Adevărul despre somnul polifazic - LIFE.ro
Sari la conținut

Adevărul despre somnul polifazic

Share this article

Programul de somn al fiecăruia este diferit. Unii oameni se simt mai alerți și productivi dimineața, în timp ce alții sunt bufnițe de noapte. Persoanele cu energie multă pretind că funcționează cel mai bine doar cu 5 sau 6 ore de somn, în timp ce alții au nevoie de cel puțin 8 ore sau mai mult pentru a funcționa la niveluri optime.

Deși adulților le este recomandat să doarmă între 7 și 9 ore pe zi și să urmeze un program de somn consecvent, acest lucru nu este întotdeauna posibil. Orele suplimentare la locul de muncă, vacanțele și anumite evenimente de viață interferează adesea cu capacitatea unei persoane de a dormi suficient.

Programul ideal de somn presupune să te culci la aceeași oră în fiecare noapte și să te trezești la aceeași oră în fiecare dimineață. Acest lucru presupune un efort de a-ți stabili ritmul circadian sau ciclul intern somn-veghe.

Programele de somn polifazic implică somnul pe două sau mai multe perioade de timp pe parcursul zilei. Aceste perioade pot fi scurte sau lungi. De exemplu, poți trage un pui de somn scurt după-amiaza, urmat de o oră de somn mai târziu. Acest program de somn este similar cu ceea ce urmează în mod natural majoritatea sugarilor înainte de vârsta de 3 luni.

Deci, cum funcționează exact acest program și este el benefic? Află tot ce trebuie să știi despre somnul polifazic și dacă este o alegere sănătoasă pentru tine.

Ce este somnul polifazic?

După cum am menționat mai sus, somnul polifazic implică somnul în mai mult de două reprize distincte pe zi. În funcție de structură, somnul polifazic nu reduce întotdeauna numărul total de ore pe care le dormi într-o zi. Unii oameni adoptă acest program de somn într-un efort de a maximiza orele de veghe și de a crește productivitatea, reducând astfel timpul petrecut în pat. Este interesant de observat că multe mamifere din natură urmează un model de somn polifazic, deși mulți oameni sunt programați să folosească somnul monofazic sau o fază singulară de somn care include o singură perioadă de timp prelungită.

Teoria din spatele somnului polifazic

De la o vârstă foarte fragedă, am fost învățați că un program de somn „normal” presupune să mergem la culcare când este întuneric și să ne trezim după răsăritul soarelui. Durata somnului variază foarte mult de la o persoană la alta și se bazează în mare parte pe programul de lucru și obligațiile familiale. Sănătatea mintală și afecțiunile medicale sunt încă doi factori care îți determină programul de somn.

În plus, majoritatea oamenilor cred că ar trebui să adoarmă în 20 de minute de la culcare, dar, cu toate acestea, rareori este cazul. Stresul, anxietatea și utilizarea ecranului sunt toate legate de o latență mai lungă a somnului (timpul necesar pentru a adormi).

De-a lungul anilor, medicii specialiști în somnologie și oamenii de știință au stabilit că aceste modele de somn nu pot fi aplicate tuturor oamenilor sau societăților. Există variații care permit unor indivizi să performeze optim. De exemplu, un lucrător în ture poate avea nevoie să adopte un program de somn polifazic sau bifazic pentru a prospera. Părinții nou-născuților trebuie, de asemenea, să își ajusteze programul de somn pentru a satisface cerințele copilului lor. Adaptarea tiparelor și programului de somn la stilul tău de viață individual nu este nemaiauzită și a devenit din ce în ce mai acceptată în lumea medicinei somnului.

Anumite referințe istorice susțin această teorie, inclusiv nevoile de somn ale societății vânători-culegători. Pentru acest grup de oameni, lumina zilei le-a dictat în mare măsură rutinele și modelele de somn. Vânătorii aveau nevoie de lumina zilei pentru a ucide și a aduna alimente. De-a lungul timpului, creierul lor s-a adaptat în mod natural la această nevoie, adoptând un model de somn care le-a permis să fie treji și alerți în timpul zilei și să se odihnească în timpul nopții.

Susținătorii programului de somn polifazic pretind că oamenii nu au nevoie de o singură perioadă de somn susținută pentru a funcționa la niveluri optime. Ei spun că, cu timpul și consistența, ritmul circadian natural al corpului poate fi ajustat pentru a se dezvolta pe un model polifazic. În curând, aceste perioade de somn mai scurte, mai frecvente, vor susține productivitatea și vor deveni noua normă cu beneficii suplimentare.

Cercetări pe marginea somnului polifazic

Într-un efort de a atenua simptomele insomniei și de a îmbunătăți somnul, medicii au efectuat cercetări ample asupra tiparelor de somn polifazic, inclusiv beneficiile, riscurile și, dacă este sustenabil, pe termen lung. Răspunsul la întrebarea dacă somnul polifazic vă poate satisface sau nu nevoile generale de somn, susținând în același timp productivitatea și funcția cognitivă, este încă neclar.

Riscurile asociate cu lipsa prelungită de somn includ infarct miocardic, accident vascular cerebral, pierderea memoriei, funcția imunitară compromisă, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, probleme de fertilitate și tulburări psihiatrice. Fără un somn suficient, creierul și corpul tău nu pot funcționa la niveluri normale, sănătoase.

Există puține dovezi științifice care să sugereze că somnul polifazic este benefic sau sigur. Chiar dacă unii susținători ai acestui program de somn pretind că au o claritate mentală și o productivitate îmbunătățite, acestea pot fi cazuri izolate. Deși a fi treaz mai multe ore oferă mai mult timp pentru a realiza lucruri, nu există dovezi care să sugereze că acest timp este folosit cu înțelepciune sau este productiv.

De exemplu, dacă ești treaz timp de 18 ore pe zi, dar în 3 dintre aceste ore te simți amețit, dezorientat sau somnoros, sunt șanse să nu faci mai mult decât ai face în 16 sau chiar 14 ore. Un studiu realizat de studenții de la Harvard Medical School arată că tiparele neregulate de somn și expunerea crescută la lumină a studenților de la facultate corespund cu scoruri academice mai mici în comparație cu acei studenți care au menținut un program de somn monofazic.

Un alt studiu pe 400 de participanți a constatat că programele de somn polifazice au fost legate de somnolență crescută în timpul zilei și de performanță redusă în comparație cu acei indivizi care au urmat un program de somn monofazic. Același studiu sugerează, de asemenea, că programele de somn bifazice care includ un pui de somn de după-amiază ar putea fi chiar mai benefice decât un model monofazic la unii oameni.

somnul polifazic

Beneficiile somnului polifazic

În ciuda faptului că aceste programe de somn contravin cu ceea ce majoritatea oamenilor acceptă drept „corecte” sau „normale”, ele oferă unele beneficii potențiale.

Productivitate crescută

Acesta este unul dintre principalele motive pentru care oamenii adoptă programe de somn polifazice. Convingerea este că cu cât ești treaz mai multe ore, cu atât vei fi mai productiv. Deși nu este întotdeauna cazul, nu se poate nega că vei avea mai mult timp pentru a îndeplini sarcinile zilnice dacă ești treaz cea mai mare parte a zilei. Trucul este să dormi profund și bine în timpul perioadelor de odihnă, astfel încât să te trezești simțindu-te plin de energie în loc să fii somnolent.

Claritate mentală și memorie îmbunătățite

Susținătorii somnului polifazic spun că sunt mai productivi și se simt mai concentrați, motivați și gata să învețe și să rețină informații importante. Teoria este că perioadele de somn crescute și mai scurte în timpul zilei ar putea avea un impact pozitiv asupra capacității tale de a rămâne concentrat. Un motiv este că în timpul somnului, creierul tău lucrează pentru a sorta noi informații și pentru a stoca și consolida amintirile. Cu un pui de somn scurt după ce a învățat ceva nou, creierul tău poate fi mai bine pregătit pentru a procesa informațiile.

Este important de reținut că unele dovezi sugerează că perioadele scurte de somn (30 de minute sau mai puțin) nu au un impact profund asupra clarității sau performanței mentale. Din acest motiv, perioadele de somn de 20 de minute ar putea să nu promoveze capacitatea cognitivă crescută.

Reduce simptomele insomniei

Ar putea fi adevărat că somnul mai puțin ar putea îmbunătăți simptomele insomniei? Unii susținători ai somnului polifazic par să gândească așa. Programând perioade mai scurte de somn pe parcursul zilei, unii oameni au raportat că adorm mai repede și se trezesc mai greu. Comparativ, dacă dormi doar 20 sau 30 de minute la un moment dat, există mult mai puțin timp pentru un somn agitat. Alții susțin că se simt atât de obosiți după ce au fost treji pentru o perioadă lungă de timp, încât au obținut un somn mai profund în timpul perioadelor de odihnă.

Favorabil programelor de lucru neregulate

Programele de lucru neregulate devin din ce în ce mai frecvente în societatea de astăzi cu ritm rapid. De la turele de noapte și munca de gardă până la oameni care jonglează cu mai multe locuri de muncă, poate fi dificil să respectați un program standard de somn. Aceasta este ceea ce face ca somnul polifazic să fie atât de atrăgător pentru unii oameni.

Un studiu arată că 16% dintre oameni au în prezent un program de lucru în schimburi, ceea ce înseamnă că dorm în timpul orelor din zi și sunt trezi la un moment dat în timpul nopții. Munca în schimburi este renumită pentru perturbarea ritmului circadian natural al corpului. De asemenea, are un impact negativ asupra abilităților cognitive ale unei persoane, rezultând mai multe leziuni la locul de muncă și riscuri semnificativ mai mari.

Cei care se luptă să rămână treji în timpul schimbului de noapte pot beneficia de un program polifazic care permite somnul în timpul zilei. De asemenea, este posibil să adoptați acest tip de program în timpul săptămânii de lucru și să treceți la somn pentru perioade mai mari de timp în zilele libere. Trebuie doar să știți că programele de somn fluctuante și inconsecvente ar putea, în timp, să facă mai mult rău decât bine pentru bunăstarea generală.

Este somnul polifazic pentru tine?

În timp ce juriul este încă în discuție dacă somnul polifazic este sau nu benefic, este o abordare mai practică pentru unii oameni decât pentru alții. Dacă programul și stilul tău de viață îți permit să urmezi un program de somn monofazic, este recomandat să faci acest lucru. Beneficiile pentru sănătate sunt vaste și acest tip de program se aliniază cel mai bine cu ciclul natural somn-veghe al corpului tău.

Cu toate acestea, dacă lucrezi în schimburi, includerea unor perioade mai frecvente de somn mai scurt pe parcursul zilei ar putea funcționa pentru tine. În unele cazuri, îți poate fi chiar mai ușor să atingi cele 7 până la 9 ore de somn recomandate. De asemenea, poți adopta un program de somn polifazic în timpul anumitor ture și poți trece la ceva mai tradițional atunci când timpul îți permite.

Un specialist în somn te poate ajuta să-ți ajustezi ritmul circadian într-un mod echilibrat și sănătos, fără orice măsuri nesănătoase sau drastice. De asemenea, este important să faci aceste ajustări încet, în timp, în loc să faci schimbări majore prea brusc. Dă-i timp corpului tău să se adapteze la acest nou mod de viață.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora