10 sfaturi pentru a diminua stresul cotidian
Se considera că avem o viață stresantă și înainte de anul 2020. Pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina, care are drept consecință directă o inflație accentuată, au mărit considerabil presiunea psihică pe care o simt toți locuitorii planetei.
Stresul este principala sursă a bolilor cronice. De pildă, cele mai multe cazuri de diabet nu sunt cauzate de dulciuri, ci de stres. De aceea, este bine să faci tot ce ține de tine pentru a te relaxa. Personal, nu poți influența evoluția războiului și nici prețul gazdelor sau al carburantului, însă este în puterea ta să faci următoarele zece lucruri:
Sfaturi pentru a diminua stresul cotidian
1. Planifică-ți ziua. Utilizează un calendar sau o aplicație de planificare pentru a-ți structura programul zilnic. Completează fiecare activitate programată în respectiva zi, pe intervale orare. Este recomandat să ai mereu planificarea în fața ochilor pentru a fi cât mai eficient și, în consecință, mai puțin stresat.
2. Respectă planul. Este bine să îți faci planul, dar este și mai bine să îl respecți. După fiecare activitate dusă la bun sfârșit, bifeaz-o pe foaia de planificare. Alocă-ți un timp de rutină pentru a studia și pentru a te dezvolta personal. Acest lucru te va ajuta fie că ești la școală, fie că ești încadrat deja în „câmpul muncii”. Necesitatea respectării planului este cu atât mai stringentă atunci când lucrezi de acasă și nu este cineva care să îți atragă atenția că ai luat o pauză prea lungă.
3. Sfaturi pentru a diminua stresul cotidian: Cere ajutor atunci când ai nevoie. Temele, testele sau sarcinile de serviciu sunt o mare sursă de stres pentru mulți oameni. Nu este întotdeauna ușor să fii la zi cu toate acestea. Dacă ai nevoie de ajutor în activitatea ta, nu ezita să ceri ajutor cuiva care ar putea să te îndrume. Nu amâna ce ai de făcut doar pentru că nu te pricepi. Sarcina rămasă în stand-by îți va „sta pe creier”.
4. Folosește „energia pozitivă” a stresului. Uneori, stresul poate fi factor motivațional, dacă îl conștientizezi și vrei să faci cumva pentru a scăpa de el. Nu amâna lucrurile până în ultimul moment. Cu cât rezolvi mai repede o problemă, cu atât vei fi liniștit mai repede. La un examen oral, studenții care intră printre ultimii sunt supuși unui stres imens, pe când cei care ies din sala de examinare exclamă: „Am scăpat!”.
5. Menține un raport optim între muncă și timpul liber. Fă-ți timp să lucrezi la sarcinile și obiectivele tale, dar asigură-te că strecori timp în programul zilnic și pentru activități care te relaxează, cum ar fi să faci sport, să asculți muzică sau să cânți, să te joci cu copilul sau cu animalul de companie, să vorbești cu prietenii etc. Chiar dacă nu sunt multe minute, atunci când îți iei gândul de la probleme îți faci cel mai mare bine. Unii se deconectează de la tensiunea cotidiană jucând la live casino online.
6. Sfaturi pentru a diminua stresul cotidian: Confruntă problemele pe măsură ce apar. Nu ignora problemele de zi cu zi, dar nici nu te stresa din cauza lor. Încearcă să le rezolvi pas cu pas, nu pe toate deodată. Cei care au un mod de lucru sistematic sunt mai puțin expuși stresului. Ei își spun: „Ok, am o problemă, hai să văd cum o rezolv”, nu „Vai, am o problemă!”.
7. Urmează o alimentație sănătoasă. Ceea ce mănânci îți afectează starea de spirit, energia și nivelul de stres. Alege alimente care sunt bune pentru tine și care te mențin în formă. Dacă începi să ai kilograme în plus, automat se adaugă un nou factor important de stres. Pe de altă parte, un corp atletic este generator de stimă de sine.
8. Dormi suficient. După o zi lungă de școală sau de muncă, s-ar putea să ai chef să stai treaz până mai târziu, ca să te uiți la filme sau la emisiunile preferate. Sau poate că vrei să stai mai mult în oraș cu prietenii. Nu este indicat să te culci după 12 noaptea dacă ești obligat să te trezești la 7. Fără somn suficient, stresul cotidian este mai accentuat. Este recomandat să dormi măcar opt ore pe noapte.
9. Fă mișcare în fiecare zi. Sportul este cea mai eficientă cale de a alunga stresul. Indiferent că alergi, mergi cu bicicleta sau dansezi, mișcarea are darul de a reduce anxietatea și depresia, favorizând instalarea unei stări de spirit optimiste.
10. Sfaturi pentru a diminua stresul cotidian: Respiră adânc. Când te simți stresat sau copleșit, respiră profund și lent. Respirația abdominală este o modalitate rapidă și sigură de a combate efectele avute de factorii de stres asupra corpului și creierului tău. Această tehnică se folosește cu rezultate foarte bune și în cazurile de atac de panică.