7 invenţii care au schimbat istoria modei
Tendinţele în modă se schimbă parcă de la o zi la alta şi fiecare sezon aduce mereu altceva. Nu te poţi îmbrăca în acest sezon ca şi anul trecut pentru că ar însemna că eşti demodat. Aceasta este moda şi cei care au inventat-o înţeleg cel mai bine acest concept. Însă toate aceste tendinţe nu ar fi însemnat nimic dacă nu ar fi fost câţiva oameni care să revoluţioneze complet şi pentru totdeauna moda. Sunt câteva invenţii importante precum fusta mini, rochia neagră sau pantalonii de denim, fără de care moda nu ar fi fost niciodată ce este azi. Aceste invenţii sunt nemuritoare şi ne vom folosi de ele probabil foarte mult timp de aici înainte.
Sutienul
Unde ar fi ajuns femeile fără sutien? Primele suporturi pentru sâni au fost purtate încă de la începutul anilor 1880, însă au început să pună silueta în lumină creând un sens în modă, abia prin 1910.
Au fost mai multe brevete de sutiene între 1890 şi 1917. Cel mai cunoscut este designul american Mary Phelps Jacob din 1914 care era reprezentat de două batiste susţinute de bucăţi de elastic. Brasiera sa arăta foarte drăguţ, însă nu avea rolul de a susţine sânii.
Până în 1920, majoritatea femeilor au adoptat stilul sutienului bustieră care aplatiza sânii pentru a putea rochiile dorite în timpul zilei.
Au apărut starurile de la Hollywood în anii 1950, precum Marilyn Monroe şi Jayne Mansfield, care au susţinut designul sutienelor şi au inspirat generaţii întregi de femei pentru a adopta look-ul „sweater girl”.
Anii 1960 sunt anii protestelor în care moda le-a permis femeilor să umble fără sutien, motiv pentru care unele dintre ele chiar au ars aceste accesorii.
Însă în anii 1990, sutienele au intrat din nou în modă, mulţumită super modelului Eva Herzigova care a făcut din aceste accesorii, unele dintre cele mai bine vândute obiecte vestimentare.
În ziua de azi, lenjeria intimă este o afacere foarte importantă şi se pare că va rămâne aşa o bună perioadă de timp.
Pantalonii
În ziua de azi femeile se îmbracă mai mult în pantaloni decât în fuste sau rochii. Cu toate acestea, pantalonii în garderoba femeilor nu au fost acceptaţi până în anii 1920.
În timp ce femeile pasionate de ciclism sau călărie purtau fuste pantalon din motive lesne de înţeles, actriţa Sarah Bernhardt a fost prima care a apărut pe scenă, la sfârşitul secolului al 19-lea, purtând pantaloni bărbăteşti.
Coco Chanel a fost cea care a introdus în modă pantalonii lungi, eleganţi, mai întâi purtaţi chiar de ea, iar mai apoi şi de alte femei ce îi admirau stilul.
La începutul anilor 1920, pantalonii se purtau la plajă sau prin casă, însă foarte puţine erau femeile care îndrăzneau să-i poarte pe stradă.
A apărut însă curentul feminist şi vedetele de la Hollywood precum Kathrine Hepburn, Greta Garbo sau Marlene Dietrich care au început să poarte pantalonii bărbăteşti pe stradă. Însă, trendul s-a împământenit cu adevărat abia în 1966 când Yves Saint Laurent a lansat colecţia de costume pentru femei „Le Smoking”.
Bikini
Prima pereche de bikini a fost prezentată de inginerul francez Louis Reard în iulie 1946. Femeile europene au început să poarte costume de baie din două piese prin anii 1930 care erau mai degrabă reprezentate dintr-un top cu şnur şi o pereche de pantaloni scurţi cu talie înaltă. În SUA, primele costume de baie din două piese au fost extrem de modeste şi au apărut în timpul celui de-al doilea Război Mondial, când raţionalizarea a dus la economisirea ţesăturilor. La sfârşitul războiului, europenii au sărbătorit prin creaţiile designerilor ale unor modele menite să se potrivească cu starea de spirit a eliberării. După anii 1960, bikini au crescut în popularitate şi aşa se întâmplă şi azi când fac parte din garderoba de plajă a oricărei femei.
Fusta mini
Fusta mini a devenit foarte populară în perioada de schimbare ce a poposit peste Londra în anii 1960. Până atunci, fustele scurte au putut fi observate doar ca vestimentaţie sport sau pentru dans, fiind purtate de jucătoarele de tenis, de majorete sau de dansatoare.
Fusta mini este asociată cu designerul britanic, faimoasa Mary Quant care a introdus-o în colecţia sa din 1964. Cu toate acestea şi designerii englezi John Bates şi Parisian Andres Courreges sunt nominalizaţi ca fiind printre primii care au introdus conceptul de fustă mini.
Stilul fustei mini a intrat în palmares când foto modelul britanic Jean Shrimpton a apărut îmbrăcată astfel la derby-yl zilei din 1965, prima zi a competiţiei anuale Melbourne Cup Carnival, unde a făcut cu adevărat senzaţie cu ţinuta sa. Se spune încă că toate exclamaţiile publicului erau cauzate de faptul că ea nu purta mănuşi sau dresuri, accesorii esenţiale într-o societate conservatoare.
Mary Quant, prin creaţia sa a fost cea care a inspirat apariţia primului model de maşina Mini Cooper.
Dresurile de damă
Prima maşină de tricotat din lume a fost inventată în 1589. Regina Elisabeth I considera că maşina de tricotat este o adevărată comoară naţională şi din acest motiv a impus pedeapsa cu moarte pentru oricine ar fi scos o astfel de maşină din Anglia.
De fapt, prima maşină de tricotat circulară a fost inventată în 1930. Aceasta a produs primii ciorapi fără cusătură la care au fost ataşate ulterior bucăţile ce formau şoseta dresului.
Însă unul dintre cele mai mari avantaje ale industriei fabricării dresurilor a fost inventarea nylon-ului în 1938. Primii ciorapi de nylon au apărut în magazinele din New York pe data de 15 mai 1940. Peste 72 de mii de perechi de ciorapi au fost vândute chiar în prima zi.
Înainte de acest eveniment, majoritatea dresurilor erau fabricate din mătase, iar ca urmare a inventării nylon-ului, piaţa de mătase din Japonia a intrat în colaps aproape peste noapte.
În primul an de desfacere pe piaţă s-au vândut 64 de milioane de perechi de dresuri iar producătorii nu puteau şine pasul cu comenzile.
Din păcate, odată cu intrarea în război a SUA, ciorapii din nylon erau foarte greu de obţinut, motiv pentru care femeile din această epocă îşi desenau cusături pe spatele picioarelor ca să pară că poartă dresuri. Producţia de ciorapi din nylon a revenit la normal imediat după terminarea celui de-al doilea Război Mondial.
Dar odată cu scurtarea fustelor, în anii 1960, a apărut necesitatea inventării unor bretele care să ascundă ciorapul sub fustă şi astfel au apărut jartierele şi curelele pentru jartiere. Ca rezultat designerii de modă au ataşat dresurile de pantaloni scurţi şi au apărut dresurile pantalon pe care le purtăm azi. Nylon-ul rămâne în continuare cel mai folosit material în lumea întreagă pentru producţia de ciorapi de damă. Cu toate acestea, astăzi, majoritatea ciorapilor conţin şi lycra, un material care îi dă ţesăturii elasticitate, durabilitate şi o adaptare mai bună a ciorapilor pe formele femeii.
Deanim Jeans
Denimul este originar din localitatea franceză de Nimes, de la care a împrumutat numele şi s-a transforma cu timpul în denim. Cuvântul Jeans provine din francezul „Bleu de Genes” care înseamnă „albastru de Genova”.
Se pare că marinarii genovezi au fost primii care au purtat jeans în anii 1500, însă denimul a decolat abia în anii 1870 când a început marea goană după aur.
Levi Strauss a creat stilul unor pantaloni de lucrător cu nituri care a fost imediat adoptat de minerii din California. Iniţial aceşti pantaloni au fost făcuţi din material de cânepă, până de sac folosită la fabricarea corturilor, după care Strauss a descoperit această ţesătură minunată ce provenea din localitatea franceză de Nimes. Astfel s-au născut blue jeans-ii pe care îi ştim şi îi purtăm cu toţii azi.
Purtaţi în special de muncitori, jeans-ii au devenit extrem de populari în America ca simbol al protestelor culturii pop. Iar trendul a fost în plină ascensiune în timpul anilor 1950 când tot mai multe vedete de cinema au început să-i poarte pe marile ecrane. Gândiţi-vă numai la James Dean în filmul „Rebel Without a Cause”, la Marilyn Monroe în filmul „The Misfits” sau la Marlon Brando în „The Wild One and on The Waterfront”. Până în anii 1970 jeans-ii au devenit un adevărat trend în fashion. Anii 1980 au venit cu jeans-ii de designer iar denimul a devenit tot mai prezent pe podiumurile de prezentare. Astăzi, jeans-ii reprezintă o etichetă a garderobei fiecăruia dintre noi şi în fiecare sezon apar noi modele, tăieturi şi cusături.
Little Black Dress
Anul trecut s-au împlinit 100 de ani de când „little black dress” s-a identificat ca fiind „forma viitorului”. Pe 1 octombrie, revista americană Vogue a prezentat un desen aş unei rochii cu mâneci lungi, până la gambe, de un negru simplu, creaţie a lui Coco Chanel. Vogue a denumit-o „Canel’s Ford”, iar de atunci rochia neagră a fosr acea pisă simplă, accesibilă tuturor categoriilor sociale „un fel de uniformă pentru toate femeile” cum au mai spus editorii de modă de la Vogue.
Până în 1920, negrul era rezervat doar acelor femei care participau la înmormântări şi era indecent să te îmbraci în această culoare în alte circumstanţe decât acelea. Însă, din cauza numărului mare de decese din timpul primului Război Mondial şi al epidemiei de gripă spaniolă, nu mai era nimic ieşit din comun pentru femei să umble în public îmbrăcate în negru. De atunci, mai mult decât oricare altă piesă de îmbrăcăminte, rochia neagră a putu fi îmbrăcată la orice ocazie, iar cea care a făcut-o atât de populară a fost Coco Chanel. Nu ea a inventat conceptul, însă ea a fost cea care l-a făcut popular şi de atunci rochia neagră este considerată esenţială în garderoba oricărei femei.
Observatorii din modă consideră că este o regulă de bază în fashion ca orice femei să aibă o rochie simplă, elegantă şi neagră pe care să o poată purta la anumite ocazii.