4 seriale care (poate) îţi vor schimba viaţa. - LIFE.ro
Sari la conținut

4 seriale care (poate) îţi vor schimba viaţa.

În special sitcomurile îşi doresc doar să îşi respect statul lor de entertainer. Însă, există şi seriale care caută să găsească o cale prin care să le vorbească telespectatorilor lor şi altfel. Să îi provoace. Să îi încurajeze. Şi, poate, de ce nu, să le schimbe viaţă.
Share this article

Uneori aşteptăm ca ceva sau ca cineva să apară şi să ne schimbe viaţa. Alteori, lucrul acesta pur şi simplu se întâmplă. Şi, din acel moment, începem să vedem lucrurile altfel. Să avem curaj să nu ne mai ascundem sentimentele. Să găsim resurse să pornim de la zero pe un drum necunoscut, dar ales de noi. Să începem să luptăm pentru visul nostru.

Poate să fie o melodie ascultată în drum spre serviciu. Sau poate o glumă spusă de colegul de bancă. O carte citită pe fugă în tramvai. O atingere urmată de un sărut. Sau un ,,ştii ce” spus atunci când te aşteptai mai puţin.

Sau poate să fie un serial. Acţiunile personajului tău preferat, transformat în model. Sau o simplă replică spusă parcă special pentru tine şi gândurile tale. Arta are puterea să ne vorbească într-un fel aparte. Ne sensibilizează şi, în acelaşi timp, ne dă putere. Iar, mai mult ca orice alt mijloc, televiziunea are puterea să vorbească cu noi fie şi prin simplu fapt că este în viaţa noastră mai mereu. Datorită serialelor noastre preferate ne-am creat ritualurile de fiecare seară. Râdem sau plângem împreună cu personajele noastre preferate. Şi ne petrecem serile împreună cu ele ani de-a rândul (uneori chiar şi după ce serialul s-a terminat).

Evident, multe dintre seriale nu îşi pun această problemă. În special sitcomurile îşi doresc doar să îşi respect statul lor de entertainer. Însă, există şi seriale care caută să găsească o cale prin care să le vorbească telespectatorilor lor şi altfel. Să îi provoace. Să îi încurajeze. Şi, poate, de ce nu, să le schimbe viaţă. Eu m-am gândit la 4 astfel de seriale. Dacă aveţi şi alte recomandări, nu uitaţi #sharingiscaring.

1. Planet of the Apps. Luptă pentru idea ta. Cine ştie, poate o să schimbi lumea cu ea.

Ai o idee care ţi se pare că o să rezoluţioneze lumea. Atunci, întrebarea este simplă: eşti în stare să faci totul pentru a o pune în aplicare? Toţi cei care ajung la Planet of the Apps pare că au răspuns deja afirmativ la această întrebare. Dacă ai nevoie de puţină inspiraţie pentru a-ţi dezvolta ideea sau de un imbold pentru a-ţi urma visul, atunci uită-te la Planet of the Apps, un serial făcut cei Apple despre micii antreprenori/dezvoltatori din State şi aplicaţiile lor.

O să descoperi câteva idei geniale în Planet of the Apps. Şi o să cunoşti câţiva oameni care te vor inspira să îţi urmezi visul. Apple a început să producă şi conţinut, iar acest reality show vine exact din zona lor de confort: aplicaţii.

Formatul e simplu. Se ia un antreprenor care trebuie să îşi prezinte produsul într-un elevator pitch reinventat. Se adaugă 4 vedete (Jessica Alba, Gwyneth Paltrow, Gary Vaynerchuk şi will.i.am) care trebuie convinse de către antreprenor să îi devină mentor. Şi, în final, se prezintă lupta dintre echipa formată din cei doi pentru a îmbunătăţii produsul primului, astfel încât să câştige suportul şi finanţarea uneia dintre cele mai tari companii din State (Lightspeed Venture Partners care au finanţat, printre altele Snapchat sau DoubleClick). Şi, în final, vezi dacă visul antreprenorului a fost sau nu îndeplinit.

2. Silicon Valley: visul tău este să ai un start-up? Mai gândeşte-te odată.

Şi ca să nu te entuziasmezi prea tare după ce te uiţi la Planet of the Apps, mă gândesc că serialul asta o să te aducă puţin cu picioarele pe pământ.

Simţi că potenţialul tău este risipit în cele 8 ore pe care ţi le petreci la birou. Că ai mult mai mult de oferi. Şi că singurul mediu potrivit pentru tine este cel pe care ţi-l vei crea tu. Vrei să stai nu mai auzi deadline-uri puse de alţii. Să fii propriul tău şef. Dacă te-ai gândit vreodată la toate acestea, înseamnă că ai deschis televizorul/calculatorul exact unde trebuie. Şi asta pentru că, uneori ai nevoie să vezi toate probleme de aproape înainte să iei o decizie.

Silicon Valley a început ca o satiră la adresa pretenţiilor de rasă superioară pe care le au toţi cei care muncesc în San Francisco Bay Area. Şi s-a transformat într-o satiră la adresa întregului vis american. O să vedeţi cum corporaţiile distrug un vis nobil. Cum toate ideile geniale au fost deja făcute de alţii. Şi cum, ideea de a avea propriul tău business nu e nici pe departe chiar atât de uşor de realizat.

Aşa că, dacă visul tău a fost acela de a-ţi începe propria afacere, ar fi bine să te uiţi înainte la Silicon Valley. Fie o să te ambiţioneze foarte tare. Fie o să te facă să te mai gândeşti puţin înainte să iei o decizie atât de importantă.

3. Band of BrothersCiteşte, documentează-te şi pune-ţi mereu întrebări.

Să ieşim puţin din zona inspiraţiunile şi să trecem şi la lucruri mai serioase. Foarte multe seriale se inspiră din fapte reale petrecute în istoria noastră. Însă foarte puţine sunt cele care au reuşit să capteze adevărul într-o manieră mai reală şi mai lucidă ca Band of Brothers.

Povestea celui de-al doilea Război Mondial este povestită prin ochii soldaţilor de la Easy Company, o divizie aeriană americană trimisă în Normandia şi în alte teatre de război din Europa. Totul pare atât de real: de la felul în care au fost reconstruite locurile de război la reacţiile soldaţilor, încât simţi că ştii exact ce s-a întâmplat acolo.

Band o Brothers este genul de serial care te macină şi te inspiră în acelaşi timp. Dar, mai mult decât atât, te provoacă să pui mâna pe carte şi să începi să citeşti. Să înţelegi toate lucrurile pe care le vezi în acest serial. Să citeşti despre ele. Şi să înveţi din ele, sperând că în viitor nu se va mai întâmpla niciun alt moment la fel de crud, de dur, de nemilos.

4. Six Feet Under: Acceptă că va există şi un the end.

Moartea: înţelegere şi acceptare. Six Feet Under te pune faţă în faţă cu unul dintre cele mai dificile teme şi o face încă din primul episod.

Serialul, produs de HBO, spune povestea unei familii aduse împreună după moartea tatălui şi puse să se lupte pentru a menţine vie afacerea de servicii funerare a familiei. Personajele principale sunt neplăcute, profund rănite, egoiste, manipulatoare, rele, dar, mai ales, fricoase. Şi cu toate acestea, creatorul serialului Alan Ball ne face să ne pese de soarta lor.

Fiecare episod vorbeşte despre un nou caz al afacerii familiei Fisher. Iar Alan Ball ne provoacă să facem cunoştinţă cu felurile în care moartea ne afectează pe toţi şi despre cum fiecare dintre noi trecem peste acest moment.

Pentru cei mai mulţi dintre noi, acest subiect nu există. Îl ignorăm. Nu ne gândim la el, decât atunci când suntem puşi într-o astfel de situaţie şi atunci încercăm să trecem cât mai repede peste acel moment şi să-l uităm. Six Feet Under ne forţează să ne gândim la moartea, să facem cunoştinţă cu ea, să o înţelegem şi să o acceptăm.

Şi dacă subiectul vă tentează, vă mai propun să citiţi Anul gândirii magice, de Joan Didion. 

Andreea Toma e foarte tânără şi a văzut atât de multe seriale, încât nici ea nu le mai ştie numărul. E super specialistă în social media, digital project management şi alte câteva denumiri bune pentru o #Millenials. Şi scrie la fel de bine precum povesteşte sau imaginează campanii. Azi e guest writer pe life.ro.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora