10 filme clasice de neratat: sunt gratis, pe YouTube! - LIFE.ro
Sari la conținut

10 filme clasice de neratat: sunt gratis, pe YouTube!

De ce vă propunem astăzi filme gratis online? Pentru că se poate şi pentru că merită să le vedeţi. Filmele din lista de mai jos sunt unele dintre cele mai bune filme realizate vreodată şi astăzi sunt incluse pe lista „public domain”. Sunt la liber pe YouTube.
Share this article

De ce vă propunem astăzi filme clasice gratis online? Pentru că se poate şi pentru că merită să le vedeţi. Filmele din lista de mai jos sunt unele dintre cele mai bune filme realizate vreodată şi astăzi sunt incluse pe lista „public domain”. Sunt la liber pe YouTube.

Veţi găsi în lista noastră nume celebre de regizori – de la Alfred Hitchcock la Frank Capra. Nici lista actorilor din distribuţie nu e mai prejos. Îi veţi vedea în roluri de zile mari pe Cary Grant şi Audrey Hepburn, pe Barbara Stanwyck şi Gary Cooper, pe inegalabilul Charlie Chaplin. Unele filme au fost restaurate şi transpuse HD, altele dintre ele sunt atât de bune încât ar trebui să nu conteze micile „defecţiuni tehnice”. Vă dorim vizionare plăcută!

Filme clasice de neratat – Charade (1963)

Filmul „Charade”, realizat în 1963,  este o producţie technicolor regizată de Stanley Donen. Sigur vă este cunoscută imaginea de mai sus, cu Cary Grant şi Audrey Hepburn, actorii care joacă rolurile principale. Filmul abordează trei genuri: este un romance, o comedie şi un thriller plin de suspans. O proaspătă văduvă, al cărei soţ este ucis, descoperă că, de fapt, nu ştia mai nimic despre soţul ei. Scenariul este foarte bine scris, mai ales dialogurile dintre Grant şi Hepburn.

Deşi pare o comedie absurdă, s-a spus despre acest film că „este cel mai bun film în stilul Hitchcock – pe care nu l-a făcut Hitchcock”. Din pricina unei erori în fişa de copyright, filmul a intrat în sfera „public domain” în SUA imediat după ce Universal Pictures a lansat filmul.

The General (1926)

Deşi n-a avut un foarte mare impact la vremea lansării, „The General” este astăzi considerat unul dintre cele mai bune filme americane realizate vreodată. Este un film de acţiune şi aventură care îl are pe regizorul Buster Keaton în rol principal.

Filmul este realizat la sfârşitul erei filmului mut şi oferă unul dintre cele mai spectaculoase roluri realizate vreodată de un actor – folosindu-se doar de puterea gestului şi a mimicii. Keaton şi-a făcut singur cascadoriile – chiar şi mersul pe un tren în mişcare. E un film pe care ar fi păcat să nu-l vedeţi!

His Girl Friday (1940)

Este unul dintre cele mai comice filme realizate vreodată. A intrat chiar şi pe lista „100 Years… 100 Laughs ”, realizată de Institutul American de Film. Se vorbeşte foarte repede – FOARTE repede – în acest film. Dar garantăm că o să vă placă dialogurile dintre Cary Grant şi Rosalind Russell – sunt scrise cu inteligenţă, sarcasm, mult umor şi sunt jucate admirabil de cei doi.

My Man Godfrey (1963)

Pentru pasionaţii de filme clasice acest film poate reprezenta cea mai bună comedie din toate timpurile. Actriţa Carole Lombard face un rol ce atinge perfecţiunea, jucând-o pe răsfăţata Irene Bullock, o damă care ajunge să îl atragă în „jocurile” sale pe amărâtul vagabond (jucat de William Powell).

Pe parcursul filmului ai senzaţia că şirul evenimentelor poate lua orice turnură. Este un scenariu atât de bine scris, cu personaje atât de bine conturate, încât merită să fie pe lista voastră de filme clasice „must see”.

