10 curiozități despre Turnul Eiffel, bijuteria ingineriei franceze, gata gata să fie demolată
De la inaugurarea Turnului Eiffel în 1889 în Paris, peste 300 de milioane de vizitatori au vizitat această atracție iconică. Inițial proiectat pentru a comemora centenarul Revoluției Franceze, această minune structurală domină astăzi orizontul parizian.
În secolul al XIX-lea, construcția acestei „Doamne de Fier” nu a fost deloc o sarcină ușoară – s-au folosit 60 de tone de vopsea, 7.300 de tone de fier și 2,5 milioane de nituri. Sub privirea atentă a lui Alexandre-Gustave Eiffel, a durat doi ani, două luni și cinci zile pentru ca structura să fie finalizată.
Iată 10 curiozități despre Turnul Eiffel:
A fost cea mai înaltă structură creată de om până în 1930
Turnul Eiffel a domnit ca cea mai înaltă structură din lume creată de om, timp de aproximativ patru decenii. Fără antenă, Turnul Eiffel avea o înălțime impresionantă de aproape 300 de metri. Din 1930 încoace, a fost oficial depășit de clădirea Chrysler și de Empire State Building din New York.
Cu o valoare netă de 400 de miliarde de euro astăzi – de șase ori mai mare decât Colosseumul din Roma și mai mult decât Turnul Londrei – Turnul Eiffel este fără îndoială o marcă a ingineriei și a arhitecturii moderne.
Curiozități: Turnul Eiffel trebuia demolat după 20 de ani
Turnul Eiffel a fost construit pentru a arăta măiestria industrială a Franței la Expoziția Universală din 1889. Dar când permisul său a expirat în 1909, era gata să fie demontat. Pentru a conserva acest punct de referință, a fost ridicată o antenă de radio în vârful Turnului Eiffel – și planul a funcționat. Autoritățile orașului au considerat că este prea valoros ca o stație de transmisie radio și au decis să nu-l demoleze.
Crezi sau nu, Turnul Eiffel a fost odată galben
Făcut din fier forjat, Turnul Eiffel avea nevoie de un strat protector pentru a contracara elementele naturale. În timpul lansării sale oficiale, avea o culoare maro de cupru. Dar după un deceniu, structura sa metalică a fost acoperită cu vopsea galbenă.
Din 1968 încoace, culoarea oficială „Turnul Eiffel Brown” a devenit maron. Cea mai închisă nuanță a fost pictată în partea de sus, iar cea mai deschisă în partea de jos – conferindu-i un efect subtil de ombre.
Curiozități: Turnul Eiffel poate fi vopsit doar manual
Este nevoie de mult machiaj pentru a arăta fabulos la 133 de ani. Iată un fapt distractiv despre Turnul Eiffel: este vopsit în mod tradițional – în cea mai mare parte manual. Turnul Eiffel este dezbrăcat de culoare și vopsit din nou la fiecare șapte ani de către 50 de pictori. Până acum, turnul a fost vopsit de 19 ori.
În medie, cel puțin 60 de tone de vopsea sunt aplicate întregii structuri pentru a preveni ruginirea exteriorului de fier. Turnul Eiffel a suferit între timp o transformare strălucitoare în auriu pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.
Citește și: Un city break în timpul săptămânii: Parisul cucerit de revoluția fotografiei. Ce poți face în capitala Franței? Unde poți juca pétanque și cum poți vedea Turnul Eiffel cel mai aproape?
Curiozități: Turnul Eiffel are un apartament (nu chiar) secret
Arhitectul Gustave Eiffel a inclus inteligent un apartament privat la turnul său eponim – posibil cea mai invidiată adresă din lume. Așezat la peste 300 de metri deasupra Champ de Mars, acest spațiu a fost folosit pentru a efectua experimente și pentru a găzdui oaspeți impresionanți precum Thomas Edison.
După ce a fost blocat ani de zile, poți viziona acum acest sanctuar ascuns, cu multe dintre mobilele sale încă la locul lor.
Veți vedea 72 de nume gravate la baza turnului
Necunoscut pentru mulți, Turnul Eiffel a fost practic un laborator științific. Inspectând detaliile turnului, veți observa 72 de nume gravate pe marginea primului etaj. Aceste nume au fost acoperite anterior, dar eforturile de restaurare au făcut literele lor aurii din nou vizibile. Este o modalitate simbolică de a aduce omagiu savanților, oamenilor de știință și matematicienilor care au contribuit neobosit la asamblarea cu succes a turnului.
Curiozități: Există și un mic oficiu poștal
Dacă te gândești la un suvenir inedit, treci pe la oficiul poștal al Turnului Eiffel de pe primul etaj (la pilonul de sud). Alege o carte poștală și trimite-o acasă. Va fi livrată cu un timbru exclusiv „Tour Eiffel Paris”, ceva ce nu poți obține nicăieri altundeva. Consideră asta un suvenir special pentru a-ți aminti de călătoria ta sau trimite o scrisoare surpriză unei persoane dragi de acasă.
Înălțimea Turnului Eiffel se schimbă în funcție de sezoane
Iată un alt fapt interesant despre Turnul Eiffel: înălțimea sa se schimbă în funcție de sezoane. Dacă îl vizitezi vara, turnul este de fapt mai înalt, deoarece structura de fier se dilată cu până la 2 centimetri când temperaturile sunt de până la 40°C. Iarna, vremea rece determină turnul să se contracte cu până la 1,8 centimetri. În afară de schimbările sezoniere, vânturile puternice și vremea rea pot, de asemenea, să facă turnul să oscileze.
Pentru a ajunge în vârf, va trebui să urci 1.665 de trepte
Turnul Eiffel este format din trei secțiuni. La primul nivel (57,6 m înălțime), vei găsi o zonă de observație, magazine de suveniruri și Madame Brasserie, un restaurant elegant. Provocarea ta este să mergi pe podeaua de sticlă; oferă vederi expansive ale orașului sub picioarele tale.
Al doilea nivel – la 115,5 m – include un restaurant cu stea Michelin, Le Jules Verne, plus o altă platformă de observație. De aici, fii atent la vedetele celebre precum Muzeul Louvre, Arcul de Triumf și Champs Élysées.
Cu excepția cazului în care frica ta de înălțimi îți stă în cale, mergi la ultimul etaj care este la 276 m deasupra solului. Bucură-te de vederi panoramice în timp ce bei o șampanie la Bar à Champagne. Urcarea (și toate cele 1.665 de trepte) merită sărbătorită.
Curiozități: Este de fapt ilegal să publici fotografii cu Turnul Eiffel luminat
În timpul spectacolului de iluminare zilnic, surprinde Turnul Eiffel strălucind în toată gloria sa. Edificiul de fier strălucește după apusul soarelui datorită celor 20.000 de becuri care îl împodobesc.
Înainte să te entuziasmezi să postezi pe rețeaua ta de socializare, amintește-ți: spectacolul de lumină este practic o operă de artă protejată de drepturile de autor. Capturarea și distribuirea fotografiilor cu Turnul Eiffel este permisă în scop personal, dar nu în scopuri comerciale. Nu risca să ai probleme cu autoritățile franceze.
Foto: Depositphotos