Accidente vasculare la animale
Oamenii nu sunt singurii cu probleme neurologice. Şi animalele de companie pot suferi de diverse afecţiuni, incidenţa accidentelor vasculare în rândul acestora fiind destul de mare. Accidentele vasculare cerebrale au fost considerate până recent o patologie rar întâlnită în rândul animalelor de companie, dar graţie progreselor din domeniul neurologiei veterinare, putem identifica corect şi cu uşurinţă afecţiunile neurologice. Deşi simptomatologia acută este dramatică, cu o îngrijire medicală corespunzătoare, şansele de recuperare sunt mai mari decât în cazul patologiei asemănătoare întâlnită în medicina umană.
Am stat de vorbă cu Cristina Verdeş, medic specialist în cadrul clinicii veterinare Marco Vet, pentru a afla care sunt primele semne ale accidentelor vasculare şi cum putem să le prevenim.
Accidente vasculare la animale – Ce le provoacă?
AVC-urile (accidentele vasculare cerebrale) reprezintă o afecţiune caracterizată de diminuarea fluxului sangvin la nivel cerebral. Se întâlnesc două tipuri de accidente vasculare: accident vascular de tip ischemic (lipsa subită de flux sangvin la nivel cerebral) şi accident vascular de tip hemoragic (sângerare la nivel cerebral, determinat de ruperea unui vas sangvin la acest nivel). Encefalul se bazează, mai mult decât oricare alt organ, pe un flux sangvin constant, datorită nevoii constante de oxigen şi nutrienţi, şi de necesitatea de îndepărtare a produşilor reziduali.
Cauzele accidentului vascular ischemic se pot împărţi în cele care determină îngustarea arterelor (tromboza) şi boli care determină obstrucţia arterelor prin material venit din altă parte a organismului (embolie). În accidentele vasculare hemoragice, se poate întâlni o pierdere de sânge la nivelul ţesutului nervos (hemoragie intraparenchimală) sau între creier şi cutia craniană (hemoragie subdurală sau subarachnoidă). Locul hemoragiei depinde de poziţionarea vaselor afectate. Există o predispoziţie clară în rândul animalelor geriatrice, cu probleme cardiace, supraponderale.
Care sunt simptomele unui accident vascular?Semnele unui AVC la câini şi pisici diferă faţă de cele întâlnite la oameni. Dacă la oameni suntem obişnuiţi să vedem paralizia unei părţi a corpului, cu pareză facială, acest lucru se întâlneşte rar la câini şi pisici. Majoritatea semnelor comune sunt reprezentate de înclinarea capului sau întoarcerea acestuia, pierderea echilibrului, pierderea acuităţii vizuale până la orbire, mers în cerc, incapacitatea menţinerii poziţiei patrupodale. Aceste semne nu sunt specifice AVC-ului şi pot fi atribuite şi altor probleme neurologice.
Cel mai important este să ajungeţi cât mai repede la un medic veterinar, de preferat specializat pe probleme neurologice, care să înceapă un tratament agresiv în cazul diagnosticării.
Accidente vasculare la animale – Putem să prevenim şansele unui accident vascular?
Putem vorbi despre identificarea unora dintre cauzele predispozante ale AVC-ului şi tratarea acestora. Aceasta este singura modalitate reală de prevenţie în rândul tuturor animalelor, fie că vorbim despre câini sau pisici. Dacă avem un animal suspect de probleme cardiace – mai exact hipertensiv, diabetic, diagnosticat cu SindromulCushing, supraponderal, nedeparazitat intern, trebuie să ne asigurăm că îi oferim tratamentul necesar. Dacă vorbim despre pacienţi geriatrici, recomand o evaluare clinică completă cel puţin o dată la 6 luni, precum şi o evaluare neurologică completă. O data ce animăluţul nostru trece de vârsta de 7 ani, necesită o atenţie specială, precum şi de o suplimentare alimentară cu produse special desemnate, inclusiv pe parte de suport şi menţinere a integrităţii neurologice.
Accidente vasculare la animale – Cum putem avea grijă de un animal care a suferit un AVC?
Nu există un protocol standard de îngrijire după un accident vascular. După ce un animal trece printr-un episod neurologic de acest tip, se poate adapta un protocol de management terapeutic personalizat fiecărui pacient, în funcţie de cum reuşeşte să compenseze după perioada de spitalizare şi tratare a perioadei acute.
Care sunt şansele de recuperare? Se pot recupera complet?
Creierul reprezintă cel mai misterios organ, surprinde de fiecare dată. Creează constant conexiuni noi, se schimbă, se adaptează constant.
Cu o îngrijire medicală corespunzătoare, cu un răspuns rapid din partea stăpânilor în momentul debutului simptomatologiei neurologice, şansele de recuperare sunt extraordinare. Animăluţele au o capacitate de recuperare surprinzătoare în cazul accidentelor vasculare. De mare importanţă este identificarea cauzei şi încercarea de împiedicare a unei eventuale recidive, având în vedere că majoritatea animăluţelor care trec printr-un episod clinic de acest gen, ajung sa aibă accidente vasculare şi după. Am întâlnit cazuri care s-au prezentat în comă profunda, scor Glasgow 5-6, care s-au recuperat extraordinar, iar în câteva săptămâni îşi recăpătaseră total funcţiile.
Chiar de curând am fost complet impresionată de evoluţia unei paciente, Becky, o femelă de Ciobănesc German, care s-a prezentat în comă profundă, la 10 ore de la debutul simptomatologiei neurologice, şi care după o zi a ieşit din coma, a doua zi a reuşit să se ridice, cu instabilitate severă în deplasare, iar în a patra zi a plecat alergând spre stăpâni.
Există cazuri speciale, există şi minuni medicale, dar cel mai important este să existăm noi lângă companionii noştri şi să le oferim atenţia necesară şi o îngrijire medicală veterinară cât mai rapidă în cazul în care observăm că ceva este în neregulă. Un răspuns rapid la o simptomatologie discretă poate face diferenţa în ceea ce priveşte recuperarea.