10 lucruri pe care nu le știai despre Mircea Lucescu - LIFE.ro
Mergi la conținut

10 lucruri pe care nu le știai despre Mircea Lucescu

Mircea Lucescu a spus stop unei cariere fantastice, la vârsta de 79 de ani, dintre care aproape 45 oferiți antrenoratului. iAM Sport trece în revistă 10 momente marcante din cariera lui "Il Luce".
Share this article

Mircea Lucescu a spus stop unei cariere fantastice, la vârsta de 79 de ani, dintre care aproape 45 oferiți antrenoratului. iAM Sport trece în revistă 10 momente marcante din cariera lui „Il Luce”.

L-a „debutat” pe Hagi la națională la 18 ani și l-a pus căpitan la 20

Mircea Lucescu a fost întotdeauna un antrenor extrem de curajos, care niciodată nu s-a ferit să meargă pe mâna tinerilor. A arătat-o încă de la începutul carierei, când a construit o echipă teribilă la Corvinul Hunedoara, dar și la echipa națională.

Citește și: Viaţa lui Mircea Lucescu, cel mai mare antrenor român din istoria fotbalului

Aici, Mircea Lucescu l-a debutat pe Gheorghe Hagi la doar 18 ani, în 1983. Admitem că un talent de nivelul lui Hagi nu era greu de „ochit”, însă decizia lui Lucescu trebuie pusă și în contextul performanțelor uriașe pe care le avea fotbalul românesc în acei ani, iar „Regele” evolua atunci la o echipă din planul secund, Sportul Studențesc.

Tot Lucescu a fost omul care a decis să-l responsabilizeze și mai mult pe tânărul Hagi, căruia i-a oferit banderola de căpitan la doar 20 de ani.

A dus România la Euro 84

De numele lui Lucescu se leagă o performanță imensă pe banca echipei naționale, deloc mai prejos decât cele obținute de „Generația de Aur” în anii 90.

Il Luce a calificat România la primul Campionat European din istorie, în 1984, în condițiile în care în acea perioadă la turneul final jucau doar 8 echipe (performanță similară cu o calificare în sferturi în prezent).

A făcut din Dinamo o echipă de care se temeau granzii Europei

După echipa națională, Lucescu a preluat echipa de suflet, Dinamo, într-o perioadă în care fotbalul românesc era dominat de marea rivală Steaua.

L-a „inventat” pe Andrea Pirlo

„Il Luce” este înainte de toate un formator de talente și există multe exemple în acest sens. Dincolo de jucătorii români asupra cărora și-a pus amprenta, tehnicianul are destule reușite și în lunga perioadă petrecută peste hotare. Cel mai cunoscut nume este cel al lui Andrea Pirlo, poate ultimul „regista” autentic din istoria fotbalului.

Merit uriaș în formarea Generației de Aur

Lucescu n-a mai antrenat selecționata României după mandatul „1981-1986”, acesta fiind și unul dintre reproșurile aduse conducătorilor fotbalului intern în ultimii ani: că n-au insistat mai mult pe lângă legendarul tehnician într-o perioadă în care ne zbatem în mediocritate.

Generația de Aur a reușit marile sale performanțe cu Anghel Iordănescu pe bancă, însă Mircea Lucescu merită măcar o mențiune la acest capitol.

Mulți dintre jucătorii formați de Lucescu la Corvinul sau Dinamo au fost piese de bază în naționala României din acei ani. Lupescu, Răducioiu, Sabău sau Stelea sunt doar câteva exemple.

Tot Lucescu a fost omul care i-a întins o mână lui Gheorghe Hagi după perioada petrecută la Real Madrid și l-a făcut să-și regăsească strălucirea în tricoul Bresciei, echipă unde „Regele” era legitimat când a participat la CM 1994.

A făcut din Rapid o forță în România

După 6 ani petrecuți în Italia, într-o perioadă în care acolo se dădea ora exactă în fotbal, Lucescu a acceptat o nouă provocare imensă și a revenit în fotbalul românesc. Nu la Dinamo, ci la Rapid, o echipă care nu mai câștigase nimic pe plan intern de peste 25 de ani.

