Adevăruri despre Vatican: cinci lucruri pe care nu le știai despre cel mai mic stat suveran - LIFE.ro
Sari la conținut

Vatican este cea mai mică țară din lume, un stat catolic a cărui populație este practic 100% romano-catolică. Orașul Vatican este guvernat ca o monarhie absolută, în fruntea căreia se află papa. Vaticanul își bate propriile monede de euro, își tipărește propriile timbre, emite pașapoarte și plăcuțe de înmatriculare, operează instituții media și are propriul steag și imn. O singură funcție guvernamentală îi lipsește: impozitarea. Iată câteva aspecte deosebit de importante pe care este posibil să nu le știi despre Vatican.

Cea mai mică țară din lume 

Vaticanul este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în orașul Roma, Italia. Întreaga țară este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat, practic o optime din dimensiunea Parcului Central din New York. Atât ca dimensiune/suprafață, cât și ca populație, Vaticanul este cel mai mic stat suveran din lume. Nu există capitală a Vaticanului, deoarece orașul este statul însuși. Vaticanul nu este o democrație și nu este membru al Națiunilor Unite, deși moneda oficială este euro. Monedele euro care reprezintă Vaticanul sunt tipărite la monetăria din Roma. Papa nu este considerat un rege, deși este conducătorul suveran atât al Vaticanului, cât și al Sfântului Scaun.

Când a fost înființat Vaticanul

Vaticanul a fost creat la 11 februarie 1929 ca parte a Acordurilor din Lateran dintre Biserica Romano-Catolică și regimul fascist al lui Benito Mussolini. De la fondarea Romei (în jurul anului 800 î.Hr.) și până la sfârșitul Republicii Romane (în jurul anului 44 î.Hr.), dealul de pe malul vestic al râului Tibru a fost cunoscut sub numele de Ager Vaticanus. În timpul Imperiului Roman, romanii numeau această zonă Vaticanum, iar aici își construiau vilele și grădinile cei bogați și puternici. Potrivit istoricului Tacitus, Nero a provocat incendiul din noaptea de 18 iulie 64, pentru a putea reconstrui Roma după placul său și pentru a-și construi masiva Casă de Aur (Domus Aurea). Apoi a decis să-i persecute pe creștini ca țapi ispășitori. Unul dintre cei despre care se spune că ar fi pus să fie ucis este Sfântul Petru. Tradiția creștină susține că Sfântul Petru a fost răstignit în Circul lui Nero, care se afla mai mult sau mai puțin pe locul unde este astăzi Vaticanul.

Limba oficială a Vaticanului

Deoarece Vaticanul se află în interiorul Italiei, se consideră că limba oficială este italiana. În realitate, lucrurile stau un pic diferit. În primul rând există Papa care poate să nu fie italian. De exemplu, Papa Francisc este argentinian, așa că limba sa maternă este spaniola deși, Papa vorbește în majoritatea timpului italiana. Gardienii care fac parte din Garda Elvețiană pot vorbi una sau mai multe dintre aceste limbi: franceză, germană și italiană. În fiecare an, la data de 6 mai, aceștia depun jurământul în limba lor maternă, oricare ar fi ea. Totuși, majoritatea lucrătorilor din Vatican sunt italieni și, prin urmare, italiana este cea mai răspândită limbă din Vatican. Mulți angajați vorbesc bine și limba engleză, suficient cât să comunice cu milioanele de pelerini și turiști care vizitează Vaticanul în fiecare an. 

Cine locuiește în Vatican? Unde stă Papa de la Roma

Populația Vaticanului însumează mai puțin de 1.000 de oameni. Aici sunt incluși Papa și personalul său, unii clerici, membri ai Gărzii Elvețiene și familiile lor, dacă sunt căsătoriți, și alții câțiva care lucrează în sau pentru Biserică. Majoritatea cetățenilor Vaticanului sunt bărbați. Până de curând, Papii au locuit în Palatul Apostolic. Papa Francisc a ales să locuiască în casa Santa Marta, o altă clădire din Vatican, situată în spatele Bazilicii Sfântul Petru. Există și o reședință papală de vară la Castel Gandolfo pe care Papa Francisc nu a folosit-o până acum. 

Ce se află în interiorul Vaticanului 

Vaticanul conține diverse situri religioase și culturale ale Bisericii Catolice, dar și unele facilități care sunt esențiale pentru viața de zi cu zi. Există biserici locale, o băcănie, o farmacie, un oficiu poștal, un birou de presă, un post de radio, bănci și clădiri de apartamente, dintre care multe sunt alocate Gărzilor Elvețiene și familiilor acestora. Unele dintre cele mai faimoase clădiri din Vatican includ Bazilica Sf. Petru, Palatul Apostolic (unde locuiește în mod normal Papa), Muzeele Vaticanului și Grădinile Vaticanului. Poți vizita aceste locuri ca turist. În 1984, Vaticanul a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO. 

Citește și: Ce trebuie să vizitezi în Roma: trasee turistice și istorie fascinantă

Adevăruri despre Vatican: Ce este Sfântul Scaun

Termenul „Sfântul Scaun” provine din latină „Sancta Sedes”, a fost inventat în secolul I și se referă la ceremonia de întronizare a papei. Acest scaun papal înălțat se mai numește și catedră și este menit să simbolizeze puterea Bisericii, nu a Papei însuși. Sintagma „Sfântul Scaun” nu se referă la o persoană anume (Papa sau alți membri ai Curiei) sau la o zonă geografică (Orașul Vaticanului). Sfântul Scaun este entitatea care guvernează atât teritoriul actual al Vaticanului, cât și întregul romano-catolicism din întreaga lume, care include aproximativ 1,2 miliarde de adepți. Până în 1929, Sfântul Scaun avea atât suveranitate spirituală, cât și laică. Când Italia a devenit o țară unificată în 1846, statele papale au fost dizolvate. Papa s-a declarat prizonier al Vaticanului și nu a părăsit teritoriul până când Papa Pius al IX-lea a semnat tratatul din Lateran cu regimul fascist în 1929. Făcând acest lucru, papa a renunțat la toate pretențiile de conducere temporală, dar i s-a dat autoritate completă de a supraveghea chestiunile religioase.

Cine îl păzește pe Papa de la Roma

Garda Elvețiană, recunoscută după armura și uniformele colorate din epoca Renașterii, îl protejează pe pontif încă din 1506. Atunci Papa Iulius al II-lea a angajat una dintre forțele mercenare elvețiene pentru protecția sa personală. Rolul Gărzii Elvețiene în Vatican este strict de a proteja siguranța Papei. Deși cea mai mică armată permanentă din lume pare a fi strict ceremonială, soldații ei sunt trăgători foarte bine pregătiți. 

Pasajul secret de la Vatican

De mai multe ori în timpul istoriei Vaticanului, papii au scăpat printr-un pasaj secret construit în 1277 pentru a lega Vaticanul de Castelul Sant’Angelo fortificat de pe malul râului Tibru. A servit drept cale de evadare pentru papi, mai ales în 1527, când se spune că a salvat viața Papei Clement al VII-lea în timpul jefuirii Romei. În timp ce forțele Sfântului Împărat Roman Carol al V-lea năvăleau în oraș și ucideau preoți și călugărițe, Garda Elvețiană a reținut inamicul suficient de mult pentru a-i permite lui Clement să ajungă în siguranță la Castelul Sant’Angelo. 

Dacă ți-ai propus să ajungi la Vatican ca turist, ține cont de faptul că, pentru a intra în Bazilica Sfântul Petru, în mormântul Sfântului Petru, sau în Grădinile Vaticanului și în Capela Sixtină, trebuie să ai o ținută modestă, cu umerii și genunchii acoperiți. 

Sursa foto: Pinterest

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora