Antibiotice naturale. Cum poți scăpa de infecții, fără medicamente? - LIFE.ro
Sari la conținut

Antibiotice naturale. Cum poți scăpa de infecții, fără medicamente?

Privind înapoi în istorie, oamenii s-au folosit de resurse naturale pentru a combate infecțiile bacteriene, iar aceste antibiotice naturale vin ca o soluție viabilă la microbii rezistenți la antibiotice ce nu pot fi omorâți cu produsele farmaceutice.
Share this article

Există câteva antibiotice naturale, mai exact alimente și extracte de plante care pot lupta la fel de eficient împotriva infecțiilor.

De la descoperirea antibioticelor în anii 1920 și până la dezvoltarea medicamentelor noi în anii ’80, a fost tot mai greu pentru oamenii de știință să descopere noi produse eficiente împotriva bacteriilor. Iar aici s-a adăugat și problema tot mai mare a dezvoltării rezistenței   la agenții patogeni care ne îmbolnăvesc.

Privind înapoi în istorie, oamenii s-au folosit de resurse naturale pentru a combate infecțiile bacteriene, iar aceste antibiotice naturale vin ca o soluție viabilă la microbii rezistenți la antibiotice ce nu pot fi omorâți cu produsele farmaceutice.

Iată cinci dintre cele mai eficiente antibiotice naturale:

  1. Antibiotice naturale: Uleiul de oregano

Uleiul de oregano este unul dintre cele mai puternice uleiuri esențiale cu proprietăți anti bacteriene deoarece conține carvacrol și timol,, doi compuși anti bacterieni și anti fungici. De fapt, cercetările arată că uleiul de oregano este eficient împotriva multor tulpini clinice de bacterii, inclusiv E. Coli și Pseudomonas aeruginosa.

Pentru a folosi uleiul de oregano pe post de antibiotic natural, trebuie să-l amesteci cu apă sau ulei de cocos. Dozajul depinde de afecțiunea pe care o tratezi, însă trebuie să-ți amintești să îl consumi în cantități foarte mici la început, 1-2 picături. Asigură-te că folosești doar ulei 100% terapeutic, iar dacă iei și alte medicamente în același timp, întreabă medicul de posibilele interacțiuni cu acestea. În plus, reține că uleiul de oregano nu trebuie administrat mai mult de 14 zile consecutive.

Foto: Shutterstock
  1. Antibiotice naturale: Mierea de Manuka

Mierea de Manuka este una dintre sursele antimicrobiene cele mai bogate ale naturii, iar de curând a primit o atenție și mai mare datorită potențialului său anti bacterian.

Studiile chimice au demonstrat că mierea de Manuka are proprietatea de a inhiba eficient mai mulți agenți patogeni rezistenți la medicamente, indicând că are un spectru larg de capacități antibacteriene spre deosebire de majoritatea agenților antimicrobieni. În plus, studiile au demonstrat că mierea de Manuka poate dispersa și omorî bacteriile care trăiesc în biofilme sau comunități de celule care sunt de obicei închise. Asta înseamnă că mierea de Manuka poate fi folosită pentru a preveni creșterea bacteriilor în răni, suprafețele mucoaselor sau la nivelul dispozitivelor implantate.

Pentru a te bucura de beneficiile ei, se recomandă să consumi una sau două linguri de miere de Manuka pe zi. O poți mânca așa sau o poți adăuga în iaurt, lapte, pe pâine sau într-un smoothie. Nu uita că încălzirea ei îi diminuează proprietățile terapeutice. Mai poți aplica miere de Manuka pe tăieturi, răni sau infecții.

Foto: Shutterstock
  1. Antibiotice naturale: Usturoiul

Compușii chimici din usturoi, inclusiv alicina, s-a demonstrat că au activitate antibicrobiană și lucrează pentru a distruge patogenii responsabili atât pentru infecțiile comune, cât și pentru cele rare. Usturoiul se folosește de secole pentru a combate bolile infecțioase, iar efectele sale antibacteriene au fost descrise pentru prima dată la jumătatea anilor 1800.

Proprietățile antimicrobiene ale usturoiului sunt mult mai puternice atunci când această legumă este crudă. Se recomandă ca usturoiul să fie tocat sau răzuit și lăsat 10 minute înainte de a fi consumat pentru a avea timp să elibereze enzimele ce se transformă în alicină. Un cățel de usturoi pe zi poate preveni infecțiile bacteriene.

  1. Antibiotice naturale: Ceapa

Ceapa, acel aliment ce se pune în supă sau tocană, conține flavonoide puternice care au efect de antibiotic. Asemenea usturoiului, ceapa conține compuși sulfuroși terapeutici numiți sulfoxizi cisteină.

Atunci când folosești ceapă pentru proprietățile sale medicinale, taie-o și las-o 10 minute pentru a-i spori conținutul de fitonutrienți.

Foto: Shutterstock
  1. Antibiotice naturale: Echinaceea

Echinaceea este un stimulator al sistemului imunitar foarte puternic, care poate lupta împotriva unui număr mare de infecții, inclusiv a celor cauzate de bacterii. În plus, dacă echinaceea este consumată imediat ce încep să apară simptomele, poate ajuta la scurtarea duratei bolii care de multe ori ar trebui tratată cu antibiotice.

Cercetările au demonstrat că dacă iei 10 mg de echinaceea pe kilogram corp în fiecare zi, pentru o perioadă de 10 zile, crești simțitor puterea sistemului tău imunitar și ajuți la combaterea infecțiilor.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Alimente care conțin probiotice. 9 alegeri înțelepte pentru sănătatea sistemului digestiv

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora