Lucy Letby a fost găsită vinovată de uciderea a șapte bebeluși și încercarea de a omorî alții șase într-o unitate de nou-născuți de la Spitalul Contesa de Chester, între iunie 2015 și iunie 2016.
Tânăra în vârstă de 33 de ani „este acum cel mai prolific ucigaș de copii din Regatul Unit al vremurilor moderne”, a spus Sky News, după ce a fost condamnată de tribunalul din Manchester pentru ceea ce procurorii au numit „crimă persistentă, calculată și cu sânge rece” de bebeluși prematuri.
Părinții îndoliați „au suspinat și au plâns în galeria publică, în timp ce verdictele au fost pronunțate pe parcursul mai multor zile dramatice”, a titrat The Guardian. Judecătorul a emis restricții de raportare până la finalul procesului, așa că acestea au devenit publice abia zilele trecute.
Letby a fost găsită vinovată pentru uciderea a șapte bebeluși și tentativă de omor asupra altor șase.
Letby „a refuzat să apară în fața judecătorilor pentru verdicte”, a spus BBC, dar „a izbucnit în plâns când primele verdicte de vinovăție au fost citite de maistrul juriului pe 8 august 2023, după 76 de ore de deliberări”.
Verdictele pun capăt unui proces de nouă luni la Manchester Crown Court, care a generat două podcasturi și a captat atenția a milioane de oameni din întreaga lume.
Cine este Lucy Letby?
„Crescând în orașul Hereford de la granița Anglia-Țara Galilor, Lucy Letby a fost o elevă liniștită și modestă, cu părul lung și blond, care și-a dorit întotdeauna să fie asistentă”, a scris The Times. Ea a fost descrisă de prieteni ca fiind una dintre „fetele tocilare” și parte dintr-un grup care s-a autointitulat „familie ratată”.
Ea a urmat o școală generală înainte de a se înscrie la Universitatea din Chester pentru a studia și a deveni asistentă medicală. Acolo, ea a fost „întotdeauna prima în clasă, luându-și studiile în serios”, spune ziarul. Acum, ea este „bănuită că este unul dintre cei mai prolifici ucigași de copii din țară”.
Lucy Letby s-a alăturat spitalului după absolvire și, de asemenea, „a petrecut timp la unitate în timpul rezidențiatului”, a spus The Telegraph.
Potrivit Daily Mail, Letby a avut „un palmares curat cu Consiliul de Asistență Medicală și Moașe și chiar a fost fața unei campanii de strângere de 3 milioane de lire sterline pentru unitate”. Într-un interviu cu Chester Standard pentru un articol despre apelul Babygrow din 2013 al spitalului pentru a finanța o nouă unitate neonatală, Letby a spus că rolul ei a implicat „îngrijirea multor bebeluși care necesită diferite niveluri de sprijin”.
Investigația
Letby a lucrat la unitatea de nou-născuți a Spitalului Contes de Chester din 2011 până la arestarea ei, în 2018. O investigație a fost lansată la spital în 2017, în urma a 15 decese și a 17 incidente care le-au pus viața în pericol bebelușilor, între iunie 2015 și iunie 2016.
Spitalul a efectuat o serie de analize medicale cu experți independenți cu privire la decese, înainte de a suna la poliție, pe fondul îngrijorărilor cu privire la rata mare de mortalitate înregistrată la secția de neonatologie. „Medicii au început să constate asemănări între cazurile de decese ale copiilor” și au recomandat „o analiză aprofundată, independentă, externă a fiecărui deces neonatal între ianuarie 2015 și iulie 2016”, a raportat The New York Times.
DCI Nicola Evans, ofițerul principal adjunct de anchetă în acest caz, a declarat pentru Sky News că nu a fost stabilit vreodată niciun motiv, ceea ce „trebuie să fie foarte greu de acceptat de către familii”.
„Nu știu dacă vom putea vreodată să răspundem la această întrebare și doar Lucy Letby poate răspunde”, a adăugat ofițerul.
Cazul procuraturii
În deschiderea urmăririi penale, procurorul Nick Johnson a spus că decesele și tentativele de omor asupra tuturor celor 17 copii în cauză între iunie 2015 și iunie 2016 nu au fost „tragedii care apar în mod natural”.
„A fost toată munca, spunem noi, a femeii din banca acuzaților, despre care spunem că a fost prezența răuvoitoare constantă atunci când lucrurile s-au înrăutățit pentru acești 17 copii.”
Se credea că mulți dintre bebeluși au fost injectați cu aer sau insulină. Iar acuzarea a spus că Letby a scris bilete cu „Sunt rea” și „I-am ucis intenționat pentru că nu sunt suficient de bună”. Pasajele au fost scrise pe Post-it Notes în urma unei percheziții în casa ei. Un alt bilet anunța: „Nu am făcut nimic rău și nu au nicio dovadă, așa că de ce a trebuit să mă ascund?”
Managerii spitalului au încercat în mod repetat să o readucă pe Letby în rolul ei, în ciuda suspiciunilor că ar fi putut fi implicată în moartea mai multor copii, a audiat instanța.
În ultima zi a discursului său de închidere, Johnson a spus că Letby s-a „delectat” cu durerea pe care a provocat-o părinților îndurerați ai unui copil pe care încercase să-l omoare de trei ori înainte de a reuși la a patra încercare.
În cele din urmă, a spus Johnson, cei șapte bebeluși ar fi „plecat acasă” dacă Letby nu i-ar fi „sabotat”.
Cazul apărării
În declarațiile sale finale, avocatul apărării, Ben Myers a susținut că „nu există nicio dovadă directă” că Letby a făcut rău cuiva și că decesele s-au datorat „eșecurilor în serie în îngrijirea” spitalului, nu crimelor.
Inculpata a „vărsat lacrimi”, deoarece Myers a spus că acest caz a fost „condus de o prezumție necruțătoare de vinovăție”.
Vorbind la tribună la începutul procesului, Letby a susținut că patru consultanți din spital au conspirat împotriva ei pentru a „acoperi deficiențele spitalului”. Și în încercarea de a explica biletele, ea a spus juriului că nu se referea la uciderea copiilor, ci mai degrabă că „am eșuat cumva în îndatoririle mele, în competențele mele”.
„Am fost luată de la slujba pe care o iubeam și acuzată de lucruri pe care pur și simplu nu le făcusem”, a spus ea instanței.
A fost condamnată la închisoare pe viață.
Foto: Pinterest.com