Aparatul de fotografiat și evoluția sa în...imagini - LIFE.ro
Sari la conținut

Aparatul de fotografiat și evoluția sa în...imagini

A fost nevoie de foarte mult timp pentru ca aparatul de fotografiat să ajungă o micuță cameră încorporată în telefonul mobil, așa cum este azi. Prin ce etape a trecut el și cum a evoluat de-a lungul timpului? Vedem în imaginile de mai jos.
Share this article

Printre multe alte lucruri pe care le avem și le folosim mult, aparatul de fotografiat joacă cu siguranță un rol definitiv în viața noastră de zi cu zi. Cu aparatul de fotografiat înghețăm în timp cele mai grozave momente prin care trecem în fiecare zi.

Cu toate acestea, a fost nevoie de foarte mult timp pentru ca aparatul de fotografiat să ajungă o micuță cameră încorporată în telefonul mobil, așa cum este azi. Prin ce etape a trecut el și cum a evoluat de-a lungul timpului? Vedem în imaginile de mai jos.

Cum a evoluat aparatul de fotografiat?

1500 – Camera Pinhole

Când Mozi, un fotograf chinez a observat razele de lumină ce pică pe pereții unei camere întunecate printr-o mică gaură făcută în partea opusă, a început să vadă lumea cu susul în jos și cu josul în sus. Mozi a fost fascinat de acest lucru și după o cercetare minuțioasă a ajuns la concluzia că din moment ce lumina călătorește într-o linie dreaptă, atunci un astfel de fenomen se petrece în natură. Așa s-a pus temelia pentru aparatul de fotografiat și fotografiile moderne.

1839 – Aparatul de fotografia Daguerreotype

Metoda lui Mozi de proiectare a unei imagini inversate printr-o gaură a fost minunată, dar, din păcate nu existau mijloace care să stocheze rezultatul final, ceea ce o făcea inutilă.

Ei bine, în 1839, Luis Daguerre, un artist francez, a dezvoltat un procedeu ce putea stoca pentru totdeauna imaginile cu ajutorul unei suprafețe de cupru, peste care se așeza un strat de argint, lucios. Aceasta placă, expusă la lumină și la vapori de iod, făcea ca iodul să se combine cu argintul, producându-se iodura de argint fotosensibilă. Prin urmare, o asemenea placă, expusă la lumină, timp de 20-30 de minute, putea să înregistreze o imagine și să o conserve.

Daguere a făcut acest process public în schimbul unei pensii pe viață, iar acest procedeu a pavat calea camerelor cu film pe care le foloseam în trecut.

1900 – Aparatul de fotografiat portabil

Aparatele de fotografiat erau ceva ce oricine își dorea pe vremea aceea, însă singurul lucru care stătea între aceste dispozitive și fotografi era faptul că aceste camera erau extreme de voluminoase, grele, mici cutii deloc atractive.

În 1900, aparatul de fotografiat Reise a schimbat tot. Acesta a fost primul aparat cu adevărat portabil din lume ce avea abilitatea de a fi ținut într-o formă compactă și era extrem de ușor în comparație cu modelele disponibile pe piață până atunci. Așa au apărut fotografiile pasionaților de călătorii.

1925 – Aparatul de fotografiat Leica I

Probabil ai auzit de filmele de 35 mm, formatul standard de film fotografic decenii întregi. Leica I a fost prima camera compact care avea un superb obiectiv f/3,5 și putea face poze pe film de 35mm. Camerele moderne pe care le folosim azi și-au pornit existența din acest stadiu.

1947 – Aparatul Polaroid Model 95

În timp ce tot mai multe aparate de fotografiat erau lansate pe piață, o cameră ajunsese aproape un obiect de uz gospodăresc.

Însă, acest proces de a face fotografii și de a developa de pe negative a reprezentat un job plictisitor și consumator de timp.

O companie pe nume Polaroid a văzut această problemă și a decis să comprime acest proces într-o chestiune de secunde. Așa a apărut Polaroid Model 95 pe piață. Cu acest aparat de fotografiat fotografii nu trebuiau decât să apese pe un buton și aveau poza printată pe o hârtie specială, cumpărată tot de la Polaroid.

Ei bine, în acest stadiu, fotografia instant reprezenta o realitate, ușor SF ce e drept, dar care a impus o nouă turnură în evoluția aparatului de fotografiat.

1975 Prima cameră digitală Kodak

Deja aparatele de fotografiat se schimbaseră din acele cutii voluminoase într-unele portabile, iar lentul process de developare fusese deja comprimat la câteva minute.

Ei bine, în 1975, Steven Sasson de la Kodak a dezvoltat primul aparat de fotografiat digital din lume. Era o versiune modificată a lui Nikon SLR, cuplat cu un sensor digital CCD folosit pentru a capta informații de lumină și cu un magnetofon pe care se stocau fotografiile procesate.

Această invenție a propulsat industria aparatelor de fotografiat în viitor, totul fiind digitalizat și lucrurile fiind făcute în mult mai puțin timp.  Cu toate acestea, abia în 1991 a fost disponibilă publicului larg o cameră digitală, dar care costa nu mai puțin de 13 mii de dolari.

1986 Aparatul de fotografiat Fuji QuickSnap

Deși aparatele de fotografiat au evoluat enorm în toți acești ani, rămăsese totuși un lucru care le ținea departe de oameni: prețul.

Fujifilm, o companie producătoare de film și aparate de fotografiat a trecut această barieră inventând prima cameră de unică folosință din lume, Fuji QuickSnap.

O astfel de cameră costa 4 dolari și putea capta până la 27 de fotografii pe filmul său. Odată ce filmul era scos și fotografiile developate, aceste aparate nu mai însemnau nimic, poate doar o jucărie stricată pentru cei mici.

2000 – Sharp J-SH04

Fără îndoială că aparatele de fotografiat deveneau tot mai mici, mai avansate și chiar digitale pe măsură ce trecea timpul, dar cât de compact putea fi o cameră la momentul respectiv.

Destul de mică pentru a încăpea într-un telefon mobil și să facă poze pe drum. Sharp a introdus un telefon mobil în anul 2000, ce avea o cameră mică de fotografiat instalată pe spatele telefonului și care putea fotografia, procesa și afișa poze pe ecranul telefonului instantaneu.

Acesta a fost primul telefon mobil cu o camera digitală încorporată, ce a pavat calea pentru telefoanele inteligente de azi.

2007 Apple iPhone

Odată cu inventarea revoluționarului iPhone în 2007, camerele digitale din telefoanele mobile au căpătat o viață nouă.

Camera unui iPhone avea o tehnologie imagistică superbă și oferea poze minunate în orice fel de condiții de lumină.

2008 GoPro HD Hero

În  timp ce toată lumea să concentra să creeze camere capabile să capteze momente în exterior și interior, Gopro încerca să dezvolte ceva util pentru cei însetați de aventură ce doreau să imortalizeze momentele prin care treceau ei.

Cu HD Hero, Go Pro a introdus o cameră capabilă să filmeze la 1080p, pe care o puteai lua cu tine pe munte, pe bicicletă, la surf și cu orice altă ocazie aventuroasă.

Când Felix Baumgartner a sărit în spațiu, întreg evenimentul a fost înregistrat cu ajutorul a șase camere GoPro, cusute de costumul lui.

Aparatul de fotografiat azi

Astăzi DSLR-uri de înaltă calitate, cum ar fi Canon EOS 1D-C, oferă o calitate superioară a imaginii și înregistrare video la rezoluție 4K într-un corp compact. Dar a trecut ceva timp din anul 1500 până acum.

Imaginează-ți cum ar fi dacă în viitorul apropiat ai putea pune puterea brută a unui DSLR într-o cameră de dimensiunea unei monede. Un designer pe nume Funamizu și-a imaginat acest lucru și chiar a conceput un model 3D.

Această camera minusculă ar putea fi atașată oriunde și ar putea transmite capture foto, whireless, dispozitivelor din apropiere, instantaneu.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora