Albania, o variantă ieftină pentru o vacanță exotică. 10 motive pentru care să vizitezi această țară - LIFE.ro
Sari la conținut

Ape albastre cristaline, lanțuri muntoase falnice și o istorie lungă și bogată otomană, iată numai trei motive pentru care Albania poate fi o variantă ieftină pentru o vacanță exotică. Albania este o țară plină de secrete îngropate departe de roiurile de turiști care abundă Europa în fiecare sezon estival. Albania este o țară plină de surprize și perfectă pentru fiecare sezon de călătorie.

Într-o vacanță în Albania, așteptați-vă la întinderi de coastă neatinsă de piciorul omului, accidentată și învolburată de Marea Mediterană și lanțuri muntoase prăfuite de zăpadă – perfecte pentru schi. Orașele vechi impresionante cuprinse pe lista UNESCO sunt, de asemenea, presărate în toată Albania, minunate pentru a explora și a face un pas înapoi în timp printr-un trecut captivant și, uneori, devastator. Dacă acest lucru nu este suficient pentru a vă tenta, atunci iată zece motive pentru care să vizitezi Albania, o variantă ieftină pentru o vacanță exotică.

Albania nu este pe radarul tuturor…încă

Din cauza istoriei lungi de tulburări politice și tensiuni financiare nerezolvate, Albania a fost considerată o destinație de călătorie neviabilă pentru o lungă perioadă de timp. Din fericire, pe măsură ce lumea s-a schimbat, la fel și Albania. Abia din anii 1990 a primit turiști, care s-au filtrat încet pentru a îmbrățișa țara, frumusețea ei accidentată și ospitalitatea. Acum, Albania este destinația perfectă pentru a scăpa de hotspot-urile europene obișnuite, din care puteți culege beneficiile unei evadări culturale perfecte și a unor vacanțe la plajă – cum ar fi Grecia, fără aglomerație.

Albania, o variantă ieftină pentru o vacanță exotică: Plaje din belșug

Apropo de asta, Albania are o coastă de aproximativ 500 de kilometri, cu ieșire la Mările Adriatică și Ionică, ambele formând părți ale Marii Mediterane. Apele sunt de un albastru cristal, strălucind în căldura unei zile de vară. Există un amestec de plaje de piatră și nisip de-a lungul acestei porțiuni de coastă, fiecare spectaculoasă în felul său.

Riviera albaneză oferă o mulțime de opțiuni pentru fanaticii plajei. În nord se află popularul paradis de nisip, Durrës – una dintre cele mai „turistice” plaje, datorită apropierii de Tirana, capitala țării, așa că țineți cont de asta. Mai în josul coastei, în partea cea mai sudică a Albaniei, călătorii sunt răsplătiți cu plajele uluitoare ale Rivierei Albaneze. Cu ape asemănătoare cu cea din Maldive, este greu de crezut că aceste valuri albastre împodobesc țărmurile Albaniei, o țară ținută secretă de lume atât de mult timp. Cele mai notabile plaje sunt Ksamil, Drymades și Sarandë.

Albania, o variantă ieftină pentru o vacanță exotică

Perfectă pentru escapadele pe insulă

Din Sarandë, turiștii pot traversa cu ușurință marea cu feribotul în mai puțin de două ore și pot ajunge pe insula Corfu, parte a Greciei. Apropierea acestor două țări e un plus pentru turistul care dorește să exploreze mai multe părți ale Europei simultan, mergând pe plajă în timpul zilei și savurând fructe de mare proaspete lângă litoral noaptea. Datorită apropierii Albaniei de Grecia și a coastei celei mai sudice dinspre Marea Mediterană caldă, călătorii se pot bucura de o varietate de fructe de mare proaspete, din surse locale.

Albania, o variantă ieftină pentru o vacanță exotică: Vârfuri înalte de cucerit

Departe de apele limpezi ale Rivierei Albaneze se află Munții Ablestemii, cunoscuți local sub numele de Bjeshkët e Namuna. Pentru iubitorii de drumeții, Albania este un ținut de minuni plin de culmi care nu au fost încă descoperite. Munții blestemați se învecinează cu Kosovo și Muntenegru și ating o înălțime în regiunea albaneză de 2694 m. Drumețiile între Valbona și Thethi sunt cele mai pline de satisfacții, cu priveliști spectaculoase ale ghețarilor și lanțurilor muntoase ce se întind cât vezi cu ochii.

Datorită numărului istoric limitat de turiști, locuri precum Valbona și Thethi din Lanțurile Munților blestemați rămân aproape complet neatinse, cu pâraie cristaline, copaci înfrunziți și poteci virgine.

Ochiul albastru și magia lui

În Alpii Albaniei se află orașul Thethi, un mic sat care curge adiacent râului Lumi I Thethit, cu ape azurii bâjbâind peste bolovani netezi, înconjurate de lanțuri muntoase spectaculoase. Zona este relativ îndepărtată, drumurile principale fiind realizate predominant din piatră brută și piste de pământ care leagă o serie de mici pensiuni administrate de o familie.

Principalul punct culminant al acestei zone, în afară de traseul incredibil de drumeții dintre Theth și Valbona este Ochiul albastru din apropiere. Acesta este locul perfect pentru o o drumeție dus-întors de 20 km, care merită efortul. Apele reci de zăpadă glaciară topită și gheață formează o groapă de apă cristalină de un albastru adânc, cuibărit printre vârfuri de piatră accidentate. O mică cascadă se revarsă constant în ochiul adânc al apei, făcând-o cea mai spectaculoasă nuanță de albastru cyan.

Albania, o variantă ieftină pentru o vacanță exotică

Albania, o variantă ieftină pentru o vacanță exotică: Lacuri remarcabile ce nu trebuie ratate

Albania este paradisul iubitorilor de natură, oferind o multitudine de parcuri naturale spectaculoase de explorat, dintre care multe au lacuri și cascade care sunt perfecte pentru înot, pescuit și caiac. De fapt, Albania găzduiește unul dintre cele mai vechi lacuri din Europa, care datează de aproximativ cinci milioane de ani, Lacul Ohrid și chiar de cealaltă parte a malurilor lacului se află bijuteria Balcanilor, Macedonia de Nord.

În apropiere de plaja cu nisip din Sarandë este Lacul Butrint, o lagună sărată înconjurată de păduri și dealuri. Cu Marea Ionică care se prelinge pentru a face apele calde, Lacul Butrint este un loc grozav pentru a înota și a observa păsările. Deoarece lacul face parte din Parcul Național Butrint, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, sunt multe de explorat, inclusiv siturile arheologice din apropiere, datând din Epoca fierului și Evul Mediu.

Pârtii de schi excelente

Nu la fel de populară ca țările vecine pentru sporturile de iarnă, Albania oferă totuși câteva opțiuni de schi interesante, în special pentru cei care preferă o experiență de schi mai îndepărtată. În Albania schiorii se întorc la bază, cu spații de cazare mici, administrate de o familie, care de obicei includ închirierea de echipamente și un ghid personal.

Munții sunt sălbatici, imprevizibili și există puțină competiții pentru spațiul de pârtie. Din acest motiv, Albania este recomandată schiorilor experimentați care doresc să facă față unei provocări fără avantajele glamour ale destinațiilor obișnuite de schi. Bigëll Dardhë este cea mai mare dintre „stațiunile” de schi și are o altitudine de 1663 de metri.

Albania, o variantă ieftină pentru o vacanță exotică: O istorie medievală

Datorită faptului că este una dintre cele mai evazive țări din Europa, Albania și-a păstrat o mare parte din arhitectura sa istorică, ce așteaptă acum să fie explorată. Istoria bogată și adesea dificilă a Albaniei se datorează multor ani sub stăpânire străină, în special cea a Imperiului Otoman, care a intrat pentru prima dată în Albania în secolul al XIV-lea.

Cu un amestec de influență fascinantă care poate fi urmărită chiar din epoca medievală până în zilele noastre, Albania prezintă o gamă largă de castele și ruine – perfecte pentru a-ți lăsa mintea să alerge liberă într-un ținut al stăpânirii împăraților, a armelor îmbrăcate în fier și a bătăliilor epocilor trecute. Castelul Gjirokastra este unul dintre cele mai mari din Europa balcanica și a fost construit între secolele al XII-lea si al XIII-lea.

Albania, o variantă ieftină pentru o vacanță exotică

Orașe antice

Pe lângă castele și ruinele minunate, Albania este presărată cu sate și orașe antice care găzduiesc o arhitectură extraordinar de bine conservată. Satul Berat este format din trei cartiere vechi (Kalaja, Mangalan, Gorica) ce amintesc de domnia otomană; un sat de basm construit pe panta unui munte mărginit de copaci, cu vedere la cotul unui râu idilic. Kruje este renumit pentru Vechiul Bazar plin de antichități și meșteșuguri colorate, precum și pentru ruinele vechiului castel care oferă vedere asupra orașului de pe un vârf deluros din apropiere.

În apropiere de malurile lacului Ohrid se află orașul Korçë, cel mai renumit pentru catedrala falnică și cartierul turcesc. Orașul a fost ocupat de francezi, turci, greci și germani, așa că este bogat în istorie și diferite tipuri de cultură – fii pregătit pentru cafenele mici, dar la modă, cu preparate mixte și artă medievală inspirațională.

Albania, o variantă ieftină pentru o vacanță exotică: Experiențe uluitoare cu un buget redus

Deoarece Albania este încă o țară în curs de dezvoltare și cu un nivel turistic încă relativ scăzut în comparație cu alte puncte fierbinți europene, călătoriile în jurul Albaniei sunt relativ ieftine. Cu toate acestea, este bine să vă gestionați așteptările. Există hoteluri de lux disponibile în orașe mari, cum ar fi Tirana și de-a lungul Rivierei, dar în satele mai mici precum Kruje și Berat, opțiunile de cazare sunt pensiuni de familie, în stil boutique.

Fiind o țară cu farmec rustic, accidentat și sate de poveste – cu straturi de istorie, întinderi incredibile de plaje, lacuri și munți – Albania este locul perfect pentru pasionații de aer liber, de plajă și fanaticii istoriei deopotrivă. S-ar putea ca drumurile să nu fie încă pe deplin dezvoltate, dar pentru cei mai curioși și bine informați călători de astăzi, merită să profitați de ocazie pentru a vă cufunda în adâncurile Albaniei.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora