte”. Acele înfățișări și acea mentalitate l-au făcut pe Kilmer alegerea perfectă pentru a-l portretiza pe torturatul, dar frumosul Jim Morrison în The Doors, al lui Oliver Stone, în 1991. Povestea este despre ascensiunea rockerului la celebritate și declinul lui rapid în consumul de droguri și apoi moartea la doar 27 de ani.

Kilmer a jucat genial rolul din The Doors, dar a început să-și consolideze reputația de star pe platourile de filmare, certându-se cu Stone pentru regia filmului. Sau, așa cum a spus politicos Stone, „El vorbește într-un mod care este propulsat din adâncul interiorului și nu își dă întotdeauna seama cum vor suna lucrurile pe care le spune pentru alți oameni”.

Obsesivitatea lui Kilmer în meșteșugul său îi împingea uneori prea departe pe colegii de platou. Actrița Caitlin O’Heaney susține că Kilmer a agresat-o în timpul unei audiții pentru The Doors care a scăpat de sub control. „Când am ajuns în cameră, Val Kilmer m-a luat și m-a scuturat, aruncându-mă la podea”, a spus ea pentru Buzzfeed News, în 2017. O’Heaney a depus „un raport preliminar la poliție” în legătură cu incidentul și, în cele din urmă, a fost a plătită o amendă de 24.500 USD. Ea a dezvăluit, de asemenea, un acord de confidențialitate „semnat de ea, Stone și Kilmer”, care interzicea „tuturor părților” să „dezvăluie acuzațiile oricui altcuiva”. Cu toate acestea, directorul de casting al filmului, Risa Bramon Garcia, care a fost prezent, respinge povestea lui O’Heaney, numind-o „fabulație”.

De ce Hollywood-ul îl urăște?

În 1993, Val Kilmer a jucat rolul lui Doc Holiday In Tombstone. Rolul său secundar, acela al unui stomatolog legendar și localnic devenit pistolar ce moare de tuberculoză, a furat inimile tuturor. Replicile lui Kilmer sunt atât de memorabile încât și-a intitulat memoriile, I’m Your Huckleberry, după ce și-a luat o vacanță de la schimbul de focuri. A urmat calea succesului, jucându-l pe acolitul lui Robert Deniro în Heat, capodopera lui Michael Mann, probabil cel mai bun thriller polițist din toate timpurile. Kilmer nu spune aproape nu are nici o replică în film, este doar foarte atrăgător.

Dar chiar și actorii de rol sunt tentați de faimă. Kilmer susține că s-a întâmplat să-și petreacă ziua într-o peșteră de lilieci când a primit apelul să-l înlocuiască pe Michael Keaton în Batman Forever. Filmul este poate cea mai prostească intrare din canonul Batman. A fost un succes, dar Kilmer a fost un coșmar. Regizorul Joel Schumacher l-a numit „copilăros și imposibil”, potrivit Entertainment Weekly.

Kilmer a făcut cereri imposibile. A fost nepoliticos cu acotrii. Pe The Saint, ar fi spus echipei de filmare să evite contactul vizual. După aceea regizorul The Island of Dr. Moreau, John Frankenheimer, a declarat: „Nu voi urca niciodată pe Muntele Everest și nu voi mai lucra niciodată cu Val Kilmer.” La încheiere, Frankenheimer a strigat: „Tăiați! Acum, scoateți acel ticălos de pe platoul meu!”. Kilmer a scris mai târziu în memoriile sale (prin The New York Times) că comportamentul său pe platourile de filmare a fost „o încercare neclintită de a da putere regizorilor, actorilor și altor colaboratori să onoreze adevărul și esența fiecărui proiect”, care a sfârșit prin a „înstrăina șeful fiecărui studio major”.

Un diagnostic de cancer l-a lăsat pe Val Kilmer în pragul unei răscruci filosofice

Viața lui Val Kilmer fusese atât fermecată, cât și blestemată, deseori de propria sa creație. Și asta se potrivește cu viziunea lui despre realitate: „Dumnezeu vrea să mergem, dar diavolul trimite o limuzină”, a spus el pentru The New York Times. Dar apoi, în 2014, lui Kilmer i s-a trimis cu totul altceva. Era în turneu și a început să înghită greu. La scurt timp după aceea, stătea în casa de oaspeți a lui Cher când „dintr-o dată m-am trezit vărsând sânge care acoperea patul ca o scenă din The Godfather”, scrie el în I’m Your Huckleberry. Într-un alt incident similar relatat în memoriile sale, Kilmer descrie cum „sângele mi-a picurat pe corp, vederea mi s-a încețoșat, energia mi s-a scurs”.

Val Kilmer
Val Kilmer, actorul măcinat de boală și regrete

Povestea devine neclară aici, deoarece Kilmer respinge diagnosticul său ca parte a devotamentului său față de Știința Creștină. Medicii tradiționali i-au spus că este cancer la gât. Consilierul său spiritual a susținut că trebuie doar să se roage pentru a îndepărta frica.

Cancerul lui Val Kilmer, totuși, părea imun la asemenea intuiții ale minții peste materie. Sănătatea lui Kilmer s-a estompat rapid și a fost prins într-o luptă între credința lui în Dumnezeu ca vindecător și rugăciunile disperate din partea fiului său, Jack și a fiicei sale, Mercedes de a căuta mai multe remedii pământești. Ei l-au rugat pe tatăl lor încăpățânat să-și salveze viața.

S-a luptat cu boala în secret

Val Kilmer s-a închinat în cele din urmă presiunii copiilor săi – niciunul dintre ei oameni de știință creștini. „Nu am vrut să experimentez frica lor, care a fost profundă”, a spus Kilmer pentru The New York Times, adăugând: „Ar fi trebuit să plec și pur și simplu nu am vrut să fiu fără ei”.

În același an, 2014, Kilmer a fost operat. Urmează chimioterapia și radioterapia. El spune că medicii „mi-au zapat tot gâtul”, pe care încă îl descrie ca fiind „uscat ca un os”. Operația „l-a lăsat cu o sondă de traheostomie”, respirând scurt și subzistând cu un tub de hrănire. Acesta a redus baritonul său, cândva în plină expansiune. Marele lui dar a dispărut: „Bucuria și sângele meu de viață au devenit o luptă pentru fiecare oră. Instrumentul asupra căruia aveam o stăpânire completă este acum în afara controlului meu”, se plânge el în I’m Your Huckleberry.

Val Kilmer
Val Kilmer și cei doi copii ai lui

Într-o altă întorsătură nefastă a sorții, fiica lui Kilmer, Mercedes, a fost lovită de o mașină într-un accident grav care i-a lăsat o cicatrice pe lungimea piciorului. S-a alăturat tatălui ei la spital. Fiul lui Kilmer, Jack, a fost devastat în timp ce avea grijă de ei, spunând: „Eram doar, știi, mizerabil, tulburat, stând lângă aceștia doi”.

Michael Douglas l-a dat de gol

Val Kilmer a vrut să-și păstreze lupta cu cancerul privată. Dar în 2016, Michael Douglas, a fost întrebat despre propria sa luptă bine cunoscută cu cancerul. Douglas a menționat fără îndoială că fostul său coleg de teatru suferea de aceeași boală.

Lui Kilmer nu i-a făcut deloc plăcere această mărturisire și a intrat pe Facebook pentru a nega povestea: „Îl iubesc pe Michael Douglas, dar este dezinformat”, a scris Kilmer în 2016. El a continuat: „Nu am niciun cancer”. Dar acest lucru nu era chiar adevărat. Kilmer era în remisie și făcea un pic de argument semantic. Când a fost întrebat de The New York Times de ce și-a negat diagnosticul atât de zgomotos, el a răspuns pur și simplu: „Nu am avut cancer”.

Val Kilmer
Val Kilmer

Până la jumătatea anului 2020, Kilmer a apărut la Good Morning America, vocea sa fiind o luptă tăioasă: „Am fost diagnosticat cu cancer la gât care s-a vindecat foarte repede”, a recunoscut el. Dar, în mod clasic Kilmer, s-a asigurat că prefațează această mărturisire cu stoicism. „Mă simt mult mai bine decât sună și mă simt minunat”, a spus actorul.

Val Kilmer este singur și neiubit de nicio femeie

Pe la mijlocul anilor ’90, relația lui Val Kilmer cu soția sa, Joanne Whalley, a început să se prăbușească. Sfârșitul a fost amar. Programul filmărilor lui Kilmer îi ținuse depărtați, iar până în 1996 deveniseră atât de înstrăinați, încât el a mărturisit pentru publicația Elle: „Am deschis CNN și am aflat că soția mea a cerut divorțul. Ea a luat copiii și s-a mutat într-un alt stat”. Whalley susține că actorul a rămas în urmă în mod repetat în ceea ce privește plățile pensiei alimentare.

Val Kilmer
Val Kilmer și Joanne Whalley, fosta sa soție

De-a lungul anilor, Kilmer a fost legat de alte vedete de la Hollywood, printre care Daryl Hannah, Cindy Crawford și Angelina Jolie. Chiar și Cher a trecut pe la el. Ea s-a apropiat prietenește de Val Kilmer la un restaurant din Manhattan în 1981. „Numele ei m-a șocat până la punctul în care mi-am scuipat spaghetele în timp ce exclam: „Nu!”, scrie el în I’m Your Huckleberry. Cher a numit scurta aventură „prea intensă și fierbinte”, potrivit People.

Val Kilmer
Val Kilmer și Cher

Dar zilele acelea în care femeile celebre atârnau la brațul lui au trecut de mult. Kilmer spune că nu s-a mai întâlnit cu nimeni în cei peste 20 de ani de când s-a despărțit de soția sa. „Întotdeauna am găsit femeile infinit mai interesante decât bărbații”, scrie Kilmer în I’m Your Huckleberry. Acum trăiește în mare parte singur într-o mică parte rămasă din ferma sa odinioară, confiscată în timpul crizei financiare din 2008. „Nu am mai avut o iubită de 20 de ani”, deplânge el, adăugând: „Adevărul este că mă simt singur în fiecare zi”.

Val Kilmer înfruntă moartea cu credință

Este posibil ca medicina modernă să fi salvat viața lui Val Kilmer, dar el nu este deloc mulțumit de cost. Lăudându-se că a putut odată să interpreteze „o sută de voci diferite” și imitații nesfârșite, Kilmer crede acum că „tratamentul”, pe care el îl pune între ghilimele, a fost cel care „i-a cauzat suferință”, a spus el pentru The New York Times. Despre vocea lui sfântă, el subliniază din nou: „Asta este de la radiații și chimioterapie. Nu este de la cancer”.

Val Kilmer
Val Kilmer și Angelina Jolie

Privind înapoi la viața lui, Val Kilmer își acceptă soarta, dar se plânge că i-a înstrăinat pe foarte mulți pe parcurs: „Fiecare trebuie să-și facă propria mântuire. Cum să trăiască și după ce moralitate, și am descoperit că partea pentru care mă simt rău rănește pe cineva în acest proces.” În această socoteală însă, el a reparat câteva răni vechi. Kilmer a spus odată batjocoritor despre colegul lui din Top Gun: „Nu poți să nu râzi de Tom Cruise. Săracul”. Acum, cu Top Gun: Maverick spune: „Suntem prieteni. De data aceasta suntem prieteni”.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO