Află cum poţi să ai succes la interviurile de angajare
O schimbare în carieră este mereu foarte importantă şi, nu de puţine ori, foarte solicitantă, cel puţin emoţional. Atunci când ştii că urmează să te duci la un interviu de angajare, mai ales dacă este pentru un job pe care ţi-l doreşti foarte mult, eşti foarte stresat. Dorinţa ca totul să iasă bine poate, uneori, să nu îţi fie de mare ajutor. De aceea, ar fi bine să ţii cont de câteva sfaturi care sigur te vor ajuta şi, mai mult decât atât, o să îţi dea şi siguranţă în propriile forţe înainte de interviu. Cel mai important sfat este, însă, următorul: ai încredere în tine.
Evident, înainte de a te gândi la interviu, provocarea este să ajungi acolo. Te ajutăm cu câteva sfaturi şi aici. În primul rând, aplică doar pentru job-uri pentru care eşti calificat. În al doilea rând, realizează-ţi un CV care să arate foarte bine – degeaba ai toate calităţile din lume, dacă nu ştii să ţi le prezinţi pe măsură. Recomandat ar fi, de asemenea, să aplici folosind, pe lângă CV şi o scrisoare de intenţie, clar o să îţi mărească şansele să fii apreciat de potenţialul angajator. Şi, în cele din urmă, ai grijă ce oameni treci pe lista de referinţe. Poate pe piaţa locală nu se ţine foarte mult cont de ele pentru că nu sunt foarte folosite, dar dacă te interesează un job pe piaţa internaţională, să fii sigur că o să fie folosite toate şi o să cântărească foarte mult în decizia angajatorului.
Acum că am fost chemaţi la interviu, hai să vedem cum să ne prezentăm cel mai bine.
Simplu, dar expresiv
Credeai că dacă foloseşti cuvinte complicate, o să faci o impresie foarte bună, iar oamenii te vor angaja imediat? Ei bine, un studiu realizat în 2012 de către cei de la Princeton a arătat exact contrariul. Folosirea unor cuvinte pompoase şi complicate, îi face pe oameni să te considere mai puţin inteligent. Practic, lumea va considera că vrei să epatezi şi nu te va aprecia mai deloc. Aşa că, mergi pe ceva simplu, sincer şi sigur. Important este ca ceea ce vorbeşti să fie inteligent.
De asemenea, încearcă să fii expresiv. Monotonia plictiseşte. Dacă un angajator va avea doi candidaţi în aceea zi, o să îl ţină minte pe cel care vorbeşte mai tare, mai rapid, fără pauze. Acesta va fi judecat ca fiind mai energic, mai inteligent şi chiar ca fiind mai bine pregătit. Discursurile care folosesc melodicitate, ritmicitate şi care au şi câteva expresii memorabile vor fi mult mai apreciate. Aceste sfaturi au fost testate de către Leonard Mlodinow, autorul cărţii Subliminal: How Your Unconscious Mind Rules Your Behavior.
Ai grijă cum te îmbraci. Şi priveşte interlocutorul în ochi atunci când vorbeşti cu el.
Modul în care ne îmbrăca are un mare impact asupra felului în care suntem judecaţi, chiar şi în cazul unui interviu de angajare. Aşadar, ai grijă ce vestimentaţie alegi. Studiile au arătat, de exemplu, că dacă o femeie se îmbracă la interviu mai masculin, are rezultate mult mai bune.
De asemenea, nu uita să îl priveşti în ochi pe interlocutorul tău. Acesta este un semn important de încredere, de siguranţă în forţele proprii, precum şi de inteligenţă.
Şi, nu uita că ochelarii de vedere, mai ales cei cu ramă, sunt un alt indicator al inteligenţei. Aşa că, poate iei în considerare să îi porţi, nu se ştie niciodată cât de strânsă poate să fie bătălia pentru locul de muncă mult visat.
Interviul de angajare, un drum cu două sensuri
Ţine cont că un interviu de angajare nu este un drum cu un singur sens. Nu aştepta doar să fii întrebat de către potenţialul angajator, ci implică-te în conversaţie. Arată-i că îţi doreşti să fii parte din echipa respectivă. Iar cea mai bună oportunitate este chiar întrebarea de final.
De cele mai multe ori, atunci când ne aflăm la finalul interviului suntem puşi în faţa următoarei situaţii: angajatorul ne întreabă dacă avem vreo întrebare pentru el. Şi avem două variante: una în care părem că totul ne-ar fi clar, adoptând pasivul “nu, sunt ok” şi cealaltă în care devenim activi şi punem întrebări.
Specialiştii din domeniul resurselor umane recomandă să ne folosim de această posibilitate şi să punem o întrebare care să îi arate potenţialului angajator cât de importantă şi de utilă ar fi colaborarea noastră. Întrebarea propusă de aceştia este una care însumează 4 direcţii foarte importante:
- conectare – are obiectivul de a cunoaşte persoana din faţa ta mai bine
- cultura organizaţională – are obiectivul de a cunoaşte compania respectivă
- provocare – are obiectivul de a clarifica care este filosofia conducerii companiei
- finalitate – are obiectivul de a clarifica rolul tău în interiorul companiei).
Şi, ca să nu vă mai ţin pe jar, întrebarea care ar bifa toate obiectivele de mai sus ar putea să sune ceva de genul:
„Care este cel mai mare obstacol, anul acesta, care stă în calea succesului acestei companii şi cum aş putea eu să vă ajut să îl depăşim din poziţia pe care o voi avea în cadrul echipei?”
Acum că sunteţi pregătiţi, spor la interviuri!