Alte filme clasice celebre, disponibile pe Youtube

Nosferatu (1922) 

„Nosferatu, o simfonie horror” – aşa cum este titlul original -, este un film expresionist german cât se poate de horror (sau cât se putea la acea vreme). Filmul, regizat de F. W. Murnau, îl are în rol principal pe Max Schreck care joacă rolul contelui-vampir Orlok. Filmul este realizat pe baza unui scenariu la limita plagiatului, fiind o adaptare neautorizată după cartea lui Bram Stoker – „Dracula”.

Nume şi anumite detalii din carte au fost schimbate pentru că studioul nu a reuşit să obţină drepturile de copyright. Astfel, în loc de „vampir” în acest film se vorbeşte despre „Nosferatu”, iar Contele Dracula a devenit Contele Orlok. Dincolo de aceste detalii, interpretarea lui Max Schreck vă va rămâne (toată viaţa!) în minte.

Of Human Bondage (1934)

Filmul este cea mai bună adaptare după romanul semnat de W. Somerset şi se bucură de una dintre cele mai bune prestaţii ale lui Bette Davis. Este rolul care a făcut-o celebră şi care i-a adus prima nominalizare la Oscar.

În acest film Bette Davis pare că acaparează întreg ecranul în orice scenă. Şi, chiar şi atunci când interpretează cel mai malefic rol, actriţa te ţine aproape şi te face să o iubeşti – vrei-nu-vrei!

The Strange Love of Martha Ivers (1946)

The Strange Love of Martha Ivers” este un film noir care îi are în distribuţie pe Barbara Stanwyck, Van Heflin, Lizabeth Scott şi unde îl putem vedea debutând pe tânărul Kirk Douglas.

Inutil să vă mai spun că acest rol completează paleta de roluri celebre pe care le-a jucat magistral Barbara Stanwyck. În „The Strange Love of Martha Ivers”, Stanwyck joacă rolul Marthei, o tânără fată care îşi ucide mătuşa – iar Kirk Douglas ajunge să îi fie complice.

The Lodger (1927)

Nu putea să lipsească de pe această listă un film semnat de Alfred Hitchcock. „The Lodger”, lansat în 1927 cu subtitlul „A Story of the London Fog”, se bazează pe celebra poveste şi căutare a (şi mai celebrului) Jack Spintecătorul – numit aici „The Avenger”. Din distribuţia filmului fac parte Marie Ault, Arthur Chesney, June Tripp, Malcolm Keen şi Ivor Novello. Chiar dacă scenariul s-ar putea să vi se pară simpluţ, vizual vorbind, filmul lui Hitchcock are multe de oferit. Nu îl trataţi cu indiferenţă, această peliculă spune multe despre ceea (sau cine) avea să devină peste ani Alfred Hitchcock.

The Immigrant (1917)

Nici Charlie Chaplin nu avea cum să lipsească de pe această listă. Iar filmele sale sunt – şi astăzi – cât se poate de „la obiect”. În această peliculă de 22 de minute Charlie Chaplin este actor, regizor, scenarist. Chaplin este imigrantul Tramp, pe care îl vedem dând piept cu dificultăţile unei noi vieţi în America. Chiar dacă este unul din filmele timpurii ale lui Chaplin, actorul-regizor nu dezamăgeşte deloc cu prestaţia sa în această comedie amară.

Meet John Doe (1941)

Chiar dacă regizorul Frank Capra a devenit cunoscut cu „It Happened One Night” şi „It’s a Wonderful Life”, trebuie să vedeţi „Meet John Doe”, un film care vorbeşte despre nişte teme foarte actuale astăzi – cu Barbara Stanwyck şi Gary Cooper. Reporterul Ann Mitchell (Barbara Stanwyck) inventează un personaj – John Doe -, care simbilizează muncitorul din pătura socială de jos, „devorat” de societatea modernă. John Doe ajunge să scrie o scrisoare publică în care cere oamenilor să se poarte mai frumos unii cu alţii. Demagogii ajung cumva să exploateze popularitatea acestui „John Doe”. Vă sună ceva, cumva cunoscut?

Citiţi şi:

5 filme de artă cu 50 de nuanţe mai sexy decât „Fifty Shades…”

Filme care demonstrează că vocea unui om contează

5 filme, 5 femei, 5 poveşti motivaţionale

Cum să bei ca-n filme: 5 reţete de cocktailuri pentru cinefili

Actori celebri pe care trebuie să-i auziţi cântând

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora