5 motive pentru care te simţi nefericit la locul de muncă. Ce poţi face în legătură cu asta
Cei mai mulţi dintre noi cred şi astăzi orbeşte în miturile legate de felul în care trebuie să munceşti: munca trebuie să fie extenuantă, ce simţim noi vizavi de munca pe care o facem nu contează, nu putem avea aşteptări de la locul de muncă. Ei bine, prin adoptarea acestor mituri ca pe nişte legi ale vieţii de zi cu zi ne-am semnat condamnarea la nefericire, crede Annie McKee, doctor academician şi autor de bestseller-uri, citată de The Telegraph.
Autoarea unei cărţi care problematizează chiar această chestiune, “How to be Happy at Work”, Annie McKee ne sfătuieşte să ne revizuim percepţia despre muncă, să înţelegem ce anume ne dorim cu adevărat, să ne întrebăm dacă ceea ce facem este potrivit pentru noi, dacă ne aduce un minimum de bucurie, să realizăm că a câştiga mult nu trebuie să fie niciodată o prioritate.
Când un om este nefericit la locul de muncă, şi compania pentru care lucrează este nefericită, crede autoarea. „Când suntem nefericiţi, nemotivaţi, nu oferim tot ce putem. Companiile fericite depăsesc concurenţa cu 20%”, spune McKee care crede că excesul de muncă este supraevaluat: „Oamenii sunt lăudaţi că au ajuns la serviciu la ora 8 dimineaţa şi că au citit e-mailuri la miezul nopţii. Nimeni nu poate să lucreze aşa, compromiţând somnul, sănătatea şi familia, fără să se trezească într-o zi şi să-şi dea seama că este epuizat emoţional”, spune McKee care numeşte cinci motive majore ale nefericirii noastre la locul de muncă. Haideţi să vedem care sunt acestea şi ce putem face în legătură cu ele:
1.Suprasolicitrarea. Întreabă-te de ce lucrezi atât de mult, ne îndeamnă autoarea. Este într-adevăr pentru că trebuie? Sau este un obicei? Impune-ţi anumite limite: când vrei să lucrezii, cum doreşti să lucreazii şi apoi disciplinează-te pentru a menţine acest ritm impus de tine, iar nu de alţii.
2.Nesiguranţa. Cu toţii lucrăm pentru bani dar decizia de a pune preţ pe bani înainte de orice altceva, este, crede Annie McKee, un semn de nesiguranţă. Banii ne păcălesc de cele mai multe ori că merităm succesul. Lucrurile nu stau însă aşa, nimeni nu poate rămâne în cursa după bani fără să piardă ceva, iar de cele mai multe ori pierde timp preţios alături de cei dragi, pierde momente petrecute cu propriul sine. O inversare a priorităţilor ar ajuta în acest sens: să privim banii ca pe un rezultat al muncii noastre, iar nu ca pe un scop în sine.
3.Ambiţia. Asigură-te că o foloseşti pentru ceea ce merită, ne sugerează McKee. Ambiţia este bună, dar numai dacă este îndreptată spre lucrurile potrivite pentru tine. Întreabă-te dacă te ajută într-adevăr lucrul pentru care-ţi pui la bătaie ambiţia! Faptul de a ne folosi ambiţia pentru lucruri care nu merită ne poate afecta capacitatea de a fi eficienţi.
4.Faci ceea ce trebuie, nu ceea ce vrei. De cele mai multe ori, facem doar ceea ce trebuie, care este, în fond, o regulă nescrisă a traiului în societate, a adaptabilităţii noastre la un anume sistem. Însă ar trebui să ne punem cu toţii o întrebare esenţială: satisfac aceste reguli pe care le respect nevoile mele? Daca da, perfect. Dacă nu, de ce fac asta?
5. Te simţi nesigur la locul de muncă. Găseşte-ţi un prieten care te va ajuta să-ţi recompui o imagine sigură despre tine, care îţi susţine idealurile şi care-ţi aminteşte ceea ce vrei cu adevărat.