Inter rămâne însă cea mai mare echipă antrenată de Lucescu în carieră. Și pentru a înțelege la ce nivel ajunsese să antreneze tehnicianul pe atunci în vârstă de 53 de ani enumerăm doar câțiva jucători din lotul de atunci al italienilor: Javier Zanetti, Youri Djorkaeff, Roberto Bagio, Diego Simeone, Ivan Zamorano, Ronaldo.

A câștigat Supercupa Europei cu Galata, în fața Realului „galactic”

În 2000, Lucescu a ajuns pe banca lui Galatasaray într-o nouă provocare monumentală pentru că îi urma „Împăratului” Fatih Terim, omul care câștigase patru titluri consecutive și își încheiase mandatul cu un trofeu european: Cupa UEFA, cucerită în 2000.

Citește și: Viața lui Florin Răducioiu, primul fotbalist român care a marcat patru goluri într-un singur meci

Dar Il Luce a învins și aici. Și-a început mandatul câștigând Supercupa Europei în fața Realului „galactic” (2-1, după prelungiri), din care nu lipseau Iker Casillas, Roberto Carlos, Claude Makelele, Luis Figo sau Raul.

Împărat în Turcia, rege la Șahtior

Lucescu a câștigat titlul în Turcia atât cu Galatasaray (2002), cât și cu Beșiktaș (2003), iar în 2004 și-a început cea mai productivă perioadă a carierei în ceea ce privește trofeele cucerite. A semnat cu Șahtior, o echipă care doar își propunea la acel moment să amenințe supremația rivalilor de la Dinamo Kiev.

Lucescu a stat 12 ani la Donețk și a câștigat 22 de trofee, inclusiv Cupa UEFA, în 2009. Aici a format și antrenat jucători imenși precum Willian, Douglas Costa, Darijo Srna, Henrikh Mkhitaryan sau Fernandinho.

Record de trofee. Depășit doar de Sir Alex Ferguson și Pep Guardiola

Încheiem lista cu cifrele „seci”. Lucescu a cucerit de-a lungul carierei 35 de trofee, record pentru fotbalul românesc și performanță de TOP 3 în clasamentul all-time la nivel mondial. Sir Alex Ferguson (49) și Pep Guardiola (36) sunt singurii antrenori din lume care îl depășesc pe român la acest capitol.

Mihai Stoichiță (70 de ani), directorul tehnic al FRF, a fost întrebat despre venirea lui Mircea Lucescu (79 de ani) pe banca echipei naționale, după ce în ultima vreme au existat negocieri între cele două părți

”Am fost de mai multe ori cu Mircea Lucescu la meciuri în ultima vreme. Nu numai cu el, ci și cu Anghel Iordănescu.

Nu știu dacă Mircea Lucescu este noul selecționer. Mai avem de așteptat. Nu pot să vă spun nimic acum. Cât de mari sunt șansele?

Citește și: Cele mai importante momente ce s-au scris la Campionatul European de Fotbal

Aveți răbdare, o să vedem săptămâna viitoare. Cum să n-am încredere în varianta Mircea Lucescu? Eu am avut întotdeauna încredere în selecționeri. Aștept să vină și să discute!

Trebuie să ai și șansă (n.r. în drumul spre CM 2026), sunt multe lucruri. Să dea Dumnezeu, dar sunt sigur că poate!”, a spus Mihai Stoichiță, la finalul meciului Dinamo – Gloria Buzău 4-1.

Cornel Dinu (76 de ani) a comentat preluarea băncii tehnice a reprezentativei României, de către Mircea Lucescu

”Mister” s-a declarat uimit de faptul că ”Il Luce” încă își mai dorește să antreneze, la vârsta de 79 de ani, și crede că din punct de vedere al experienței acumulate în fotbal, este alegerea potrivită a FRF pentru postul de selecționer.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora