18 semne care arată că poţi suferi de depresie
OMS, a declarant în 2017 că există la nivel mondial peste 300 de milioane de persoane ce suferă de depresie. Numărul celor afectaţi este în creştere de la an la an, din cauza stresului, adicţiilor, lipsa afecţiunii, programului prea lung, a suprasarcinii profesionale. Din nefericire, sunt enorm de muţi factori ce pot duce la depresie. Care sunt aceşti factori, depinde de fiecare persoană în parte, de experienţa de viaţă, de nivelul de pregătire dar şi de persoanele pe care se poate baza fiecare atunci când simte că nu mai poate continua… Iata 19 semne care arată că poţi suferi de depresie.
Ce înseamnă o depresie? Cum ne dăm seama dacă suferim de această afecţiune?
Pentru o evaluare cât mai corectă, este bine să vă gândiţi dacă aveţi următoarele simptome:
- Dispoziţie depresivă, aparent fără motiv, prezentă în cea mai mare parte a timpului
- O diminuare a plăcerii şi a interesului, pentru aproape toate activităţile obişnuite
- Oboseală, lipsa de energie, lipsa motivaţiei. Orice sarcină devine un calvar şi pare a necesita un efort extraordinar
- Retragere socială
- Neglijarea activităţilor obişnuite: cumpărături, hobby-uri. Uneori putem vorbi şi de neglijenţă şi în privinţa igienei personale sau a modului în care persoana respectivă se îmbracă
- Tulburări ale somnului: insomnie, coşmaruri, somn neodihnitor, dorinţa de a dormi tot timpul
- Libidou scăzut, frigiditate, anorgasmie, ejaculare precoce
- Agitaţie, incapacitatea de a sta calm, frământatul mâinilor
- Lentoare psihomotorie prezentă în vorbire, gândire sau mişcările corpului
- Sentimente de inutilitate, vinovăţie excesivă, dezaprecierea propriei persoane
- Probleme de memorie şi concentrare sau în luarea unor decizii
- Gânduri negative sau suicidare (la nivel mondial, în fiecare an se sinucid aproximativ 1 milion de persoane, un mare procent fiind reprezentat de cei care suferă de depresie)
- Dureri de cap, articulare, de stomac
- Anxietate
- Atac de panică
- Fobii
- Adicţii: droguri, alcool, medicamente
- Modificarea greutăţii corporale cu mai mult de 5% într-o lună, în plus sau în minus
- La copii sau adolescenţi depresia se poate manifesta mai degrabă ca şi iritabilitate decât tristeţe
Oricare dintre aceste simptome, ar trebui să dea de gândit celor ce se regăsesc, pentru a putea face pasul spre ameliorarea acestor stări.
Semne care arată că poţi suferi de depresie – Depresia se poate agrava?
Bineînţeles. În anumite situaţii, dacă nu este tratată la timp, depresia se poate însoţi destul de repede de: anxietate, tulburare obsesiv-comportamentală, anorexie, bulimie, atacuri de panică, gânduri suicidare, sau chiar sinucidere.
Ce trebuie să facem dacă suferim de o depresie?
Este foarte important să apelăm la un specialist: medic de familie, psihiatru, psihoterapeut. Altfel, această afecţiune se poate agrava sau croniciza.
Alături de un specialist se va pune un diagnostic corect iar ulterior se va stabili metoda de tratament cea mai potrivită. Pentru că tratamentul depresiei poate diferi de la persoană la persoană în funcţie de gravitate, afecţiuni asociate, alte afecţiuni medicale prezente.
Trebuie deasemenea să subliniem că este periculos să încercaţi să vă diagnosticaţi singuri sau să încercaţi medicaţii de pe Google. Este posibil să vă înşelaţi în privinţa diagnosticului iar medicaţia să vă facă rău pentru că o stabiliţi după ureche.
Mai este de adăugat faptul că nu orice stare de melancolie se poate numi depresie pentru că avem şi melancholia subclinical, caracteristică omului ce este doar obosit, îndrăgostit sau surmenat, dar care poate trece de la sine, printr-un somn bun sau după câteva zile. De aceea este important să apelaţi la un specialist, pentru a se stabili dacă aveţi cu adevărat depresie şi modalitatea corectă şi personalizată de tratament.
Constantin Cornea este un excellent psiholog. Tratează zilnic foarte mulţi pacienţi din toate ariile, pacienţi cu depresie, anxietate, tulburări de comportament, persoane care se află sub tratament psihiatric, persoane într-o perioadă tulbure a vieţii lor, persoane singure, perosane în relaţii nepotrivite, care nu ştiu să-şi consolideze cariera, care au ticuri, care au adicţii, femei însărcinate, femei care îşi doresc să rămână însărcinate, face terapie de cuplu. Alte subiecte abordate de el, mai poţi citi aici.