Adrian Cosma are 31 de ani și e instructor de fitness. A moștenit de la mama și de la bunica lui o caracteristică mai puțin plăcută: predispoziția de a face monturi. Halucele valg, cum i se spune în termeni medicali, e o afecțiune frecventă, dar pe care multă lume o ignoră până când devine prea dureroasă. Așa a făcut și Adrian, până când montul de la piciorul drept a început să-l deranjeze foarte tare. Problema lui s-a rezolvat rapid, când a decis să se opereze la Dragoș Apostu, medic specialist în ortopedie și traumatologie la Spitalul Regina Maria Cluj, parte a Rețelei Private de Sănătate REGINA MARIA. Intervenția chirurgicală de haluce valg prin care a trecut Adrian a fost prima din România de acest fel – o operație de monturi care i-a permis să plece acasă în aceeași zi și să calce pe picior de a doua zi.
„Știu persoane care nu s-au operat niciodată de monturi, au putut trăi așa, s-au putut încălța, au putut să-și desfășoare activitățile zilnice fără să se opereze. Dar eu, dacă mai stăteam așa, cred că ajungea să fie foarte grav. Nu știu cu ce aș fi putut să mă mai încalț, cred că numai cu papuci la comandă (n.r. – pantofi). Și acum, până să mă operez, mă orientam ca toate încălțările pe care mi le cumpăram să fie sport, din plasă. Inclusiv alea se rupeau la piciorul drept, din cauza presiunii și a frecării“, spune Adrian.
Bunica lui a avut monturi, mama lui are, chiar și tatăl lui are puțin modificate degetele mari de la picioare. Așa că nu s-a mirat prea mult când, pe la 16-17 ani, a descoperit că și picioarele lui se modifică. Nu le-a luat prea mult în seamă până când, în jurul vârstei de 28 de ani, montul de la piciorul drept a început să-l deranjeze.
Operație de monturi. Ce înseamnă haluce valg și când devine o problemă
Halucele valg – montul, cum i se spune în limbaj popular – este o modificare patologică a halucelui, adică a degetului mare al piciorului. Cauzele apariției monturilor nu sunt cunoscute în totalitate, dar cel mai frecvent se referă la predispoziția genetică, cum e și în cazul lui Adrian. Mai poate să apară când există defecte de arhitectură ale antepiciorului. Pantofii cu toc sau cu vârf ascuțit nu sunt o cauză directă, dar pot agrava un defect preexistent.
Halucele valg e o afecțiune care evoluează progresiv, adică nu se oprește din evoluție. Montul crește și devine din ce în ce mai pronunțat până când deranjează. Deranjul vine, pe de o parte, din inconvenientul de a-ți alege tot timpul încălțările în așa fel încât să nu jeneze în partea din față a picioarelor. Pe de altă parte, devine dureros. Montul poate fi dureros în sine sau durerea poate să apară ca o consecință a presiunii atunci când porți pantofi incomozi.
Pe Adrian nu-l deranja neapărat la mers, dar asta numai pentru că nu mergea mult pe jos: „De obicei, merg mai mult cu mașina. În rest, sunt acasă sau la sală (n.r. – sala de fitness unde lucrează). Dar, dacă mergeam mult pe jos – să zicem că plecam într-o drumeție sau în altă țară – da, mă deranja. Orice încălțăminte aș fi purtat, la un moment dat mă deranja. Numai dacă nu cumva purtam șlapi cu șnur între degete, ăia nu mă deranjau”.
„Când conduceam două ore, trebuia să opresc mașina, să fac o pauză de trei-cinci minute și să stau în poziție verticală, ca să nu mă mai doară degetul. Îmi amorțea și aveam dureri ca niște săgetături din cauza poziției la volan.”
Adrian Cosma, pacient operat de haluce valg
Simțea un disconfort și când alerga sau când se ridica pe vârfuri, dar și dimineața, când se dădea jos din pat. „Dimineața simțeam un disconfort la celelalte degete, în special la penultimul deget, cel de lângă degetul mic. Pentru că degetul mare împingea în ele mereu. Dimineața, când mă ridicam și pășeam, simțeam o presiune pe degetul ăla și nu îmi dădeam seama de ce. De fapt, e exact ca atunci când ai o problemă la o măsea, când crește măseaua de minte și împinge toată dentiția, nu mai ai mușcătura perfectă”, explică Adrian.
Citiți continuarea articolului AICI