fbpx

Căutare

Share this article

Mare pasionat de muzică din fragedă pruncie, viața lui Dr Dre pare a fi urmat clișeul clasic al bărbatului de culoare ce lasă școala pentru muzică, se implică în acte de violență și fărădelegi ca până la urmă să aibă succes pe scenă. Diferența majoră este că a ajuns cel mai bogat muzician din lume.

Dre a început să lucreze ca DJ într-un club de noapte, aceasta fiind prima încercare de a se afirma în muzică, în timpul adolescenței sale. Primul lui mare succes l-a avut cu trupa N.W.A. ca mai târziu să fondeze Death Row Records. În 1992, primul său album solo, The Chronic, a fost un adevărat fenomen. De numele lui Dr Dre, sau mai precis de viziunea sa artistică în calitate de producător se leagă trupe și artiști extrem de apreciați, precum Eminem, 50 Cent sau Snoop Dog. Tot el a fost cel care împreună ci Jimmy Iovine a fondat compania Beats Electronics ce în 2014 i-a adus multe milioane de dolari după ce a fost cumpărată de Apple.

Așa cum spuneam, viața lui Dr Dre a fost presărată cu de toate, însă, talentul lui cel mai mare a fost acela de a oferi lumii o muzică bună și de a face foarte mulți bani.

Viața și copilăria lui Dr Dre

Născut Andre Romelle Young, Dr Dre provine dintr-o familie cu important istoric muzical. Ambii părinți au fost cântăreți. Mama sa, Verna, s-a retras din trupa din care făcea parte, Four Aces, cu puțin timp înainte ca Dr Dre să se nască. Prenumele său vine de la numele unei trupe din care tatăl său a făcut parte mulți ani, Romells.

După ce părinții săi s-au despărțit, Dre a rămas cu mama lui care s-a recăsătorit de încă câteva ori, motiv pentru care se mutau frecvent dintr-un oraș în altul.

În timpul liceului Dre a arătat că este talentat la compunere, însă nu acorda mai deloc atenție materiilor predate la școală. S-a transferat apoi la alte două licee în decurs de numai doi ani. Însă interesul lui pentru școală tot nu s-a schimbat, el voia să facă muzică. Dre a primit un mixer de Crăciun, în anul 1984 și curând a transformat casa familiei în propriul său studio de înregistrări. Putea să stea ore în șir în fața mixerului să ia bucăți din mai multe piese, să le compună și să obțină propriul sunet.

Curând Dre a început să fie client fidel al clubului de noapte din L.A, Eve After Dark unde a primit șansa de a fi DJ. Acesta a fost momentul în care a trecut la porecla Dr Dre, Maestrul Mixologiei, inspirată în mare parte de starul baschetului de la acea vreme, Dr. J. Erving.

Dr Dre în tinerețe

Viața lui Dr Dre, pionier în muzica rap

Dre a făcut echipă cu câțiva prieteni rapperi, Eazy-E, Ice Cube, Yella, MC Ren, Arabian Prince și D.O.C. pentru a forma trupa N.W.A (Niggaz With Attitude – Negrii cu atitudine) în 1985. Cu noul său grup putea produce melodii mai relevante. Versurile lor erau dure și explicite, reflectând la viața de pe stradă.

Al doilea album al grupului, Straight outta Compton (1988) s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare marcând apariția unui nou gen muzical – gangsta rap.

Una dintre melodii, „F*** the Police” a dat naștere unei furtuni de controverse. Cântecul ce explora tensiunile dintre tinerii de culoare și poliție, a fost criticat că incită la violență. FBI a trimis chiar o scrisoare de avertisment către Ruthless Records și companiei mamă.


Pornind singur la drum și cu o nouă casă de discuri Dre a ajuns în topul topurilor de hip-hop cu The Chronic în 1992. Cel mai important single de pe album, „Nuthin but a G Thang” îl are ca protagonist și pe Snoop Dog, pe atunci un rapper aproape necunoscut. După cel de-al doilea album solo care s-a vândut în milioane de copii, Dre a tot anunțat că urmează să lanseze un al treilea, Detox, care nu a ieșit niciodată la lumină.

Viața lui Dr Dre, producător și director al casei de discuri

În spatele scenei, Dr Dree este creierul din spatele lansării carierelor multor artiști.

Alături de Marion „Suge” Knight, Dre a fondat imperiul muzicii rap cunoscut sub numele de Death Row Records, în 1991. Acolo a lucrat la albumele de debut ale lui Snoop Dog sau Tupac Shakur. În 1996, Dre a ieșit din casa de discuri încercând să scape de un conflict izbucnit între șefii bandelor rap de pe coasta de est și cea de vest. Acel conflict a dus mai târziu la moartea rapperilor Shakur și Biggie Smalls.

Trupa N.W.A.

Dre și-a creat mai apoi propria marcă, Aftermath Entertainment, cu conexiune cu interscope Records. Aici a lansat numeroși artiști, însă cei mai de succes au fost Eminem și 50 Cent. La început Dre a avut rezerve în a semna un contract cu un rapper alb ca Eminem, însă, mai târziu s-a dovedit că s-a înșelat.

Viața lui Dr Dre, probleme cu legea și violență împotriva femeilor

De-a lungul anilor Dre nu a avut probleme doar din cauza violenței și a comportamentului nesăbuit. În 1991 a fost acuzat că a lovit-o și a încercat să o împingă pe scări pe moderatoarea TV, Denise Barnes. Atacul a fost declanșat de o declarație pe care a făcut-o în legătură cu plecarea lui Ice Cube din N.W.A. Dre s-a confruntat cu acuzații de agresiune și un proces civil pentru acțiunile sale, dar ambele părți au decis să se înțeleagă în afara instanței.

În anul următor, Dre s-a confruntat din nou cu acuzații de agresiune pentru un presupus atac asupra producătorului Damon Thomas. A fost arestat pentru lovirea unui ofițer de poliție câteva luni mai târziu. Dre părea să-și ducă comportamentul periculos la extrem în 1994, când a alergat în mare viteză cu mașina, având poliția în spatele lui și fiind într-o stare avansată de ebrietate. Pentru că a încălcat probațiunea infracțiunii anterioare, a fost condamnat la câteva luni de închisoare și obligat la plata unei amenzi. Și-a ispășit pedeapsa în 1995.

Procesul civil intentat de Denise Barnes l-a urmărit pe mai departe când a fost din nou acuzat de agresiune și violență împotriva femeilor: „Cu 25 de ani în urmă eram un tânăr care bea prea mult și care nu avea nici o idee despre cum ar trebui să fie structurată viața sa. Bineînțeles că nu este o scuză pentru ce am făcut. Am fost căsătorit timp de 19 ani și în fiecare zi lucrez ca să fiu un om mai bun pentru familia mea, să găsesc o lumină călăuzitoare în drumul meu. Fac tot ce pot ca să nu mai am de-a face cu omul care eram atunci”, declara Dr Dre într-un interviu pentru New York Times în 2015.

„Îmi cer iertare femeilor pe care le-am rănit. Regret profund ce am făcut și știu că asta va avea tot timpul un impact asupra vieților noastre”, a mai adăugat el.

Dre și Snoop Dog, pe vremea când abia se lansau în muzică

Viața personală a lui Dr Dre

Dre a devenit tată prima dată când era în liceu. Nu și-a întâlnit primul copil, pe Curtis, decât atunci când acesta a împlinit 20 de ani. O altă relație din liceu a dus la nașterea unei fetițe, pe nume La Tonya.

Dre a avut o relație și cu cântăreața Michel’le, cu care a lucrat în clubul de noapte și cu care a avut un fiu pe nume Marcel.

La finalul anilor ’80, a devenit din nou tatăl unui băiat, Andre R. Young Jr pe care i l-a dăruit Jenita Porter. Din păcate a murit în 2008 în urma unei supradoze de droguri.

Dre alături de soția și trei dintre copiii lui

În 1996 Dre s-a căsătorit cu Nicole Threatt. Împreună au doi copii, un băiat pe nume Truth și o fiică pe nume Truly. La jumătatea acestui an Threatt a intentat divorț.

Dar Dr Dre nu e singurul artist din familia lui. Fratele său vitreg Warren a avut câteva hituri în anii 1990. Fiul său, Curtis este un rapper ce cântă sub numele „Hood Surgeon”.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO