Adevărul despre fericire: cum o putem obține și menține în viața noastră - LIFE.ro
Sari la conținut

Toată lumea este în căutarea unei vieți fericite. Indiferent dacă ne dăm seama sau nu, oamenii caută să fie fericiți. Căutarea adevărului despre fericire ne conduce alegerile, emoțiile și deciziile.

Dar ce face o viață fericită? Răspunsul este diferit pentru fiecare și cu toate acestea există câteva puncte comune pentru fiecare dintre noi

Care este adevărul despre fericire? Cum o putem atinge? Dar mai ales, cum o putem păstra în viața noastră?

Versiunea fiecăruia despre o viață fericită este unică. Unii oameni sunt cei mai fericiți când îi slujesc pe alții, în timp ce alții găsesc o mare bucurie în a-și urmări interesele. Pentru majoritatea dintre noi, este o combinație de lucruri care ne fac fericiți.

De fapt, fericirea ta depinde de a face ceea ce are sens pentru tine. Pentru a descoperi adevărul despre fericire, trebuie să găsești sens și valoare în viață.

Ce are sens pentru tine? Care sunt lucrurile care contează pentru tine și îți aduc satisfacție?

Oamenii, locurile, lucrurile și sentimentele care îți creează viața semnificativă se aliniază cu bunăstarea ta subiectivă, care se referă la modul în care îți evaluezi viața.

Oamenii evaluează de obicei cât de bine se descurcă la un moment dat după cât de multă pace interioară găsesc în sufletele lor. Cu toții ne străduim să avem liniște sufletească, chiar și fără să știm în mod conștient că o facem.

Iată în ceea ce urmează câteva puncte comune care pot stabili adevărul despre fericire:

Oamenii

Ai grijă de tine! Atât sănătatea ta fizică, cât și cea mentală sunt vitale pentru o viață fericită. Când mintea ta este bine și corpul tău este în stare bună de sănătate, nu numai că te simți mai bine, dar ai mai multe oportunități de a urmări lucruri care îți vor aduce fericire, succes și bunăstare generală.

Rămâi activ în fiecare zi. Exercițiile eliberează endorfine în corpul tău, care te mențin mai calm, mai relaxat și mai fericit. Se numesc hormoni de „stare de bine” și tot ce trebuie să faci pentru a-i elibera este să te miști.

O plimbare de dimineață, jogging după-amiaza, drumeție în weekend, cursuri de yoga, grădinărit, agrement și plimbare cu bicicleta sunt doar câteva exemple despre cum poți adăuga activitate la programul tău.

adevărul despre fericire

Mănâncă o dietă sănătoasă pentru a reduce riscul de a dezvolta afecțiuni care îți limitează mobilitatea și sănătatea.

Asigură-te că ai grijă de sănătatea ta mintală umplându-ți mintea cu contribuții pozitive, abținându-te de la a te plânge și hrănind emoțiile pozitive.

Adevărul despre fericire: Pune-te în slujba altora

Angajamentul față de ceva mai mare și mai important decât tine este o componentă cheie a unei vieți fericite. Pentru a fi cu adevărat fericit, trebuie să simți că viața ta reprezintă ceva și că aduci într-un fel o contribuție valoroasă lumii.

Creează-ți o mentalitate de abnegație în detrimentul egoismului. Când îi slujești pe alții, contribui la fericirea lor generală, ceea ce nu poate decât să te facă fericit și pe tine.

Când ajuți o altă persoană, de multe ori uiți pentru un moment propriile necazuri sau griji și s-ar putea chiar să realizezi că trebuie să fii recunoscător pentru mai mult decât credeai că ai făcut-o.

De exemplu, poți răspândi fericirea pur și simplu zâmbind cuiva. Numeroase studii arată că zâmbetul ajută oamenii să trăiască mai mult, mai fericiți și mai bine.

Ascultă cu răbdare

Vorbește cu un străin la coadă la magazinul alimentar

Fii voluntar la o organizație caritabilă locală

Fă un compliment sincer

Pune-ți telefonul deoparte atunci când ai o conversație față în față

Ajută un vecin la treburile casnice

Donează sânge

Răspândește pozitivitatea

Având un simț clar al direcției în viață, aduce fericire. Poți obține o viață mai fericită atunci când lucrezi pas cu pas către ceva care este cu adevărat important pentru tine.

Găsirea fericirii merge mână în mână cu a avea un scop în viață. Împlinirea personală este un sentiment că devii tot ceea ce îți dorești. Este realizarea întregului tău potențial ca ființă umană.

Stabilirea unor obiective semnificative îți oferă, de asemenea, speranță pentru un viitor mai bun. Pe măsură ce conturezi o listă de verificare zilnică cu lucruri de făcut care te vor aduce mai aproape de atingerea obiectivelor, ești mai pregătit pentru a depăși provocările care apar.

Adevărul despre fericire: Interacționează cu oameni pozitivi

Conexiunile sociale pozitive contribuie la o viață fericită. Chiar dacă se întâmplă să te consideri introvertit, crearea unui cerc de oameni pozitivi îți crește nivelul de emoții pozitive și bunăstarea generală.

Cine sunt oamenii fericiți din viața ta?

Petrece mai mult timp cu ei. Observă lucrurile pe care le spun și cum își petrec timpul. Ce omit ei din viața lor și ce prioritizează? A urma exemplul oamenilor fericiți poate duce la a fi mai fericit.

Suplimentează-ți viața prin încurajarea oamenilor, ascultând podcasturi încurajatoare, vizionând vloguri inspiraționale sau alăturându-te unui club de carte. Identifică-ți colegii de muncă, vecinii, colegii de clasă, membrii familiei care gândesc pozitiv.

Gravitează către acești oameni și vei descoperi că vei începe să gândești mai pozitiv și să te simți mai fericit.

Dezvoltă relații semnificative

Numărul de prieteni pe care îi ai este mult mai puțin important decât calitatea prieteniilor tale. Căută prieteni care te susțin și au o influență pozitivă asupra ta.

Căută prieteni care au aceleași gânduri, alăturându-te unor grupuri sau cluburi care te interesează și participând la activități care îți plac.

adevărul despre fericire

Locuri

Apreciază împrejurimile.

Găsește frumusețea în jurul tău, în lucrurile simple de zi cu zi. Acest lucru poate varia de la a-ți lua un minut pentru a te bucura de apus, la a fi recunoscător că ai o casă confortabilă în care să locuiești.

Aprecierea mediului înconjurător înseamnă pur și simplu să fii recunoscător pentru tot ce este lângă tine.

Fă o pauză. Mergi într-un ritm mai lent și observă ce este în jurul tău. Observă culori, mirosuri, texturi, sunete, tăceri, fețe, lumină, mișcare și forme.

Adaugă timp pentru a reflecta la rutina ta în fiecare zi. Meditația poate calma gândirea și îți permite să ieși din lumea agitată în care trăim pentru a te bucura de singurătate și răgaz.

Schimbarea mediului înconjurător te poate face să apreciezi ceea ce ai. Călătorește într-o țară străină sau învață despre o țară străină.

Ieșirea din mediul tău obișnuit pentru a explora unul diferit îți poate oferi o mai bună înțelegere a aspectelor vieții tale care te fac fericit – sau a ceea ce poți adăuga sau scoate din viața ta pentru a o face și mai fericită.

Adevărul despre fericire: Creează-ți un refugiu acasă

Acasă ar trebui să fie un loc în care să te poți retrage din agitația și disputele lumii pentru a găsi pace, singurătate, siguranță și confort. Cu toate acestea, acest lucru nu vine întotdeauna de la sine, poate necesita un efort concertat.

Investește în a-ți face casa un loc în care vrei cu adevărat să fii. Unde locuiești poate fi simplu, dar dacă este acasă, intim și confortabil, va contribui foarte mult la fericirea ta.

Adevărul despre fericire: Ieși în natură

Experții găsesc din ce în ce mai multe dovezi ale beneficiilor naturii asupra sănătății mintale, fizice și fericirii. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că petrecerea a 30 de minute pe săptămână în spațiul verde, în aer liber poate reduce depresia cu 7% și scădea prevalența dezvoltării hipertensiunii arteriale cu 9%.

Un alt studiu a constatat că o plimbare într-un mediu natural îți poate îmbunătăți memoria cu 20% mai mult decât o plimbare în oraș.

A fi în aer liber sau în preajma plantelor și animalelor te ajută să îți restabilești sănătatea mentală și te poate ajuta chiar să te vindeci mai repede fizic.

Lumina naturală, aerul proaspăt și energia pozitivă pe care o primești de la ființele vii pot reduce durerea. Vitamina D din lumina soarelui ajută la prevenirea cancerului, atacurilor de cord și osteoporozei.

Încearcă să adaugi natura în programul tău în fiecare zi.

Asigură-te că ai soare în fiecare zi, făcând o plimbare sau pur și simplu ieșind în aer liber la prânz. Explorează parcurile locale, pistele de biciclete, pâraiele, râurile, lacurile și habitatele naturale.

Studiile arată că petrecerea timpului în preajma animalelor mărește producția de oxitocină, ceea ce ne face să ne simțim relaxați și mai puțin stresați sau anxioși.

adevărul despre fericire

Lucruri

Libertatea financiară este un obiectiv demn. Se definește ca având destui bani încât să nu mai fii preocupat de ei.

Deși nu banii aduc neapărat fericirea, lipsa lor pentru a-ți satisface nevoile creează de obicei stres, îngrijorare, oboseală, anxietate și o serie de alte consecințe negative.

Prin urmare, lupta pentru stabilitate financiară este un obiectiv demn de viață. Dincolo de aceasta, totuși, există și alte lucruri pe care să te concentrezi, care sunt esențiale pentru o viață fericită.

Odată ce nevoile tale de bază sunt îndeplinite, studiile arată că mai mulți bani nu aduc neapărat mai multă fericire. Prin urmare, concentrarea asupra lucrurilor care contează cu adevărat duce la satisfacția vieții.

Adesea, lucrurile care contează cel mai mult pentru noi sunt lucrurile pe care banii nu le pot cumpăra. Dragostea, acceptarea, încrederea, respectul, sănătatea, relațiile stabile, compasiunea, înțelegerea, credința, loialitatea și siguranța se numără printre calitățile intangibile care se adaugă la o viață fericită.

Deși mulți oameni lucrează între 45 și 50 de ore sau mai mult pe săptămână, numeroase studii indică faptul că productivitatea suferă foarte mult după o săptămână de 40 de ore de muncă.

Ia în considerare opt ore de muncă, opt ore de joacă și opt ore de odihnă în fiecare zi. Desigur, fiecare zi nu poate fi perfect echilibrată, dar străduința de a menține echilibrul pe tot parcursul săptămânii te va ajuta să menții o viață fericită.

Echilibrul ține la distanță stresul, te ajută să acorzi atenție lucrurilor bune din viața ta și îți permite să fii mai plin de energie, astfel încât atunci când lucrezi să fii mai productiv.

Planifică lucruri pe care să le aștepți cu nerăbdare

Oamenii fericiți au lucruri de așteptat. Aspirațiile viitoare adaugă poftă și entuziasm vieții și te pot ajuta să rămâi concentrat pe ceea ce ai nevoie și îți dorești să faci.

De exemplu, ați putea planifica o vacanță anul viitor când te poți deconecta o săptămână sau două într-un loc în care nu ai mai fost niciodată sau în care îți place să te întorci. De asemenea, poți planifica lucruri mici pe care să le aștepți cu nerăbdare, cum ar fi o întâlnire neobișnuită, o activitate nouă în familie sau o aventură distractivă o dată pe săptămână.

Urmărește-ți interesele

Petrecerea timpului singur în căutarea a ceva de care ești interesat îți oferă timp semnificativ pentru auto-reflecție. Pe măsură ce te deconectezi de la locul de muncă, de la responsabilități și de la grijile lumii, poți să te gândești la nivelul de satisfacție în viață.

Urmărirea intereselor tale îți permite să îți cultivi talentele și să găsești noi abilități.

Intră în contact cu lucrurile pe care ai vrut întotdeauna să le faci, dar ai simțit că nu ai timp sau bani pentru ele.

adevărul despre fericire

Sentimente

Fii conștient de emoțiile și gândurile negative.

Gândurile și emoțiile negative sunt ingredientele unei vieți mizerabile. Ne împiedică progresul, provoacă depresie și creează și mai multe probleme.

Emoțiile negative pot include anxietate, îngrijorare, furie, frică, frustrare, iritare, invidie, respingere, nesiguranță, stres, vinovăție, plictiseală și letargie. Fii în acord cu momentul în care trăiești aceste emoții și identifică ce le provoacă.

Așa cum emoțiile negative elimină fericirea din viața noastră, la fel și gândurile negative. Acestea pot varia de la „Nu sunt suficient de bun” și „Nu pot face asta” până la „Voi amâna până mâine” și „Nu ar fi trebuit să mănânc acea bucată de plăcintă”.

Fii conștient de dialogul care se petrece în capul tău pentru a combate gândurile negative cu gânduri pozitive. „Sunt destul de bun”, „Pot face acest lucru pas cu pas”, „O voi face acum” și „Mi-a plăcut plăcinta”.

Adevărul despre fericire: Alege Optimismul!

Psihologia pozitivă sugerează că fericirea depinde de concentrarea asupra emoțiilor, experiențelor, trăsăturilor, evenimentelor și influențelor pozitive.

Ia o decizie conștientă de a alege optimismul. Chiar și atunci când te afli în mijlocul unei provocări intense sau când ceva a mers prost, poți alege oricând să privești oportunitatea și să te concentrezi pe soluții, nu pe probleme.

Deși nu putem alege întotdeauna lucrurile care ni se întâmplă, putem alege întotdeauna cum reacționăm la orice situație dată.

Fii recunoscător!

Cercetările sugerează că a fi recunoscător poate crește sentimentele de fericire și speranță. Fericirea și recunoștința merg mână în mână. Când suntem recunoscători, ne plângem mai puțin și vedem binele în tot ceea ce ne înconjoară.

Pe măsură ce exersezi recunoștința, vei deveni în mod natural mai conștient de aspectele pozitive ale vieții tale și de lucrurile bune din mediul tău.

Gândește-te la toate lucrurile pentru care ești recunoscător. Scrie o listă. Cu cât lista ta devine mai lungă, cu atât vei recunoaște că fericirea ta crește.

Râzi mult

Probabil ai auzit zicala: „Râsul este cel mai bun medicament”. Dar este mai mult decât o vorbă, este de fapt dovedit că râsul reduce durerea, îți întărește sistemul imunitar și accelerează vindecarea.

Râsul reduce stresul, îți relaxează mușchii și stimulează organele vitale, cum ar fi inima și plămânii. Când râzi, nu numai că îți ridici nivelul de fericire, dar îi faci și pe alții fericiți.

Râsul este contagios, la fel cum este un zâmbet. Este greu să nu râzi sau măcar să zâmbești când auzi pe cineva râzând. Și pe măsură ce o faci, observă cum starea ta se ușurează și poți simți efectele fizice pozitive.

Adevărul despre fericire: Iartă!

Trebuie să poți lăsa lucrurile să meargă pentru a avea o viață fericită. Dacă cineva te-a rănit în trecut, purtarea acelei dureri în prezent continuă doar să te rănească și să-ți răpească fericirea.

Deși poate fi dificil uneori să ierți, vei beneficia foarte mult. Chiar dacă cineva nu simte remușcări pentru acțiunile sale, capacitatea ta de a ierta te va elibera de gândurile și emoțiile negative.

Puterea iertării include și a te ierta pe tine însuți. Permite-ți harul de a greși și lucrează pentru a te îmbunătăți.

Concentrează-te pe ceea ce ai câștigat și pe modul în care ai crescut prin fiecare experiență pe care o trăiești – și nu pe ceea ce ai pierdut sau ar fi trebuit să faci. Cea mai bună cale către o viață fericită este să mergi înainte, nu să privești înapoi.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora