6 ceaiuri cu efect calmant
Sunt multe momente în care ne răfuim cu oboseala, iritarea, anxietatea sau tulburările de somn. Unii dintre noi, ne rezolvăm aceste probleme cu ajutorul muzicii, a discuţiilor cu ceilalţi, a plimbărilor în natură. În timp ce alţii apelează la o cană de ceai de plante cu efect calmant.
Am ales câteva astfel de ceaiuri care, pe lângă multe alte proprietăţi, au şi calitatea de a relaxa. Mai mult decât atât, arată şi miros nespus de bine!
Ceaiul de tei. Este recomandat, nu doar persoanelor cu afecţiuni gastrice, renale sau cardiovasculare, ci şi acelora care au tulburări de somn. Şi asta datorită calităţilor lui relaxante: reduce stările de agitaţie şi anxietate, combate insomnia. Două sau trei căni de ceai pe zi sunt ideale pentru a menţine starea de bine şi relaxare.
Ceaiul de valeriană – ceaiuri cu efect calmant. Valeriana este una din plantele cele mai apreciate pentru efectele calmante. Rădăcina de valeriană calmează, spre exemplu, hiperexcitabilitatea nervoasă având acţiune sedativă. Ceaiul de valeriană – care se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină ţinută într-o cană de apă timp de o oră înainte de a se pune la fiert – poate fi un remediu perfect pentru insomniile nedorite. Două, trei căni pe zi sunt suficiente.
Ceaiul de Passiflora (Fructul pasiunii). Deşi denumirea te-ar putea duce cu gândul la pasiunea dintr-o relaţie, singurele proprietăţi (care nu sunt deloc puţine) sunt acelea de a calma, şi nu de a creşte adrenalina. Ceaiul de Passiflora este de ajutor în cazul insomniilor, a tulburărilor nervoase, a nevrozelor, migrenelor, stărilor anxioase. Poate fi şi un sedativ uşor pentru femeile care suferă de sindrom premenstrual, te scapă de boseală cronică, lipsa concentrării, stări de iritare şi depresii. Este ideal să-l bei sub formă de infuzie caldă, de 2-3 ori pe zi, iar dacă ai insomnii, este indicat să-l consumi cu 30 de minute înainte de culcare.
Ceaiul de mentă – ceaiuri cu efect calmant. Nu este doar unul dintre cele mai aromatice dar şi unul dintre cele mai calmante ceaiuri. Conform studiilor, în urma fierberii frunzelor de mentă, se eliberează peste 12 compuşi chimici instabili volatili, care inhibă centrii agresivităţii. Menta are puterea de a reduce contracţiile musculare, umflările si balonările abdominale. Aşa că, o cană de ceai de mentă înainte de culcare poate face minuni.
Ceaiul de muşeţel. Pe lângă rolul de a combate greaţa şi indigestia, acest ceai are şi proprietăţi de calmare a nervilor, muşeţelul fiind indicat mai ales persoanelor agitate. Acţiunea calmantă şi reconfortantă a acestui ceai ajută la scăderea nivelului de stres şi asigură un somn adânc şi odihnitor. O cană de ceai călduţ înainte de culcare îţi poate oferi aşadar o noapte liniştită şi odihnitoare, iar în perioadele mai stresante poate fi un aliant de nădejde în recăpătarea calmului.
Ceaiul de salvie. Recomandat în cazul gripei şi răcelii, ceaiul de salvie – cunoscut pentru proprietăţile antiinflamatoare, antibacteriene şi antiinfecţioase – are şi calitatea de a atenua stresul. Consumat o dată sau de două ori pe zi, acest ceai (a cărui denumire provine din latinescul „salvare”, care inseamna a salva) poate calma cu adevărat nervii.