Armand Assante îşi leagă numele de Contele Dracula
Duminică, 22 octombrie, s-a încheiat cea de-a cincea ediţie a Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor horror, fantasy şi SF ce s-a desfăşurat la Teatrul “Sică Alexandrescu”, Cinemateca Patria, Cinema One şi Centrul Cultural Reduta. Trofeul Dracula a revenit filmului The Wanderers, regizat de Dragoş Buliga, un indie horror autohton cu vampiri.
Armand Assante, invitatul special al festivalului, prezent la Braşov pentru proiecţia filmului The Wanderers, regizat Dragoş Buliga, în care interpretează rolul principal, a primit trofeul onorific Count Dracula. Atras de filosofia nihilistă a lui Emil Cioran, Assante a destăinuit publicului braşovean că pentru a înţelege cum funcţionează un personaj precum Dracula, a citit opera marelui autor român.
The Wanderers este şi filmul câştigător al trofeului Dracula 2017 şi al premiului în valoare de 1.000 euro. „Un amestec unic de genuri, o foarte bună comuniune de horror, splatter, umor, dramă şi fantezie. Un melanj inteligent de diferite limbi ce îşi pune excelent în valoare cast-ul internaţional. Peisajele româneşti au adăugat o savoare specială poveştii gotice şi au contribuit la cimentarea producţiei autohtone în tiparele genului”, şi-a motivat alegerea juriul Dracula Film Festival.
Timp de cinci zile, cinefilii prezenţi în Braşov au putut viziona peste 55 de filme de lungmetraj şi scurtmetraj din 16 ţări, au participat la conferinţe despre provocările producţiei filmelor de gen sau au mărşăluit pe străzi în cadrul primului zombie walk organizat în oraşul de sub Tâmpa.
Co-producţia germano-canadiană Replace, un thriller horror despre obsesia tinereţii şi modul în care industria medicală şi cosmetică profită de ea, regizat de Norbert Keil, a fost distinsă cu o menţiune specială „pentru stilul vizual puternic şi foarte interesant al unui talent in devenire”.
Producţia daneză Sunkent Convent, o adaptare după nuvela lui Hans Christian Andersen, în regia lui Michael Panduro, „un film curajos şi fascinant, care poate tocmai pentru că nu oferă răspunsuri clare, rămâne în mintea spectatorului mult timp după vizonare”, a câştigat trofeul Little Dracula pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional.
Trofeul Vladutz pentru cel mai bun scurtmetraj românesc a fost acordat filmului OffStage, în regia lui Andrei Huţuleac, „pentru umorul deosebit de negru şi spiritul suprarealist, admirabil manevrate în fiecare cadru şi secvenţă.”
O menţiune specială a primit şi animaţia elveţiană Ooze, în regia lui Kilian Vilim, „pentru simplitatea abordării vizuale şi pentru inspiraţia curajoasă de a aborda filmul de animaţie din montaj, ca pe o bandă desenată, folosind reguli şi elemente grafice pentru a construi şi puncta o poveste”.
Eliberare, un scurtmetraj realizat cu telefonul mobil în timpul festivalului, plecând de la cuvintele cheie „captiv”, „noroi” şi „franzelă”, este filmul câştigător al trofeului Dracula Digital (o competiţie adresată amatorilor care realizează filme cu telefonul mobil) şi al premiului în valoare de 500 euro.