Cine sunt cei 12 zei greci principali ai mitologiei grecești - LIFE.ro
Sari la conținut

Cine sunt cei 12 zei greci principali ai mitologiei grecești

Cei doisprezece zei greci ai Olimpului sunt cei mai faimoși și au fost într-adevăr în centrul religiei grecești antice. Cine sunt aceștia?
Share this article

Dacă vorbim despre cei mai importanți zei greci, numărul lor poate fi foarte mare, deoarece grecii antici credeau în multe zeități și spirite. Deoarece cunoștințele despre lume erau limitate în antichitate, anticii atribuiau fenomenele naturale puterilor superioare.

Zeii și zeițele puteau fi găsite peste tot și defineau viața oamenilor. Cei doisprezece zei ai Olimpului sunt cei mai faimoși și au fost într-adevăr în centrul religiei grecești antice.

Cu toate acestea, au fost mult mai mulți decât cei doisprezece și mulți dintre ei au fost conducători ai cosmosului înaintea binecunoscuților olimpici.

zei greci
zei greci

Cine sunt cei 12 zei greci principali ai mitologiei grecești

Cei doisprezece olimpici au fost principalele zeități care au alcătuit panteonul grec. Unele versiuni ale mitologiei grecești includ zeița Hestia ca al 12-lea olimpian, în timp ce alte versiuni îl au pe zeul grec Dionysos ca al 12-lea olimpian. Le vom include pe amândouă în această descriere a principalilor zei greci ai mitologiei grecești.

1. Zeus este zeul grec al cerurilor. Frații săi sunt Poseidon și Hades. Poseidon este unul dintre cei doisprezece olimpici, în timp ce Hades nu este. Zeus avea trei surori, Hestia, Demeter și Hera. Zeus este considerat regele tuturor zeilor.

2. Poseidon este zeul grec al mărilor. Este cunoscut pentru că îi protejează pe marinari, dar își va provoca și mânia asupra celor care consideră că i-au greșit. A avut o poveste de dragoste cu Medusa, care și-a născut cei doi copii când Perseu a decapitat-o.

3. Hera este zeița greacă a căsătoriei și regina zeițelor. Ea este cea care îi provoacă o nebunie lui Hercule pentru a-l face să-și ucidă soția și copiii, rezultând în realizarea a 12 munci. De-a lungul celor 12 lucrări ale sale, Hera joacă un rol major în a face munca cât mai dificilă pentru Hercule.

Citește și: Vrei să te muţi în Grecia? Ce trebuie să faci

zei greci
Zei greci: Hera

4. Demeter este zeița greacă a agriculturii, a recoltei și a fertilității pământului. Demetra aduce seceta și foametea pe pământ când Hades își fură fiica, Persefona, de pe pământ și o duce în lumea interlopă. Ea jură că pământul va continua să fie steril dacă Hades nu o întoarce pe Persefona pe pământ.

5. Atena este zeița greacă a înțelepciunii și cunoașterii. Ea s-a născut din capul lui Zeus după ce acesta a înghițit-o pe mama Atenei când aceasta era însărcinată. S-a născut pe deplin crescută și îmbrăcată în armură. Atena, Grecia, este numită după Atena datorită legăturilor sale strânse cu orașul și civilizația.

6. Apollo este zeul grec al vindecării, medicinei, muzicii și poeziei. Cel mai mult este asociat cu Lira, un instrument muzical realizat de colegul olimpic Hermes. Hermes a furat câteva dintre vitele lui Apollo. Când Apollo a observat că îi lipsesc vitele, l-a confruntat pe Hermes. Hermes a început să cânte muzică pe Lira pe care a făcut-o. Apollo fiind zeul muzicii, a fost captivat de muzică și i-a permis lui Hermes să-și păstreze vitele în schimbul instrumentului muzical.

7. Artemis este zeița greacă a animalelor și a vânătorii. Ea este adesea înfățișată cu un arc și săgeată, arma pe care ar folosi-o la vânătoare. În mod tragic, ea și-ar ucide cel mai bun prieten, Orion, cu același arc și săgeți, după ce Apollo o convinge că Orion este un răufăcător care încearcă să scape din zonă după ce a violat un prieten al lui Artemis.

Zei greci
Zei greci: Artemis

8. Ares este zeul grec al războiului. Are doi fii, Phobos și Deimos, care reprezintă frica și teroarea. Fiii săi îl însoțesc adesea pe Ares conducându-l cu carul său în drum spre război.

9. Afrodita este zeița greacă a iubirii, frumuseții, plăcerii și relațiilor. Ea poartă adesea o centură sacră pe care uneori o împrumută. Afrodita era cunoscută pentru frumusețea ei.

10. Hephaestus a fost zeul grec al fierăriei, prelucrării metalelor și al măiestriei. El ar face toate armele și armurile pentru Muntele Olimp. El este asociat cu o nicovală, măgar și vulcan.

11. Hermes este zeul grec al călătoriilor, al sportivilor, al sportului, al răutăților și al comerțului. Hermes era considerat mesagerul zeilor. Hermes i-a transmis lui Hades mesajul că Demeter i-a cerut să o elibereze pe Persefone înapoi pe pământ.

12. Hestia este zeița greacă a vetrei și a căminului. Era o zeiță virgină și nu s-a căsătorit niciodată. Ea a ținut mereu focul aprins în vatra Muntelui Olimp și toată mâncarea i-a fost sacrificată în numele ei pentru slujirea ei pentru olimpieni.

13. Dionysos este zeul grec al vinului. A fost adesea considerat un străin al celor doisprezece olimpici pentru că avea o mamă muritoare. Din cauza legăturii sale cu vinul, Dionysos era fericit în lunile de recoltare și era slab în lunile de iarnă.

Potrivit lui Hesiod, la început a existat Haos

Haosul era personificarea neantului absolut. Un vid întunecat și scufundat din care a izvorât toată existența. Din Haos a apărut Eros, zeul iubirii și al procreării.

Putem vedea că grecii antici considerau dragostea una dintre cele mai fundamentale puteri din lume. Atunci s-a născut Tartarus, un loc întunecat ca abisul și zeul originar al Lumii Subterane. A urmat apoi zeița Gaia, personificarea Pământului. Erebus, zeul întunericului, și Nyx, zeița nopții, s-au născut și ei din Haos. Din Gaia au venit Ourea, zeul munților, Pontus, zeul mării și Uranus, zeul cerurilor.

Cum arată lista completă cu zei greci

Achlys este zeița nopții eterne. Prima creatură despre care unii spun că a existat chiar înainte de însuși Chaos. Potrivit lui Hesiod, ea este demonul morții.

Aether este zeul luminii. Scânteia vieții pentru fiecare creatură. Etimologic, Eter înseamnă cel mai înalt și cel mai pur strat de aer.

Αion este zeul eternității. El a fost o zeitate primordială fantomatică care a personificat semnificația timpului (uneori este confundat cu zeul Chronos). În greacă, Aion înseamnă „secol”. Deși necorporal, el a fost înfățișat și ca un monstru cu un corp de șarpe și trei capete: un om (mascul), un taur și un leu. Potrivit unui mit, Aion și tovarășul său, Ananke (și cu corp de șarpe), s-au înfășurat în jurul oului cosmic și l-au spart pentru a forma Universul „sortat” (pământ – cer – mare).

Ananke este zeița inevitabilității, a constrângerii și a necesității. Ea era o forță divină inevitabil.

Haos este zeul vidului. El a fost începutul întregii vieți. Conform celor mai multe versiuni ale miturilor grecești, haosul a preexistat totul.

Chronos este zeul timpului. A nu se confunda cu Aion (zeul eternității) sau Cronos (titanul pe care îl vom întâlni mai târziu).

Erebus: zeul întunericului și al umbrei. El simbolizează liniștea și profunzimea nopții împreună cu sora sa, zeița Nyx. El este de obicei reprezentat ca o ființă înaripată, întunecată și uriașă, un duo cu Nyx.

Eros este zeul iubirii și al procreării. A nu se confunda cu Eros, zeul înaripat al dorinței pe care îl vom întâlni mai târziu.

Gaia este zeița pământului (Mama Pământ). Ea este mama tuturor – mama primordială. La nivel cosmogenic, ea simbolizează partea materială a Universului, în timp ce Haosul simbolizează spațiul Universului. Erosul simbolizează forța motrice care unește totul, dând naștere restului.

Hemera este zeița zilei.

Hypnos este zeul somnului și tatăl lui Morpheus.

Nemesis este zeița răzbunării.

Nesoi sunt zeițele insulelor.

Nyx este zeița nopții. Ea a fost o entitate suverană, primordială și cosmogenă, respectată și de temut de majoritatea zeilor. Ea este sora lui Erebus, zeul întunericului și al umbrei.

Ourea sunt zeii munților.

Pontul este zeul mării și tatăl creaturilor marine.

Tartarus este zeul celei mai întunecate și profunde părți a Lumii de Subteran – zeul original al Lumii de jos. Lumea interlopă era locul unde cei răi sunt întemnițați și torturați veșnic după moartea lor.

Thalassa este zeița mării și consoarta zeului Pontus.

Thanatos este zeul morții. Este fratele geamăn al lui Hypnos (zeul somnului) și trăiește în întunericul Tartarus.

Uranus este zeul cerurilor. El a devenit curând conducătorul lumii și tatăl Titanilor.

Zeii Titan: cum au devenit conducătorii lumii

Conform mitologiei grecești și religiei antice grecești, titanii erau zeii pre-olimpici. Părinții lor erau Gaia (Mama Pământ) și Uranus (zeul cerurilor). Au avut alte două specii ca frați, născute tot din uniunea dintre Gaia și Uranus: Hecatoncheires (însemnând „cei cu o sută de mâini”) și Cyclops (însemnând „ochi în cerc”).

Primii titani au fost doisprezece: șase bărbați și șase femei. Cel mai tânăr a fost Cronos. La un moment dat, Uranus a decis că nu-i plac deloc Ciclopii și Hecatoncheires. I-a considerat prea urâți și prea puternici, așa că i-a întemnițat în Tartarus, în adâncurile Lumii Subterane. Gaiei, mama Cyclops și Hecatoncheires, nu i-a plăcut modul în care Uranus și-a tratat copiii. A devenit furioasă pe Uranus și a decis să se răzbune. Ea le-a cerut celorlalți copii ai săi, Titanii, să-i taie organele genitale lui Uranus și să-l răstoarne… Titanilor le era prea frică să facă asta, cu excepția unuia: cel mai tânăr dintre cei doisprezece, Cronos. Când Uranus s-a apropiat de Gaia, Cronos l-a surprins pe Uranus și i-a tăiat organele genitale cu o coasă. Cronos cu acțiunea sa despărțise pe Uranus (cerurile) și pe Gaia (Pământul).

Din picăturile de sânge ale lui Uranus care au căzut pe Gaia, s-au născut Erinyes (Furii), Meliai și Giants. Erinyele erau zeități ale răzbunării. Dacă ai încălcat un jurământ sau ai nedreptățit pe cineva, te-ar vâna pentru totdeauna. Meliai erau nimfe ale copacilor, zeități frumoase și blânde. Giganții erau creaturi cu o forță imersată și foarte agresivi.

Sursa foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora